본 연구는 국내에 유통되는 침출차에 대한 벤조피렌의 검출수준을 파악하고 차에 함유된 벤조피렌이 실제로 우리가 마시는 차 추출액으로 어느 정도 전이되는지 국외의 벤조피렌 규격기준과 비교분석을 통하여 국내 유통 침출차 안전관리를 위한 기초자료를 제공하고자 하였다. 전처리는 액-액방법으로 추출하여 Sep-Pak FL(1000mg) ...
본 연구는 국내에 유통되는 침출차에 대한 벤조피렌의 검출수준을 파악하고 차에 함유된 벤조피렌이 실제로 우리가 마시는 차 추출액으로 어느 정도 전이되는지 국외의 벤조피렌 규격기준과 비교분석을 통하여 국내 유통 침출차 안전관리를 위한 기초자료를 제공하고자 하였다. 전처리는 액-액방법으로 추출하여 Sep-Pak FL(1000mg) 카트리지로 정제 하였고 검출한계는 0.04 ㎍/㎏, 정량한계는 0.12 ㎍/㎏로 회수율은 80 ∼ 90 %, 상대표준편차는 5 % 이내로 분석법이 적합함을 알 수 있었으며 설정한 분석조건을 적용하여 국내 유통되는 침출차 89건에 대한 분석을 진행하였다. HPLC로 벤조피렌 함량을 분석한 결과 N.D. ~ 104.92 ㎍/㎏ 로 나타났으며 평균농도는 5.24 ㎍/㎏이었다. 종류별로는 마테차, 홍차, 둥굴레차의 순으로 높게 나타났으며 국산차보다는 수입차에서 벤조피렌의 함량이 높은 수치를 보였다. 또한 가식부위별 벤조피렌 검출함량은 잎차, 뿌리차, 곡류차에서 각각 9.69, 2.06. 0.64 ㎍/㎏ 순으로 높게 검출되었고 차에 함유된 벤조피렌이 실제로 마시는 차 추출액으로 어느 정도 전이되는지를 알아보기 위해 가장 높은 함량을 보인 침출차를 직접 추출하여 분석한 결과 이행되지 않거나 최대 약 0.1% 이행되는 것을 확인하였다. 수입차와 잎을 원료로 하는 침출차의 벤조피렌 함량이 높은 것으로 미루어 볼 때 침출차의 원료가 대기에 노출 되는 경우 위해성 물질의 검출이 높은 것으로 판단하여 수입 침출차의 원료가 재배되는 과정에서 노출되기 쉬운 농약, 가공과정 및 수입에 따른 관리감독과 검증하는 절차에 현실적인 문제점을 지적하였다. 실제 음용하는 차 추출액의 벤조피렌 검출량은 일부 식품에 대해 설정한 기준치에 못 미치는 안전한 수준이었으나 벤조피렌을 포함한 위해성이 높은 PAHs에 대하여 지속적인 모니터링과 제도적 보완으로 침출차에 대한 실험방법 및 기준이 필요할 것이다.
본 연구는 국내에 유통되는 침출차에 대한 벤조피렌의 검출수준을 파악하고 차에 함유된 벤조피렌이 실제로 우리가 마시는 차 추출액으로 어느 정도 전이되는지 국외의 벤조피렌 규격기준과 비교분석을 통하여 국내 유통 침출차 안전관리를 위한 기초자료를 제공하고자 하였다. 전처리는 액-액방법으로 추출하여 Sep-Pak FL(1000mg) 카트리지로 정제 하였고 검출한계는 0.04 ㎍/㎏, 정량한계는 0.12 ㎍/㎏로 회수율은 80 ∼ 90 %, 상대표준편차는 5 % 이내로 분석법이 적합함을 알 수 있었으며 설정한 분석조건을 적용하여 국내 유통되는 침출차 89건에 대한 분석을 진행하였다. HPLC로 벤조피렌 함량을 분석한 결과 N.D. ~ 104.92 ㎍/㎏ 로 나타났으며 평균농도는 5.24 ㎍/㎏이었다. 종류별로는 마테차, 홍차, 둥굴레차의 순으로 높게 나타났으며 국산차보다는 수입차에서 벤조피렌의 함량이 높은 수치를 보였다. 또한 가식부위별 벤조피렌 검출함량은 잎차, 뿌리차, 곡류차에서 각각 9.69, 2.06. 0.64 ㎍/㎏ 순으로 높게 검출되었고 차에 함유된 벤조피렌이 실제로 마시는 차 추출액으로 어느 정도 전이되는지를 알아보기 위해 가장 높은 함량을 보인 침출차를 직접 추출하여 분석한 결과 이행되지 않거나 최대 약 0.1% 이행되는 것을 확인하였다. 수입차와 잎을 원료로 하는 침출차의 벤조피렌 함량이 높은 것으로 미루어 볼 때 침출차의 원료가 대기에 노출 되는 경우 위해성 물질의 검출이 높은 것으로 판단하여 수입 침출차의 원료가 재배되는 과정에서 노출되기 쉬운 농약, 가공과정 및 수입에 따른 관리감독과 검증하는 절차에 현실적인 문제점을 지적하였다. 실제 음용하는 차 추출액의 벤조피렌 검출량은 일부 식품에 대해 설정한 기준치에 못 미치는 안전한 수준이었으나 벤조피렌을 포함한 위해성이 높은 PAHs에 대하여 지속적인 모니터링과 제도적 보완으로 침출차에 대한 실험방법 및 기준이 필요할 것이다.
In the present study, an analysis was conducted to investigate the contents of the benzopyrene in tea and tea extract which are sold in domestic market. These were compared with the sanitary standards and could provide a base information of the benzopyrene safety management. Benzopyrene was analyzed...
In the present study, an analysis was conducted to investigate the contents of the benzopyrene in tea and tea extract which are sold in domestic market. These were compared with the sanitary standards and could provide a base information of the benzopyrene safety management. Benzopyrene was analyzed using HPLC system after the sample preparation steps such as liquid-liquid extraction and purification process by Sep-Pak FL (1000 mg) cartridge. The limit of detection was 0.04㎍/㎏ and the limit of quantification was 0.12 ㎍/kg. Recovery was ranged from 80 to 90 % which was within 5 % relative standard deviation. The results reveal that the method is within the acceptable range and precise. After being fully validated, the method was applied to monitoring the 89 tea samples sold in domestic market. The concentration of benzopyrene in tea was ranged from ND to 104.92 ㎍/㎏ and the average was 5.24 ㎍/㎏. The highest content of benzopyrene was detected in mate tea following the black and polygonatum odoratum in order. Moreover, teas producing in the overseas were higher than domestic products. According to the edible portion, leaves, roots and grains were contained level of benzopyrene as 9.69, 2.06 and 0.64 ㎍/㎏, respectively which could revealed the highest content in leaves. The contents of tea extract were also analyzed using the intact tea which contained highest level of benzopyrene to confirm whether there is some transfer of the benzopyrene contamination of intact leaves into the water-based drinks. The results showed that there was a transfer maximum percentage of 0.1. It could be noted that the exposure of pesticide, production process and control of import process would be major factors of hight benzopyrene content due to the highest concentration of benzopyrene in overseas products and leaves teas. The benzopyrene content of tea infusion was much lower than the recommended maximum permissible level of general foods which means it is considered a safe range of intake. However, it would be required the development of analysis method and standard of hazardous PAHs containing benzopyrene by continuous monitoring of tea samples and improvement of the system.
In the present study, an analysis was conducted to investigate the contents of the benzopyrene in tea and tea extract which are sold in domestic market. These were compared with the sanitary standards and could provide a base information of the benzopyrene safety management. Benzopyrene was analyzed using HPLC system after the sample preparation steps such as liquid-liquid extraction and purification process by Sep-Pak FL (1000 mg) cartridge. The limit of detection was 0.04㎍/㎏ and the limit of quantification was 0.12 ㎍/kg. Recovery was ranged from 80 to 90 % which was within 5 % relative standard deviation. The results reveal that the method is within the acceptable range and precise. After being fully validated, the method was applied to monitoring the 89 tea samples sold in domestic market. The concentration of benzopyrene in tea was ranged from ND to 104.92 ㎍/㎏ and the average was 5.24 ㎍/㎏. The highest content of benzopyrene was detected in mate tea following the black and polygonatum odoratum in order. Moreover, teas producing in the overseas were higher than domestic products. According to the edible portion, leaves, roots and grains were contained level of benzopyrene as 9.69, 2.06 and 0.64 ㎍/㎏, respectively which could revealed the highest content in leaves. The contents of tea extract were also analyzed using the intact tea which contained highest level of benzopyrene to confirm whether there is some transfer of the benzopyrene contamination of intact leaves into the water-based drinks. The results showed that there was a transfer maximum percentage of 0.1. It could be noted that the exposure of pesticide, production process and control of import process would be major factors of hight benzopyrene content due to the highest concentration of benzopyrene in overseas products and leaves teas. The benzopyrene content of tea infusion was much lower than the recommended maximum permissible level of general foods which means it is considered a safe range of intake. However, it would be required the development of analysis method and standard of hazardous PAHs containing benzopyrene by continuous monitoring of tea samples and improvement of the system.
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