본 연구는 농산물 중 가운데 대표적인 블루오션으로 분야로 취급되고 있는 땅콩나물의 대량생산 기술을 개발하기 위해 수행되었다.
1. 고품질의 땅콩나물 생산에 적용될 수 있는 땅콩의 발아적온은 27℃ 였다. 땅콩나물(peanut sprouts)전용 품종으로는 ‘조평’(Jopyeong)이 적합하였다. 땅콩나물으로 이용하기에 적합한 생육단계는 8일이었으며, 이보다 생육이 진전되면 본엽이 전개되어 식미가 떨이지고, 상품성이 저하되었다. 2. 땅콩은 종자상태에서는 ...
본 연구는 농산물 중 가운데 대표적인 블루오션으로 분야로 취급되고 있는 땅콩나물의 대량생산 기술을 개발하기 위해 수행되었다.
1. 고품질의 땅콩나물 생산에 적용될 수 있는 땅콩의 발아적온은 27℃ 였다. 땅콩나물(peanut sprouts)전용 품종으로는 ‘조평’(Jopyeong)이 적합하였다. 땅콩나물으로 이용하기에 적합한 생육단계는 8일이었으며, 이보다 생육이 진전되면 본엽이 전개되어 식미가 떨이지고, 상품성이 저하되었다. 2. 땅콩은 종자상태에서는 레스베라트롤을 함유하지 않았으나 땅콩나물로 성장한 재배 9일째에 레스베라트롤(Resveratrol)성분이 가장 많았다. 땅콩나물 부위별 레스베라트롤 함량은 뿌리에서 가장 많았고, 다음은 하배축 이었다. 반면 상배축(epicotyl)은 함량이 낮은 편이었으며, 자엽에서는 극소량의 레스베라트롤을 함유하였다. 3. 땅콩종자에서 건열처리(dry heat treatment)는 땅콩의 부패발생율을 감소시켰다. 종자활력을 크게 저해하지 않으면서 처리효과를 높일 수 있는 최적 건열처리 조건은 52℃에서 10시간 처리였다. 4. 콩나물의 세근발생 억제 및 하배축 비대촉진용으로 이용되는 인돌비(Indo-B)를 땅콩나물에서는 전반적인 생육이 억제되었다. 반면 지베렐린 처리는 하배축 신장생장을 촉진하였으나, 하배축의 비대, 뿌리신장 생장 및 세근발생에는 영향을 주지 못했다. 5. 땅콩나물 재배에 적합한 관수방법은 두상관수(Overhead watering)였다. 두상관수는 고 하면관수(Bottom watering)보다 부패발생율은 적었고, 생육은 좋았다. 6. 땅콩나물 재배에서 고품질의 땅콩나물을 안정적으로 생산할 수 있는 최적 관수 간격은 2시간 간격으로 2분간 관수였고, 관수간격이 8시간으로 길어지면 전반적인 생육이 저하되었다.
본 연구는 농산물 중 가운데 대표적인 블루오션으로 분야로 취급되고 있는 땅콩나물의 대량생산 기술을 개발하기 위해 수행되었다.
1. 고품질의 땅콩나물 생산에 적용될 수 있는 땅콩의 발아적온은 27℃ 였다. 땅콩나물(peanut sprouts)전용 품종으로는 ‘조평’(Jopyeong)이 적합하였다. 땅콩나물으로 이용하기에 적합한 생육단계는 8일이었으며, 이보다 생육이 진전되면 본엽이 전개되어 식미가 떨이지고, 상품성이 저하되었다. 2. 땅콩은 종자상태에서는 레스베라트롤을 함유하지 않았으나 땅콩나물로 성장한 재배 9일째에 레스베라트롤(Resveratrol)성분이 가장 많았다. 땅콩나물 부위별 레스베라트롤 함량은 뿌리에서 가장 많았고, 다음은 하배축 이었다. 반면 상배축(epicotyl)은 함량이 낮은 편이었으며, 자엽에서는 극소량의 레스베라트롤을 함유하였다. 3. 땅콩종자에서 건열처리(dry heat treatment)는 땅콩의 부패발생율을 감소시켰다. 종자활력을 크게 저해하지 않으면서 처리효과를 높일 수 있는 최적 건열처리 조건은 52℃에서 10시간 처리였다. 4. 콩나물의 세근발생 억제 및 하배축 비대촉진용으로 이용되는 인돌비(Indo-B)를 땅콩나물에서는 전반적인 생육이 억제되었다. 반면 지베렐린 처리는 하배축 신장생장을 촉진하였으나, 하배축의 비대, 뿌리신장 생장 및 세근발생에는 영향을 주지 못했다. 5. 땅콩나물 재배에 적합한 관수방법은 두상관수(Overhead watering)였다. 두상관수는 고 하면관수(Bottom watering)보다 부패발생율은 적었고, 생육은 좋았다. 6. 땅콩나물 재배에서 고품질의 땅콩나물을 안정적으로 생산할 수 있는 최적 관수 간격은 2시간 간격으로 2분간 관수였고, 관수간격이 8시간으로 길어지면 전반적인 생육이 저하되었다.
The present study was conducted to develop mess production methods for peanut sprouts that is considered as a field of blue ocean among the agricultural products. Germination temperature appropriate for production of high-quality peanut sprouts was 27℃. 'Jopyeong' was the best as a major cultiv...
The present study was conducted to develop mess production methods for peanut sprouts that is considered as a field of blue ocean among the agricultural products. Germination temperature appropriate for production of high-quality peanut sprouts was 27℃. 'Jopyeong' was the best as a major cultivar for peanut sprouts production. peanut sprouts at the growth stage of 8th day, and older plants with advanced growth showed deteriorated merchantable and eating quality. Resveratrol compound was not found in the seeds, but its highest amount was detected from 9-day old sprouts. Root tissues contained the highest amount of Resveratrol, followed by hypocotyl. Relatively low level of resveratrol was detected from epicotyl and the minimum amount was contained in cotyledons. Dry heat treatment of peanut seeds reduced the incidence of the rot. The condition at 52℃ for 10 h. was the most efficient for seed treatment without inhibiting seed viability significantly. The general growth and lateral root development of peanut sprouts were suppressed by Indo-B which is used for inhibiting root formation and promoting hypocotyls. The treatment of giberelline promoted hypocotyl elongation, but it did not influence on the growth of hypocotyl and root system. The best water temperature applicable to high quality peanut sprout production was 25℃. The growth of peanut sprout was inhibited by the high temperatures above 35℃ and low temperatures below 15℃. The best irrigation method for peanut sprout production was overhead watering. Overhead watering resulted in better growth and lower rot incidence compared to bottom watering. The best watering interval was 2 h, for 2 min per each watering for stable production of high-quality peanut sprouts. watering interval longer than 8 h tended to inhibit the growth in general.
The present study was conducted to develop mess production methods for peanut sprouts that is considered as a field of blue ocean among the agricultural products. Germination temperature appropriate for production of high-quality peanut sprouts was 27℃. 'Jopyeong' was the best as a major cultivar for peanut sprouts production. peanut sprouts at the growth stage of 8th day, and older plants with advanced growth showed deteriorated merchantable and eating quality. Resveratrol compound was not found in the seeds, but its highest amount was detected from 9-day old sprouts. Root tissues contained the highest amount of Resveratrol, followed by hypocotyl. Relatively low level of resveratrol was detected from epicotyl and the minimum amount was contained in cotyledons. Dry heat treatment of peanut seeds reduced the incidence of the rot. The condition at 52℃ for 10 h. was the most efficient for seed treatment without inhibiting seed viability significantly. The general growth and lateral root development of peanut sprouts were suppressed by Indo-B which is used for inhibiting root formation and promoting hypocotyls. The treatment of giberelline promoted hypocotyl elongation, but it did not influence on the growth of hypocotyl and root system. The best water temperature applicable to high quality peanut sprout production was 25℃. The growth of peanut sprout was inhibited by the high temperatures above 35℃ and low temperatures below 15℃. The best irrigation method for peanut sprout production was overhead watering. Overhead watering resulted in better growth and lower rot incidence compared to bottom watering. The best watering interval was 2 h, for 2 min per each watering for stable production of high-quality peanut sprouts. watering interval longer than 8 h tended to inhibit the growth in general.
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