본 연구는 노지오디와 하우스오디의 재배환경에 따른 이화학적 특성 및 항산화 활성에 차이가 있는지 알아보기 위해 수행되었다. 전북 부안에서 생산되는 ‘과상2호’를 시료로 사용하여 일반적인 섭취형태인 주스 상태로 실험하였으며, 그 결과는 아래와 같다. 1. 노지오디와 하우스오디는 당도(14.3, 10.8 °Brix, p<.01), pH(4.46, 4.24, p<.001), 총산함량(0.54, 0.79%, p<.001) 등에 유의적인 차이가 있었다. 노지오디는 당도와 pH가 하우스오디는 총산함량이 높은 편이었다. 2. 노지오디와 하우스오디는 ...
본 연구는 노지오디와 하우스오디의 재배환경에 따른 이화학적 특성 및 항산화 활성에 차이가 있는지 알아보기 위해 수행되었다. 전북 부안에서 생산되는 ‘과상2호’를 시료로 사용하여 일반적인 섭취형태인 주스 상태로 실험하였으며, 그 결과는 아래와 같다. 1. 노지오디와 하우스오디는 당도(14.3, 10.8 °Brix, p<.01), pH(4.46, 4.24, p<.001), 총산함량(0.54, 0.79%, p<.001) 등에 유의적인 차이가 있었다. 노지오디는 당도와 pH가 하우스오디는 총산함량이 높은 편이었다. 2. 노지오디와 하우스오디는 유리아미노산(2.436, 5.275 mg/g, p<.05), K(156.56, 202.63 mg/100 g, p<.001), Fe(1.30, 1.90 mg/100 g, p<.001) 등에 유의적인 차이가 있었다. 하우스오디는 유리아미노산과 K, Fe이 높은 편이었으며, 총 비타민C(18.78, 19.58 mg/100 g)는 유의적인 차이는 없었지만 하우스오디에서 높았다. 3. 노지오디는 하우스오디에 비해 항산화물질로 알려진 폴리페놀(273.92, 252.89 mg/100 g, p<.001), 플라보노이드(110.67, 95.39 mg/100 g, p<.001) 및 안토시아닌(80.40, 76.80 mg/100 g) 등을 많이 함유하고 있었다. 4. 노지오디와 하우스오디의 항산화 활성의 지표인 항산화능(93.63, 77.60 nM, p<.05), 환원력(2.90, 2.80, p<.05), ORAC value(39,673.00, 33,227.67 uM TE/g, p<.01), DPPH 소거능 IC50(55.53, 120.89 mg/mL, p<.001), ABTS 소거능 IC50(29.12, 39.50 mg/mL, p<.001), 아질산염 소거능 IC50(25.21, 41.26 mg/mL, p<.001) 등에 유의적인 차이가 있었다. 노지오디는 모든 항산화지표에서 하우스오디에 비해 항산화 활성이 유의적으로 높게 나타났다. 5. 오디의 폴리페놀과 플라보노이드, 안토시아닌 등의 항산화물질 함량과 항산화 활성 지표들 간에는 매우 강한 상관관계를 보였다. 오디의 항산화 활성은 안토시아닌보다는 플라보노이드 함량에 더 강한 상관관계를 나타내어, 안토시아닌이 주 요인이기는 하지만 안토시아닌 외에도 다른 플라보노이드와 폴리페놀 화합물이 영향을 미치는 것으로 생각되었다. 결론적으로 노지오디는 pH, 당도, 폴리페놀, 플라보노이드, 안토시아닌 함량, 항산화능, 환원력, ORAC value, DPPH 라디칼 소거능, 아질산염 소거능 등이 유의적으로 높게 나타났고, 하우스오디는 총산, 유리아미노산, K, Fe가 유의적으로 높게 나타났다. 오디의 재배환경에 따라 이화학적 특성 및 항산화 활성들의 차이가 발생하는 것을 확인하였다.
본 연구는 노지오디와 하우스오디의 재배환경에 따른 이화학적 특성 및 항산화 활성에 차이가 있는지 알아보기 위해 수행되었다. 전북 부안에서 생산되는 ‘과상2호’를 시료로 사용하여 일반적인 섭취형태인 주스 상태로 실험하였으며, 그 결과는 아래와 같다. 1. 노지오디와 하우스오디는 당도(14.3, 10.8 °Brix, p<.01), pH(4.46, 4.24, p<.001), 총산함량(0.54, 0.79%, p<.001) 등에 유의적인 차이가 있었다. 노지오디는 당도와 pH가 하우스오디는 총산함량이 높은 편이었다. 2. 노지오디와 하우스오디는 유리아미노산(2.436, 5.275 mg/g, p<.05), K(156.56, 202.63 mg/100 g, p<.001), Fe(1.30, 1.90 mg/100 g, p<.001) 등에 유의적인 차이가 있었다. 하우스오디는 유리아미노산과 K, Fe이 높은 편이었으며, 총 비타민C(18.78, 19.58 mg/100 g)는 유의적인 차이는 없었지만 하우스오디에서 높았다. 3. 노지오디는 하우스오디에 비해 항산화물질로 알려진 폴리페놀(273.92, 252.89 mg/100 g, p<.001), 플라보노이드(110.67, 95.39 mg/100 g, p<.001) 및 안토시아닌(80.40, 76.80 mg/100 g) 등을 많이 함유하고 있었다. 4. 노지오디와 하우스오디의 항산화 활성의 지표인 항산화능(93.63, 77.60 nM, p<.05), 환원력(2.90, 2.80, p<.05), ORAC value(39,673.00, 33,227.67 uM TE/g, p<.01), DPPH 소거능 IC50(55.53, 120.89 mg/mL, p<.001), ABTS 소거능 IC50(29.12, 39.50 mg/mL, p<.001), 아질산염 소거능 IC50(25.21, 41.26 mg/mL, p<.001) 등에 유의적인 차이가 있었다. 노지오디는 모든 항산화지표에서 하우스오디에 비해 항산화 활성이 유의적으로 높게 나타났다. 5. 오디의 폴리페놀과 플라보노이드, 안토시아닌 등의 항산화물질 함량과 항산화 활성 지표들 간에는 매우 강한 상관관계를 보였다. 오디의 항산화 활성은 안토시아닌보다는 플라보노이드 함량에 더 강한 상관관계를 나타내어, 안토시아닌이 주 요인이기는 하지만 안토시아닌 외에도 다른 플라보노이드와 폴리페놀 화합물이 영향을 미치는 것으로 생각되었다. 결론적으로 노지오디는 pH, 당도, 폴리페놀, 플라보노이드, 안토시아닌 함량, 항산화능, 환원력, ORAC value, DPPH 라디칼 소거능, 아질산염 소거능 등이 유의적으로 높게 나타났고, 하우스오디는 총산, 유리아미노산, K, Fe가 유의적으로 높게 나타났다. 오디의 재배환경에 따라 이화학적 특성 및 항산화 활성들의 차이가 발생하는 것을 확인하였다.
This study was conducted in order to examine the physicochemical properties and antioxidant capacity of mulberry fruit according to growing conditions such as open ground and greenhouse. Mulberry fruits called ‘Gwasang No.2’ produced in Buan, Jeonbuk were used as a sample and were ground to juice, t...
This study was conducted in order to examine the physicochemical properties and antioxidant capacity of mulberry fruit according to growing conditions such as open ground and greenhouse. Mulberry fruits called ‘Gwasang No.2’ produced in Buan, Jeonbuk were used as a sample and were ground to juice, the most common way of intake of Mulberry fruits for analysis. The results are as follows: 1. Open ground and greenhouse mulberry fruits were significantly different in soluble solid(14.3, 10.8 °Brix, p<.01), pH(4.46, 4.24, p<.001) and total acidity(0.54, 0.79%, p<.001). Open ground mulberry fruits showed higher soluble solid content and pH than greenhouse ones, meanwhile greenhouse ones showed higher total acidity than open ground ones. 2. Open ground and greenhouse mulberry fruits were significantly different in free amino acid(2.436, 5.275 mg/g), K(156.56, 202.63 mg/100 g, p<.001) and Fe(1.30, 1.90 mg/100 g, p<.001). Open ground and greenhousemulberry fruits showed higher amount of free amino acid, K and Fe than open ground ones. Open ground and greenhouse mulberry fruits were not significantly different in total ascorbic acid(18.78, 19.58 mg/100 g). 3. Open ground mulberry fruits contained higher amount of polyphenols(273.92, 252.89 mg/100 g, p<.001), flavonoids(110.67, 95.39 mg/100 g, p<.001) and anthocyanins(80.40, 76.80 mg/100 g) than greenhouse ones. 4. Antioxidative capacity(93.63, 77.60 nM, p<.05), reducing power(2.90, 2.80, p<.05), ORAC value(39,673.00, 33,227.67 uM TE/g, p<.01) were significantly higher in open ground than greenhouse ones. However, IC50 of DPPH radical scavenging(55.53, 120.89 mg/mL, p<.001), ABTS radical scavenging(29.12, 39.50 mg/mL, p<.001) and nitrite scavenging (25.21, 41.26 mg/mL, p<.001) were significantly lower in open ground than greenhouse ones. In other words, open ground mulberry fruits showed significantly higher antioxidant capacity than greenhouse one in general. 5. The amounts of antioxidant compounds(polyphenols, flavonoids, anthocyanins) of mulberry fruits were strongly correlated with antioixidant capacities (antioxidative capacity, reducing power, ORAC value, DPPH radical scavenging, ABTS radical scavenging, nitrite scavenging) of mulberry fruits. From the correlation analysis, anthocyanins were the main compound which affected the antioxidative capacities of mulberry fruits, but polyphenols, especially flavonoids, contributed to the antioxidant capacities more than anthocyanins. In conclusion, open ground mulberry fruits showed significantly higher pH, soluble solid, polyphenols, flavonoids, ORAC value, DPPH radical scavenging, ABTS radical scavenging and nitrite scavenging than greenhouse ones. Greenhouse mulberry fruits showed significantly higher in total acidity, free amino acid, K and Fe content than open ground ones. Physicochemical properties and antioxidant capacity of mulberry fruits differ according to growing conditions.
This study was conducted in order to examine the physicochemical properties and antioxidant capacity of mulberry fruit according to growing conditions such as open ground and greenhouse. Mulberry fruits called ‘Gwasang No.2’ produced in Buan, Jeonbuk were used as a sample and were ground to juice, the most common way of intake of Mulberry fruits for analysis. The results are as follows: 1. Open ground and greenhouse mulberry fruits were significantly different in soluble solid(14.3, 10.8 °Brix, p<.01), pH(4.46, 4.24, p<.001) and total acidity(0.54, 0.79%, p<.001). Open ground mulberry fruits showed higher soluble solid content and pH than greenhouse ones, meanwhile greenhouse ones showed higher total acidity than open ground ones. 2. Open ground and greenhouse mulberry fruits were significantly different in free amino acid(2.436, 5.275 mg/g), K(156.56, 202.63 mg/100 g, p<.001) and Fe(1.30, 1.90 mg/100 g, p<.001). Open ground and greenhousemulberry fruits showed higher amount of free amino acid, K and Fe than open ground ones. Open ground and greenhouse mulberry fruits were not significantly different in total ascorbic acid(18.78, 19.58 mg/100 g). 3. Open ground mulberry fruits contained higher amount of polyphenols(273.92, 252.89 mg/100 g, p<.001), flavonoids(110.67, 95.39 mg/100 g, p<.001) and anthocyanins(80.40, 76.80 mg/100 g) than greenhouse ones. 4. Antioxidative capacity(93.63, 77.60 nM, p<.05), reducing power(2.90, 2.80, p<.05), ORAC value(39,673.00, 33,227.67 uM TE/g, p<.01) were significantly higher in open ground than greenhouse ones. However, IC50 of DPPH radical scavenging(55.53, 120.89 mg/mL, p<.001), ABTS radical scavenging(29.12, 39.50 mg/mL, p<.001) and nitrite scavenging (25.21, 41.26 mg/mL, p<.001) were significantly lower in open ground than greenhouse ones. In other words, open ground mulberry fruits showed significantly higher antioxidant capacity than greenhouse one in general. 5. The amounts of antioxidant compounds(polyphenols, flavonoids, anthocyanins) of mulberry fruits were strongly correlated with antioixidant capacities (antioxidative capacity, reducing power, ORAC value, DPPH radical scavenging, ABTS radical scavenging, nitrite scavenging) of mulberry fruits. From the correlation analysis, anthocyanins were the main compound which affected the antioxidative capacities of mulberry fruits, but polyphenols, especially flavonoids, contributed to the antioxidant capacities more than anthocyanins. In conclusion, open ground mulberry fruits showed significantly higher pH, soluble solid, polyphenols, flavonoids, ORAC value, DPPH radical scavenging, ABTS radical scavenging and nitrite scavenging than greenhouse ones. Greenhouse mulberry fruits showed significantly higher in total acidity, free amino acid, K and Fe content than open ground ones. Physicochemical properties and antioxidant capacity of mulberry fruits differ according to growing conditions.
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