노인영양지수(NQ-E)를 활용한 서울·경기 일부 지역 거주 노인의 식행동 및 영양 상태 평가 Assessment of Dietary Behavior and Nutritional Status of Elderly in Seoul and Gyeonggi Province Using the Nutrition Quotient for Elderly(NQ-E)원문보기
본 연구는 서울 및 경기 일부지역의 경로당을 이용하는 노인을 대상으로 노인의 영양소 섭취 실태와 식사의 질을 알아보고자 하는 연구이다. 노인의 영양섭취실태와 노인 영양지수 측정 결과를 바탕으로 영양 상태를 평가하고 영양 상태에 미치는 요인을 분석하였다. 대상자의 일반사항, 육류 섭취 횟수에 대한 질문을 추가한 노인 영양지수(Nutrition Quotient for Elderly, NQ-E) 설문지와 식품 및 영양소 섭취 실태 조사를 위한 ...
본 연구는 서울 및 경기 일부지역의 경로당을 이용하는 노인을 대상으로 노인의 영양소 섭취 실태와 식사의 질을 알아보고자 하는 연구이다. 노인의 영양섭취실태와 노인 영양지수 측정 결과를 바탕으로 영양 상태를 평가하고 영양 상태에 미치는 요인을 분석하였다. 대상자의 일반사항, 육류 섭취 횟수에 대한 질문을 추가한 노인 영양지수(Nutrition Quotient for Elderly, NQ-E) 설문지와 식품 및 영양소 섭취 실태 조사를 위한 24시간 회상법을 실시하였다. 연구대상자는 서울 및 경기 일부 지역의 경로당을 이용하는 65세 이상의 노인으로 남자 38명, 여자144명로 총 204명이었으며, 평균 나이는 78.6세이고, 65세~74세가 51명(25.0%), 75세 이상이 153명(75.0%)이었다. 총 11개 문항의 일반사항과 노인 영양지수(Nutrition Quotient for Elderly, NQ-E)를 조사한 결과, NQ-E 점수가 62점 미만인 ‘모니터링 필요’집단은 총 51.0%(104명), 62점 이상인 ‘양호’집단은 100명(49.0%)으로 나타났다. 전체 대상자의 NQ-E 점수 평균은 61.9점으로 확인되었다. NQ-E 결과 영양 상태가 ‘상’에 해당되는 집단이 88명(43.1%)으로 가장 많았고, 다음으로 ‘중상’ 51명(25.0%), ‘중하’ 36명(17.6%), ‘하’ 29명(14.2%) 순이었다. 조사대상자의 NQ-E 영역별 평균점수는 각각 ‘균형’ 영역 47.3점, ‘다양’ 영역 42.7점, ‘절제’ 영역 88.5점, ‘식행동’ 영역 57.9점이었다. ‘절제’ 영역의 경우 남자 80.1점, 여자 90.4점으로 여자 노인이 유의하게 높았다(p < 0.001). 24시간 식사섭취 조사를 통한 연구대상자의 영양권장량 대비 영양소별 섭취량 분석 결과, ‘양호’집단이 ‘모니터링 필요’집단에 비해 에너지를 비롯한 모든 영양소에서 섭취량이 높았다. 단백질의 경우 ‘양호’집단이 137.0%, ‘모니터링 필요’집단이 125.2%로 유의한 차이를 나타냈다(p < 0.05). 티아민, 리보플라빈의 섭취량도 ‘양호’집단이 유의하게 높은 것으로 확인되었다(p < 0.05). ‘모니터링 필요’집단의 탄수화물 : 단백질 : 지방의 평균 비율은 64.3 : 15.4 : 18.9이었으며, ‘양호’집단의 경우 64.3 : 15.6 : 19.0으로 두 집단 간에 유의적인 차이는 확인되지 않았다. NQ-E 결과에 따른 ‘모니터링 필요’집단과 ‘양호’집단 간의 영양소 섭취량과 섭취영양소의 질적인 평가에서 유의적인 차이가 나타나 NQ-E 조사가 노인의 영양 상태를 평가하는데 적절한 도구로 사용될 수 있다고 판단된다. 하지만 조사 전 1일의 식사 섭취 조사가 이루어져 평소의 식습관을 정확히 반영하기 어렵다는 제한점이 있다.
본 연구는 서울 및 경기 일부지역의 경로당을 이용하는 노인을 대상으로 노인의 영양소 섭취 실태와 식사의 질을 알아보고자 하는 연구이다. 노인의 영양섭취실태와 노인 영양지수 측정 결과를 바탕으로 영양 상태를 평가하고 영양 상태에 미치는 요인을 분석하였다. 대상자의 일반사항, 육류 섭취 횟수에 대한 질문을 추가한 노인 영양지수(Nutrition Quotient for Elderly, NQ-E) 설문지와 식품 및 영양소 섭취 실태 조사를 위한 24시간 회상법을 실시하였다. 연구대상자는 서울 및 경기 일부 지역의 경로당을 이용하는 65세 이상의 노인으로 남자 38명, 여자144명로 총 204명이었으며, 평균 나이는 78.6세이고, 65세~74세가 51명(25.0%), 75세 이상이 153명(75.0%)이었다. 총 11개 문항의 일반사항과 노인 영양지수(Nutrition Quotient for Elderly, NQ-E)를 조사한 결과, NQ-E 점수가 62점 미만인 ‘모니터링 필요’집단은 총 51.0%(104명), 62점 이상인 ‘양호’집단은 100명(49.0%)으로 나타났다. 전체 대상자의 NQ-E 점수 평균은 61.9점으로 확인되었다. NQ-E 결과 영양 상태가 ‘상’에 해당되는 집단이 88명(43.1%)으로 가장 많았고, 다음으로 ‘중상’ 51명(25.0%), ‘중하’ 36명(17.6%), ‘하’ 29명(14.2%) 순이었다. 조사대상자의 NQ-E 영역별 평균점수는 각각 ‘균형’ 영역 47.3점, ‘다양’ 영역 42.7점, ‘절제’ 영역 88.5점, ‘식행동’ 영역 57.9점이었다. ‘절제’ 영역의 경우 남자 80.1점, 여자 90.4점으로 여자 노인이 유의하게 높았다(p < 0.001). 24시간 식사섭취 조사를 통한 연구대상자의 영양권장량 대비 영양소별 섭취량 분석 결과, ‘양호’집단이 ‘모니터링 필요’집단에 비해 에너지를 비롯한 모든 영양소에서 섭취량이 높았다. 단백질의 경우 ‘양호’집단이 137.0%, ‘모니터링 필요’집단이 125.2%로 유의한 차이를 나타냈다(p < 0.05). 티아민, 리보플라빈의 섭취량도 ‘양호’집단이 유의하게 높은 것으로 확인되었다(p < 0.05). ‘모니터링 필요’집단의 탄수화물 : 단백질 : 지방의 평균 비율은 64.3 : 15.4 : 18.9이었으며, ‘양호’집단의 경우 64.3 : 15.6 : 19.0으로 두 집단 간에 유의적인 차이는 확인되지 않았다. NQ-E 결과에 따른 ‘모니터링 필요’집단과 ‘양호’집단 간의 영양소 섭취량과 섭취영양소의 질적인 평가에서 유의적인 차이가 나타나 NQ-E 조사가 노인의 영양 상태를 평가하는데 적절한 도구로 사용될 수 있다고 판단된다. 하지만 조사 전 1일의 식사 섭취 조사가 이루어져 평소의 식습관을 정확히 반영하기 어렵다는 제한점이 있다.
The purpose of this study is to assess status of nutrition and the dietary quality of Korean elderly. This study was conducted to assess the nutritional status of subjects and to analyze the factors affecting the nutrition status by Nutrition Quotient for Elderly (NQ-E) and 24-hour recall. The subje...
The purpose of this study is to assess status of nutrition and the dietary quality of Korean elderly. This study was conducted to assess the nutritional status of subjects and to analyze the factors affecting the nutrition status by Nutrition Quotient for Elderly (NQ-E) and 24-hour recall. The subjects were over 65 years old elderly(n= 204) who use the senior citizen community center in Seoul and parts of Gyeonggi Province. The average age was 78.6 years, 51 people(25.0%) between 65 and 74 years old, and 153 people(75.0%) over 75 years old. Eleven general characteristics and NQ-E showed that 104 people (51.0%) were in ‘monitoring’ group with NQ-E score lower than 62 and 100 people(49.0%) were in ‘normal’ group with a score of 62 or higher than 62. The average of NQ-E score was 61.9. According to NQ-E grade, the number of ‘high’ group was 88(43.1%), the highest among the respondents, followed by 51(25.0%) ‘medium high’ group, 36(17.6%) ‘medium low’ group, and 29(14.2%) ‘low’ group. The average scores of NQ-E group were 47.3 points in ‘balance’, 42.7 points in the ‘diversity’, 88.5 points in ‘moderation’, and 57.9 points in the ‘dietary behavior’. In the case of ‘moderation’, elderly women scored 90.4 points significantly higher than elderly men's 80.1 points(p < 0.001). According to analyzing intake of nutrients of subjects by 24-hour recall, the intake of all nutrients, including energy, was higher than that of ‘normal’ group than ‘monitoring’ group. There was a significant difference between in ‘normal’ group 137.0% and in ‘monitoring’ group 125.2% for intake of proteins (p < 0.05). The intake of thiamin and riboflavin was also significantly higher in ‘normal’ group (p < 0.05). In ‘monitoring’ group, the average rate of carbohydrates : protein : fat was 64.3 : 15.4 : 18.9, and in the ‘normal’ group, the average rate of carbohydrates : protein : fat was 64.3 : 15.6 : 19.0. There was no significant difference between two groups. There was a significant difference in the quality of intake nutrients between ‘monitoring’ group and ‘normal’ group according to the NQ-E. Therefore, NQ-E would be a useful tool for assessing the food behavior and dietary quality of the elderly. However, there are limitations that it is difficult to accurately reflect foods habits as the daily 24-hour recall was conducted on the first day before the survey.
The purpose of this study is to assess status of nutrition and the dietary quality of Korean elderly. This study was conducted to assess the nutritional status of subjects and to analyze the factors affecting the nutrition status by Nutrition Quotient for Elderly (NQ-E) and 24-hour recall. The subjects were over 65 years old elderly(n= 204) who use the senior citizen community center in Seoul and parts of Gyeonggi Province. The average age was 78.6 years, 51 people(25.0%) between 65 and 74 years old, and 153 people(75.0%) over 75 years old. Eleven general characteristics and NQ-E showed that 104 people (51.0%) were in ‘monitoring’ group with NQ-E score lower than 62 and 100 people(49.0%) were in ‘normal’ group with a score of 62 or higher than 62. The average of NQ-E score was 61.9. According to NQ-E grade, the number of ‘high’ group was 88(43.1%), the highest among the respondents, followed by 51(25.0%) ‘medium high’ group, 36(17.6%) ‘medium low’ group, and 29(14.2%) ‘low’ group. The average scores of NQ-E group were 47.3 points in ‘balance’, 42.7 points in the ‘diversity’, 88.5 points in ‘moderation’, and 57.9 points in the ‘dietary behavior’. In the case of ‘moderation’, elderly women scored 90.4 points significantly higher than elderly men's 80.1 points(p < 0.001). According to analyzing intake of nutrients of subjects by 24-hour recall, the intake of all nutrients, including energy, was higher than that of ‘normal’ group than ‘monitoring’ group. There was a significant difference between in ‘normal’ group 137.0% and in ‘monitoring’ group 125.2% for intake of proteins (p < 0.05). The intake of thiamin and riboflavin was also significantly higher in ‘normal’ group (p < 0.05). In ‘monitoring’ group, the average rate of carbohydrates : protein : fat was 64.3 : 15.4 : 18.9, and in the ‘normal’ group, the average rate of carbohydrates : protein : fat was 64.3 : 15.6 : 19.0. There was no significant difference between two groups. There was a significant difference in the quality of intake nutrients between ‘monitoring’ group and ‘normal’ group according to the NQ-E. Therefore, NQ-E would be a useful tool for assessing the food behavior and dietary quality of the elderly. However, there are limitations that it is difficult to accurately reflect foods habits as the daily 24-hour recall was conducted on the first day before the survey.
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