소면적 작물로서 그룹 MRL 설정을 위해 나누어진 그룹 중 제2군의 대표작물인 시금치에 대해 물리화학적 특징이 다른 triazole 계통의 살균제인 metconazole과 fluquinconazole에 대한 잔류특성 및 최종 소비단계에서의 잔류특성의 차이를 비교하였다. 시금치의 실제 포장실험의 결과 시금치 중 metconazole의 최대잔류량은 수확 14일 전 3회 처리구에서 4.19 mg/kg이었으며, fluquinconazole의 최대잔류량은 수확 14일 전 3회 처리구에서 9.45 mg/kg이었다. 포장실험 데이터, 외국의 MRL, 해당 농약의 ...
소면적 작물로서 그룹 MRL 설정을 위해 나누어진 그룹 중 제2군의 대표작물인 시금치에 대해 물리화학적 특징이 다른 triazole 계통의 살균제인 metconazole과 fluquinconazole에 대한 잔류특성 및 최종 소비단계에서의 잔류특성의 차이를 비교하였다. 시금치의 실제 포장실험의 결과 시금치 중 metconazole의 최대잔류량은 수확 14일 전 3회 처리구에서 4.19 mg/kg이었으며, fluquinconazole의 최대잔류량은 수확 14일 전 3회 처리구에서 9.45 mg/kg이었다. 포장실험 데이터, 외국의 MRL, 해당 농약의 ADI 및 해당 작물의 일일식품섭취량 등을 바탕으로 식이섭취평가 및 추천 MRL을 제시하였다. Metconazole의 경우 3회 처리시 0일차를 제외한 17-10-3일 처리구의 최대잔류량인 1.51 mg/kg의 3배인 약 5.0 mg/kg으로 추천 MRL이 제시되었으며, 이를 포함한 ADI 대비 TMDI(%ADI)는 80%를 초과하지 않는 안전한 수준임을 확인하였다. Fluquinconazole의 경우 3회 처리시 0일차를 제외한 17-10-3일 처리구의 최대잔류량인 7.86 mg/kg의 3배인 약 20.0 mg/kg으로 추천 MRL을 제시하였으나, 이미 MRL이 설정되어져 있는 농산물에 대해 ADI 대비 TMDI(%ADI)가 80%를 초과하는 위험한 수준임을 확인하였다. 포장시험을 실시하여 수확된 시금치 시료에 대해 세척 및 조리과정을 실시하였으며 이에 대해 잔류량과 가공계수 및 감소계수를 산출하였다. 조리과정 중 시료의 무게변화를 보정하기 위해 보정계수가 사용되었으며, 보정계수를 사용하여 잔류량을 분석한 결과 metconazole의 경우 생시료 중 초기잔류량 대비 46.2 ∼ 78.4% 감소하였으며, fluquinconazole의 경우 생시료 중 초기잔류량 대비 21.0 ∼ 48.9% 감소하였다. 조리과정을 수행한 시금치에 대해 metconaozle의 가공계수는 0.20 ∼ 0.63이었으며, 감소계수는 0.19 ∼ 0.83으로 나타났으며, fluquinconazole의 가공계수는 0.46 ∼ 0.92, 감소계수는 0.51 ∼ 0.78으로 나타났다.
소면적 작물로서 그룹 MRL 설정을 위해 나누어진 그룹 중 제2군의 대표작물인 시금치에 대해 물리화학적 특징이 다른 triazole 계통의 살균제인 metconazole과 fluquinconazole에 대한 잔류특성 및 최종 소비단계에서의 잔류특성의 차이를 비교하였다. 시금치의 실제 포장실험의 결과 시금치 중 metconazole의 최대잔류량은 수확 14일 전 3회 처리구에서 4.19 mg/kg이었으며, fluquinconazole의 최대잔류량은 수확 14일 전 3회 처리구에서 9.45 mg/kg이었다. 포장실험 데이터, 외국의 MRL, 해당 농약의 ADI 및 해당 작물의 일일식품섭취량 등을 바탕으로 식이섭취평가 및 추천 MRL을 제시하였다. Metconazole의 경우 3회 처리시 0일차를 제외한 17-10-3일 처리구의 최대잔류량인 1.51 mg/kg의 3배인 약 5.0 mg/kg으로 추천 MRL이 제시되었으며, 이를 포함한 ADI 대비 TMDI(%ADI)는 80%를 초과하지 않는 안전한 수준임을 확인하였다. Fluquinconazole의 경우 3회 처리시 0일차를 제외한 17-10-3일 처리구의 최대잔류량인 7.86 mg/kg의 3배인 약 20.0 mg/kg으로 추천 MRL을 제시하였으나, 이미 MRL이 설정되어져 있는 농산물에 대해 ADI 대비 TMDI(%ADI)가 80%를 초과하는 위험한 수준임을 확인하였다. 포장시험을 실시하여 수확된 시금치 시료에 대해 세척 및 조리과정을 실시하였으며 이에 대해 잔류량과 가공계수 및 감소계수를 산출하였다. 조리과정 중 시료의 무게변화를 보정하기 위해 보정계수가 사용되었으며, 보정계수를 사용하여 잔류량을 분석한 결과 metconazole의 경우 생시료 중 초기잔류량 대비 46.2 ∼ 78.4% 감소하였으며, fluquinconazole의 경우 생시료 중 초기잔류량 대비 21.0 ∼ 48.9% 감소하였다. 조리과정을 수행한 시금치에 대해 metconaozle의 가공계수는 0.20 ∼ 0.63이었으며, 감소계수는 0.19 ∼ 0.83으로 나타났으며, fluquinconazole의 가공계수는 0.46 ∼ 0.92, 감소계수는 0.51 ∼ 0.78으로 나타났다.
This study compared metconazole and fluquinconazole, which are triazole pesticides with different physico-chemical characteristics, in residue characteristics and differences in residue characteristics at the final consumption stage with the spinach, which was the representative crop of Group 2 amon...
This study compared metconazole and fluquinconazole, which are triazole pesticides with different physico-chemical characteristics, in residue characteristics and differences in residue characteristics at the final consumption stage with the spinach, which was the representative crop of Group 2 among the groups divided for the group-MRL setting as minor crops. The results of actual field experiment with the spinach show that the maximum residues of metconazole were 4.19 mg/kg in the spinaches that were treated three times 14 days before harvest and that those of fluquinconazole were 9.45 mg/kg in the spinaches that were treated three times 14 days before harvest. Based on the data of field experiment, foreign MRL, ADI of the pesticides, and daily food intake amounts of the crop, dietary intake evaluation and recommended MRL were presented. In the case of metconazole, the recommended MRL was presented at 5.0 mg/kg, which is three times the 1.51 mg/kg, which is the maximum residues of the treatment at 17-10-3 days excluding the 0th day in 3 times treatments. Its TMDI against ADI(%ADI) was a safe level that dose not exceed 80%. In the case of fluquinconazole, the recommended MRL was presented at 20.0 mg/kg, which is three times the 7.86 mg/kg, which is the maximum residues of the treatment at 17-10-3 days excluding the 0th day in 3 times treatments. However, it has been confirmed that TMDI against ADI(%ADI) was over 80%, which meant a risk for the agricultural products whose MRL had already been set. Washing and cooking processes were carried out on the harvested spinach samples after the field experiments, processing and reduction factors were calculated along with their residues. Correction coefficients were used to calibrate the changes in the weight of the sample during a cooking processes. As a result of analysis of the residues using the correction coefficients, metconazole and fluquinconazole made a decrease of 46.2 ∼ 78.4% and 21.0 ∼ 48.9%, respectively, compared to the initial amount of the raw sample. In the cooked spinaches, the processing and reduction factors of metconazole were 0.20 ∼ 0.63 and 0.19 ∼ 0.83, respectively, and those of fluquinconazole were 0.46 ∼ 0.92 and 0.51 ∼ 0.78, respectively.
This study compared metconazole and fluquinconazole, which are triazole pesticides with different physico-chemical characteristics, in residue characteristics and differences in residue characteristics at the final consumption stage with the spinach, which was the representative crop of Group 2 among the groups divided for the group-MRL setting as minor crops. The results of actual field experiment with the spinach show that the maximum residues of metconazole were 4.19 mg/kg in the spinaches that were treated three times 14 days before harvest and that those of fluquinconazole were 9.45 mg/kg in the spinaches that were treated three times 14 days before harvest. Based on the data of field experiment, foreign MRL, ADI of the pesticides, and daily food intake amounts of the crop, dietary intake evaluation and recommended MRL were presented. In the case of metconazole, the recommended MRL was presented at 5.0 mg/kg, which is three times the 1.51 mg/kg, which is the maximum residues of the treatment at 17-10-3 days excluding the 0th day in 3 times treatments. Its TMDI against ADI(%ADI) was a safe level that dose not exceed 80%. In the case of fluquinconazole, the recommended MRL was presented at 20.0 mg/kg, which is three times the 7.86 mg/kg, which is the maximum residues of the treatment at 17-10-3 days excluding the 0th day in 3 times treatments. However, it has been confirmed that TMDI against ADI(%ADI) was over 80%, which meant a risk for the agricultural products whose MRL had already been set. Washing and cooking processes were carried out on the harvested spinach samples after the field experiments, processing and reduction factors were calculated along with their residues. Correction coefficients were used to calibrate the changes in the weight of the sample during a cooking processes. As a result of analysis of the residues using the correction coefficients, metconazole and fluquinconazole made a decrease of 46.2 ∼ 78.4% and 21.0 ∼ 48.9%, respectively, compared to the initial amount of the raw sample. In the cooked spinaches, the processing and reduction factors of metconazole were 0.20 ∼ 0.63 and 0.19 ∼ 0.83, respectively, and those of fluquinconazole were 0.46 ∼ 0.92 and 0.51 ∼ 0.78, respectively.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.