소비자의 간편성 추구패턴으로 최근에는 절임배추를 구입하여 김치를 담그는 가정이 급증하고 있어 절임배추 생산이 새로운 산업으로 부상하고 있다. 김치의 산업화로 김치제조의 규모가 방대해지면서 김치 제조과정에서 발생하는 탈염수가 새로운 환경오염물질로 대두되고 있다. 따라서 본 연구에서는 해남지역 김치공장의 탈염폐수의 이화학적 특성 및 생태독성을 파악하고, 탈염폐수 유입으로 인한 하천과 하수의 수질을 측정함으로 탈염폐수가 하천생태계 및 하수처리장 운영에 미치는 영향을 조사하였다. 절임수와 세척수의 염분농도는 절임수 87.95 ‰, 세척수 1.8 ‰로, 절임수와 세척수가 약 1:4로 혼합 희석됨으로써 폐수처리장 유입수의 염분은 21.02 ‰로 나타났다. 폐수처리 후 염분은 50 %로 저감된 10.13 ‰로 하천에 배출되었다. 탈염폐수가 유입되는 하천의 경우 염분은 1.03 ‰ ∼ 3.38 ‰, ...
소비자의 간편성 추구패턴으로 최근에는 절임배추를 구입하여 김치를 담그는 가정이 급증하고 있어 절임배추 생산이 새로운 산업으로 부상하고 있다. 김치의 산업화로 김치제조의 규모가 방대해지면서 김치 제조과정에서 발생하는 탈염수가 새로운 환경오염물질로 대두되고 있다. 따라서 본 연구에서는 해남지역 김치공장의 탈염폐수의 이화학적 특성 및 생태독성을 파악하고, 탈염폐수 유입으로 인한 하천과 하수의 수질을 측정함으로 탈염폐수가 하천생태계 및 하수처리장 운영에 미치는 영향을 조사하였다. 절임수와 세척수의 염분농도는 절임수 87.95 ‰, 세척수 1.8 ‰로, 절임수와 세척수가 약 1:4로 혼합 희석됨으로써 폐수처리장 유입수의 염분은 21.02 ‰로 나타났다. 폐수처리 후 염분은 50 %로 저감된 10.13 ‰로 하천에 배출되었다. 탈염폐수가 유입되는 하천의 경우 염분은 1.03 ‰ ∼ 3.38 ‰, 전기전도도는 2,025 ㎲/㎝ ∼ 6,199 ㎲/㎝, 염소이온 580.2 mg/L ∼ 2034.1 mg/L로 탈염폐수 유입 후 높아졌다가 점차 감소하는 경향을 보였다. 생태독성(TU) 실험 결과 절임수 65로 높은 값을 보였으나, 도심 공공하수처리장의 경우 김장철(11월,12월)·비김장철(4월)은 유입수 1.9 ∼ 1.6로 유사한 값을 보여 김장이 하수처리장의 영향에 미치는 영향은 미비한 것으로 나타났으며, 탈염폐수 유입 하천의 경우는 상류 0.0, 중류 0.3, 하류 0.0으로 탈염폐수가 적정하게 처리된다면 하천 생태계에 미치는 영향이 거의 없는 것으로 사료된다.
소비자의 간편성 추구패턴으로 최근에는 절임배추를 구입하여 김치를 담그는 가정이 급증하고 있어 절임배추 생산이 새로운 산업으로 부상하고 있다. 김치의 산업화로 김치제조의 규모가 방대해지면서 김치 제조과정에서 발생하는 탈염수가 새로운 환경오염물질로 대두되고 있다. 따라서 본 연구에서는 해남지역 김치공장의 탈염폐수의 이화학적 특성 및 생태독성을 파악하고, 탈염폐수 유입으로 인한 하천과 하수의 수질을 측정함으로 탈염폐수가 하천생태계 및 하수처리장 운영에 미치는 영향을 조사하였다. 절임수와 세척수의 염분농도는 절임수 87.95 ‰, 세척수 1.8 ‰로, 절임수와 세척수가 약 1:4로 혼합 희석됨으로써 폐수처리장 유입수의 염분은 21.02 ‰로 나타났다. 폐수처리 후 염분은 50 %로 저감된 10.13 ‰로 하천에 배출되었다. 탈염폐수가 유입되는 하천의 경우 염분은 1.03 ‰ ∼ 3.38 ‰, 전기전도도는 2,025 ㎲/㎝ ∼ 6,199 ㎲/㎝, 염소이온 580.2 mg/L ∼ 2034.1 mg/L로 탈염폐수 유입 후 높아졌다가 점차 감소하는 경향을 보였다. 생태독성(TU) 실험 결과 절임수 65로 높은 값을 보였으나, 도심 공공하수처리장의 경우 김장철(11월,12월)·비김장철(4월)은 유입수 1.9 ∼ 1.6로 유사한 값을 보여 김장이 하수처리장의 영향에 미치는 영향은 미비한 것으로 나타났으며, 탈염폐수 유입 하천의 경우는 상류 0.0, 중류 0.3, 하류 0.0으로 탈염폐수가 적정하게 처리된다면 하천 생태계에 미치는 영향이 거의 없는 것으로 사료된다.
Pickled Baechu industry increase rapidly because it is easy to make domestic Kimchi. Therefore Pickled Baechu production is emerging as a new industry. As Industrialization of Kimchi is growing, desalted- wastewater caused from the manufacturing process is emerging as a new environmental pollutants....
Pickled Baechu industry increase rapidly because it is easy to make domestic Kimchi. Therefore Pickled Baechu production is emerging as a new industry. As Industrialization of Kimchi is growing, desalted- wastewater caused from the manufacturing process is emerging as a new environmental pollutants. This study was performed to identify the physicochemical properties and ecotoxicity of desalt waste of kimchi factory in Haenam area, By measuring the water quality of the rivers and sewage treatment plant from the desalt wastewater inflow were investigated in stream ecosystems and sewage treatment plant operations. Salt concentration of the wash-water and pickle-water was pickle-water 87.95 ‰, wash-water 1.8 ‰, salinity of the wastewater treatment plant influent by mixing 1:4 Pickle-water and wash water was appeared at 21.02 ‰. 10.13 ‰ salinity Reduced by 50% After waste water treatment was discharged in rivers. In the case of river salinity affected by salt-wastewater was 1.03 ‰ ∼ 3.38 ‰, Electrical conductivity was 2,025 ㎲/㎝ ∼ 6,199 ㎲/㎝, Chloride ion was 580.2 mg/L ∼ 2034.1 mg/L. the results of the water quality of rivers Influenced salt-wastewater. results of Ecotoxicity experiment(TU) of pickle-water showed a high value 65, but In the case of urban public sewage treatment plant Gimjangcheol (November and December), non Gimjangcheol (April) showed similar values from 1.9 to 1.6 in the inflow water. In the case of river salinity affected by desalt-wastewater was upstream 0.0, middle 0.3, downstream 0.0. the appropriately treated desalt wastewater is considered little or no impact on the river ecosystem.
Pickled Baechu industry increase rapidly because it is easy to make domestic Kimchi. Therefore Pickled Baechu production is emerging as a new industry. As Industrialization of Kimchi is growing, desalted- wastewater caused from the manufacturing process is emerging as a new environmental pollutants. This study was performed to identify the physicochemical properties and ecotoxicity of desalt waste of kimchi factory in Haenam area, By measuring the water quality of the rivers and sewage treatment plant from the desalt wastewater inflow were investigated in stream ecosystems and sewage treatment plant operations. Salt concentration of the wash-water and pickle-water was pickle-water 87.95 ‰, wash-water 1.8 ‰, salinity of the wastewater treatment plant influent by mixing 1:4 Pickle-water and wash water was appeared at 21.02 ‰. 10.13 ‰ salinity Reduced by 50% After waste water treatment was discharged in rivers. In the case of river salinity affected by salt-wastewater was 1.03 ‰ ∼ 3.38 ‰, Electrical conductivity was 2,025 ㎲/㎝ ∼ 6,199 ㎲/㎝, Chloride ion was 580.2 mg/L ∼ 2034.1 mg/L. the results of the water quality of rivers Influenced salt-wastewater. results of Ecotoxicity experiment(TU) of pickle-water showed a high value 65, but In the case of urban public sewage treatment plant Gimjangcheol (November and December), non Gimjangcheol (April) showed similar values from 1.9 to 1.6 in the inflow water. In the case of river salinity affected by desalt-wastewater was upstream 0.0, middle 0.3, downstream 0.0. the appropriately treated desalt wastewater is considered little or no impact on the river ecosystem.
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