최근 냉장 유통되는 즉석섭취 식품의 소비 증가에 따라 신선도 유지를 위해 냉장유통에 많이 의존하고 있으며, 이는 냉장 상태에서도 생육이 가능한 Listeria spp.에 오염된 식품에 생육하여 존재할 가능성이 있다. 그 중에서도 사람에게 질병을 일으키는 것으로 알려진 Listeria monocytogenes를 식품 검체에서 검사하기 현재 사용되는 전통적인 방법은 5~7일 정도 소요되며, 이런 시간적 문제점으로 인해 좀더 빠른 검사방법의 개발이 요구된다. Listeria species를 구성하는 주요 다른 종으로는 L. ivanovii, L. innocua, L. welshimeri, L. seeligeri, L. grayi가 있으며 위 균종들은 고체배지 상에서 그 성상이 매우 유사하다. 이런 이유로 본 연구에서는 서로 다른 Listeria spp.를 동정하기 위해 VITEK 2 system과 multiplex ...
최근 냉장 유통되는 즉석섭취 식품의 소비 증가에 따라 신선도 유지를 위해 냉장유통에 많이 의존하고 있으며, 이는 냉장 상태에서도 생육이 가능한 Listeria spp.에 오염된 식품에 생육하여 존재할 가능성이 있다. 그 중에서도 사람에게 질병을 일으키는 것으로 알려진 Listeria monocytogenes를 식품 검체에서 검사하기 현재 사용되는 전통적인 방법은 5~7일 정도 소요되며, 이런 시간적 문제점으로 인해 좀더 빠른 검사방법의 개발이 요구된다. Listeria species를 구성하는 주요 다른 종으로는 L. ivanovii, L. innocua, L. welshimeri, L. seeligeri, L. grayi가 있으며 위 균종들은 고체배지 상에서 그 성상이 매우 유사하다. 이런 이유로 본 연구에서는 서로 다른 Listeria spp.를 동정하기 위해 VITEK 2 system과 multiplex PCR 동정방법을 이용하여 두 방법을 비교하였다. 두 방법간의 비교에 앞서 본 연구를 위해 6종의 Listeria spp.를 동시에 동정 가능한 multiplex PCR 방법을 개발하였다. 그 뒤에 식품 검체에서 61개의 균주를 분리하여 Vitek 2 compact와 multiplex PCR 2가지 방법을 이용하여 결과를 비교하였다.
본 연구에서는 VITEK 2 compact 보다 multiplex PCR 이용하여 식품에서 분리한 서로 다른 Listeria spp.를 동정하는데 더 쉽고, 효율적이며 빠르게 동정 가능한 방법으로 확인하였다.
최근 냉장 유통되는 즉석섭취 식품의 소비 증가에 따라 신선도 유지를 위해 냉장유통에 많이 의존하고 있으며, 이는 냉장 상태에서도 생육이 가능한 Listeria spp.에 오염된 식품에 생육하여 존재할 가능성이 있다. 그 중에서도 사람에게 질병을 일으키는 것으로 알려진 Listeria monocytogenes를 식품 검체에서 검사하기 현재 사용되는 전통적인 방법은 5~7일 정도 소요되며, 이런 시간적 문제점으로 인해 좀더 빠른 검사방법의 개발이 요구된다. Listeria species를 구성하는 주요 다른 종으로는 L. ivanovii, L. innocua, L. welshimeri, L. seeligeri, L. grayi가 있으며 위 균종들은 고체배지 상에서 그 성상이 매우 유사하다. 이런 이유로 본 연구에서는 서로 다른 Listeria spp.를 동정하기 위해 VITEK 2 system과 multiplex PCR 동정방법을 이용하여 두 방법을 비교하였다. 두 방법간의 비교에 앞서 본 연구를 위해 6종의 Listeria spp.를 동시에 동정 가능한 multiplex PCR 방법을 개발하였다. 그 뒤에 식품 검체에서 61개의 균주를 분리하여 Vitek 2 compact와 multiplex PCR 2가지 방법을 이용하여 결과를 비교하였다.
본 연구에서는 VITEK 2 compact 보다 multiplex PCR 이용하여 식품에서 분리한 서로 다른 Listeria spp.를 동정하는데 더 쉽고, 효율적이며 빠르게 동정 가능한 방법으로 확인하였다.
Recently the consumption of ready-to-eat refrigerated foods has increased and the possibility of Listeria spp. growth may exist during distribution and storage depending on temperature. Currently, the detection of Listeria monocytogenes in food using conventional method generally takes 5~7 days, and...
Recently the consumption of ready-to-eat refrigerated foods has increased and the possibility of Listeria spp. growth may exist during distribution and storage depending on temperature. Currently, the detection of Listeria monocytogenes in food using conventional method generally takes 5~7 days, and therefore the development of rapid detection methods are necessarily required. There are many different Listeria species such as L. ivanovii, L. innocua, L. welshimeri, L. seeligeri and L. grayi and these species have very similar morphology on agar plate media. Due to these reasons, we used two different identification methods, VITEK 2 automated system (bioMe´rieux) and multiplex PCR to differentiate Listeria spp. and the reliability of the methods was compared. Prior to this study, we developed a multiplex PCR for the simultaneous identification of six Listeria spp. in a single tube. Subsequently, sixty one strains isolated from food samples were identified using the Vitek 2 compact and the multiplex PCR assay and the results were compared.
In this study, it was concluded that the multiplex PCR is simpler, more efficient and rapid for identifying and differentiating Listeria spp. from food samples than VITEK 2 compact.
Recently the consumption of ready-to-eat refrigerated foods has increased and the possibility of Listeria spp. growth may exist during distribution and storage depending on temperature. Currently, the detection of Listeria monocytogenes in food using conventional method generally takes 5~7 days, and therefore the development of rapid detection methods are necessarily required. There are many different Listeria species such as L. ivanovii, L. innocua, L. welshimeri, L. seeligeri and L. grayi and these species have very similar morphology on agar plate media. Due to these reasons, we used two different identification methods, VITEK 2 automated system (bioMe´rieux) and multiplex PCR to differentiate Listeria spp. and the reliability of the methods was compared. Prior to this study, we developed a multiplex PCR for the simultaneous identification of six Listeria spp. in a single tube. Subsequently, sixty one strains isolated from food samples were identified using the Vitek 2 compact and the multiplex PCR assay and the results were compared.
In this study, it was concluded that the multiplex PCR is simpler, more efficient and rapid for identifying and differentiating Listeria spp. from food samples than VITEK 2 compact.
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