본 연구는 대사증후군의 여러 위험인자들의 상호 상관관계를 알아보고, 비만 성인에 있어 체질 식사가 대사증후군 지표 개선에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 이를 위해서 PARTⅠ에서는 400명을 대상으로 혈액검사와 식생활 습관 조사를 실시 한 후 대사증후군의 유병률 분포 및 위험인자 사이의 상관성을 알아보았다. PARTⅡ에서는 비만 성인 83명을 대상으로 체질을 분류하여 체질별 권장식품과 제한식품을 성실히 따르게 한 후 체질식사 실시 전·후 대사증후군 위험인자의 변화를 살펴보았다. PARTⅠ의 결과 대사증후군 위험인자들의 유병률은 남자가 여자에 비해 유의적으로 높았으며 연령별로는 65세 이상 연령대에서 가장 높았다. 그리고 대사증후군 위험인자를 적어도 1개 이상 가진 사람들은 위험인자를 전혀 가지고 있지 않은 사람보다 다른 위험인자들을 동반하고 있을 확률이 유의적으로 높게 나타나 대사증후군 위험인자들 간에 상호 상관성이 있음을 알 수 있었다. 염증 지표인 CRP는 농도가 높을수록 체질량지수와 허리둘레가 유의적으로 높아져 CRP 농도가 비만과 상관성을 가지고 있음을 알 수 있었다. 또한 CRP를 정규분포화 시켰을 때 ...
본 연구는 대사증후군의 여러 위험인자들의 상호 상관관계를 알아보고, 비만 성인에 있어 체질 식사가 대사증후군 지표 개선에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 이를 위해서 PARTⅠ에서는 400명을 대상으로 혈액검사와 식생활 습관 조사를 실시 한 후 대사증후군의 유병률 분포 및 위험인자 사이의 상관성을 알아보았다. PARTⅡ에서는 비만 성인 83명을 대상으로 체질을 분류하여 체질별 권장식품과 제한식품을 성실히 따르게 한 후 체질식사 실시 전·후 대사증후군 위험인자의 변화를 살펴보았다. PARTⅠ의 결과 대사증후군 위험인자들의 유병률은 남자가 여자에 비해 유의적으로 높았으며 연령별로는 65세 이상 연령대에서 가장 높았다. 그리고 대사증후군 위험인자를 적어도 1개 이상 가진 사람들은 위험인자를 전혀 가지고 있지 않은 사람보다 다른 위험인자들을 동반하고 있을 확률이 유의적으로 높게 나타나 대사증후군 위험인자들 간에 상호 상관성이 있음을 알 수 있었다. 염증 지표인 CRP는 농도가 높을수록 체질량지수와 허리둘레가 유의적으로 높아져 CRP 농도가 비만과 상관성을 가지고 있음을 알 수 있었다. 또한 CRP를 정규분포화 시켰을 때 총콜레스테롤을 제외한 다른 대사증후군 위험인자들과도 유의성 있는 상관성을 보여 대사증후군 관련 요소로서 중요한 역할을 하고 있음을 알 수 있었다. 한편, 허리둘레는 수축기 혈압, 이완기 혈압, 혈당, 중성지방, CRP 등 총콜레스테롤을 제외한 모든 대사증후군 위험인자들과 가장 높은 양의 상관성을 나타냈다. 식품섭취빈도와 대사증후군 위험인자와의 상관성을 체질별로 구분하여 살펴보았을 때 양성 식품은 양체질에게는 양의 상관성을, 음체질에게는 음의 상관성을 보였으며, 반대로 음성 식품은 음체질에게는 양의 상관성을, 양체질에게는 음의 상관성을 각각 나타냈다. PARTⅡ의 결과에서는 음체질과 양체질 모두 체질식사 후 체중, 체지방률, 허리둘레, 수축기 혈압, 이완기 혈압, 중성지방, 총콜레스테롤, CRP 등 수치가 개선되었으며, 특히 남자의 경우 양체질보다 음체질에서 더 유의적으로 나타났다. 체질식사 전·후 영양섭취 분석 결과 양체질은 남, 여 모두 체질식사 실시 후 총 섭취 에너지가 증가하였고 음체질은 약간 감소하거나 거의 동일 하였다. 대부분의 대상자에서 식이섬유, 비타민, 무기질 등 영양소 섭취량이 유의적으로 증가하였으며 영양소 적정섭취비율(NAR)과 영양소 평균 적정섭취 비율(MAR)도 개선되었다. 체질식사 실시 전 대사증후군이었다가 체질식사 실시 후 대사증후군이 개선된 대상자들은 식이섬유, 비타민 A, 비타민 C, 티아민, 칼륨, 마그네슘 등의 영양소 섭취가 유의하게 증가하였다. 식품군 중에서는 남자는 채소류의 섭취가, 여자는 감자 및 전분류, 종실류, 채소류, 버섯류의 섭취가 유의적으로 증가하였고 남, 여 모두 음료 및 주류 섭취는 감소하였다. 대사증후군 위험인자와 영양소 간의 상관성에서는 식이섬유는 대사증후군의 여러 위험인자과 음의 상관성을, 지방의 섭취는 양의 상관성을 보여 대사증후군 관리를 위해 식이섬유와 지방의 섭취량과 급원 식품의 종류를 조절할 필요가 있다는 것을 알 수 있었다. 이상의 결과를 종합해 볼 때 효과적인 대사증후군 관리를 위해서는 여러 위험인자들 중 복부비만을 개선하는 것이 가장 중요하며, 혈청 CRP 농도는 허리둘레와 체질량 지수와 상관성이 큰 것으로 나타나 대사증후군 관리에 활용될 수 있을 것으로 보인다. 또한 체질식사가 대사증후군 위험인자 개선에 효과를 보이므로 앞으로 체질분류와 식품 분류가 좀 더 객관화 되어 많은 사람이 쉽게 접근이 가능할 수 있도록 지속적인 연구가 필요하다고 사료된다.
본 연구는 대사증후군의 여러 위험인자들의 상호 상관관계를 알아보고, 비만 성인에 있어 체질 식사가 대사증후군 지표 개선에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 이를 위해서 PARTⅠ에서는 400명을 대상으로 혈액검사와 식생활 습관 조사를 실시 한 후 대사증후군의 유병률 분포 및 위험인자 사이의 상관성을 알아보았다. PARTⅡ에서는 비만 성인 83명을 대상으로 체질을 분류하여 체질별 권장식품과 제한식품을 성실히 따르게 한 후 체질식사 실시 전·후 대사증후군 위험인자의 변화를 살펴보았다. PARTⅠ의 결과 대사증후군 위험인자들의 유병률은 남자가 여자에 비해 유의적으로 높았으며 연령별로는 65세 이상 연령대에서 가장 높았다. 그리고 대사증후군 위험인자를 적어도 1개 이상 가진 사람들은 위험인자를 전혀 가지고 있지 않은 사람보다 다른 위험인자들을 동반하고 있을 확률이 유의적으로 높게 나타나 대사증후군 위험인자들 간에 상호 상관성이 있음을 알 수 있었다. 염증 지표인 CRP는 농도가 높을수록 체질량지수와 허리둘레가 유의적으로 높아져 CRP 농도가 비만과 상관성을 가지고 있음을 알 수 있었다. 또한 CRP를 정규분포화 시켰을 때 총콜레스테롤을 제외한 다른 대사증후군 위험인자들과도 유의성 있는 상관성을 보여 대사증후군 관련 요소로서 중요한 역할을 하고 있음을 알 수 있었다. 한편, 허리둘레는 수축기 혈압, 이완기 혈압, 혈당, 중성지방, CRP 등 총콜레스테롤을 제외한 모든 대사증후군 위험인자들과 가장 높은 양의 상관성을 나타냈다. 식품섭취빈도와 대사증후군 위험인자와의 상관성을 체질별로 구분하여 살펴보았을 때 양성 식품은 양체질에게는 양의 상관성을, 음체질에게는 음의 상관성을 보였으며, 반대로 음성 식품은 음체질에게는 양의 상관성을, 양체질에게는 음의 상관성을 각각 나타냈다. PARTⅡ의 결과에서는 음체질과 양체질 모두 체질식사 후 체중, 체지방률, 허리둘레, 수축기 혈압, 이완기 혈압, 중성지방, 총콜레스테롤, CRP 등 수치가 개선되었으며, 특히 남자의 경우 양체질보다 음체질에서 더 유의적으로 나타났다. 체질식사 전·후 영양섭취 분석 결과 양체질은 남, 여 모두 체질식사 실시 후 총 섭취 에너지가 증가하였고 음체질은 약간 감소하거나 거의 동일 하였다. 대부분의 대상자에서 식이섬유, 비타민, 무기질 등 영양소 섭취량이 유의적으로 증가하였으며 영양소 적정섭취비율(NAR)과 영양소 평균 적정섭취 비율(MAR)도 개선되었다. 체질식사 실시 전 대사증후군이었다가 체질식사 실시 후 대사증후군이 개선된 대상자들은 식이섬유, 비타민 A, 비타민 C, 티아민, 칼륨, 마그네슘 등의 영양소 섭취가 유의하게 증가하였다. 식품군 중에서는 남자는 채소류의 섭취가, 여자는 감자 및 전분류, 종실류, 채소류, 버섯류의 섭취가 유의적으로 증가하였고 남, 여 모두 음료 및 주류 섭취는 감소하였다. 대사증후군 위험인자와 영양소 간의 상관성에서는 식이섬유는 대사증후군의 여러 위험인자과 음의 상관성을, 지방의 섭취는 양의 상관성을 보여 대사증후군 관리를 위해 식이섬유와 지방의 섭취량과 급원 식품의 종류를 조절할 필요가 있다는 것을 알 수 있었다. 이상의 결과를 종합해 볼 때 효과적인 대사증후군 관리를 위해서는 여러 위험인자들 중 복부비만을 개선하는 것이 가장 중요하며, 혈청 CRP 농도는 허리둘레와 체질량 지수와 상관성이 큰 것으로 나타나 대사증후군 관리에 활용될 수 있을 것으로 보인다. 또한 체질식사가 대사증후군 위험인자 개선에 효과를 보이므로 앞으로 체질분류와 식품 분류가 좀 더 객관화 되어 많은 사람이 쉽게 접근이 가능할 수 있도록 지속적인 연구가 필요하다고 사료된다.
The purpose of this study is to examine factors that have a direct influence on the occurrence of metabolic syndrome, as well as study a selected food diet for treating such phenomena. This paper is structured in two parts. The observations made in part number one are based on a survey investigating...
The purpose of this study is to examine factors that have a direct influence on the occurrence of metabolic syndrome, as well as study a selected food diet for treating such phenomena. This paper is structured in two parts. The observations made in part number one are based on a survey investigating the correlation between risk factors for and the prevalence rate of metabolic syndrome through blood testing and monitoring of dietary habits (n = 400). Part number two draws its assumptions from a further survey, treating 83 participants with a food diet based on the Yin-Yang method. The first part of this paper presents data which indicates that men have a significant higher prevalence rate of metabolic syndrome than women. Above the age of 65 both genders are especially vulnerable. Furthermore it was found that patients with whom one risk factor for the metabolic syndrome could be found are very likely to display additional risk factors. A significant correlation between C-reactive protein and obesity can also be studied, as the number of C-reactive protein increases with a higher Body Mass Index and waist size. This protein has to be taken into account when studying metabolic syndrome, as it is directly linked to a variety of risk factors for metabolic syndrome. As an example can be cited the waist size which is a decisive component when studying parameters such as blood pressure, blood sugar, blood triglyceride, C-reactive protein etc. except blood cholesterol. According to the monitoring of dietary habits, there is a positive correlation between Yang constitution diet and people who were diagnosed with Yang type while Yang method as an effect increase risk factors related to metabolic syndrome in people who are Yin type; vice versa. The second part of the paper aims to demonstrate that a selective food diet based on the Yin-Yang method is able to stabilize many health relevant factors such as the already mentioned blood pressure, blood sugar, blood triglyceride, C-reactive protein as well as the amount of blood cholesterol, body weight, body fat percentage, waist size etc. Here, the surveys undertaken for the Yin method showed more significant results in men. Moreover, it could be observed that the daily intake of calories and nutrients such as fibers, vitamins, minerals significantly increased throughout the proposed food diet. This assumption is valid for men as well as women. In the evaluation of the findings with the Nutrient Adequacy Ratio (NAR) and Mean Adequacy Ratio (MAR) the Yin-Yang method presented the highest score. Thus, the value of implementing diets based on this selective method could be proven. People who were treated by a food diet based on the Yin-Yang method significantly consume more fibers, vitamin A, vitamin C, thiamine, potassium and magnesium etc. It also showed men have a significant high eating amount of vegetables while women have a significant high eating amount of not only vegetables but also potatoes, nuts and mushrooms. Beverages and alcohol were significantly less consumed by both genders. The consumption of fibersas an effect reduces the risks for metabolic syndrome, whereas fat raises such. In order to decrease the prevalence rate of metabolic syndrome, hence, it is indispensable to adjust the amount of fat intake on a tolerable level. To conclude, it should be stressed once more that abdominal obesity is the key factor for dealing with the prevalence rate of metabolic syndrome. One way of coping with this problem could be the reduction of C-reactive protein as they cause two major risk factors, which are waist size and the Body Mass Index. In addition, the study was able to prove that the probability of occurrence for metabolic syndrome can be significantly decreased with a food diet based on the Yin-Yang method. Further studies about the relevance of the Yin-Yang method are highly advisable to highlight the importance of this food diet.
The purpose of this study is to examine factors that have a direct influence on the occurrence of metabolic syndrome, as well as study a selected food diet for treating such phenomena. This paper is structured in two parts. The observations made in part number one are based on a survey investigating the correlation between risk factors for and the prevalence rate of metabolic syndrome through blood testing and monitoring of dietary habits (n = 400). Part number two draws its assumptions from a further survey, treating 83 participants with a food diet based on the Yin-Yang method. The first part of this paper presents data which indicates that men have a significant higher prevalence rate of metabolic syndrome than women. Above the age of 65 both genders are especially vulnerable. Furthermore it was found that patients with whom one risk factor for the metabolic syndrome could be found are very likely to display additional risk factors. A significant correlation between C-reactive protein and obesity can also be studied, as the number of C-reactive protein increases with a higher Body Mass Index and waist size. This protein has to be taken into account when studying metabolic syndrome, as it is directly linked to a variety of risk factors for metabolic syndrome. As an example can be cited the waist size which is a decisive component when studying parameters such as blood pressure, blood sugar, blood triglyceride, C-reactive protein etc. except blood cholesterol. According to the monitoring of dietary habits, there is a positive correlation between Yang constitution diet and people who were diagnosed with Yang type while Yang method as an effect increase risk factors related to metabolic syndrome in people who are Yin type; vice versa. The second part of the paper aims to demonstrate that a selective food diet based on the Yin-Yang method is able to stabilize many health relevant factors such as the already mentioned blood pressure, blood sugar, blood triglyceride, C-reactive protein as well as the amount of blood cholesterol, body weight, body fat percentage, waist size etc. Here, the surveys undertaken for the Yin method showed more significant results in men. Moreover, it could be observed that the daily intake of calories and nutrients such as fibers, vitamins, minerals significantly increased throughout the proposed food diet. This assumption is valid for men as well as women. In the evaluation of the findings with the Nutrient Adequacy Ratio (NAR) and Mean Adequacy Ratio (MAR) the Yin-Yang method presented the highest score. Thus, the value of implementing diets based on this selective method could be proven. People who were treated by a food diet based on the Yin-Yang method significantly consume more fibers, vitamin A, vitamin C, thiamine, potassium and magnesium etc. It also showed men have a significant high eating amount of vegetables while women have a significant high eating amount of not only vegetables but also potatoes, nuts and mushrooms. Beverages and alcohol were significantly less consumed by both genders. The consumption of fibersas an effect reduces the risks for metabolic syndrome, whereas fat raises such. In order to decrease the prevalence rate of metabolic syndrome, hence, it is indispensable to adjust the amount of fat intake on a tolerable level. To conclude, it should be stressed once more that abdominal obesity is the key factor for dealing with the prevalence rate of metabolic syndrome. One way of coping with this problem could be the reduction of C-reactive protein as they cause two major risk factors, which are waist size and the Body Mass Index. In addition, the study was able to prove that the probability of occurrence for metabolic syndrome can be significantly decreased with a food diet based on the Yin-Yang method. Further studies about the relevance of the Yin-Yang method are highly advisable to highlight the importance of this food diet.
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