Pleurotus eryngii(새송이 버섯)의 배양공정 확립 및 식물성 에스트로겐 활성성분 탐색 Establishment of Mass Culture Process and Isolation of Phytoestrogenic Components from Pleurotus eryngii원문보기
새송이버섯의 생육특성조절에 의한 대량배양의 세부공정을 확립하였으며 특히 대두박 액체종균배양과 버드나무-포플러 톱밥 고체 본배양의 공정의 문제점을 재검토하면서 약간의 수식을 가하여 대량배양공정을 확립하였다. 그 결과 톱밥 고체배양시 1.2%의 패화석을 첨가하여 칼슘을 비롯한 무기이온을 다량 공급함으로써 버섯 조직의 신선도 유지 및 수확 후 저장성을 높일 수 있었고, 또 자실체 배양실의 온도를 하향 조절함으로서 수확시기를 임의로 연장시킬 수 있었다. 또 종균 배양을 위한 액체배지의 혼탁현상은 고압살균을 매일 한 번씩 3회 연속으로 간헐고압살균을 수행함으로서 혼탁방지가 가능하였기 때문에 그 혼탁원인이 잡균 오염에 의한 것이었으며 최종적으로 Bacillus속 균이 주된 오염원임을 확인하였다. 주사전사현미경(...
새송이버섯의 생육특성조절에 의한 대량배양의 세부공정을 확립하였으며 특히 대두박 액체종균배양과 버드나무-포플러 톱밥 고체 본배양의 공정의 문제점을 재검토하면서 약간의 수식을 가하여 대량배양공정을 확립하였다. 그 결과 톱밥 고체배양시 1.2%의 패화석을 첨가하여 칼슘을 비롯한 무기이온을 다량 공급함으로써 버섯 조직의 신선도 유지 및 수확 후 저장성을 높일 수 있었고, 또 자실체 배양실의 온도를 하향 조절함으로서 수확시기를 임의로 연장시킬 수 있었다. 또 종균 배양을 위한 액체배지의 혼탁현상은 고압살균을 매일 한 번씩 3회 연속으로 간헐고압살균을 수행함으로서 혼탁방지가 가능하였기 때문에 그 혼탁원인이 잡균 오염에 의한 것이었으며 최종적으로 Bacillus속 균이 주된 오염원임을 확인하였다. 주사전사현미경(SEM)으로 새송이버섯의 균사의 형태적 특이성을 확인하였던 바 담자균류에서 특이적인 돌출형 격막이 확인되었다. 포자는 송이버섯과 비교하였던 바, 표면형태는 상당히 유사하나 포자의 외형에서 송이버섯은 둥근형인데 비해, 약간 타원형이었다. 새송이버섯 자실체에 함유된 에스트로겐성 활성성분을 분리 동정하고자 컨쥬게이티드 지방산 탐색을 시도하였다. 메타놀 추출법, 메틸에스테르화법 등으로 새송이버섯의 냉동건조분말을 전 처리 후, GC/MS로 분석하였던 바, linoleic acid가 51.17%로 가장 다량 함유되었으며 이어서 oleic acid 27.20, palmitic acid 11.59%, oleic acid 27.20%, g-linolenic acid 4.50% 등이 함유되어 있었다. Vitex agnus-catus L(chaste-berry)에서 linoleic acid가 에스트로겐 활성물질로 검출되었으며, 특히 linoleic acid는 에스트로겐 수용체 b에 대하여 보다 강한 친화성을 나타내는 SERM 활성이란 점에서 본 새송이버섯의 에스트로겐 활성도 linoleic acid 또는 g-linoleic acid에 기인된 것으로 예상되었다.
새송이버섯의 생육특성조절에 의한 대량배양의 세부공정을 확립하였으며 특히 대두박 액체종균배양과 버드나무-포플러 톱밥 고체 본배양의 공정의 문제점을 재검토하면서 약간의 수식을 가하여 대량배양공정을 확립하였다. 그 결과 톱밥 고체배양시 1.2%의 패화석을 첨가하여 칼슘을 비롯한 무기이온을 다량 공급함으로써 버섯 조직의 신선도 유지 및 수확 후 저장성을 높일 수 있었고, 또 자실체 배양실의 온도를 하향 조절함으로서 수확시기를 임의로 연장시킬 수 있었다. 또 종균 배양을 위한 액체배지의 혼탁현상은 고압살균을 매일 한 번씩 3회 연속으로 간헐고압살균을 수행함으로서 혼탁방지가 가능하였기 때문에 그 혼탁원인이 잡균 오염에 의한 것이었으며 최종적으로 Bacillus속 균이 주된 오염원임을 확인하였다. 주사전사현미경(SEM)으로 새송이버섯의 균사의 형태적 특이성을 확인하였던 바 담자균류에서 특이적인 돌출형 격막이 확인되었다. 포자는 송이버섯과 비교하였던 바, 표면형태는 상당히 유사하나 포자의 외형에서 송이버섯은 둥근형인데 비해, 약간 타원형이었다. 새송이버섯 자실체에 함유된 에스트로겐성 활성성분을 분리 동정하고자 컨쥬게이티드 지방산 탐색을 시도하였다. 메타놀 추출법, 메틸에스테르화법 등으로 새송이버섯의 냉동건조분말을 전 처리 후, GC/MS로 분석하였던 바, linoleic acid가 51.17%로 가장 다량 함유되었으며 이어서 oleic acid 27.20, palmitic acid 11.59%, oleic acid 27.20%, g-linolenic acid 4.50% 등이 함유되어 있었다. Vitex agnus-catus L(chaste-berry)에서 linoleic acid가 에스트로겐 활성물질로 검출되었으며, 특히 linoleic acid는 에스트로겐 수용체 b에 대하여 보다 강한 친화성을 나타내는 SERM 활성이란 점에서 본 새송이버섯의 에스트로겐 활성도 linoleic acid 또는 g-linoleic acid에 기인된 것으로 예상되었다.
In order to establishing mass culture processes of Pleurotus eryngii fruiting body by controlling growth specificity, the processes for liquid seed culture of bean bran and solid main culture of poplar sawmill were reevaluated and modified at minor steps. Especially, the reason why the turbidity of ...
In order to establishing mass culture processes of Pleurotus eryngii fruiting body by controlling growth specificity, the processes for liquid seed culture of bean bran and solid main culture of poplar sawmill were reevaluated and modified at minor steps. Especially, the reason why the turbidity of soybean bran liquid medium increased was clarified. The bean bran culture was contaminated mainly by the bacillus originated from the bean bran spores, because these contaminants were removed by intermittent autoclaving the bean bran liquid medium for three days. And to the mushroom, the tissue solidity hardening and storage duration extension after harvest the fruiting body were accomplished by supplementation(1.2%) of the crushed shell powder to the sawmill solid medium at polypropylene bottles. Comparative study for the morphological specialty in SEM, the spore structure of Pleurotus eryngii was a little bit oval shaped compared to the globular round shaped one in matsutake. However, the protruded septa in Pleurotus eryngii mycelium were revealed the specialty of the Basidiomycetes. And also for searching the estrogenic components of Pleurotus eryngii, fatty acids of the fruiting body in Pleurotus eryngii was analyzed by gas chromatography/mass spectrometry from methanol extraction and methyl esterification of the lyophilized fruiting bodies. The extract was mainly composed of 51.17% linoleic acid, and of the other minor components of 11.59% palmitic acid, 27.20% oleic acid, 27.20% and g-linolenic acid. Estrogen-like activity was supposed to be induced by the linoleic acid and g-linolenic acid, because the linoleic acid in Vitex agnus-catus L(chaste-berry) was also identified as the main component of estrogenic activity because of their binding affinity prior to the estrogen receptor-b which has high affinity to the selective estrogen receptor modulators(SERMs).
In order to establishing mass culture processes of Pleurotus eryngii fruiting body by controlling growth specificity, the processes for liquid seed culture of bean bran and solid main culture of poplar sawmill were reevaluated and modified at minor steps. Especially, the reason why the turbidity of soybean bran liquid medium increased was clarified. The bean bran culture was contaminated mainly by the bacillus originated from the bean bran spores, because these contaminants were removed by intermittent autoclaving the bean bran liquid medium for three days. And to the mushroom, the tissue solidity hardening and storage duration extension after harvest the fruiting body were accomplished by supplementation(1.2%) of the crushed shell powder to the sawmill solid medium at polypropylene bottles. Comparative study for the morphological specialty in SEM, the spore structure of Pleurotus eryngii was a little bit oval shaped compared to the globular round shaped one in matsutake. However, the protruded septa in Pleurotus eryngii mycelium were revealed the specialty of the Basidiomycetes. And also for searching the estrogenic components of Pleurotus eryngii, fatty acids of the fruiting body in Pleurotus eryngii was analyzed by gas chromatography/mass spectrometry from methanol extraction and methyl esterification of the lyophilized fruiting bodies. The extract was mainly composed of 51.17% linoleic acid, and of the other minor components of 11.59% palmitic acid, 27.20% oleic acid, 27.20% and g-linolenic acid. Estrogen-like activity was supposed to be induced by the linoleic acid and g-linolenic acid, because the linoleic acid in Vitex agnus-catus L(chaste-berry) was also identified as the main component of estrogenic activity because of their binding affinity prior to the estrogen receptor-b which has high affinity to the selective estrogen receptor modulators(SERMs).
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