[학위논문]국화(Chrysanthemum morifolium)꽃의 품종별 폴리페놀, 플라보노이드, 카로티노이드 함량과 라디칼 소거활성 Different of total phenolics, flavonoids, carotenoids and radical scavenging activities of Chrysanthemum morifolium according to cultivars원문보기
본 연구는 플라보노이드 생합성 관련 유전자의 전이를 통하여 새로운 색소 발현을 나타내는 국화꽃을 육종하기 위한 기초 연구로 서로 다른 20종의 국화 꽃잎으로부터 색소를 추출하여 총 폴리페놀의 함량, 총 플라보노이드의 함량, 황산화 활성검정 및 카로티노이드 함량 분석 등을 수행하였다. 그 결과 국화의 색과 ...
본 연구는 플라보노이드 생합성 관련 유전자의 전이를 통하여 새로운 색소 발현을 나타내는 국화꽃을 육종하기 위한 기초 연구로 서로 다른 20종의 국화 꽃잎으로부터 색소를 추출하여 총 폴리페놀의 함량, 총 플라보노이드의 함량, 황산화 활성검정 및 카로티노이드 함량 분석 등을 수행하였다. 그 결과 국화의 색과 폴리페놀의 양을 비교하여 강한 적색의 색소발현을 나타내는 국화가 백색의 국화보다 폴리페놀의 함량이 높을 것으로 예상하였으나 상관관계는 없었다. 그러나 기질을 색소발현으로 이끄는 효소를 생성하는 유전자의 blocking 위치에 따라 다양한 폴리페놀의 양을 보여주었다. 총 플라보노이드의 함량을 비교하면 적색의 발현을 보이는 잭키의 경우 3.27 ㎎/g으로 가장 높게 나타났으며 가장 소량의 플라보노이드의 함량을 보이는 품종인 바로크(0.54 ㎎/g), 살리나스 2(0.72 ㎎/g ) 와 백마(0.73 ㎎/g )는 모두 백색의 색소발현체계를 보였는데 이러한 결과는 이 품종들의 경우 가장 초기의 유전자가 blocking된 경우가 아닌가 사려된다. 일반적으로 폴리페놀의 함량과 항산화 활성 간에 상관관계가 있는 것으로 널리 알려져 있는데, 본 실험에서도 이러한 경향과 유사한 결과를 보였다. 본 논문은 색소함량과 생합성 유전자와의 관계에 대한 최초의 보고이다.
본 연구는 플라보노이드 생합성 관련 유전자의 전이를 통하여 새로운 색소 발현을 나타내는 국화꽃을 육종하기 위한 기초 연구로 서로 다른 20종의 국화 꽃잎으로부터 색소를 추출하여 총 폴리페놀의 함량, 총 플라보노이드의 함량, 황산화 활성검정 및 카로티노이드 함량 분석 등을 수행하였다. 그 결과 국화의 색과 폴리페놀의 양을 비교하여 강한 적색의 색소발현을 나타내는 국화가 백색의 국화보다 폴리페놀의 함량이 높을 것으로 예상하였으나 상관관계는 없었다. 그러나 기질을 색소발현으로 이끄는 효소를 생성하는 유전자의 blocking 위치에 따라 다양한 폴리페놀의 양을 보여주었다. 총 플라보노이드의 함량을 비교하면 적색의 발현을 보이는 잭키의 경우 3.27 ㎎/g으로 가장 높게 나타났으며 가장 소량의 플라보노이드의 함량을 보이는 품종인 바로크(0.54 ㎎/g), 살리나스 2(0.72 ㎎/g ) 와 백마(0.73 ㎎/g )는 모두 백색의 색소발현체계를 보였는데 이러한 결과는 이 품종들의 경우 가장 초기의 유전자가 blocking된 경우가 아닌가 사려된다. 일반적으로 폴리페놀의 함량과 항산화 활성 간에 상관관계가 있는 것으로 널리 알려져 있는데, 본 실험에서도 이러한 경향과 유사한 결과를 보였다. 본 논문은 색소함량과 생합성 유전자와의 관계에 대한 최초의 보고이다.
To provide a basic study for breeding the chrysanthemum that expresses new pigments according to the transfer of flavonoid-biosynthesis-related genes, pigments were extracted from 20 different chrysanthemum petals to examine the total polyphenol content, total flavonoid content, total carotenoid con...
To provide a basic study for breeding the chrysanthemum that expresses new pigments according to the transfer of flavonoid-biosynthesis-related genes, pigments were extracted from 20 different chrysanthemum petals to examine the total polyphenol content, total flavonoid content, total carotenoid content and antioxidative activation. It was expected that the chrysanthemum with strong red pigment expression would have more polyphenol than white chrysanthemum, but there was no correlation between the color and the polyphenol content. However, the polyphenol content varied according to the blocking position of the genes that generates the enzyme that leads to the pigment expression of the substrate. The total flavonoid content was highest for Jacky that had red expression at 3.27 ㎎/g, whereas it was lowest for Barock at 0.54 ㎎/g, followed by Salinas 2 at 0.72 ㎎/g and Backma at 0.73 ㎎/g, all of which had white pigment expressions. This seems to have been because the initial genes of these were blocked. It is generally known that there is a correlation between the polyphenol content and the antioxidative activation, and the results of this study coincided with such a tendency. This study reports the relationship between the pigment content and the biosynthetic gene for the first time.
To provide a basic study for breeding the chrysanthemum that expresses new pigments according to the transfer of flavonoid-biosynthesis-related genes, pigments were extracted from 20 different chrysanthemum petals to examine the total polyphenol content, total flavonoid content, total carotenoid content and antioxidative activation. It was expected that the chrysanthemum with strong red pigment expression would have more polyphenol than white chrysanthemum, but there was no correlation between the color and the polyphenol content. However, the polyphenol content varied according to the blocking position of the genes that generates the enzyme that leads to the pigment expression of the substrate. The total flavonoid content was highest for Jacky that had red expression at 3.27 ㎎/g, whereas it was lowest for Barock at 0.54 ㎎/g, followed by Salinas 2 at 0.72 ㎎/g and Backma at 0.73 ㎎/g, all of which had white pigment expressions. This seems to have been because the initial genes of these were blocked. It is generally known that there is a correlation between the polyphenol content and the antioxidative activation, and the results of this study coincided with such a tendency. This study reports the relationship between the pigment content and the biosynthetic gene for the first time.
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