여성의 교육의 증가와 고학력자의 비율의 증가, 이에 따른 여성 경제활동 인구의 증가에 따라 여성의 건강문제는 개인의 문제를 넘어 사회경제적 문제가 되고 있다. 이에 따라 여성 특유의 건강문제인 월경전증후군에 알아보고, 이에 대한 건강기능식품으로써 월경전증후군 건강 관리에 도움을 줄 수 있는지 효과 검증 연구를 진행했다. 총 20~39세 월경전증후군 증상이 있는 직장여성 50명을 대상으로 신체, 산과, 라이프스타일의 특성을 분석하고 2그룹으로 나누어 월경 3주기 동안 대조군에는 위약을 실험군에는 ...
여성의 교육의 증가와 고학력자의 비율의 증가, 이에 따른 여성 경제활동 인구의 증가에 따라 여성의 건강문제는 개인의 문제를 넘어 사회경제적 문제가 되고 있다. 이에 따라 여성 특유의 건강문제인 월경전증후군에 알아보고, 이에 대한 건강기능식품으로써 월경전증후군 건강 관리에 도움을 줄 수 있는지 효과 검증 연구를 진행했다. 총 20~39세 월경전증후군 증상이 있는 직장여성 50명을 대상으로 신체, 산과, 라이프스타일의 특성을 분석하고 2그룹으로 나누어 월경 3주기 동안 대조군에는 위약을 실험군에는 이소플라본 25mg 과 테아닌 200mg이 복합된 건강기능식품을 월경 3주기 동안 꾸준히 섭취시킨 후 월경전증후군 증상 개선에 대한 효과를 검증하였다. 그 결과 월경전증후군의 발현율과 체질량지수, 월경주기, 음주, 흡연과는 유의적인 상관관계가 없었으나, 콩 섭취량의 증가는 월경전증후군의 발현을 감소시키는데 유의적인 상관관계가 있었다. 월경 3주기 동안 월경전증후군 26가지 항목에 대해 약 4개월에 걸쳐 실험군 22명과 대조군 28명을 이중맹검법으로 월경전증후군 개선정도를 실험한 결과 이소플라본 25mg과 L-테아닌 200mg이 복합된 건강기능식품을 섭취한 실험군에서 섭취1개월차부터 수면장애에 유의적인 효과가 나타나기 시작했으며, 섭취 후 3개월에는 월경전증후군 총 26가지 증상 중 수면장애, 허리 통증 감소, 불안감 해소 등이 유의적(P<0.05)으로 감소되었다. 월경전증후군은 월경을 하는 여성 대부분에 나타나는 증상이나, 특히 직장 여성들은 각종 스트레스에 노출 빈도가 높아 월경전증후군의 발현율이 높아지기 쉬운 환경에 놓여있다. 따라서 본 연구 결과를 토대로 20~39세 직장여성들이 간편하고 안전하게 월경전증후군 관리하는데 도움을 주는 건강기능식품을 개발하여 개인적인 여성 건강관리는 물론 업무의 효율성을 높이고 여성의 사회 경제적 지위 향상에도 도움을 주는데 기여하고자 한다.
여성의 교육의 증가와 고학력자의 비율의 증가, 이에 따른 여성 경제활동 인구의 증가에 따라 여성의 건강문제는 개인의 문제를 넘어 사회경제적 문제가 되고 있다. 이에 따라 여성 특유의 건강문제인 월경전증후군에 알아보고, 이에 대한 건강기능식품으로써 월경전증후군 건강 관리에 도움을 줄 수 있는지 효과 검증 연구를 진행했다. 총 20~39세 월경전증후군 증상이 있는 직장여성 50명을 대상으로 신체, 산과, 라이프스타일의 특성을 분석하고 2그룹으로 나누어 월경 3주기 동안 대조군에는 위약을 실험군에는 이소플라본 25mg 과 테아닌 200mg이 복합된 건강기능식품을 월경 3주기 동안 꾸준히 섭취시킨 후 월경전증후군 증상 개선에 대한 효과를 검증하였다. 그 결과 월경전증후군의 발현율과 체질량지수, 월경주기, 음주, 흡연과는 유의적인 상관관계가 없었으나, 콩 섭취량의 증가는 월경전증후군의 발현을 감소시키는데 유의적인 상관관계가 있었다. 월경 3주기 동안 월경전증후군 26가지 항목에 대해 약 4개월에 걸쳐 실험군 22명과 대조군 28명을 이중맹검법으로 월경전증후군 개선정도를 실험한 결과 이소플라본 25mg과 L-테아닌 200mg이 복합된 건강기능식품을 섭취한 실험군에서 섭취1개월차부터 수면장애에 유의적인 효과가 나타나기 시작했으며, 섭취 후 3개월에는 월경전증후군 총 26가지 증상 중 수면장애, 허리 통증 감소, 불안감 해소 등이 유의적(P<0.05)으로 감소되었다. 월경전증후군은 월경을 하는 여성 대부분에 나타나는 증상이나, 특히 직장 여성들은 각종 스트레스에 노출 빈도가 높아 월경전증후군의 발현율이 높아지기 쉬운 환경에 놓여있다. 따라서 본 연구 결과를 토대로 20~39세 직장여성들이 간편하고 안전하게 월경전증후군 관리하는데 도움을 주는 건강기능식품을 개발하여 개인적인 여성 건강관리는 물론 업무의 효율성을 높이고 여성의 사회 경제적 지위 향상에도 도움을 주는데 기여하고자 한다.
In accordance with the increase in women’s education and the rate of high-educated women, and accordingly, the increase in the women’s economically active population, women’s health issues are beyond an individual’s problem and are becoming a social economic problem. Accordingly, a study was conduct...
In accordance with the increase in women’s education and the rate of high-educated women, and accordingly, the increase in the women’s economically active population, women’s health issues are beyond an individual’s problem and are becoming a social economic problem. Accordingly, a study was conducted on the premenstrual syndrome which is a women-specific health problem, and the verification of the effects of health functional foods to help the health control regarding premenstrual syndromes. The physical, obstetric, and lifestyle characteristics of 50 businesswomen in the ages 20~39 with premenstrual syndrome were analyzed and the premenstrual syndrome symptoms improvement effects were verified after dividing the subjects into 2 groups and making the control group intake stomach medicine for 3 cycles of menstruation, and the experimental group intake a compound health functional food of 25mg isoflavone and 200mg of theanin for 3 cycles also. As a result, there were no significant relations with the prevalence and BMI of one’s premenstrual syndrome, menstruation cycles, drinking, and smoking, but an increase in the amount of beans intake showed significant relations in the decrease in the manifestation of premenstrual syndromes. As a result of testing the improvement level of premenstrual syndrome through a double-blind test on 22 people in the experimental group and 28 people in the control group during a period of 4 months on 26 categories of premenstrual syndromes during 3 cycles of menstruation, there was a significant effect on sleep disorders from the first month in the group that took in a compound health functional food of 25mg of isoflavone and 200mg of L-theanin, and after 2 months of intake, among the 26 categories of premenstrual syndrome, there were significant decreases (P<0.05) in sleeping disorder, decrease in backache, and relief in anxiety. Premenstrual syndrome is a symptom common for most women, and since businesswomen are especially frequently exposed to various stresses, they are in an environment with a high rate of premenstrual syndrome manifestation. Therefore, based on the results of this study, this study intended to promote working efficiency and enhance women’s social economic status as well as individual women health care by developing a health functional food that helps control premenstrual syndrome more safely and easily for businesswomen in the ages 20~39.
In accordance with the increase in women’s education and the rate of high-educated women, and accordingly, the increase in the women’s economically active population, women’s health issues are beyond an individual’s problem and are becoming a social economic problem. Accordingly, a study was conducted on the premenstrual syndrome which is a women-specific health problem, and the verification of the effects of health functional foods to help the health control regarding premenstrual syndromes. The physical, obstetric, and lifestyle characteristics of 50 businesswomen in the ages 20~39 with premenstrual syndrome were analyzed and the premenstrual syndrome symptoms improvement effects were verified after dividing the subjects into 2 groups and making the control group intake stomach medicine for 3 cycles of menstruation, and the experimental group intake a compound health functional food of 25mg isoflavone and 200mg of theanin for 3 cycles also. As a result, there were no significant relations with the prevalence and BMI of one’s premenstrual syndrome, menstruation cycles, drinking, and smoking, but an increase in the amount of beans intake showed significant relations in the decrease in the manifestation of premenstrual syndromes. As a result of testing the improvement level of premenstrual syndrome through a double-blind test on 22 people in the experimental group and 28 people in the control group during a period of 4 months on 26 categories of premenstrual syndromes during 3 cycles of menstruation, there was a significant effect on sleep disorders from the first month in the group that took in a compound health functional food of 25mg of isoflavone and 200mg of L-theanin, and after 2 months of intake, among the 26 categories of premenstrual syndrome, there were significant decreases (P<0.05) in sleeping disorder, decrease in backache, and relief in anxiety. Premenstrual syndrome is a symptom common for most women, and since businesswomen are especially frequently exposed to various stresses, they are in an environment with a high rate of premenstrual syndrome manifestation. Therefore, based on the results of this study, this study intended to promote working efficiency and enhance women’s social economic status as well as individual women health care by developing a health functional food that helps control premenstrual syndrome more safely and easily for businesswomen in the ages 20~39.
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