나트륨의 과다섭취는 고혈압, 심혈관질환 등을 유발시킬 수 있는 위험이 높아지므로 나트륨 섭취가 높은 우리나라에 맞는 저감화 정책을 마련할 필요가 있다. 이를 위해 제외국과 우리나라의 나트륨 정책에 대하여 살펴보고 단체급식 이용자의 저나트륨 인식도를 조사하여 향후 우리나라에 맞는 나트륨 저감화 정책 추진 방안에 대하여 논의하고자 하였다. 연구방법은 외국의 정책 자료를 조사하고, 저나트륨 급식을 이용하는 소비자들을 대상으로 설문을 통한 인식조사를 ...
나트륨의 과다섭취는 고혈압, 심혈관질환 등을 유발시킬 수 있는 위험이 높아지므로 나트륨 섭취가 높은 우리나라에 맞는 저감화 정책을 마련할 필요가 있다. 이를 위해 제외국과 우리나라의 나트륨 정책에 대하여 살펴보고 단체급식 이용자의 저나트륨 인식도를 조사하여 향후 우리나라에 맞는 나트륨 저감화 정책 추진 방안에 대하여 논의하고자 하였다. 연구방법은 외국의 정책 자료를 조사하고, 저나트륨 급식을 이용하는 소비자들을 대상으로 설문을 통한 인식조사를 시행했다. 조사된 제외국의 경우 대부분 업체의 자율적인 참여를 독려하여 가공식품의 나트륨 함량을 줄이는 저감화 정책을 추진한다. 이와 달리 우리나라는 가공식품의 섭취비율이 높지 않기 때문에 가공식품의 나트륨 함량 저감화만으로는 국민의 나트륨 함량을 줄일 수 없다는 판단에서 조리 음식에서의 나트륨 함량 저감화를 우선적으로 진행하고 있다. 저나트륨 급식이 시행되고 있는 급식소에서 설문조사를 시행한 결과 저나트륨 급식과 평소 급식의 간이 비슷하다고 인식하는 사람이 많았고, 맛에 대한 만족도도 높았다. 저나트륨 가공식품의 출시여부를 아는 소비자는 60%로 조사되었으며, 건강을 위한 저나트륨 가공식품의 구매의향은 맛, 가격상승에 따라 차이를 보였다. 본 연구를 통해 우리나라도 가공식품의 나트륨 저감화가 필요한 부분으로 인식되어 산업체의 자율적인 참여가 이루어져야 할 것이다. 국가에서는 나트륨 강조표시 제도를 강화하여 나트륨 저감화를 독려하고 현재 시행되고 있는 급식과 외식의 저나트륨 특구를 확대 시행해야 한다.
나트륨의 과다섭취는 고혈압, 심혈관질환 등을 유발시킬 수 있는 위험이 높아지므로 나트륨 섭취가 높은 우리나라에 맞는 저감화 정책을 마련할 필요가 있다. 이를 위해 제외국과 우리나라의 나트륨 정책에 대하여 살펴보고 단체급식 이용자의 저나트륨 인식도를 조사하여 향후 우리나라에 맞는 나트륨 저감화 정책 추진 방안에 대하여 논의하고자 하였다. 연구방법은 외국의 정책 자료를 조사하고, 저나트륨 급식을 이용하는 소비자들을 대상으로 설문을 통한 인식조사를 시행했다. 조사된 제외국의 경우 대부분 업체의 자율적인 참여를 독려하여 가공식품의 나트륨 함량을 줄이는 저감화 정책을 추진한다. 이와 달리 우리나라는 가공식품의 섭취비율이 높지 않기 때문에 가공식품의 나트륨 함량 저감화만으로는 국민의 나트륨 함량을 줄일 수 없다는 판단에서 조리 음식에서의 나트륨 함량 저감화를 우선적으로 진행하고 있다. 저나트륨 급식이 시행되고 있는 급식소에서 설문조사를 시행한 결과 저나트륨 급식과 평소 급식의 간이 비슷하다고 인식하는 사람이 많았고, 맛에 대한 만족도도 높았다. 저나트륨 가공식품의 출시여부를 아는 소비자는 60%로 조사되었으며, 건강을 위한 저나트륨 가공식품의 구매의향은 맛, 가격상승에 따라 차이를 보였다. 본 연구를 통해 우리나라도 가공식품의 나트륨 저감화가 필요한 부분으로 인식되어 산업체의 자율적인 참여가 이루어져야 할 것이다. 국가에서는 나트륨 강조표시 제도를 강화하여 나트륨 저감화를 독려하고 현재 시행되고 있는 급식과 외식의 저나트륨 특구를 확대 시행해야 한다.
Excessive sodium intakes may cause the high risk of hypertension, cardiovascular diseases, and so on. Therefore, the appropriate policy to reduce sodium consumption in Korea should be provided. This study was to investigate the policy of sodium reduction in foreign nations and Korea and to survey th...
Excessive sodium intakes may cause the high risk of hypertension, cardiovascular diseases, and so on. Therefore, the appropriate policy to reduce sodium consumption in Korea should be provided. This study was to investigate the policy of sodium reduction in foreign nations and Korea and to survey the awareness of institutional foodservice costumers on low sodium diet, and then to suggest a strategy of reducing sodium intakes applicable to Korea. Most governments have established their own policy to reduce the sodium contents in processed foods and encourage people to consume less sodium intake. On the other hand, because of low rate of processed foods consumption in Korea, it is not effective to reduce dietary sodium through the policy which recommends food industries to manufacture foods with low level of sodium. Instead, the primary target would be the institutional foodservice operations to guide less use of sodium while preparing foods. After eating the low sodium meals, most people indicated that the salty taste of low-sodium diets was similar to those of usual diets, and satisfied with the tastes of low-sodium diets. 60% of respondents recognized the low-sodium processed foods in market, but there were differences in purchasing low-sodium processed foods depending on tastes and prices. Form this study, recognizing the necessity of sodium reduction in processed foods, the food industries will participate in reducing sodium voluntarily. The government authorities should encourage people to reduce sodium consumption through tightening the policy of labeling on sodium claim and expanding the number of institutional foodservices and restaurants to serving low sodium diet.
Excessive sodium intakes may cause the high risk of hypertension, cardiovascular diseases, and so on. Therefore, the appropriate policy to reduce sodium consumption in Korea should be provided. This study was to investigate the policy of sodium reduction in foreign nations and Korea and to survey the awareness of institutional foodservice costumers on low sodium diet, and then to suggest a strategy of reducing sodium intakes applicable to Korea. Most governments have established their own policy to reduce the sodium contents in processed foods and encourage people to consume less sodium intake. On the other hand, because of low rate of processed foods consumption in Korea, it is not effective to reduce dietary sodium through the policy which recommends food industries to manufacture foods with low level of sodium. Instead, the primary target would be the institutional foodservice operations to guide less use of sodium while preparing foods. After eating the low sodium meals, most people indicated that the salty taste of low-sodium diets was similar to those of usual diets, and satisfied with the tastes of low-sodium diets. 60% of respondents recognized the low-sodium processed foods in market, but there were differences in purchasing low-sodium processed foods depending on tastes and prices. Form this study, recognizing the necessity of sodium reduction in processed foods, the food industries will participate in reducing sodium voluntarily. The government authorities should encourage people to reduce sodium consumption through tightening the policy of labeling on sodium claim and expanding the number of institutional foodservices and restaurants to serving low sodium diet.
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