보고서 정보
주관연구기관 |
덕성여자대학교 Duksung Women University |
연구책임자 |
김건희
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2017-11 |
과제시작연도 |
2017 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201800035723 |
과제고유번호 |
1475009928 |
사업명 |
식품등안전관리 |
DB 구축일자 |
2018-07-28
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키워드 |
나트륨.당류.인증.저감정책.sodium.sugars.certification.reduction policy.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201800035723 |
초록
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가공식품, 급식, 외식 등 공급자 분야별 나트륨, 당류에 대한 저감 추진에도 업체별 참여 활성화가 미흡함. 이에 공급자 분야별 나트륨, 당류 저감 우수업체 및 제품에 대한 평가 및 인증체계 개발이 필요함. 본 연구에서는 당류, 나트륨 저감 우수업체 및 우수제품에 대한 인증방안 연구를 통해 가공식품, 외식, 급식 등 공급자 분야별 위해가능 영양성분 저감 우수업체(제품) 인증 방안을 마련하고자 함. 국내외 가공식품의 나트륨, 당류 저감제품 및 기술 현황조사 등 공급자 분야별 나트륨, 당류 저감 현황을 분석하였으며, 이를 토대로 가공식품
가공식품, 급식, 외식 등 공급자 분야별 나트륨, 당류에 대한 저감 추진에도 업체별 참여 활성화가 미흡함. 이에 공급자 분야별 나트륨, 당류 저감 우수업체 및 제품에 대한 평가 및 인증체계 개발이 필요함. 본 연구에서는 당류, 나트륨 저감 우수업체 및 우수제품에 대한 인증방안 연구를 통해 가공식품, 외식, 급식 등 공급자 분야별 위해가능 영양성분 저감 우수업체(제품) 인증 방안을 마련하고자 함. 국내외 가공식품의 나트륨, 당류 저감제품 및 기술 현황조사 등 공급자 분야별 나트륨, 당류 저감 현황을 분석하였으며, 이를 토대로 가공식품의 나트륨, 당류 저감 우수업체(제품) 인증체계 및 평가절차(안)을 개발하였음. 가공식품의 제품인증을 위한 식품유형 선정을 위해 일반가공식품 및 축산물가공품의 식품유형분류표 중 식품위생법 및 축산물위생관리법에서 규정하는 영양표시 대상식품(21개 유형) 분류 후 다소비, 다빈도 식품을 고려하여 21개 유형 중 음료류(커피, 과일·채소류음료, 탄산음료류, 두유류, 발효음료류, 홍삼·인삼음료, 기타음료 등)를 7개로 세분화하여 총 27개 유형으로 함. 27개 유형에 대한 100 g당 나트륨 및 당류 평균함량에 따라 나트륨 12개 유형, 당류 16개 유형으로 대상 식품 유형을 선정함. 영양강조표시의 사용 관련한 국내 타법 및 해외사례 검토를 토대로 기준식품 대비 30% 저감률을 만족하는 제품을 저감제품으로 인증하는 것을 제안함. 외식, 급식의 나트륨, 당류 저감 우수업체 선정방안을 마련하였으며 외식업체의 경우, 메뉴 특성에 따라 나트륨 또는 당류 저감 우수업체로 선정될 수 있으므로, 각각 평가지표에 따른 평가를 통해 선정할 것을 제안하였고, 급식업체의 경우, 단품메뉴가 아닌 한 끼 식단에 대해 평가가 이루어지므로, 나트륨관련 평가에 당류에 대한 평가를 합하여 우수업체로 선정하는 것을 제안함. 당류 및 나트륨 섭취량 증가로 인한 건강문제 발생이 우려됨에 따라 당류 및 나트륨 섭취를 줄이기 위한 사전교육을 통해 바람직한 식습관을 형성하게 함으로써 스스로 자기건강을 관리할 수 있도록 하는 것이 필요함. 당류 및 나트륨 저감을 위해서는 이에 대한 올바른 인식제고 및 입맛의 개선, 그리고 제공되는 식품 자체의 함량 저감 노력이 중요함. 우선 개개인이 실생활 속에서 당류 및 나트륨을 줄이기 위한 식습관을 유지하는 것이 가장 중요함. 아울러 국민건강증진을 위해 국가차원의 체계적 관리와 이에 대한 소비자·산업계·학계간 공조 체계 구축 및 지속적 협력유지가 필요할 것임
(출처 : 요약문 7p)
Abstract
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Coorporate participation is insufficient due to the absence of promotional measures to show the reduction of each provider's sodium and sugar content in processed food and food served at schools and restaurants.
In light of this, a certification system is needed to evaluate companies and products
Coorporate participation is insufficient due to the absence of promotional measures to show the reduction of each provider's sodium and sugar content in processed food and food served at schools and restaurants.
In light of this, a certification system is needed to evaluate companies and products that effectively reduce sodium and sugar content in food. The objective of this study is to suggest methods of granting certification to companies and products showing excellent performance in reducing sodium and sugar content in processed food and food served at restaurants and schools. The study thus analyzed food providers offering lower levels of sodium and sugar in their products as well as their technologies to reduce sodium and sugar levels in processed food. Based on this analysis, the study proposed a plan for creating the certification system and evaluation procedures to find companies and products with excellent performance in lowering the sodium and sugar content of processed food. To select the processed food categories needing certification, the study looked at 273 food categories as specified in the table for classifying general and livestock processed foods. Among the categories, 21 requiring nutritional labeling under the Food Sanitation Act and the Sanitary Control of Livestock Products Act were selected. The drink category, which represented the food most consumed, was further divided into seven categories, raising the total to 27 categories. The final target food categories comprised 12 sodium and 16 sugar types as the study examined the average sodium and sugar content per 100 grams of each food. Based on the domestic techniques and reviews of the use of the nutrition claim, it is advisable to certify that the product is certified as a reduction product with a reduction of 30% compared to the reference food. The study also suggested methods of selecting companies showing stellar performances in serving food at restaurants and schools. For restaurants, companies deemed outstanding in the reduction of sodium and sugar content can be determined according to their menu composition; thus the evaluation of each food by following the evaluation index is suggested. For school food providers, the evaluation should be conducted on the entire menu of a meal, not just a single item, and companies deemed outstanding should be selected by considering the evaluation scores of both sodium and sugar content. As rising intake of sodium and sugar is a major health hazard, providing the proper education on how sodium and sugar consumption can be reduced is necessary to promote a balanced diet and personal health. Another key point is to raise public awareness of the dangers of excessive sodium and sugar intake; many efforts are thus required to reduce sodium and sugar content in commonly consumed foods and improve flavor in a healthy manner. First, individuals should eat a healthy diet that reduces the intake of sodium and sugar. Moreover, a program for enhancing public health must be systematically managed at the national level and consumers, industry and academia need to form and maintain a cooperation system to this end.
(출처 : Summary 9p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 용역연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 제출문 ... 3
- 목차 ... 4
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 7
- 국문 요약문 ... 7
- Summary ... 9
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 11
- 제1장 총괄연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 11
- 1. 총괄연구개발과제의 목표 ... 11
- 2. 총괄연구개발과제의 목표달성도 ... 19
- 3. 총괄 국내・외 기술개발 현황 ... 19
- 4. 총괄연구개발과정에서 수집한 국외과학기술정보 ... 37
- 제2장 총괄연구개발과제의 내용 및 방법 ... 48
- 1. 공급자 분야별 나트륨, 당류 저감 현황분석 ... 48
- 2. 공급자 분야별 나트륨, 당류 저감실적 인증체계 개발 ... 50
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 52
- 1. 공급자 분야별 나트륨, 당류 저감 현황분석 ... 52
- 2. 공급자 분야별 나트륨, 당류 저감실적 인증체계 개발 ... 94
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구성과 ... 163
- 1. 총괄활용성과 ... 163
- 2. 총괄활용계획 ... 164
- 제5장 총괄주요연구 변경사항 ... 164
- 제6장 총괄참고문헌 ... 164
- 제7장 총괄첨부서류 ... 167
- 끝페이지 ... 174
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