콩과의 팥(Phaseolus angularis)은 반덩굴성 일년생 초본식물이다. 이 종자를 일명 적두 (赤豆)라 부르며, 한방에서는 이뇨, 소염, 배농, 해열 등에 쓰이고 전신부종, 간경화, 황달, 종기, 화농성 질환, 수종, 각기병, 소갈, 이질 설사에 효능이 있다. 팥은 우리나라에서 콩 다음으로 수요가 많은 두류작물로, 일상생활에서 자주 접하게 되는 곡물이다. 최근 생활 속의 먹을거리들이 피부에 대한 유효성분으로서 재조명받고 있다. 이들은 안전성이 보장되어있다는 점에서 그 어떤 원료보다 큰 장점을 가지고 있다고 할 수 있다. 본 연구에서는 우리나라에서 자생하는 식물이며 식용식물인 팥 (Phaseolus angularis)의 다양한 활성 성분들에 착안하여 화장품 소재로서의 가능성을 검토하고자 여러 가지 활성 실험을 실시하였다. 특히 catechin과 catechin 7-O-β-D-glucopyranoside가 팥에 많은 양이 포함되어 있고 뛰어난 ...
콩과의 팥(Phaseolus angularis)은 반덩굴성 일년생 초본식물이다. 이 종자를 일명 적두 (赤豆)라 부르며, 한방에서는 이뇨, 소염, 배농, 해열 등에 쓰이고 전신부종, 간경화, 황달, 종기, 화농성 질환, 수종, 각기병, 소갈, 이질 설사에 효능이 있다. 팥은 우리나라에서 콩 다음으로 수요가 많은 두류작물로, 일상생활에서 자주 접하게 되는 곡물이다. 최근 생활 속의 먹을거리들이 피부에 대한 유효성분으로서 재조명받고 있다. 이들은 안전성이 보장되어있다는 점에서 그 어떤 원료보다 큰 장점을 가지고 있다고 할 수 있다. 본 연구에서는 우리나라에서 자생하는 식물이며 식용식물인 팥 (Phaseolus angularis)의 다양한 활성 성분들에 착안하여 화장품 소재로서의 가능성을 검토하고자 여러 가지 활성 실험을 실시하였다. 특히 catechin과 catechin 7-O-β-D-glucopyranoside가 팥에 많은 양이 포함되어 있고 뛰어난 항산화 활성을 갖는다는 것에 초점을 맞추어 활성실험을 진행하였다. 용매분획을 실시하여 4가지 분획 (hexane (HX), ethyl acetate (EA), buthanol (BuOH), water)을 조제하였다. 이들 분획 중 그 양이 현저히 적어 활성 작용이 미미할 것으로 예상되는 HX 분획은 모든 실험에서 제외하였다. TLC와 HPLC 결과를 통해 EA층에 catechin과 catechin 7-O-β-D-glucopyranoside가 존재함을 확인할 수 있었다. 항산화 효과 측정 실험으로 3 가지를 시행하였다. DPPH와 ABTS를 이용하여 free radical 소거능을 측정하고 hypoxanthine/xanthine oxidase system을 이용하여 superoxide 소거능을 측정하였다. 그 결과 팥의 80 % EtOH 추출물에서 얻은 EA 분획의 항산화 활성이 가장 우수하다고 볼 수 있으며 그 중 catechin 7-O-β-D-glucopyranoside와 catechin 성분이 많은 영향을 끼친다고 추측할 수 있다. 미백효과 측정 실험은 cell free system과 melanoma cell 내에서 각각 실험하였다. cell free system에서는 EA 분획물이 약간의 tyrosinase 저해 활성을 보였다. 하지만 melanoma cell 내에서는 tyrosinase 저해 활성을 거의 보이지 않았다. 이 차이는 멜라닌 생성 기전에 tyrosinase 외에도 여러 가지 기전이 관여하고, EA 분획물에 포함된 다양한 성분들 간의 상호작용 때문으로 추정된다. 그리하여 멜라닌 합성의 다른 기전에서 팥의 EA 추출물이 어떻게 작용하는지에 대한 차후 연구가 필요할 것으로 사료된다. 주름 억제 효과를 측정하기 위해 elastase 활성 저해 실험을 시행하였다. 그 결과 EA 분획물이 양성 대조물인 adenosine보다 매우 뛰어난 elastase 저해 활성을 보였다. 또한 단일성분인 catechin, catechin 7-O-β-D- glucopyranoside의 저해율보다 훨씬 높은 elastase 활성 저해율을 보여 EA 분획물이 높은 elastase 저해율을 갖게 하는 또 다른 구성 성분이 있음을 짐작케 한다. 실험 결과 팥의 EA 분획물의 주름개선 효과를 확인할 수 있었다. 이상의 실험결과를 종합해 볼 때 팥 추출물은 EA 분획물에서 가장 탁월한 효과가 있었으며 항산화 활성과 더불어 미백활성 및 주름개선의 기능을 갖는 천연 복합 기능성 화장품 원료로서 좋은 자원이 될 것으로 사료된다. 본 연구가 차후에 팥의 특성을 살린 안전하고 적합한 천연화장품 개발에 신뢰도 있는 영향을 미칠 수 있을 것으로 사료된다.
콩과의 팥(Phaseolus angularis)은 반덩굴성 일년생 초본식물이다. 이 종자를 일명 적두 (赤豆)라 부르며, 한방에서는 이뇨, 소염, 배농, 해열 등에 쓰이고 전신부종, 간경화, 황달, 종기, 화농성 질환, 수종, 각기병, 소갈, 이질 설사에 효능이 있다. 팥은 우리나라에서 콩 다음으로 수요가 많은 두류작물로, 일상생활에서 자주 접하게 되는 곡물이다. 최근 생활 속의 먹을거리들이 피부에 대한 유효성분으로서 재조명받고 있다. 이들은 안전성이 보장되어있다는 점에서 그 어떤 원료보다 큰 장점을 가지고 있다고 할 수 있다. 본 연구에서는 우리나라에서 자생하는 식물이며 식용식물인 팥 (Phaseolus angularis)의 다양한 활성 성분들에 착안하여 화장품 소재로서의 가능성을 검토하고자 여러 가지 활성 실험을 실시하였다. 특히 catechin과 catechin 7-O-β-D-glucopyranoside가 팥에 많은 양이 포함되어 있고 뛰어난 항산화 활성을 갖는다는 것에 초점을 맞추어 활성실험을 진행하였다. 용매분획을 실시하여 4가지 분획 (hexane (HX), ethyl acetate (EA), buthanol (BuOH), water)을 조제하였다. 이들 분획 중 그 양이 현저히 적어 활성 작용이 미미할 것으로 예상되는 HX 분획은 모든 실험에서 제외하였다. TLC와 HPLC 결과를 통해 EA층에 catechin과 catechin 7-O-β-D-glucopyranoside가 존재함을 확인할 수 있었다. 항산화 효과 측정 실험으로 3 가지를 시행하였다. DPPH와 ABTS를 이용하여 free radical 소거능을 측정하고 hypoxanthine/xanthine oxidase system을 이용하여 superoxide 소거능을 측정하였다. 그 결과 팥의 80 % EtOH 추출물에서 얻은 EA 분획의 항산화 활성이 가장 우수하다고 볼 수 있으며 그 중 catechin 7-O-β-D-glucopyranoside와 catechin 성분이 많은 영향을 끼친다고 추측할 수 있다. 미백효과 측정 실험은 cell free system과 melanoma cell 내에서 각각 실험하였다. cell free system에서는 EA 분획물이 약간의 tyrosinase 저해 활성을 보였다. 하지만 melanoma cell 내에서는 tyrosinase 저해 활성을 거의 보이지 않았다. 이 차이는 멜라닌 생성 기전에 tyrosinase 외에도 여러 가지 기전이 관여하고, EA 분획물에 포함된 다양한 성분들 간의 상호작용 때문으로 추정된다. 그리하여 멜라닌 합성의 다른 기전에서 팥의 EA 추출물이 어떻게 작용하는지에 대한 차후 연구가 필요할 것으로 사료된다. 주름 억제 효과를 측정하기 위해 elastase 활성 저해 실험을 시행하였다. 그 결과 EA 분획물이 양성 대조물인 adenosine보다 매우 뛰어난 elastase 저해 활성을 보였다. 또한 단일성분인 catechin, catechin 7-O-β-D- glucopyranoside의 저해율보다 훨씬 높은 elastase 활성 저해율을 보여 EA 분획물이 높은 elastase 저해율을 갖게 하는 또 다른 구성 성분이 있음을 짐작케 한다. 실험 결과 팥의 EA 분획물의 주름개선 효과를 확인할 수 있었다. 이상의 실험결과를 종합해 볼 때 팥 추출물은 EA 분획물에서 가장 탁월한 효과가 있었으며 항산화 활성과 더불어 미백활성 및 주름개선의 기능을 갖는 천연 복합 기능성 화장품 원료로서 좋은 자원이 될 것으로 사료된다. 본 연구가 차후에 팥의 특성을 살린 안전하고 적합한 천연화장품 개발에 신뢰도 있는 영향을 미칠 수 있을 것으로 사료된다.
Phaseolus angularis is a bushy annual weed from Leguminosae. This breed is also called red bean and is used for diuresis, disinfection, drainage, fever alleviation in Chinese medicine, and is effective for anasarca, hepatocirrhosis, jaundice, boil, purulent disease, dropsy, beriberi, diabetes, and d...
Phaseolus angularis is a bushy annual weed from Leguminosae. This breed is also called red bean and is used for diuresis, disinfection, drainage, fever alleviation in Chinese medicine, and is effective for anasarca, hepatocirrhosis, jaundice, boil, purulent disease, dropsy, beriberi, diabetes, and dysenteric diarrhea. Phaseolus angularis is second most popular pulses crop in Korea, and is a grain that can be frequently encountered in everyday life. Recently, everyday food are receiving attention for their active ingredients for skins. Because their safety has been proven, they have advantage over other ingredients. In this research, I have conducted few activity tests to review the possibility of using various active ingredients of Phaseolus angularis, esculent plants that is grown naturally in Korea, as ingredients for cosmetics. The activity tests focused on the fact that the plant contains much catechin and catechin 7-O-β-D-glucopyranoside and they have excellent antioxidative activity effect. Through a solvent fractionation, 4 fractions (hexane (HX), ethyl acetate (EA), buthanol (BuOH), water) were prepared. The amount of HX fraction was noticeably small and its activity was expected to be insignificant. Therefore it was excluded from all experiments. Through the results from TLC and HPLC, I was able to confirm the existence of catechin and catechin 7-O-β-D-glucopyranoside in the EA layer. In the antioxidative activity measuring experiment, 3 things were implemented. The free radial scavenging activity was measured using DPPH and ABTS. And using hypoxanthine/xanthine oxidase system, the superoxide scavenging activity was measured. As the result, EA fraction from EtOH extract from 80 % Phaseolus angularis was found to be the most outstanding in antioxidative activity and it was seen that catechin 7-O-β-D-glucopyranoside and catechin components had a big influence. The experiments for whitening effect were separately conducted inside the cell free system and the melanoma cell. In the cell free system, EA fraction showed some tyrosinase inhibitory activities, however in the melanoma cell, it rarely showed any tyrosinase inhibitory activity. This difference is presumed to be due to interactions between various components included in EA fraction as well as the intervention of various mechanisms other than tyrosinase before the formation of melanin. It is considered that a further research on how EA extract from Phaseolus angularis affects the different mechanism of melanin synthesis is needed. To measure the wrinkle-control effect, I conducted an elastase inhibitory activity experiment. As the result, EA fraction showed much exceptional elastase inhibitory activity compared to the adenosine, a positive control substance. Also, it showed much higher rate of elastase inhibitory activity compared to that of mono-constituent catechin and catechin 7-O-β-D-glucopyranoside, which leads to an assumption that there probably be another component that enables the EA extract to have a high rate of elastase inhibitory activity . Summing up the above results from the experiments, the Phaseolus angularis extract was most effect in the EA fraction, and it is considered a good ingredient for natural multi-functional cosmetics with antioxidative activity, whitening and wrinkle-control effect. I expect this research to be used in the future as a credible in developing a safe and appropriate cosmetic utilizing the characteristics of Phaseolus angularis.
Phaseolus angularis is a bushy annual weed from Leguminosae. This breed is also called red bean and is used for diuresis, disinfection, drainage, fever alleviation in Chinese medicine, and is effective for anasarca, hepatocirrhosis, jaundice, boil, purulent disease, dropsy, beriberi, diabetes, and dysenteric diarrhea. Phaseolus angularis is second most popular pulses crop in Korea, and is a grain that can be frequently encountered in everyday life. Recently, everyday food are receiving attention for their active ingredients for skins. Because their safety has been proven, they have advantage over other ingredients. In this research, I have conducted few activity tests to review the possibility of using various active ingredients of Phaseolus angularis, esculent plants that is grown naturally in Korea, as ingredients for cosmetics. The activity tests focused on the fact that the plant contains much catechin and catechin 7-O-β-D-glucopyranoside and they have excellent antioxidative activity effect. Through a solvent fractionation, 4 fractions (hexane (HX), ethyl acetate (EA), buthanol (BuOH), water) were prepared. The amount of HX fraction was noticeably small and its activity was expected to be insignificant. Therefore it was excluded from all experiments. Through the results from TLC and HPLC, I was able to confirm the existence of catechin and catechin 7-O-β-D-glucopyranoside in the EA layer. In the antioxidative activity measuring experiment, 3 things were implemented. The free radial scavenging activity was measured using DPPH and ABTS. And using hypoxanthine/xanthine oxidase system, the superoxide scavenging activity was measured. As the result, EA fraction from EtOH extract from 80 % Phaseolus angularis was found to be the most outstanding in antioxidative activity and it was seen that catechin 7-O-β-D-glucopyranoside and catechin components had a big influence. The experiments for whitening effect were separately conducted inside the cell free system and the melanoma cell. In the cell free system, EA fraction showed some tyrosinase inhibitory activities, however in the melanoma cell, it rarely showed any tyrosinase inhibitory activity. This difference is presumed to be due to interactions between various components included in EA fraction as well as the intervention of various mechanisms other than tyrosinase before the formation of melanin. It is considered that a further research on how EA extract from Phaseolus angularis affects the different mechanism of melanin synthesis is needed. To measure the wrinkle-control effect, I conducted an elastase inhibitory activity experiment. As the result, EA fraction showed much exceptional elastase inhibitory activity compared to the adenosine, a positive control substance. Also, it showed much higher rate of elastase inhibitory activity compared to that of mono-constituent catechin and catechin 7-O-β-D-glucopyranoside, which leads to an assumption that there probably be another component that enables the EA extract to have a high rate of elastase inhibitory activity . Summing up the above results from the experiments, the Phaseolus angularis extract was most effect in the EA fraction, and it is considered a good ingredient for natural multi-functional cosmetics with antioxidative activity, whitening and wrinkle-control effect. I expect this research to be used in the future as a credible in developing a safe and appropriate cosmetic utilizing the characteristics of Phaseolus angularis.
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