국내 화장품 산업은 GDP 증가에 따른 미용에 관심도가 높아지면서 타 산업에 비해 빠르게 성장하고 있다. 그 중 국내 소비자들의 화장품 구매 및 사용패턴에 있어 천연제품을 선호하는 추세이며 천연물원료에 대해 관심 또한 증가하고 있다. 본 논문은 화장품 원료로 등록 된 일반고구마(Ipomoea batatas L. Lam, 율미)와 자색고구마(Ipomoea batatas L. Lam, 신자미)를 원재료로 하여 세포독성, 미백, 항산화 활성도에 대한 실험을 통해 비교하며 자색고구마의 화장품 소재로서의 활용가능성에 대해 검토하고자 한다.
첫 번째로 ...
국내 화장품 산업은 GDP 증가에 따른 미용에 관심도가 높아지면서 타 산업에 비해 빠르게 성장하고 있다. 그 중 국내 소비자들의 화장품 구매 및 사용패턴에 있어 천연제품을 선호하는 추세이며 천연물원료에 대해 관심 또한 증가하고 있다. 본 논문은 화장품 원료로 등록 된 일반고구마(Ipomoea batatas L. Lam, 율미)와 자색고구마(Ipomoea batatas L. Lam, 신자미)를 원재료로 하여 세포독성, 미백, 항산화 활성도에 대한 실험을 통해 비교하며 자색고구마의 화장품 소재로서의 활용가능성에 대해 검토하고자 한다.
첫 번째로 멜라닌 합성 저해 효과를 측정하기 위해서 B16F10 melanoma 세포를 이용하여 실험하였다. 측정 결과 일반고구마와 자색고구마 추출물의 모든 농도에서 멜라닌 생성량이 감소하는 것을 확인하였다. 특히 자색고구마 추출물 0.014 mg/ml농도에서는 양성대조군으로 사용한 알부틴보다 멜라닌 합성 저해 효과가 좋게 나타났으며 알부틴 100 ppm 인 0.1 mg/ml 와 비교 시 자색고구마 추출물 0.014 mg/ml은 알부틴 함량의 10 %에 미치는 소량임에도 불구하고 높은 미백효과를 보여주고 있어 자색고구마는 매우 우수한 미백제품으로 활용가능성이 있음을 확인 할 수 있었다.
두 번째로 자색고구마 추출물의 항산화 활성을 측정하기 위해 DPPH assay와 DCFDA assay를 실험하였다. DPPH assay에 의한 항산화 활성 측정은 항산화능을 측정하는 방법 중에 하나로 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl(DPPH)용액을 사용하여 자유 라디칼 소거활성을 측정하는 방법이다. 실험 결과 일반고구마와 자색고구마 추출물의 효과가 대조군으로 사용한 Vit.C의 활성보다 미약한 활성을 나타냈다. 하지만 자색고구마는 일반고구마에 비해 유효성분 추출이 어려움에도 불구하고 일반고구마보다 우수한 항산화 활성을 나타냈다. DCFDA assay는 과산화수소에 의한 세포 내 ROS 생성능을 측정하는 방법으로 2`,7-dchlorofluorescein diacetate (DCF-DA)와 HaCa T 세포를 사용하여 HaCa T 세포에 H2O2 500 µM로 산화적 스트레스를 유발하여 추출물의 세포 내 항산화 활성을 알아보았다. 실험 결과 대조군 100% 대비 일반 고구마 추출물 0.1 ㎎/㎖에서 10 % 감소 효과를 보였고, 자색고구마에서는 0.05 ㎎/㎖농도에서 21 %, 0.1 ㎎/㎖농도에서 26 % ROS 생성 억제 효과를 확인하였다. 특히 자색고구마 추출물 0.1 ㎎/㎖농도에서는 26 %감소 효과로 양성대조군인 Glutathione 30% 와 유의하게 억제됨을 확인하였다.
세 번째로 추출물의 세포 독성 유발을 알아보기 위해 일반고구마와 자색고구마 추출물을 각 각의 세포에 농도별로 처리하고 MTT assya를 실험하였다. 실험 결과 일반고구마 추출물과 자색고구마추출물은 세포 증식효과가 나타났다. Raw 264.7세포에서의 결과는 일반고구마추출물 0.764 ㎎/㎖ 농도와 자색고구마 추출물은 0.014 ㎎/㎖ 농도에서 134 %로 세포증식 효과가 가장 좋게 나타났으며 그 이후 농도부터는 세포증식이 감소하여 독성이 있음을 나타냈다. HaCaT 세포에서의 결과는 일반고구마추출물은 0.1 ㎎/㎖, 0.2 ㎎/㎖농도에서 세포가 증식하였고 자색고구마 추출물은 0.1 ㎎/㎖ 농도에서 세포증식 효과가 가장 좋게 나타났으며 그 이후 농도부터는 세포증식이 감소하여 독성이 있음을 나타냈다. B16F10 melanoma 세포에서의 결과는 일반고구마추출물은 농도 의존적으로 세포증식효과가 나타났으며 자색고구마추출물은 0.014 ㎎/㎖ 농도에서 126 %로 세포증식 효과가 가장 좋게 나타났으며 그 이후 농도부터는 세포증식이 감소하여 독성이 있음을 나타냈다.
위의 결과를 종합해보면 자색고구마 추출물은 멜라닌 합성 저해효과를 통해 소량사용으로도 우수한 멜라닌 합성 저해 효과를 나타냈고, 자유 라디칼 소거 활성과 세포 내 ROS 생성 억제를 통한 항산화 효과를 나타내어 화장품 원료로서 개발 가능성이 있을 것으로 판단된다.
국내 화장품 산업은 GDP 증가에 따른 미용에 관심도가 높아지면서 타 산업에 비해 빠르게 성장하고 있다. 그 중 국내 소비자들의 화장품 구매 및 사용패턴에 있어 천연제품을 선호하는 추세이며 천연물원료에 대해 관심 또한 증가하고 있다. 본 논문은 화장품 원료로 등록 된 일반고구마(Ipomoea batatas L. Lam, 율미)와 자색고구마(Ipomoea batatas L. Lam, 신자미)를 원재료로 하여 세포독성, 미백, 항산화 활성도에 대한 실험을 통해 비교하며 자색고구마의 화장품 소재로서의 활용가능성에 대해 검토하고자 한다.
첫 번째로 멜라닌 합성 저해 효과를 측정하기 위해서 B16F10 melanoma 세포를 이용하여 실험하였다. 측정 결과 일반고구마와 자색고구마 추출물의 모든 농도에서 멜라닌 생성량이 감소하는 것을 확인하였다. 특히 자색고구마 추출물 0.014 mg/ml농도에서는 양성대조군으로 사용한 알부틴보다 멜라닌 합성 저해 효과가 좋게 나타났으며 알부틴 100 ppm 인 0.1 mg/ml 와 비교 시 자색고구마 추출물 0.014 mg/ml은 알부틴 함량의 10 %에 미치는 소량임에도 불구하고 높은 미백효과를 보여주고 있어 자색고구마는 매우 우수한 미백제품으로 활용가능성이 있음을 확인 할 수 있었다.
두 번째로 자색고구마 추출물의 항산화 활성을 측정하기 위해 DPPH assay와 DCFDA assay를 실험하였다. DPPH assay에 의한 항산화 활성 측정은 항산화능을 측정하는 방법 중에 하나로 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl(DPPH)용액을 사용하여 자유 라디칼 소거활성을 측정하는 방법이다. 실험 결과 일반고구마와 자색고구마 추출물의 효과가 대조군으로 사용한 Vit.C의 활성보다 미약한 활성을 나타냈다. 하지만 자색고구마는 일반고구마에 비해 유효성분 추출이 어려움에도 불구하고 일반고구마보다 우수한 항산화 활성을 나타냈다. DCFDA assay는 과산화수소에 의한 세포 내 ROS 생성능을 측정하는 방법으로 2`,7-dchlorofluorescein diacetate (DCF-DA)와 HaCa T 세포를 사용하여 HaCa T 세포에 H2O2 500 µM로 산화적 스트레스를 유발하여 추출물의 세포 내 항산화 활성을 알아보았다. 실험 결과 대조군 100% 대비 일반 고구마 추출물 0.1 ㎎/㎖에서 10 % 감소 효과를 보였고, 자색고구마에서는 0.05 ㎎/㎖농도에서 21 %, 0.1 ㎎/㎖농도에서 26 % ROS 생성 억제 효과를 확인하였다. 특히 자색고구마 추출물 0.1 ㎎/㎖농도에서는 26 %감소 효과로 양성대조군인 Glutathione 30% 와 유의하게 억제됨을 확인하였다.
세 번째로 추출물의 세포 독성 유발을 알아보기 위해 일반고구마와 자색고구마 추출물을 각 각의 세포에 농도별로 처리하고 MTT assya를 실험하였다. 실험 결과 일반고구마 추출물과 자색고구마추출물은 세포 증식효과가 나타났다. Raw 264.7세포에서의 결과는 일반고구마추출물 0.764 ㎎/㎖ 농도와 자색고구마 추출물은 0.014 ㎎/㎖ 농도에서 134 %로 세포증식 효과가 가장 좋게 나타났으며 그 이후 농도부터는 세포증식이 감소하여 독성이 있음을 나타냈다. HaCaT 세포에서의 결과는 일반고구마추출물은 0.1 ㎎/㎖, 0.2 ㎎/㎖농도에서 세포가 증식하였고 자색고구마 추출물은 0.1 ㎎/㎖ 농도에서 세포증식 효과가 가장 좋게 나타났으며 그 이후 농도부터는 세포증식이 감소하여 독성이 있음을 나타냈다. B16F10 melanoma 세포에서의 결과는 일반고구마추출물은 농도 의존적으로 세포증식효과가 나타났으며 자색고구마추출물은 0.014 ㎎/㎖ 농도에서 126 %로 세포증식 효과가 가장 좋게 나타났으며 그 이후 농도부터는 세포증식이 감소하여 독성이 있음을 나타냈다.
위의 결과를 종합해보면 자색고구마 추출물은 멜라닌 합성 저해효과를 통해 소량사용으로도 우수한 멜라닌 합성 저해 효과를 나타냈고, 자유 라디칼 소거 활성과 세포 내 ROS 생성 억제를 통한 항산화 효과를 나타내어 화장품 원료로서 개발 가능성이 있을 것으로 판단된다.
The domestic cosmetics industry is growing faster than other industries as interest in cosmetics increases as GDP increases. Among them, natural consumer preference for cosmetics purchasing and usage pattern of domestic consumers is increasing and interest in natural materials is also increasing.
The domestic cosmetics industry is growing faster than other industries as interest in cosmetics increases as GDP increases. Among them, natural consumer preference for cosmetics purchasing and usage pattern of domestic consumers is increasing and interest in natural materials is also increasing. This paper compares the cytotoxicity, whitening, and antioxidant activity of common sweet potatoes (Ipomoea batatas L. Lam, Yulmi) and purple sweet potato (Ipomoea batatas L. Lam, Shinja mi). The possibility of utilizing the purple sweet potato as a cosmetic material will be examined.
In the first experiment, B16F10 melanoma cells were used to measure the inhibitory effect of melanin synthesis. The results showed that melanin production was decreased at all concentrations of sweet potato and purple sweet potato extract. Especially, at the concentration of purple sweet potato extract 0.014 mg / ml, melanin synthesis inhibition effect was better than that of arbutin used as a positive control. Compared with 0.1 mg / ml of arbutin 100 ppm, 0.014 mg / ml of purple sweet potato extract was 10% and it showed a high whitening effect. Therefore, it could be confirmed that the purple sweet potato is very useful as a whitening product.
In the second experiment, DPPH assay and DCFDA assay were performed to determine the antioxidant activity of purple sweet potato extract. Measurement of antioxidative activity by DPPH assay is a method of measuring free radical scavenging activity using 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl (DPPH) solution as one of the methods for measuring antioxidant activity. Experimental results showed that the effect of common sweet potato and purple sweet potato extracts was weaker than that of vitamin C used as a control. However, the purple sweet potato showed better antioxidant activity than the normal sweet potato in spite of difficulty in extracting the active ingredient. The DCFDA assay was used to measure the intracellular ROS production by hydrogen peroxide. Using HaCa T cells with 2 ', 7-dchlorofluorescein diacetate (DCF-DA) and HaCa T cells, oxidative stress was induced in HaCa T cells with 500 μM H2O2 I examined the antioxidant activity. Experimental results showed a 10% reduction in the concentration of 0.1 ㎎ / ㎖ of general sweet potato extract compared to 100% of the control group. In the purple sweet potatoes, the inhibitory effect of ROS formation was observed at a concentration of 0.05 ㎎ / ㎖ of 21% and 0.1 ㎎ / ㎖. Especially, at the concentration of 0.1 ㎎ / ㎖ of purple sweet potato extract, it was confirmed that it was significantly inhibited by 26% reduction of Glutathione 30% as a positive control.
In the third experiment, to examine the cytotoxicity of extracts, general sweet potato and purple sweet potato extracts were treated with MTT assya in each cell. As a result of the experiment, the general sweet potato extract and purple sweet potato extract showed cell proliferation effect. The results of Raw 264.7 cell showed the highest cell proliferation effect at the concentration of 0.764 ㎎ / ㎖ of general sweet potato extract and 134% at the concentration of 0.014 ㎎ / ㎖ of purple sweet potato extract, respectively. The results in HaCaT cells showed that the cells proliferated at the concentrations of 0.1 ㎎ / ㎖ and 0.2 ㎎ / ㎖, and the purple potato extract showed the best cell proliferation at the concentration of 0.1 ㎎/㎖ and the toxicity was shown. In the B16F10 melanoma cells, the extracts of normal sweet potato showed cell proliferation effect. And the purple sweet potato extract showed the highest cell proliferation effect at a concentration of 0.014 ㎎/㎖ (126%) and was toxic.
In conclusion, the purple sweet potato extract showed an excellent inhibitory effect on melanin synthesis even when used in small quantities through the inhibition of melanin synthesis, and exhibited antioxidative effects through inhibition of free radical scavenging activity and intracellular ROS formation.
The domestic cosmetics industry is growing faster than other industries as interest in cosmetics increases as GDP increases. Among them, natural consumer preference for cosmetics purchasing and usage pattern of domestic consumers is increasing and interest in natural materials is also increasing. This paper compares the cytotoxicity, whitening, and antioxidant activity of common sweet potatoes (Ipomoea batatas L. Lam, Yulmi) and purple sweet potato (Ipomoea batatas L. Lam, Shinja mi). The possibility of utilizing the purple sweet potato as a cosmetic material will be examined.
In the first experiment, B16F10 melanoma cells were used to measure the inhibitory effect of melanin synthesis. The results showed that melanin production was decreased at all concentrations of sweet potato and purple sweet potato extract. Especially, at the concentration of purple sweet potato extract 0.014 mg / ml, melanin synthesis inhibition effect was better than that of arbutin used as a positive control. Compared with 0.1 mg / ml of arbutin 100 ppm, 0.014 mg / ml of purple sweet potato extract was 10% and it showed a high whitening effect. Therefore, it could be confirmed that the purple sweet potato is very useful as a whitening product.
In the second experiment, DPPH assay and DCFDA assay were performed to determine the antioxidant activity of purple sweet potato extract. Measurement of antioxidative activity by DPPH assay is a method of measuring free radical scavenging activity using 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl (DPPH) solution as one of the methods for measuring antioxidant activity. Experimental results showed that the effect of common sweet potato and purple sweet potato extracts was weaker than that of vitamin C used as a control. However, the purple sweet potato showed better antioxidant activity than the normal sweet potato in spite of difficulty in extracting the active ingredient. The DCFDA assay was used to measure the intracellular ROS production by hydrogen peroxide. Using HaCa T cells with 2 ', 7-dchlorofluorescein diacetate (DCF-DA) and HaCa T cells, oxidative stress was induced in HaCa T cells with 500 μM H2O2 I examined the antioxidant activity. Experimental results showed a 10% reduction in the concentration of 0.1 ㎎ / ㎖ of general sweet potato extract compared to 100% of the control group. In the purple sweet potatoes, the inhibitory effect of ROS formation was observed at a concentration of 0.05 ㎎ / ㎖ of 21% and 0.1 ㎎ / ㎖. Especially, at the concentration of 0.1 ㎎ / ㎖ of purple sweet potato extract, it was confirmed that it was significantly inhibited by 26% reduction of Glutathione 30% as a positive control.
In the third experiment, to examine the cytotoxicity of extracts, general sweet potato and purple sweet potato extracts were treated with MTT assya in each cell. As a result of the experiment, the general sweet potato extract and purple sweet potato extract showed cell proliferation effect. The results of Raw 264.7 cell showed the highest cell proliferation effect at the concentration of 0.764 ㎎ / ㎖ of general sweet potato extract and 134% at the concentration of 0.014 ㎎ / ㎖ of purple sweet potato extract, respectively. The results in HaCaT cells showed that the cells proliferated at the concentrations of 0.1 ㎎ / ㎖ and 0.2 ㎎ / ㎖, and the purple potato extract showed the best cell proliferation at the concentration of 0.1 ㎎/㎖ and the toxicity was shown. In the B16F10 melanoma cells, the extracts of normal sweet potato showed cell proliferation effect. And the purple sweet potato extract showed the highest cell proliferation effect at a concentration of 0.014 ㎎/㎖ (126%) and was toxic.
In conclusion, the purple sweet potato extract showed an excellent inhibitory effect on melanin synthesis even when used in small quantities through the inhibition of melanin synthesis, and exhibited antioxidative effects through inhibition of free radical scavenging activity and intracellular ROS formation.
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