식품의 안전성은 국민건강에 큰 영향을 미치기 때문에 식품관련회사나 단체급식소 등 모든 작업장에서 아주 중요하게 관리되고 있다. 특히 개인위생은 화장실과 밀접한 관계를 가지고 있어 철저하게 관리하고 있으나 대부분의 사람들은 화장실 주변 환경이나 화장실 사용 전⋅후에 막연한 불안감을 가지고 있다. 본 연구에서는 대학 내 화장실 위생 상태와 사용자 및 개인위생 상태를 파악하여 공중보건위생에 대한 기준 자료를 제공하고자 실시하였다. 먼저 시료 및 채취 장소로는 대학 내 화장실 남자⋅여자 각 2개의 화장실에서 시료를 채취하였으며 실험 횟수로는 오전과 오후 각 1회씩 실시하였다. 실험의 평가 대상으로는 용수(화장실 수돗물, 실험실 수돗물, 판매되는 물), 주변 환경(변기, 세면대, 벽, 손잡이 (내), 손잡이 (외), 물 내리는 버튼) 사용자의 개인위생(일반인의 손, 사용자의 손(전), 사용자의 손(후), 머리카락, 침 및 장신구(반지, 귀걸이)등 총 94점의 시료를 수집하여 ...
식품의 안전성은 국민건강에 큰 영향을 미치기 때문에 식품관련회사나 단체급식소 등 모든 작업장에서 아주 중요하게 관리되고 있다. 특히 개인위생은 화장실과 밀접한 관계를 가지고 있어 철저하게 관리하고 있으나 대부분의 사람들은 화장실 주변 환경이나 화장실 사용 전⋅후에 막연한 불안감을 가지고 있다. 본 연구에서는 대학 내 화장실 위생 상태와 사용자 및 개인위생 상태를 파악하여 공중보건위생에 대한 기준 자료를 제공하고자 실시하였다. 먼저 시료 및 채취 장소로는 대학 내 화장실 남자⋅여자 각 2개의 화장실에서 시료를 채취하였으며 실험 횟수로는 오전과 오후 각 1회씩 실시하였다. 실험의 평가 대상으로는 용수(화장실 수돗물, 실험실 수돗물, 판매되는 물), 주변 환경(변기, 세면대, 벽, 손잡이 (내), 손잡이 (외), 물 내리는 버튼) 사용자의 개인위생(일반인의 손, 사용자의 손(전), 사용자의 손(후), 머리카락, 침 및 장신구(반지, 귀걸이)등 총 94점의 시료를 수집하여 위생지표세균(일반세균, 대장균군, 대장균), 병원성 미생물(Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogene, Salmonella spp.), 곰팡이 및 공중낙하균에 대하여 분석하였다. 실험 결과, 대부분의 시료에서 위생지표세균과 곰팡이가 검출되었으며, 특히 화장실 사용 후 손에서 일반세균과 대장균이 비교적 높은 수준으로 검출되어 화장실 청소 및 사용 시 더욱 위생적인 관리가 필요한 것으로 나타났다. 병원성 미생물의 경우 화장실 사용 후 손 씻기 전의 시료에서 B.cereus와 S.aureus가 부분적으로 검출되어 화장실 출입 시 다른 사용자의 손에 교차오염가능성을 예측할 수 있었다. 본 실험은 A·B층, 오전·오후, 남·녀의 세 가지 변수를 가지고 실험을 하였는데 A·B층, 오전. 오후는 별다른 차이는 나타나지 않았으나 남자가 여자보다 오염정도가 큰 것으로 나타났다. 실험을 실시한 대학 내 화장실의 주변 환경은 생각보다 깨끗하게 관리되고 있었으나 부분적으로 위생지표세균 및 병원성 미생물 등의 교차오염 가능성이 있기 때문에 화장실 사용 전·후에 손을 깨끗이 씻고 주변 환경을 청결하게 관리해야 할 것으로 나타났다.
식품의 안전성은 국민건강에 큰 영향을 미치기 때문에 식품관련회사나 단체급식소 등 모든 작업장에서 아주 중요하게 관리되고 있다. 특히 개인위생은 화장실과 밀접한 관계를 가지고 있어 철저하게 관리하고 있으나 대부분의 사람들은 화장실 주변 환경이나 화장실 사용 전⋅후에 막연한 불안감을 가지고 있다. 본 연구에서는 대학 내 화장실 위생 상태와 사용자 및 개인위생 상태를 파악하여 공중보건위생에 대한 기준 자료를 제공하고자 실시하였다. 먼저 시료 및 채취 장소로는 대학 내 화장실 남자⋅여자 각 2개의 화장실에서 시료를 채취하였으며 실험 횟수로는 오전과 오후 각 1회씩 실시하였다. 실험의 평가 대상으로는 용수(화장실 수돗물, 실험실 수돗물, 판매되는 물), 주변 환경(변기, 세면대, 벽, 손잡이 (내), 손잡이 (외), 물 내리는 버튼) 사용자의 개인위생(일반인의 손, 사용자의 손(전), 사용자의 손(후), 머리카락, 침 및 장신구(반지, 귀걸이)등 총 94점의 시료를 수집하여 위생지표세균(일반세균, 대장균군, 대장균), 병원성 미생물(Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogene, Salmonella spp.), 곰팡이 및 공중낙하균에 대하여 분석하였다. 실험 결과, 대부분의 시료에서 위생지표세균과 곰팡이가 검출되었으며, 특히 화장실 사용 후 손에서 일반세균과 대장균이 비교적 높은 수준으로 검출되어 화장실 청소 및 사용 시 더욱 위생적인 관리가 필요한 것으로 나타났다. 병원성 미생물의 경우 화장실 사용 후 손 씻기 전의 시료에서 B.cereus와 S.aureus가 부분적으로 검출되어 화장실 출입 시 다른 사용자의 손에 교차오염가능성을 예측할 수 있었다. 본 실험은 A·B층, 오전·오후, 남·녀의 세 가지 변수를 가지고 실험을 하였는데 A·B층, 오전. 오후는 별다른 차이는 나타나지 않았으나 남자가 여자보다 오염정도가 큰 것으로 나타났다. 실험을 실시한 대학 내 화장실의 주변 환경은 생각보다 깨끗하게 관리되고 있었으나 부분적으로 위생지표세균 및 병원성 미생물 등의 교차오염 가능성이 있기 때문에 화장실 사용 전·후에 손을 깨끗이 씻고 주변 환경을 청결하게 관리해야 할 것으로 나타났다.
Food safety is strictly managed in the food industry as well as school meals because it plays a crucial role in one’s overall health. Personal hygiene and restrooms are closely related so this is why the restrooms are meticulously cleaned. However, most of the people tend to feel a general uneasines...
Food safety is strictly managed in the food industry as well as school meals because it plays a crucial role in one’s overall health. Personal hygiene and restrooms are closely related so this is why the restrooms are meticulously cleaned. However, most of the people tend to feel a general uneasiness before and after the use of the restroom or restroom environment despite the restroom being thoroughly cleaned. This study evaluated microbiological safety of university restroom sanitation, its users, and the personal hygiene of those users in order to provide standard data. The sample for the study was obtained each morning and evening for two different women and mens’ restrooms. The evaluated data contains a total of 94 samples including water (restroom tap water, laboratory tap water, store-bought water), environment (toilet, the restroom wall, the bathroom door interior handle, exterior handle, toilet lever, and sink), personal hygiene (a random person’s hand, user’s hand before use, user’s hand after use, hair, saliva, accessories (ring, earring), colony dilution and etc ; these samples are analyzed forsanitary indicative bacteria (APC, coliform and Escherichia coli), pathological microorganisms (Escherichia coli 0157:H7, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeriamono cytogene, Salmonella spp.),fungi and colony dilution. In conclusion, a majority of samples were detected with sanitary indicative bacteria and fungi. It is necessary to manage hygienic care better after using or cleaning the restroom because fairly high quantities of bacilli and colon bacilli are detected on the user’s hand after restroom use. Pathological microorganisms, B.cereus and S.aureus are partially found on the hand after restroom use but before hand washing. This might indicate possible cross contamination from other user’s hands upon entering the restroom. This experiment has three variables `including A and B floor, morning and evening, male and female. There is not much of difference between A and B floor, morning and evening, but males have a higher contamination rate than females. The environment of the university restroom, where the study is performed, is cleaned better than initially assumed. However, hand washing before and after using the restroom, as well as keeping the restroom environment clean should be maintained because of the partial cross contamination of sanitary indicative bacteria and pathological microorganisms.
Food safety is strictly managed in the food industry as well as school meals because it plays a crucial role in one’s overall health. Personal hygiene and restrooms are closely related so this is why the restrooms are meticulously cleaned. However, most of the people tend to feel a general uneasiness before and after the use of the restroom or restroom environment despite the restroom being thoroughly cleaned. This study evaluated microbiological safety of university restroom sanitation, its users, and the personal hygiene of those users in order to provide standard data. The sample for the study was obtained each morning and evening for two different women and mens’ restrooms. The evaluated data contains a total of 94 samples including water (restroom tap water, laboratory tap water, store-bought water), environment (toilet, the restroom wall, the bathroom door interior handle, exterior handle, toilet lever, and sink), personal hygiene (a random person’s hand, user’s hand before use, user’s hand after use, hair, saliva, accessories (ring, earring), colony dilution and etc ; these samples are analyzed forsanitary indicative bacteria (APC, coliform and Escherichia coli), pathological microorganisms (Escherichia coli 0157:H7, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeriamono cytogene, Salmonella spp.),fungi and colony dilution. In conclusion, a majority of samples were detected with sanitary indicative bacteria and fungi. It is necessary to manage hygienic care better after using or cleaning the restroom because fairly high quantities of bacilli and colon bacilli are detected on the user’s hand after restroom use. Pathological microorganisms, B.cereus and S.aureus are partially found on the hand after restroom use but before hand washing. This might indicate possible cross contamination from other user’s hands upon entering the restroom. This experiment has three variables `including A and B floor, morning and evening, male and female. There is not much of difference between A and B floor, morning and evening, but males have a higher contamination rate than females. The environment of the university restroom, where the study is performed, is cleaned better than initially assumed. However, hand washing before and after using the restroom, as well as keeping the restroom environment clean should be maintained because of the partial cross contamination of sanitary indicative bacteria and pathological microorganisms.
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