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논문 상세정보

초록

다환방향족탄화수소는 환경오염이나 식품의 제조공정 과정 중에 생성될 수 있으며, 홍삼은 수증기로 찌고 건조하여 만들어진다. 시료를 핵산으로 추출한 후 물로 세척하고 후로리실 SPE 카트리지로 정제한 후 고속액체크로마토그래피/형광검출기로 분석하였다. 이동상으로는 아세토니트릴과 물의 혼합용액(8:2)을 사용하였으며 형광검출기의 여기파장은 294 nm이었고 형광파장은 404 nm이었다. 평균 회수율은 105%이었으며, 상대표준편차는 0.5이었다. 대상 식품인 홍삼음료 중 벤조피렌은 검출되지 않았다.

Abstract

Polycyclic Aromatic Hydrocarbons(PAHs) contamination arises from several source including processing of food(smoking, direct drying, cooking) and environmental contamination of air, water or soil. A red ginseng is produced by steaming the root followed by drying. The methodology involved extraction with n-hexane and washing with water, clean-up on Sep-Pak Florisil Cartridges and determination by HPLC/FLD. The mobile phase was a mixture of acetonitrile and water in 8:2 by the isocratic elution and the excitation wavelength of fluorescence detector was 294 nm and its emission wavelength was 404 nm. The average recovery was about 105% and the relative standard deviation was 0.5. The levels of benzopyrene in the selected red ginseng beverage samples were not detected.

저자의 다른 논문

참고문헌 (13)

  1. IARC Monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans, 92 (2006) 
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  3. 정승일, 김천석, 이용구, 이호섭, 김일광, 인삼 사포닌에서 Ginsenoside-Rg2와 -Rg3의 이성질체인 20(R&S) Prosapogenin들의 역상고속액체크로마토그래피에 의한 분리, 분석과학, 11(5), 404-408 (1998) 
  4. Brekhman I. I., Dardymav I. V., New substances of plant origin which increase nonspecific resistance, Annu. Rev. Pharmacol., 9, 419-426 (1969) 
  5. Sanada S., Shoji, Structures of ginsenoside-Rb3 and 20- glucoginsenoside-Rf, Chem. Pharm. Bull., 26, 1694-1697 (1973) 
  6. 남기열, 홍삼과 백삼의 비교 고찰, 고려인삼학회, 29(1), 1-18 (2005) 
  7. M. Katano, Tumor growth inhibitory substance isolated from Panax ginseng C. A. Meyer, Proc. 5th Intl Ginseng Symp., 33-38 (1988) 
  8. 식품공전, 식품의약품안전청 5-67 (2007) 
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  10. 허수정, 우건조, 최동미, 올리브유 중 벤조피렌 분석, 분석과학, 20(2), 170-175 (2007) 
  11. Commission. Directive 2005/10/EC of 4 February (2005) 
  12. U.S. EPA, U.S. EPA Method TO-13A Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (1999) 
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이 논문을 인용한 문헌 (5)

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  2. Jo, Eun-Jung ; Kang, Shin-Jung ; Kim, Ae-Jung 2009. "Effects of Steam- and Dry-processing Temperatures on the Benzo(a)pyrene Content of Black and Red Ginseng" 한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, 22(2): 199~204 
  3. 2010. "" Journal of the Korean Society for Applied Biological Chemistry, 53(1): 71~77 
  4. Kim, Sang Eun ; Kim, Jong Hwan ; Lee, Sang Won ; Lee, Moon Jo 2013. "A Study of Roasting Conditions on Benzo[a]pyrene Content in Coffee Beans" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 42(1): 134~138 
  5. Choi, Woon Yong ; Lim, Hye Won ; Choi, Geun Pyo ; Lee, Hyeon Yong 2014. "Enhancement of Ginsenosides Conversion Yield by Steaming and Fermentation Process in Low Quality Fresh Ginseng" 韓國藥用作物學會誌 = Korean journal of medicinal crop science, 22(3): 223~230 

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