유치원 친환경 급식 실시에 따른 가정에서의 친환경 농산물 이용실태와 유아의 식행동 The use of environment-friendly agricultural products in house & dietary behaviors of preschool children with eco-friendly food service in the kindergarten원문보기
친환경급식 실시 유치원(친환경 급식군)과 일반급식 실시 유치원(일반 급식군) 두 그룹 간에 가정에서의 친환경 농산물 이용 실태, 유치원 급식에 대한 인식, 아동의 식행동 등에 차이가 있는지 비교분석하고 친환경 농산물 사용이 상기 사항에 긍정적 영향을 미쳤는지 조사하여 향후 유치원급식에서 친환경농산물 사용 확대를 위한 기초자료로 사용하고자 하였다. 친환경 급식군이 일반 급식군 보다 연령, 학력, 수입이 유의적으로 높았으며, 가정에서의 친환경 농산물 구입 빈도는 친환경 급식군의 구입 빈도가 일반급식군보다 유의적으로 더 높았다. 친환경 식품 구입처는 두 군 모두 일반 시장이나 대형마트가 가장 많았다. 가정에서 구입하는 친환경 식품군으로는 두 군 모두 채소류가 가장 많았다. 친환경 농산물에 대한 정보를 얻는 곳은 친환경 급식군은 인터넷과 지인이, 일반 급식군은 인터넷과 신문이나 잡지로 두군 사이에 유의차가 있었다. 친환경 농산물의 품질과 가격에 대한 인식은 두군 사이에 유의차가 있었으며 일반 급식군이 품질이 매우 우수하나 가격이 매우 비싸다고 인식하는 비율이 더 높았다. 친환경 농산물의 정의에 대해서는 친환경 급식군이 일반 급식군에 비해 유의적으로 더 잘 이해하고 있었다. 친환경 농산물을 구입하는 이유는 두 군 모두 ‘안전’을, 친환경 농산물 구입 시 선택 기준은 ‘인증마크’를, ...
친환경급식 실시 유치원(친환경 급식군)과 일반급식 실시 유치원(일반 급식군) 두 그룹 간에 가정에서의 친환경 농산물 이용 실태, 유치원 급식에 대한 인식, 아동의 식행동 등에 차이가 있는지 비교분석하고 친환경 농산물 사용이 상기 사항에 긍정적 영향을 미쳤는지 조사하여 향후 유치원급식에서 친환경농산물 사용 확대를 위한 기초자료로 사용하고자 하였다. 친환경 급식군이 일반 급식군 보다 연령, 학력, 수입이 유의적으로 높았으며, 가정에서의 친환경 농산물 구입 빈도는 친환경 급식군의 구입 빈도가 일반급식군보다 유의적으로 더 높았다. 친환경 식품 구입처는 두 군 모두 일반 시장이나 대형마트가 가장 많았다. 가정에서 구입하는 친환경 식품군으로는 두 군 모두 채소류가 가장 많았다. 친환경 농산물에 대한 정보를 얻는 곳은 친환경 급식군은 인터넷과 지인이, 일반 급식군은 인터넷과 신문이나 잡지로 두군 사이에 유의차가 있었다. 친환경 농산물의 품질과 가격에 대한 인식은 두군 사이에 유의차가 있었으며 일반 급식군이 품질이 매우 우수하나 가격이 매우 비싸다고 인식하는 비율이 더 높았다. 친환경 농산물의 정의에 대해서는 친환경 급식군이 일반 급식군에 비해 유의적으로 더 잘 이해하고 있었다. 친환경 농산물을 구입하는 이유는 두 군 모두 ‘안전’을, 친환경 농산물 구입 시 선택 기준은 ‘인증마크’를, 품질 인증 확인 여부는 ‘반드시 확인한다’를 가장 많이 들었고, 친환경 농산물을 구입하지 않는 이유는 ‘가격이 비싸서’를, 친환경 농산물 소비촉진을 위한 방안으로는 ‘가격인하’를 가장 많이 들었다. 나이에 따른 친환경 농산물 구입 빈도는 유의차이가 없었다. 학력에 따른 친환경 농산물 구입 빈도는 유의적인 차이가 있었으며, 대졸 이상인 그룹의 구입 빈도가 더 높았다. 수입에 따른 친환경 농산물 구입 빈도는 유의적인 차이가 있었으며, 수입 400만원 이상인 그룹의 구입 빈도가 더 높았다. 유치원 급식 실태 조사에서 두 군 모두 급식에 대해 많은 관심을 가지고 있었고, 유치원 급식 식단의 다양성에 대해서 대다수가 만족하고 있었으며, 두 군 사이에 유의차는 없었다. 영양적 균형에 대한 만족도는 친환경 급식군이 더 높았다. 친환경 식재료를 사용해야 하는 이유는 두 군 모두 ‘안전성 확보’, ‘건강 증진을 위해서'를 가장 많이 들었는데 그 비율은 친환경급식군이 더 높았다. 급식에서 만족하는 부분은 친환경 급식군은 ‘안전한 식자재 사용’, ‘신선도와 위생 양호’를 가장 많이 들었으며, 일반 급식군은 ‘식단구성 양호’, ‘신선도와 위생 양호’를 많이 들어 두 군 사이에 차이가 있었다. 아동의 식행동은 ‘아침식사 여부’, ‘정해진 식사시간에 식사’, ‘탄수화물 매끼 섭취’, ‘과일 매일 섭취’, ‘패스트푸드․가공식품․탄산음료 섭취 자제’, ‘다양한 식품군 섭취’ 등의 항목에서 친환경 급식군의 아동이 일반 급식군의 아동보다 유의적으로 더 높은 값을 나타내었다. 친환경 농산물 구입 빈도에 따른 아동의 식행동은 ‘패스트푸드․가공식품․탄산음료 자제’, ‘짜게 먹지 않기’, ‘튀김음식 자제’, ‘다양한 식품군 섭취’ 등의 항목에서 친환경농산물 구입 다빈도군이 구입빈도가 낮은 군보다 유의적으로 더 높은 값을 나타내었다. 이상으로 친환경 농산물의 사용과 아동의 식행동 사이에 긍정적 관계를 나타내고 있으므로 유치원에서의 친환경 농산물 소비 확대가 바람직한 것으로 생각된다. 친환경 농산물의 사용 확대를 위해서는 친환경 농산물은 안전 하지만 가격이 비싸고, 구입 시 품질 인증을 중요시하므로 가격인하와 품질인증의 철저가 필요하다고 생각된다.
친환경급식 실시 유치원(친환경 급식군)과 일반급식 실시 유치원(일반 급식군) 두 그룹 간에 가정에서의 친환경 농산물 이용 실태, 유치원 급식에 대한 인식, 아동의 식행동 등에 차이가 있는지 비교분석하고 친환경 농산물 사용이 상기 사항에 긍정적 영향을 미쳤는지 조사하여 향후 유치원급식에서 친환경농산물 사용 확대를 위한 기초자료로 사용하고자 하였다. 친환경 급식군이 일반 급식군 보다 연령, 학력, 수입이 유의적으로 높았으며, 가정에서의 친환경 농산물 구입 빈도는 친환경 급식군의 구입 빈도가 일반급식군보다 유의적으로 더 높았다. 친환경 식품 구입처는 두 군 모두 일반 시장이나 대형마트가 가장 많았다. 가정에서 구입하는 친환경 식품군으로는 두 군 모두 채소류가 가장 많았다. 친환경 농산물에 대한 정보를 얻는 곳은 친환경 급식군은 인터넷과 지인이, 일반 급식군은 인터넷과 신문이나 잡지로 두군 사이에 유의차가 있었다. 친환경 농산물의 품질과 가격에 대한 인식은 두군 사이에 유의차가 있었으며 일반 급식군이 품질이 매우 우수하나 가격이 매우 비싸다고 인식하는 비율이 더 높았다. 친환경 농산물의 정의에 대해서는 친환경 급식군이 일반 급식군에 비해 유의적으로 더 잘 이해하고 있었다. 친환경 농산물을 구입하는 이유는 두 군 모두 ‘안전’을, 친환경 농산물 구입 시 선택 기준은 ‘인증마크’를, 품질 인증 확인 여부는 ‘반드시 확인한다’를 가장 많이 들었고, 친환경 농산물을 구입하지 않는 이유는 ‘가격이 비싸서’를, 친환경 농산물 소비촉진을 위한 방안으로는 ‘가격인하’를 가장 많이 들었다. 나이에 따른 친환경 농산물 구입 빈도는 유의차이가 없었다. 학력에 따른 친환경 농산물 구입 빈도는 유의적인 차이가 있었으며, 대졸 이상인 그룹의 구입 빈도가 더 높았다. 수입에 따른 친환경 농산물 구입 빈도는 유의적인 차이가 있었으며, 수입 400만원 이상인 그룹의 구입 빈도가 더 높았다. 유치원 급식 실태 조사에서 두 군 모두 급식에 대해 많은 관심을 가지고 있었고, 유치원 급식 식단의 다양성에 대해서 대다수가 만족하고 있었으며, 두 군 사이에 유의차는 없었다. 영양적 균형에 대한 만족도는 친환경 급식군이 더 높았다. 친환경 식재료를 사용해야 하는 이유는 두 군 모두 ‘안전성 확보’, ‘건강 증진을 위해서'를 가장 많이 들었는데 그 비율은 친환경급식군이 더 높았다. 급식에서 만족하는 부분은 친환경 급식군은 ‘안전한 식자재 사용’, ‘신선도와 위생 양호’를 가장 많이 들었으며, 일반 급식군은 ‘식단구성 양호’, ‘신선도와 위생 양호’를 많이 들어 두 군 사이에 차이가 있었다. 아동의 식행동은 ‘아침식사 여부’, ‘정해진 식사시간에 식사’, ‘탄수화물 매끼 섭취’, ‘과일 매일 섭취’, ‘패스트푸드․가공식품․탄산음료 섭취 자제’, ‘다양한 식품군 섭취’ 등의 항목에서 친환경 급식군의 아동이 일반 급식군의 아동보다 유의적으로 더 높은 값을 나타내었다. 친환경 농산물 구입 빈도에 따른 아동의 식행동은 ‘패스트푸드․가공식품․탄산음료 자제’, ‘짜게 먹지 않기’, ‘튀김음식 자제’, ‘다양한 식품군 섭취’ 등의 항목에서 친환경농산물 구입 다빈도군이 구입빈도가 낮은 군보다 유의적으로 더 높은 값을 나타내었다. 이상으로 친환경 농산물의 사용과 아동의 식행동 사이에 긍정적 관계를 나타내고 있으므로 유치원에서의 친환경 농산물 소비 확대가 바람직한 것으로 생각된다. 친환경 농산물의 사용 확대를 위해서는 친환경 농산물은 안전 하지만 가격이 비싸고, 구입 시 품질 인증을 중요시하므로 가격인하와 품질인증의 철저가 필요하다고 생각된다.
This study was conducted to investigate the differences on the use of environment-friendly agricultural products in house, perception of preschool food service and dietary behaviors of preschool children between the kindergarten with eco-friendly food service(eco-friendly food service group : EFG) a...
This study was conducted to investigate the differences on the use of environment-friendly agricultural products in house, perception of preschool food service and dietary behaviors of preschool children between the kindergarten with eco-friendly food service(eco-friendly food service group : EFG) and kindergarten with general food service(general food service group : GFG), and provide basic information to promote the use of environment-friendly agricultural products in the preschool food service. Age, education level and monthly family income of EFG were significantly higher than those of GFG and purchase frequency in house of EFG was significantly higher than that of GFG. The places for purchasing environment-friendly agricultural products were mainly traditional market and hypermarket and the major consumed items of both groups were vegetables. Information sources about environment-friendly agricultural products were internet and family & friends in EFG, and internet and newspaper & magazine in GFG, and there were significant differences between both groups. The majority of GFG perceived that quality of environment-friendly agricultural products was superior but price was very expensive, and there were significant differences between both groups. EFG understood definition of environment-friendly agricultural products significantly more clearly than GFG. The reason of purchasing environment-friendly agricultural products was safe from hazard in both groups. When purchasing environment-friendly agricultural products, most important standard of selection was hallmark and majority of both groups checked quality certification. The reason not to buy environment-friendly agricultural products was high price and reduction of price was necessary for consumption promotion of those. There were no differences in purchase frequency according to age. There were significant differences in purchase frequency according to education level and purchase frequency over university graduation group was significantly higher than other education level groups. There were also significant differences in purchase frequency according to monthly family income and purchase frequency over 4,000,000 won income group was significantly higher than other income groups. Due to assessment of food service management practices in the kindergarten, both groups had many concerns on the preschool food service and satisfaction on variety of menu, and there were no differences between both groups. EFG had significantly high satisfaction on nutrional adequacy of menu than that of GFG. The main reasons of using environment-friendly agricultural products in the preschool food service was concerned to secure for safety and promote health, and EFG's ratio concerning to above reasons was higher than GFG' ratio. The main points of satisfaction on food service in the kindergarten were use of safe food material and freshness & good hygiene in EFG and good food service menu and freshness & good hygiene in GFG, and there were significant differences between both groups. Due to assessment of dietary behaviors of preschool children according to EFG and GFG, 'don't skip a breakfast', 'take a meal in time', 'eat carbohydrate foods at every meal', 'eat fruits everyday', 'eat fastfood, processed food less', 'not to drink soda' and 'eat various kinds of foods' of preschool children of EFG were significantly superior than those of GFG. Due to assessment of dietary behaviors of preschool children according to purchase frequency of environment-friendly agricultural products, 'eat fastfood, processed food less', 'not to drink soda', 'eat less salt', 'eat fried dish less' and 'eat various kinds of foods' of preschool children of purchasing frequently group were significantly superior than those of purchasing less group. Thus, it is considered that the use of environment-friendly agricultural products had positive effects to dietary behaviors of preschool children and it is desirable to increase the use of environment-friendly agricultural products in the preschool food service. Lowering price and strict supervision of quality assurance is necessary to promote consumption growth of environment-friendly agricultural products
This study was conducted to investigate the differences on the use of environment-friendly agricultural products in house, perception of preschool food service and dietary behaviors of preschool children between the kindergarten with eco-friendly food service(eco-friendly food service group : EFG) and kindergarten with general food service(general food service group : GFG), and provide basic information to promote the use of environment-friendly agricultural products in the preschool food service. Age, education level and monthly family income of EFG were significantly higher than those of GFG and purchase frequency in house of EFG was significantly higher than that of GFG. The places for purchasing environment-friendly agricultural products were mainly traditional market and hypermarket and the major consumed items of both groups were vegetables. Information sources about environment-friendly agricultural products were internet and family & friends in EFG, and internet and newspaper & magazine in GFG, and there were significant differences between both groups. The majority of GFG perceived that quality of environment-friendly agricultural products was superior but price was very expensive, and there were significant differences between both groups. EFG understood definition of environment-friendly agricultural products significantly more clearly than GFG. The reason of purchasing environment-friendly agricultural products was safe from hazard in both groups. When purchasing environment-friendly agricultural products, most important standard of selection was hallmark and majority of both groups checked quality certification. The reason not to buy environment-friendly agricultural products was high price and reduction of price was necessary for consumption promotion of those. There were no differences in purchase frequency according to age. There were significant differences in purchase frequency according to education level and purchase frequency over university graduation group was significantly higher than other education level groups. There were also significant differences in purchase frequency according to monthly family income and purchase frequency over 4,000,000 won income group was significantly higher than other income groups. Due to assessment of food service management practices in the kindergarten, both groups had many concerns on the preschool food service and satisfaction on variety of menu, and there were no differences between both groups. EFG had significantly high satisfaction on nutrional adequacy of menu than that of GFG. The main reasons of using environment-friendly agricultural products in the preschool food service was concerned to secure for safety and promote health, and EFG's ratio concerning to above reasons was higher than GFG' ratio. The main points of satisfaction on food service in the kindergarten were use of safe food material and freshness & good hygiene in EFG and good food service menu and freshness & good hygiene in GFG, and there were significant differences between both groups. Due to assessment of dietary behaviors of preschool children according to EFG and GFG, 'don't skip a breakfast', 'take a meal in time', 'eat carbohydrate foods at every meal', 'eat fruits everyday', 'eat fastfood, processed food less', 'not to drink soda' and 'eat various kinds of foods' of preschool children of EFG were significantly superior than those of GFG. Due to assessment of dietary behaviors of preschool children according to purchase frequency of environment-friendly agricultural products, 'eat fastfood, processed food less', 'not to drink soda', 'eat less salt', 'eat fried dish less' and 'eat various kinds of foods' of preschool children of purchasing frequently group were significantly superior than those of purchasing less group. Thus, it is considered that the use of environment-friendly agricultural products had positive effects to dietary behaviors of preschool children and it is desirable to increase the use of environment-friendly agricultural products in the preschool food service. Lowering price and strict supervision of quality assurance is necessary to promote consumption growth of environment-friendly agricultural products
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