본 연구는 어린이집, 유치원의 급식관리 실태를 파악하고 어린이급식관리지원센터의 성과분석을 통하여 향후 미취학 어린이 급식관리를 위한 정책을 제언하고자 하였다. 이를 위해 어린이 급식관리 현황을 파악하고 센터 설치·운영 전·후의 효과를 분석하고자 “급식관리 실태조사”와 “급식시설 위생·영양관리 심층조사’의 2가지 형태로 설문조사를 실시하였다. 전자는 센터가 설치된 9개 기초지자체의 490개 어린이집 및 유치원을 대상으로 실시하였다. 그 결과 어린이급식관리지원센터 설치 후 모든 대상자(시설장, 교사, 조리종사자, 영양사, 어린이)의 교육 수혜률이 증가하였으며, 특히 어린이의 영양교육은 ‘받아본적 없음’이 73.7%에서 15.0%로 크게 감소하였고, 급식담당자의 위생관리 수행도 역시 4.23점에서 4.38점(p<0.001)으로 유의적으로 향상된 것을 확인할 수 있었다. 또한 센터의 교육지원 이후 어린이의 식행동 변화(3.94점, 5점 척도) 등 급식시설의 위생 및 영양관리가 개선된 것을 확인할 수 있었다. 후자는 서울시 금천구의 어린이집 및 유치원 52개소의 급식담당자와 센터 영양사를 대상으로 센터 설치 전·후 위생·영양관리에 대하여 동일한 항목을 질문한 결과 급식담당자(96.81점)와 센터 영양사(56.44점)간 평가 결과에 큰 차이가 있는 것으로 나타났다. 본 연구결과 어린이급식관리지원센터 설치·운영의 효과성이 증명되었으며, 어린이급식관리지원센터가 전국적으로 확산될 경우 어린이 급식관리 수준 제고에 크게 기여할 것으로 기대된다. 이를 위해서는 급식관리 ...
본 연구는 어린이집, 유치원의 급식관리 실태를 파악하고 어린이급식관리지원센터의 성과분석을 통하여 향후 미취학 어린이 급식관리를 위한 정책을 제언하고자 하였다. 이를 위해 어린이 급식관리 현황을 파악하고 센터 설치·운영 전·후의 효과를 분석하고자 “급식관리 실태조사”와 “급식시설 위생·영양관리 심층조사’의 2가지 형태로 설문조사를 실시하였다. 전자는 센터가 설치된 9개 기초지자체의 490개 어린이집 및 유치원을 대상으로 실시하였다. 그 결과 어린이급식관리지원센터 설치 후 모든 대상자(시설장, 교사, 조리종사자, 영양사, 어린이)의 교육 수혜률이 증가하였으며, 특히 어린이의 영양교육은 ‘받아본적 없음’이 73.7%에서 15.0%로 크게 감소하였고, 급식담당자의 위생관리 수행도 역시 4.23점에서 4.38점(p<0.001)으로 유의적으로 향상된 것을 확인할 수 있었다. 또한 센터의 교육지원 이후 어린이의 식행동 변화(3.94점, 5점 척도) 등 급식시설의 위생 및 영양관리가 개선된 것을 확인할 수 있었다. 후자는 서울시 금천구의 어린이집 및 유치원 52개소의 급식담당자와 센터 영양사를 대상으로 센터 설치 전·후 위생·영양관리에 대하여 동일한 항목을 질문한 결과 급식담당자(96.81점)와 센터 영양사(56.44점)간 평가 결과에 큰 차이가 있는 것으로 나타났다. 본 연구결과 어린이급식관리지원센터 설치·운영의 효과성이 증명되었으며, 어린이급식관리지원센터가 전국적으로 확산될 경우 어린이 급식관리 수준 제고에 크게 기여할 것으로 기대된다. 이를 위해서는 급식관리 평가인증제도 도입, 영‧유아 급식의 영양기준 마련, 소규모 어린이 급식시설에 대한 지원이 선행되어야 할 것으로 판단된다.
본 연구는 어린이집, 유치원의 급식관리 실태를 파악하고 어린이급식관리지원센터의 성과분석을 통하여 향후 미취학 어린이 급식관리를 위한 정책을 제언하고자 하였다. 이를 위해 어린이 급식관리 현황을 파악하고 센터 설치·운영 전·후의 효과를 분석하고자 “급식관리 실태조사”와 “급식시설 위생·영양관리 심층조사’의 2가지 형태로 설문조사를 실시하였다. 전자는 센터가 설치된 9개 기초지자체의 490개 어린이집 및 유치원을 대상으로 실시하였다. 그 결과 어린이급식관리지원센터 설치 후 모든 대상자(시설장, 교사, 조리종사자, 영양사, 어린이)의 교육 수혜률이 증가하였으며, 특히 어린이의 영양교육은 ‘받아본적 없음’이 73.7%에서 15.0%로 크게 감소하였고, 급식담당자의 위생관리 수행도 역시 4.23점에서 4.38점(p<0.001)으로 유의적으로 향상된 것을 확인할 수 있었다. 또한 센터의 교육지원 이후 어린이의 식행동 변화(3.94점, 5점 척도) 등 급식시설의 위생 및 영양관리가 개선된 것을 확인할 수 있었다. 후자는 서울시 금천구의 어린이집 및 유치원 52개소의 급식담당자와 센터 영양사를 대상으로 센터 설치 전·후 위생·영양관리에 대하여 동일한 항목을 질문한 결과 급식담당자(96.81점)와 센터 영양사(56.44점)간 평가 결과에 큰 차이가 있는 것으로 나타났다. 본 연구결과 어린이급식관리지원센터 설치·운영의 효과성이 증명되었으며, 어린이급식관리지원센터가 전국적으로 확산될 경우 어린이 급식관리 수준 제고에 크게 기여할 것으로 기대된다. 이를 위해서는 급식관리 평가인증제도 도입, 영‧유아 급식의 영양기준 마련, 소규모 어린이 급식시설에 대한 지원이 선행되어야 할 것으로 판단된다.
This study was performed to investigate current status of foodservice management of Child-care facilities and kindergartens as well as to assess effectiveness of the Center for Child-Care Foodservice Management(hereinafter referred to as CCFSM) and finally suggest policies on foodservice management ...
This study was performed to investigate current status of foodservice management of Child-care facilities and kindergartens as well as to assess effectiveness of the Center for Child-Care Foodservice Management(hereinafter referred to as CCFSM) and finally suggest policies on foodservice management for preschool children hereafter. For these purposes, two types of surveys were conducted, one type for survey on current status of foodservice management and the other for in-depth survey on sanitary and nutrition management for foodservice facilities. Survey on current status of foodservice management was conducted for 490 child-care facilities and kindergartens in 9 regions where CCFSM were set up. As a result, the experience of education for all types of potential recipients(principals, teachers, cooks, dietitians and children) were increased after CCFSM services. Especially for Children's nutrition education, the ratio for "Not Recieved" drastically decreased by 58.2% from 73.7% to 15.5% and performance ratio on sanitary control of foodservice workers significantly increased from 4.23 point to 4.38 point(p<0.001). In addition, the level of sanitary and nutrition management for foodservice facilities as well as children's eating behavior was improved. In-depth survey on sanitary and nutrition management for foodservice facilities was conducted for 52 child-care facilities and kindergartens in Geumcheongu, Seoul with same quesionnaires assessing the level of sanitary management before and after setting up CCFSM. Consequently wide difference in assessment was shown between foodservice workers(96.81 point) and dietitians in CCFSM(56.44 point). Result of this study indicates that there are achievements after setting up and operating CCFSM and if CCFSM would set up nationwide, it will be expected to improve the level of children foodservice. However, to reach this goal, it will be necessary to introduce policies, such as certification system for foodservice management as well as the foodservice and nutrition standards for toddlers and preschoolers. And policy reviews supporting small-sized facilities for children foodservice should be developed.
This study was performed to investigate current status of foodservice management of Child-care facilities and kindergartens as well as to assess effectiveness of the Center for Child-Care Foodservice Management(hereinafter referred to as CCFSM) and finally suggest policies on foodservice management for preschool children hereafter. For these purposes, two types of surveys were conducted, one type for survey on current status of foodservice management and the other for in-depth survey on sanitary and nutrition management for foodservice facilities. Survey on current status of foodservice management was conducted for 490 child-care facilities and kindergartens in 9 regions where CCFSM were set up. As a result, the experience of education for all types of potential recipients(principals, teachers, cooks, dietitians and children) were increased after CCFSM services. Especially for Children's nutrition education, the ratio for "Not Recieved" drastically decreased by 58.2% from 73.7% to 15.5% and performance ratio on sanitary control of foodservice workers significantly increased from 4.23 point to 4.38 point(p<0.001). In addition, the level of sanitary and nutrition management for foodservice facilities as well as children's eating behavior was improved. In-depth survey on sanitary and nutrition management for foodservice facilities was conducted for 52 child-care facilities and kindergartens in Geumcheongu, Seoul with same quesionnaires assessing the level of sanitary management before and after setting up CCFSM. Consequently wide difference in assessment was shown between foodservice workers(96.81 point) and dietitians in CCFSM(56.44 point). Result of this study indicates that there are achievements after setting up and operating CCFSM and if CCFSM would set up nationwide, it will be expected to improve the level of children foodservice. However, to reach this goal, it will be necessary to introduce policies, such as certification system for foodservice management as well as the foodservice and nutrition standards for toddlers and preschoolers. And policy reviews supporting small-sized facilities for children foodservice should be developed.
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