본 연구는 북한 학술지에서 영양학 관련 논문을 선별하고 이를 통해 북한 학술지의 특성과 영양학 연구의 경향을 파악하여 북한의 영양학 연구에 대한 이해에 도움이 되고자 한다. 학술지 선정은 NK테크 사이트에서 “영양” 키워드 검색과 제목확인을 통해 영양학 관련 논문을 선별한 후 해당 논문이 많이 수록된『조선의학』과 『예방의학』을 연구대상 학술지로 선정하였으며, 이들 학술지에서 선별한 영양학 분야 논문 370편을 연구대상으로 하였다. 논문의 분류기준은「국가과학기술표준분류체계」를 이용하였고, 연구결과는 다음과 같다. 첫째, 학술지의 일반적 특징은 논문이 주로 지도자의 교시를 문두로 하여 서론을 대신하였고, 연구대상, 연구방법, 연구성과, 맺는말, 참고문헌, 영문 summary의 순으로 구성되었다. 논문의 분량은 1∼3페이지 정도로 비교적 짧았으며 참고문헌의 수도 5개 이내로 적었고 논문에 인용표시는 거의 없었다. 논문은 대부분 성공적인 결과를 나타내었고, 키워드는 2017년부터 제시하고 있었다. 둘째, 선별된 영양학 분야 논문의 연구경향은 기능성식품 분야 연구가 전체 선별논문의 60.5%를 차지하여 가장 많이 연구되었으며, 다음으로 영양조사/평가/모니터링(13.5%), 식품의 영양기능성평가(12.4%), 영양대사조절(7.6%), 임상영양(3.8%), 영양교육/상담(2.2%) 분야 순으로 나타났다. 각 분야별 논문의 특징을 살펴본 결과, 가장 많은 연구를 보인 기능성식품 분야의 논문 수는 2001년 이후부터 급격히 증가하는 경향을 보였다. 기능성식품 분야에서 연구된 기능성소재는 ...
본 연구는 북한 학술지에서 영양학 관련 논문을 선별하고 이를 통해 북한 학술지의 특성과 영양학 연구의 경향을 파악하여 북한의 영양학 연구에 대한 이해에 도움이 되고자 한다. 학술지 선정은 NK테크 사이트에서 “영양” 키워드 검색과 제목확인을 통해 영양학 관련 논문을 선별한 후 해당 논문이 많이 수록된『조선의학』과 『예방의학』을 연구대상 학술지로 선정하였으며, 이들 학술지에서 선별한 영양학 분야 논문 370편을 연구대상으로 하였다. 논문의 분류기준은「국가과학기술표준분류체계」를 이용하였고, 연구결과는 다음과 같다. 첫째, 학술지의 일반적 특징은 논문이 주로 지도자의 교시를 문두로 하여 서론을 대신하였고, 연구대상, 연구방법, 연구성과, 맺는말, 참고문헌, 영문 summary의 순으로 구성되었다. 논문의 분량은 1∼3페이지 정도로 비교적 짧았으며 참고문헌의 수도 5개 이내로 적었고 논문에 인용표시는 거의 없었다. 논문은 대부분 성공적인 결과를 나타내었고, 키워드는 2017년부터 제시하고 있었다. 둘째, 선별된 영양학 분야 논문의 연구경향은 기능성식품 분야 연구가 전체 선별논문의 60.5%를 차지하여 가장 많이 연구되었으며, 다음으로 영양조사/평가/모니터링(13.5%), 식품의 영양기능성평가(12.4%), 영양대사조절(7.6%), 임상영양(3.8%), 영양교육/상담(2.2%) 분야 순으로 나타났다. 각 분야별 논문의 특징을 살펴본 결과, 가장 많은 연구를 보인 기능성식품 분야의 논문 수는 2001년 이후부터 급격히 증가하는 경향을 보였다. 기능성식품 분야에서 연구된 기능성소재는 젖산균, 셀렌, 인삼, 순으로 많았으며, 연구에서 확인한 기능성으로는 면역기능, 지질개선, 항산화기능 순으로 많이 나타났다. 영양조사/평가/모니터링 분야에서는 영양상태평가방법 및 영양기준설정에 관련된 논문과 질병과 식생활과 관련된 영양조사논문이 많았다. 식품의 영양기능성평가 분야에서 연구된 식품소재는 콩이나 콩제품, 바다나물, 감자 순으로 많았으며, 연구에서 확인된 기능성으로는 혈당조절, 간기능개선, 항산화기능 순으로 많이 나타났다. 영양대사조절 분야에서는 주로 비타민과 무기질에 대한 연구가 많았다. 임상영양 분야에서는 학술지에 따라『조선의학』에서는 경장(경구)영양, 『예방의학』에서는 식사요법 논문이 게재되는 특징을 보였다. 영양교육/상담 분야에서는 교육대상이 모두 환자였다. 본 연구를 통해 북한에서는 영양학 분야가 독자적인 학문으로 정립되지 않음을 짐작할 수 있었다. 또한 북한의 영양학 분야 연구에서 기능성식품에 대한 연구가 활발히 이루어지고 있는 반면, 북한 주민의 영양상태조사나 영양교육에 관한 연구가 미흡하다는 것을 알 수 있었다.
본 연구는 북한 학술지에서 영양학 관련 논문을 선별하고 이를 통해 북한 학술지의 특성과 영양학 연구의 경향을 파악하여 북한의 영양학 연구에 대한 이해에 도움이 되고자 한다. 학술지 선정은 NK테크 사이트에서 “영양” 키워드 검색과 제목확인을 통해 영양학 관련 논문을 선별한 후 해당 논문이 많이 수록된『조선의학』과 『예방의학』을 연구대상 학술지로 선정하였으며, 이들 학술지에서 선별한 영양학 분야 논문 370편을 연구대상으로 하였다. 논문의 분류기준은「국가과학기술표준분류체계」를 이용하였고, 연구결과는 다음과 같다. 첫째, 학술지의 일반적 특징은 논문이 주로 지도자의 교시를 문두로 하여 서론을 대신하였고, 연구대상, 연구방법, 연구성과, 맺는말, 참고문헌, 영문 summary의 순으로 구성되었다. 논문의 분량은 1∼3페이지 정도로 비교적 짧았으며 참고문헌의 수도 5개 이내로 적었고 논문에 인용표시는 거의 없었다. 논문은 대부분 성공적인 결과를 나타내었고, 키워드는 2017년부터 제시하고 있었다. 둘째, 선별된 영양학 분야 논문의 연구경향은 기능성식품 분야 연구가 전체 선별논문의 60.5%를 차지하여 가장 많이 연구되었으며, 다음으로 영양조사/평가/모니터링(13.5%), 식품의 영양기능성평가(12.4%), 영양대사조절(7.6%), 임상영양(3.8%), 영양교육/상담(2.2%) 분야 순으로 나타났다. 각 분야별 논문의 특징을 살펴본 결과, 가장 많은 연구를 보인 기능성식품 분야의 논문 수는 2001년 이후부터 급격히 증가하는 경향을 보였다. 기능성식품 분야에서 연구된 기능성소재는 젖산균, 셀렌, 인삼, 순으로 많았으며, 연구에서 확인한 기능성으로는 면역기능, 지질개선, 항산화기능 순으로 많이 나타났다. 영양조사/평가/모니터링 분야에서는 영양상태평가방법 및 영양기준설정에 관련된 논문과 질병과 식생활과 관련된 영양조사논문이 많았다. 식품의 영양기능성평가 분야에서 연구된 식품소재는 콩이나 콩제품, 바다나물, 감자 순으로 많았으며, 연구에서 확인된 기능성으로는 혈당조절, 간기능개선, 항산화기능 순으로 많이 나타났다. 영양대사조절 분야에서는 주로 비타민과 무기질에 대한 연구가 많았다. 임상영양 분야에서는 학술지에 따라『조선의학』에서는 경장(경구)영양, 『예방의학』에서는 식사요법 논문이 게재되는 특징을 보였다. 영양교육/상담 분야에서는 교육대상이 모두 환자였다. 본 연구를 통해 북한에서는 영양학 분야가 독자적인 학문으로 정립되지 않음을 짐작할 수 있었다. 또한 북한의 영양학 분야 연구에서 기능성식품에 대한 연구가 활발히 이루어지고 있는 반면, 북한 주민의 영양상태조사나 영양교육에 관한 연구가 미흡하다는 것을 알 수 있었다.
This study selected the articles related to nutrition from North Korean journal to identify the characteristic of North Korean journal and trend in nutrition studies. The purpose of this study is to provide better understanding on North Korean nutrition studies. To find North Korean journals on...
This study selected the articles related to nutrition from North Korean journal to identify the characteristic of North Korean journal and trend in nutrition studies. The purpose of this study is to provide better understanding on North Korean nutrition studies. To find North Korean journals on nutrition, this study searched ‘Nutrition’ on journal search engine of NK Tech. Among the searched papers, this study re-selected papers related to nutrition studies. For the journal, 『Joseon Medicine』and 『Preventive Medicine』were selected as they contained the most papers about nutrition. Total of 370 papers related to nutrition were selected from the journals for the study. Regarding the standard for classifying the papers, this study used 「National Science Technology Standard Classification System」and the research results were as follows. First, the journals generally replaced the introduction with the teachings of instructor. The papers were composed in the order of study subject, study method, study performance, conclusion, references, and English summary. Also, the papers were relatively short with 1∼3 pages and there were less than 5 references in average. Also, the papers hardly included citation mark for the reference. In addition, the papers generally demonstrated the successful results and the key words were suggested since 2017. Secondly, regarding the research trend for selected nutrition papers, papers on the functional food field took up 60.5% of the overall selected papers. The functional food field was followed by nutrition survey/evaluation/monitoring (13.5%), nutritional and functional evaluation of food (12.4%), nutrition and metabolism control (7.6%), clinic nutrition (3.8%), and nutritional education/consultation (2.2%). The examination on characteristics of papers on each field demonstrated that number of papers for functional food filed rapidly increased since 2001. In the functional food field, lactobacillus was studied the most, followed up by selenium and ginseng. The most researched function was immunity function followed up by lipid improvement and antioxidant function. In nutrition survey/evaluation/monitoring filed, the papers focused on nutritional status evaluation method, nutritional standard setting, disease, and dietary life. Regarding the ingredients studied in nutritional and functional evaluation of food, the papers focused on bean and soy products followed up by seaweeds, and potatoes. The papers examined the functions of glycemic control, liver function improvement, antioxidant function. Furthermore, in nutrition and metabolism control, the papers mainly covered vitamin and minerals. On clinical nutrition field, 『Joseon Medicine』mainly included papers about enternal nutrition (oral feeding) while『Preventive Medicine』included papers on dietic therapy. Also, in nutritional education/consultation field, the subjects for education were all patients. The study results demonstrated that nutrition field is not established as the independent study in North Korea. The results also showed that North Korean nutrition field is focusing on functional food while lacking research on nutritional status of North Koreans or nutritional education.
This study selected the articles related to nutrition from North Korean journal to identify the characteristic of North Korean journal and trend in nutrition studies. The purpose of this study is to provide better understanding on North Korean nutrition studies. To find North Korean journals on nutrition, this study searched ‘Nutrition’ on journal search engine of NK Tech. Among the searched papers, this study re-selected papers related to nutrition studies. For the journal, 『Joseon Medicine』and 『Preventive Medicine』were selected as they contained the most papers about nutrition. Total of 370 papers related to nutrition were selected from the journals for the study. Regarding the standard for classifying the papers, this study used 「National Science Technology Standard Classification System」and the research results were as follows. First, the journals generally replaced the introduction with the teachings of instructor. The papers were composed in the order of study subject, study method, study performance, conclusion, references, and English summary. Also, the papers were relatively short with 1∼3 pages and there were less than 5 references in average. Also, the papers hardly included citation mark for the reference. In addition, the papers generally demonstrated the successful results and the key words were suggested since 2017. Secondly, regarding the research trend for selected nutrition papers, papers on the functional food field took up 60.5% of the overall selected papers. The functional food field was followed by nutrition survey/evaluation/monitoring (13.5%), nutritional and functional evaluation of food (12.4%), nutrition and metabolism control (7.6%), clinic nutrition (3.8%), and nutritional education/consultation (2.2%). The examination on characteristics of papers on each field demonstrated that number of papers for functional food filed rapidly increased since 2001. In the functional food field, lactobacillus was studied the most, followed up by selenium and ginseng. The most researched function was immunity function followed up by lipid improvement and antioxidant function. In nutrition survey/evaluation/monitoring filed, the papers focused on nutritional status evaluation method, nutritional standard setting, disease, and dietary life. Regarding the ingredients studied in nutritional and functional evaluation of food, the papers focused on bean and soy products followed up by seaweeds, and potatoes. The papers examined the functions of glycemic control, liver function improvement, antioxidant function. Furthermore, in nutrition and metabolism control, the papers mainly covered vitamin and minerals. On clinical nutrition field, 『Joseon Medicine』mainly included papers about enternal nutrition (oral feeding) while『Preventive Medicine』included papers on dietic therapy. Also, in nutritional education/consultation field, the subjects for education were all patients. The study results demonstrated that nutrition field is not established as the independent study in North Korea. The results also showed that North Korean nutrition field is focusing on functional food while lacking research on nutritional status of North Koreans or nutritional education.
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