대두 껍질로부터 이소플라본의 추출과 α-, β-, γ- Cyclodextrin(CD)과의 포접효율 Isolation of isoflavones from soybean chaff and their inclusion capacity with α-, β- and γ- cyclodextrins원문보기
이소플라본은 그들의 소수성 구조로 인해 물에 적게 녹는 용해성을 지니고 있다. 그들은 사이클로덱스트린과 포접화합물을 형성할 수 있다. 사이클로 덱스트린들과 포접화합물을 형성함으로 인해 이소플라본의 용해도는 증가하게 된다. 또한 이로 인해 난용성의 이소플라본을 식품 원료와 음료산업으로의 이용 가능성을 확보해보았다. 이 실험의 목적은 대두 껍질로부터 이소플라본을 추출하는 데에 있어 최적의 조건을 확립하여보고, α, β 와 γ-cyclodextrin 세 가지를 사용하여 각각의 포접화합물을 형성하는 데에 있어 RSM을 통하여 최적조건을 찾아봄으로 인해 이소플라본의 제한받는 용해성을 증가시켜 그 이용 가능성을 확보하여 보았다. 이소플라본은 50℃ 에서 2시간 동안 다양한 농도의 에탄올들을 (0, 30, 50, 70% 에탄올) 이용하여 추출하여 보았다. 이 중 70% 에탄올에서 추출한 것이 가장 많이 이소플라본이 추출된 것을 HPLC를 통하여 확인하였다. 포접 화합물을 형성하는 데에 있어, 최적의 조건은 ...
이소플라본은 그들의 소수성 구조로 인해 물에 적게 녹는 용해성을 지니고 있다. 그들은 사이클로덱스트린과 포접화합물을 형성할 수 있다. 사이클로 덱스트린들과 포접화합물을 형성함으로 인해 이소플라본의 용해도는 증가하게 된다. 또한 이로 인해 난용성의 이소플라본을 식품 원료와 음료산업으로의 이용 가능성을 확보해보았다. 이 실험의 목적은 대두 껍질로부터 이소플라본을 추출하는 데에 있어 최적의 조건을 확립하여보고, α, β 와 γ-cyclodextrin 세 가지를 사용하여 각각의 포접화합물을 형성하는 데에 있어 RSM을 통하여 최적조건을 찾아봄으로 인해 이소플라본의 제한받는 용해성을 증가시켜 그 이용 가능성을 확보하여 보았다. 이소플라본은 50℃ 에서 2시간 동안 다양한 농도의 에탄올들을 (0, 30, 50, 70% 에탄올) 이용하여 추출하여 보았다. 이 중 70% 에탄올에서 추출한 것이 가장 많이 이소플라본이 추출된 것을 HPLC를 통하여 확인하였다. 포접 화합물을 형성하는 데에 있어, 최적의 조건은 알파 사이클로덱스트린의 경우 30 ℃에서 5 시간동안 5 ml의 추출물을 첨가시켜 반응시켰을 때, 포접화합물이 가장 많이 형성되었고, 감마 사이클로덱스트린의 경우, 30 ℃ 에서 1 시간동안 5 ml 의 추출물을 반응시켰을 때 가장 많이 형성되었다. 하지만 베타 사이클로덱스트린에서는 포접화합물이 형성되지 못하였다.
이소플라본은 그들의 소수성 구조로 인해 물에 적게 녹는 용해성을 지니고 있다. 그들은 사이클로덱스트린과 포접화합물을 형성할 수 있다. 사이클로 덱스트린들과 포접화합물을 형성함으로 인해 이소플라본의 용해도는 증가하게 된다. 또한 이로 인해 난용성의 이소플라본을 식품 원료와 음료산업으로의 이용 가능성을 확보해보았다. 이 실험의 목적은 대두 껍질로부터 이소플라본을 추출하는 데에 있어 최적의 조건을 확립하여보고, α, β 와 γ-cyclodextrin 세 가지를 사용하여 각각의 포접화합물을 형성하는 데에 있어 RSM을 통하여 최적조건을 찾아봄으로 인해 이소플라본의 제한받는 용해성을 증가시켜 그 이용 가능성을 확보하여 보았다. 이소플라본은 50℃ 에서 2시간 동안 다양한 농도의 에탄올들을 (0, 30, 50, 70% 에탄올) 이용하여 추출하여 보았다. 이 중 70% 에탄올에서 추출한 것이 가장 많이 이소플라본이 추출된 것을 HPLC를 통하여 확인하였다. 포접 화합물을 형성하는 데에 있어, 최적의 조건은 알파 사이클로덱스트린의 경우 30 ℃에서 5 시간동안 5 ml의 추출물을 첨가시켜 반응시켰을 때, 포접화합물이 가장 많이 형성되었고, 감마 사이클로덱스트린의 경우, 30 ℃ 에서 1 시간동안 5 ml 의 추출물을 반응시켰을 때 가장 많이 형성되었다. 하지만 베타 사이클로덱스트린에서는 포접화합물이 형성되지 못하였다.
Isoflavone has very poor water solubility due to their hydrophobic structure. They can form an inclusion complex with cyclodextrins. The water solubility of isoflavones can be enhanced if they are generating inclusion complex with cyclodextrins. The formation of 1:1 complex of isoflavone and cyclode...
Isoflavone has very poor water solubility due to their hydrophobic structure. They can form an inclusion complex with cyclodextrins. The water solubility of isoflavones can be enhanced if they are generating inclusion complex with cyclodextrins. The formation of 1:1 complex of isoflavone and cyclodextrin in solution increased the solubility and could be easily used as food ingredients. The objectives of this study were to establish the optimum extraction conditions of isoflavone from soybean chaff and to find the optimum inclusion conditions with three cyclodextrins(α, β and γ-cyclo dextrins) using Response Surface Methodology. Isoflavone was extracted from soybean chaff at 50 ℃ for 2 hours using various concentration of ethanol (0, 30, 50 and 70%, v/v). The highest extraction yield was obtained at 70% (v/v) ethanol. HPLC analysis showed that majority of isoflavone from soybean chaff was glycones with very small amount of aglycones. For optimization of inclusion conditions, the highest inclusion capacity was obtained at 30 ℃ for 5 hr with addition of 5 ml extract in case of α-cyclodextrin. On the other hand, γ-cyclodextrin showed the highest inclusion capacity at 30 ℃ for 1 hr with addition of 5 ml extract. However, no inclusion of isoflavone was obtained in case of β-cyclodextrin.
Isoflavone has very poor water solubility due to their hydrophobic structure. They can form an inclusion complex with cyclodextrins. The water solubility of isoflavones can be enhanced if they are generating inclusion complex with cyclodextrins. The formation of 1:1 complex of isoflavone and cyclodextrin in solution increased the solubility and could be easily used as food ingredients. The objectives of this study were to establish the optimum extraction conditions of isoflavone from soybean chaff and to find the optimum inclusion conditions with three cyclodextrins(α, β and γ-cyclo dextrins) using Response Surface Methodology. Isoflavone was extracted from soybean chaff at 50 ℃ for 2 hours using various concentration of ethanol (0, 30, 50 and 70%, v/v). The highest extraction yield was obtained at 70% (v/v) ethanol. HPLC analysis showed that majority of isoflavone from soybean chaff was glycones with very small amount of aglycones. For optimization of inclusion conditions, the highest inclusion capacity was obtained at 30 ℃ for 5 hr with addition of 5 ml extract in case of α-cyclodextrin. On the other hand, γ-cyclodextrin showed the highest inclusion capacity at 30 ℃ for 1 hr with addition of 5 ml extract. However, no inclusion of isoflavone was obtained in case of β-cyclodextrin.
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