본 연구는 와인 소비자의 유형에 따른 와인 선택속성이 재구매의도에 미치는 영향관계를 실증 분석하고자 한다. 분석결과를 토대로 하여 와인 전문점, 외식업체 경영자, 와인 마케터, 와인 수입회사, 와인 소믈리에 등 와인에 관련된 마케팅 전략을 위한 자료를 제시하여 와인시장의 활성화와 다양한 소비자의 세분화 형성을 위한 기초 자료를 마련하였다. 연구의 목적을 달성하기 위하여 ...
본 연구는 와인 소비자의 유형에 따른 와인 선택속성이 재구매의도에 미치는 영향관계를 실증 분석하고자 한다. 분석결과를 토대로 하여 와인 전문점, 외식업체 경영자, 와인 마케터, 와인 수입회사, 와인 소믈리에 등 와인에 관련된 마케팅 전략을 위한 자료를 제시하여 와인시장의 활성화와 다양한 소비자의 세분화 형성을 위한 기초 자료를 마련하였다. 연구의 목적을 달성하기 위하여 SPSS 21.0 통계패키지 프로그램을 이용하여, 와인 소비자의 유형, 와인 선택속성, 재구매의도와의 영향관계를 검증하기 위해 분산분석, 다중회귀분석(multiple regression), 위계적회귀분석(hierarchical regression analysis)을 실시하였다. 연구결과 와인소비자유형 모두 와인선택속성의 하위요인인 외적속성, 내적속성요인에서 p<0.001에서 유의한 차이가 있는 것으로 나타났다. 와인선택속성의 하위요인인 외적속성(β=0.102, p=.048), 내적속성(β=0.625, p=.000)에서 통계적으로 유의하게 분석되었다. 이는 와인을 재 구매하는데 있어 내적속성이 영향력이 외적속성보다 크다는 것을 알 수 있다. 즉, 와인의 품질(질감, 맛, 색, 향)이 좋은 재품을 재구매한다는 것이다. 와인선택속성과 재 구매의도와의 관계에서 음용회수의 조절효과의 검정결과 음용횟수는 조절효과가 있는 것으로 분석되었다. 이는 와인을 자주마시는 그룹과 그렇지 않는 그룹에 따라서 와인선택속성이 재구매에 미치는 영향관계의 강도에 차이가 있다는 결과를 의미하고 있다. 본연구의 한계점으로는 표본을 추출하는 데 있어서 부산ㆍ울산지역의 와인 구매경험이 있는 집단과 와인전문가 집단을 표본을 선택하였다는 것과 선택속성과 재구매의도 와의 관계만 검정하였다는데 한계점을 가지고 있다. 향후 와인소비자 유형에 따른 선택속성과 재구매의도와의 관계의 연구에서 본연구의 한계점을 보완하여 보다 완성도 높은 후속연가가 있기를 기대한다.
본 연구는 와인 소비자의 유형에 따른 와인 선택속성이 재구매의도에 미치는 영향관계를 실증 분석하고자 한다. 분석결과를 토대로 하여 와인 전문점, 외식업체 경영자, 와인 마케터, 와인 수입회사, 와인 소믈리에 등 와인에 관련된 마케팅 전략을 위한 자료를 제시하여 와인시장의 활성화와 다양한 소비자의 세분화 형성을 위한 기초 자료를 마련하였다. 연구의 목적을 달성하기 위하여 SPSS 21.0 통계패키지 프로그램을 이용하여, 와인 소비자의 유형, 와인 선택속성, 재구매의도와의 영향관계를 검증하기 위해 분산분석, 다중회귀분석(multiple regression), 위계적회귀분석(hierarchical regression analysis)을 실시하였다. 연구결과 와인소비자유형 모두 와인선택속성의 하위요인인 외적속성, 내적속성요인에서 p<0.001에서 유의한 차이가 있는 것으로 나타났다. 와인선택속성의 하위요인인 외적속성(β=0.102, p=.048), 내적속성(β=0.625, p=.000)에서 통계적으로 유의하게 분석되었다. 이는 와인을 재 구매하는데 있어 내적속성이 영향력이 외적속성보다 크다는 것을 알 수 있다. 즉, 와인의 품질(질감, 맛, 색, 향)이 좋은 재품을 재구매한다는 것이다. 와인선택속성과 재 구매의도와의 관계에서 음용회수의 조절효과의 검정결과 음용횟수는 조절효과가 있는 것으로 분석되었다. 이는 와인을 자주마시는 그룹과 그렇지 않는 그룹에 따라서 와인선택속성이 재구매에 미치는 영향관계의 강도에 차이가 있다는 결과를 의미하고 있다. 본연구의 한계점으로는 표본을 추출하는 데 있어서 부산ㆍ울산지역의 와인 구매경험이 있는 집단과 와인전문가 집단을 표본을 선택하였다는 것과 선택속성과 재구매의도 와의 관계만 검정하였다는데 한계점을 가지고 있다. 향후 와인소비자 유형에 따른 선택속성과 재구매의도와의 관계의 연구에서 본연구의 한계점을 보완하여 보다 완성도 높은 후속연가가 있기를 기대한다.
The purpose of this study is to analyze the effect of wine selection attributes on repurchase intention according to the types of wine consumers. Based on the results, marketing strategies related to wine such as wine specialty store, restaurant management, wine marketer, wine import company, wine s...
The purpose of this study is to analyze the effect of wine selection attributes on repurchase intention according to the types of wine consumers. Based on the results, marketing strategies related to wine such as wine specialty store, restaurant management, wine marketer, wine import company, wine sommelier, etc. were presented to provide basic information for activation of wine market and formation of various segments of consumers. In order to achieve the purpose of the study, the SPSS 21.0 was used to analyze the effect of wine consumer type, wine selection attributes, and repurchase intention using ANOVA, hierarchical regression analysis. As a results, it was found that there was a significant difference at the p <0.001 in the external attribute and the internal attribute factor which are the sub-factors of the wine selection attribute(β = 0.102, p < .05) and internal attribute(β = 0.625, p < .001), which are sub-factors of wine selection attributes. This implies that the intrinsic property of the wine is greater than that of the external attribute. In other words, the quality of the wine (texture, taste, color, flavor) is to repurchase a good product. As a result of the adjustment effect of drinking frequency in relation to the wine selection attribute and the repurchase intention, the drinking frequency was analyzed to have a moderate effect. This implies that there is a difference in the intensity of the influence of the wine selection attributes on the repurchase depending on the groups that frequently drink wine and those who do not. The limitations of this study are that the selection of sampling group and wine expert group in the Pusan and Ulsan area. The relationship between the optional attribute and the repurchase intention were the other limitations in extracting the sample. In the future study, it is expected that there will be a more complete follow up by complementing the limitation of this study in the study of the relationship between the optional attribute and the repurchase intention according to the wine consumer type.
The purpose of this study is to analyze the effect of wine selection attributes on repurchase intention according to the types of wine consumers. Based on the results, marketing strategies related to wine such as wine specialty store, restaurant management, wine marketer, wine import company, wine sommelier, etc. were presented to provide basic information for activation of wine market and formation of various segments of consumers. In order to achieve the purpose of the study, the SPSS 21.0 was used to analyze the effect of wine consumer type, wine selection attributes, and repurchase intention using ANOVA, hierarchical regression analysis. As a results, it was found that there was a significant difference at the p <0.001 in the external attribute and the internal attribute factor which are the sub-factors of the wine selection attribute(β = 0.102, p < .05) and internal attribute(β = 0.625, p < .001), which are sub-factors of wine selection attributes. This implies that the intrinsic property of the wine is greater than that of the external attribute. In other words, the quality of the wine (texture, taste, color, flavor) is to repurchase a good product. As a result of the adjustment effect of drinking frequency in relation to the wine selection attribute and the repurchase intention, the drinking frequency was analyzed to have a moderate effect. This implies that there is a difference in the intensity of the influence of the wine selection attributes on the repurchase depending on the groups that frequently drink wine and those who do not. The limitations of this study are that the selection of sampling group and wine expert group in the Pusan and Ulsan area. The relationship between the optional attribute and the repurchase intention were the other limitations in extracting the sample. In the future study, it is expected that there will be a more complete follow up by complementing the limitation of this study in the study of the relationship between the optional attribute and the repurchase intention according to the wine consumer type.
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