본 연구는 무화과나무 줄기 추출액의 항산화, 항균 및 항염증 활성 효과를 알아보기 위하여 무화과나무 줄기를 95% ethanol로 추출한 후 Hexane, Ethyl acetate(E.A.), BuOH, Water 층으로 각각 분획하여 얻은 분획물에 대하여 TLC 반응을 실시하고, ...
본 연구는 무화과나무 줄기 추출액의 항산화, 항균 및 항염증 활성 효과를 알아보기 위하여 무화과나무 줄기를 95% ethanol로 추출한 후 Hexane, Ethyl acetate(E.A.), BuOH, Water 층으로 각각 분획하여 얻은 분획물에 대하여 TLC 반응을 실시하고, 총 페놀 함량, DPPH radical 소거능, LPS에 반응하는 NO 및 TNF-α 생성량, 세포독성, 항균활성 등을 측정하였다. TLC 결과, UV 254nm에서의 발색과 황산시액 분무 후 발색을 통해 E.A.층에서 활성물질이 집중되어 있는 것을 확인할 수 있었다. DPPH를 이용하여 radical 소거능을 측정한 결과 무화과나무 줄기 추출액의 항산화 효과는 E.A.층에서 가장 높게 나타났다. 무화과나무 추출물의 항산화 기능을 나타내는 EC50은 E.A.층에서 15.68μg/ml로 대조군인 Vit. C의 4.528μg/ml와 비교했을 때 비교적 우수한 항산화 활성을 보였다. 총 페놀 함량 측정에서도 E.A.층에서 가장 높은 함량을 보였다. 항염증 효과를 보기 위해 무화과나무 줄기 추출물을 처리한 RAW264.7 세포에서 LPS 자극에 반응하여 생성되는 NO 및 염증성 cytokine인 TNF-α생성을 측정한 결과 각 분획층에서 NO 및 TNF-α 생성 억제효과가 있음을 확인하였다. 특히 E.A.층에서 NO 및 TNF-α 생성이 가장 크게 감소하는 것으로 나타났다. 무화과 추출물의 독성 정도를 확인하기 위해 MTT assay를 이용한 세포생존율을 측정한 결과 항산화 효과 및 항염증 효과를 보이는 모든 추출물 농도에서 뚜렷한 독성이 없는 것으로 확인되었다. 무화과추출액의 항균활성 실험에서는, 대표적인 그람 음성균인 E. coli에서 항균활성이 관찰되지 않았고, 그람 양성균인 S. aureus의 경우, Hexane 층에서만 매우 약한 항균효과가 나타났다 (MIC 500mg/ml). 본 연구를 통해 볼 때, 무화과나무 줄기 EtOH 추출액은 노화 예방을 위한 항산화 효과 및 피부질환 예방을 위한 항염증 효과가 있는 것으로 판단되므로 인체에 유해한 영향을 미치지 않는 각종 화장품이나 생활용품 및 기능성 화장품, 기능성 식품 등의 개발에 다양하게 활용될 수 있을 것으로 사료된다.
본 연구는 무화과나무 줄기 추출액의 항산화, 항균 및 항염증 활성 효과를 알아보기 위하여 무화과나무 줄기를 95% ethanol로 추출한 후 Hexane, Ethyl acetate(E.A.), BuOH, Water 층으로 각각 분획하여 얻은 분획물에 대하여 TLC 반응을 실시하고, 총 페놀 함량, DPPH radical 소거능, LPS에 반응하는 NO 및 TNF-α 생성량, 세포독성, 항균활성 등을 측정하였다. TLC 결과, UV 254nm에서의 발색과 황산시액 분무 후 발색을 통해 E.A.층에서 활성물질이 집중되어 있는 것을 확인할 수 있었다. DPPH를 이용하여 radical 소거능을 측정한 결과 무화과나무 줄기 추출액의 항산화 효과는 E.A.층에서 가장 높게 나타났다. 무화과나무 추출물의 항산화 기능을 나타내는 EC50은 E.A.층에서 15.68μg/ml로 대조군인 Vit. C의 4.528μg/ml와 비교했을 때 비교적 우수한 항산화 활성을 보였다. 총 페놀 함량 측정에서도 E.A.층에서 가장 높은 함량을 보였다. 항염증 효과를 보기 위해 무화과나무 줄기 추출물을 처리한 RAW264.7 세포에서 LPS 자극에 반응하여 생성되는 NO 및 염증성 cytokine인 TNF-α생성을 측정한 결과 각 분획층에서 NO 및 TNF-α 생성 억제효과가 있음을 확인하였다. 특히 E.A.층에서 NO 및 TNF-α 생성이 가장 크게 감소하는 것으로 나타났다. 무화과 추출물의 독성 정도를 확인하기 위해 MTT assay를 이용한 세포생존율을 측정한 결과 항산화 효과 및 항염증 효과를 보이는 모든 추출물 농도에서 뚜렷한 독성이 없는 것으로 확인되었다. 무화과추출액의 항균활성 실험에서는, 대표적인 그람 음성균인 E. coli에서 항균활성이 관찰되지 않았고, 그람 양성균인 S. aureus의 경우, Hexane 층에서만 매우 약한 항균효과가 나타났다 (MIC 500mg/ml). 본 연구를 통해 볼 때, 무화과나무 줄기 EtOH 추출액은 노화 예방을 위한 항산화 효과 및 피부질환 예방을 위한 항염증 효과가 있는 것으로 판단되므로 인체에 유해한 영향을 미치지 않는 각종 화장품이나 생활용품 및 기능성 화장품, 기능성 식품 등의 개발에 다양하게 활용될 수 있을 것으로 사료된다.
The purpose of this study was to examine fig tree stem extract's antioxidative, antibacterial and anti-inflammatory effects. For this, fig tree stem was extracted with 95% ethanol and the extract was fractioned into the layers of hexane, ethyl acetate (E.A.), Butylalcohol (BuOH) and water. Each frac...
The purpose of this study was to examine fig tree stem extract's antioxidative, antibacterial and anti-inflammatory effects. For this, fig tree stem was extracted with 95% ethanol and the extract was fractioned into the layers of hexane, ethyl acetate (E.A.), Butylalcohol (BuOH) and water. Each fraction's TLC reaction was examined, and DPPH radical scavenging activity, total phenolic content, NO and TNF-α production, cytotoxicity and antibacterial activity were measured. The TLC result showed that organic chemical compounds were concentrated on the layer of E.A. Fig tree stem extract's antioxidative effect was then measured using DPPH radical scavenging assay. The results presented that highest radical scavenging activity was found in the layer of E.A. EC50 of E.A. layer was 15.68 μg/ml which was relatively significant compared with that of Vit. C. a positive control (4.528 μg/ml). Total phenolic content was also highest in the layer of E.A., which is consistent with the result from DPPH radical scavenging activity. In order to examine anti-inflammatory effects, the generation of NO and TNF-α was measured in RAW264.7 cells treated with each layer of fig tree stem extract followed by LPS stimulation. The results showed that every layer of extract inhibited the generation of NO and TNF-α in response to LPS stimulation. In particular, the production of NO and TNF-α was most significantly reduced in the layer of E.A.. In order to examine the cytotoxicity of fig tree extract, the survival rate of cells was measured using MTT assay. The data demonstrated that there was no distinct cytotoxicity in every concentration of extracts which presented antioxidative and anti-inflammatory effects. In the experiment of testing fig tree extract's antibacterial activity, no antibacterial activity against E. coli was observed, while very weak antibacterial effect against S. aureus was found in the layer of hexane (MIC 500mg/ml). Taken together, study findings showed that fig tree stem's EtOH extract possess antioxidative effect for the prevention of skin aging and anti-inflammatory effect for the prevention of cutaneous disorders. Therefore, fig tree stem's EtOH extract may be diversely used for the development of functional cosmetics, household care products, and functional food, which have no harmful effects upon human body.
The purpose of this study was to examine fig tree stem extract's antioxidative, antibacterial and anti-inflammatory effects. For this, fig tree stem was extracted with 95% ethanol and the extract was fractioned into the layers of hexane, ethyl acetate (E.A.), Butylalcohol (BuOH) and water. Each fraction's TLC reaction was examined, and DPPH radical scavenging activity, total phenolic content, NO and TNF-α production, cytotoxicity and antibacterial activity were measured. The TLC result showed that organic chemical compounds were concentrated on the layer of E.A. Fig tree stem extract's antioxidative effect was then measured using DPPH radical scavenging assay. The results presented that highest radical scavenging activity was found in the layer of E.A. EC50 of E.A. layer was 15.68 μg/ml which was relatively significant compared with that of Vit. C. a positive control (4.528 μg/ml). Total phenolic content was also highest in the layer of E.A., which is consistent with the result from DPPH radical scavenging activity. In order to examine anti-inflammatory effects, the generation of NO and TNF-α was measured in RAW264.7 cells treated with each layer of fig tree stem extract followed by LPS stimulation. The results showed that every layer of extract inhibited the generation of NO and TNF-α in response to LPS stimulation. In particular, the production of NO and TNF-α was most significantly reduced in the layer of E.A.. In order to examine the cytotoxicity of fig tree extract, the survival rate of cells was measured using MTT assay. The data demonstrated that there was no distinct cytotoxicity in every concentration of extracts which presented antioxidative and anti-inflammatory effects. In the experiment of testing fig tree extract's antibacterial activity, no antibacterial activity against E. coli was observed, while very weak antibacterial effect against S. aureus was found in the layer of hexane (MIC 500mg/ml). Taken together, study findings showed that fig tree stem's EtOH extract possess antioxidative effect for the prevention of skin aging and anti-inflammatory effect for the prevention of cutaneous disorders. Therefore, fig tree stem's EtOH extract may be diversely used for the development of functional cosmetics, household care products, and functional food, which have no harmful effects upon human body.
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