배경: 생선, 오메가-3 지방산 섭취와 우울증의 관련성에 대한 연구들이 많이 이루어지고 있지만 연구결과가 일관되지 않았다. 본 연구는 한국인에서 생선 섭취와 우울증과의 관련성을 살펴보고 관찰연구의 메타분석을 통해 생선, 오메가-3 지방산 섭취와 우울증의 관련성에 대해 알아보고자 하였다.
방법: 제 6기 국민건강영양조사 (2013-2015)에 참여한 19-64세 한국인 9,183명을 (남성 3,599명, 여성 5,584명) 연구 대상자로 선정하였다. 생선 섭취는 식품섭취빈도조사 (...
배경: 생선, 오메가-3 지방산 섭취와 우울증의 관련성에 대한 연구들이 많이 이루어지고 있지만 연구결과가 일관되지 않았다. 본 연구는 한국인에서 생선 섭취와 우울증과의 관련성을 살펴보고 관찰연구의 메타분석을 통해 생선, 오메가-3 지방산 섭취와 우울증의 관련성에 대해 알아보고자 하였다.
방법: 제 6기 국민건강영양조사 (2013-2015)에 참여한 19-64세 한국인 9,183명을 (남성 3,599명, 여성 5,584명) 연구 대상자로 선정하였다. 생선 섭취는 식품섭취빈도조사 (Food Frequency Questionnaire) 결과를 이용하였다. 우울증 유병여부는 설문지를 이용한 면접조사방식으로 평가하였으며 우울증 의사진단을 받은 대상자를 우울군으로 정의했다. 메타분석은 2017년 2월까지의 자료를 PubMed, Web of Science에서 검색하고, 추가적으로 개별연구에 언급된 문헌을 참고하여 검색하였다
결과: 연구 대상자 중 389 명 (남성 73명, 여성 316명)이 우울군에 해당하였고, 8,794 명 (남성 3,526명, 여성 5,268명)이 비우울군에 해당하였다. 로지스틱 회귀분석에서 여러가지 교란인자를 보정한 결과, 생선 섭취빈도에 따른 우울증 유병률에 대한 오즈비는 주당 1번 미만의 생선 섭취를 기준으로 주당 4번 이상의 생선 섭취는 0.52 (95% CI: 0.37-0.74, P for trend=0.0005) 이었다. 여성의 오즈비는 0.44 (95% CI: 0.29-0.67, P for trend <.0001), 남성의 오즈비는 0.64 (95% CI: 0.30-1.37)로 여성의 경우 주당 4번 이상의 생선 섭취는 낮은 우울증 유병률과 관련을 보였지만 남성의 경우 관련이 없었다. 메타분석의 결과 데이터베이스와 개별연구에 언급된 문헌을 참고해 23편의 논문이 메타분석에 선정되었으며 전체 연구 대상자 167,520명이 포함되었고 우울증이 있는 대상자는 18,423명 이었다. 단면연구들을 대상으로 메타분석을 실시한 결과 생선을 적게 섭취한 대상자에 비하여 생선을 많이 섭취한 대상자의 우울증의 상대 위험도는 0.75 (95% CI: 0.64-0.88) 이었으며, 오메가-3 지방산은 0.80 (95% CI: 0.66-0.97) 이었다. 코호트 연구들을 대상으로 메타분석을 실시한 결과 생선을 적게 섭취한 대상자에 비하여 생선을 많이 섭취한 대상자의 우울증의 상대 위험도는 0.88 (95 % CI: 0.79-0.98) 이었으며, 오메가-3 지방산은 0.86 (95 % CI: 0.73-1.01) 이었다.
결론: 한국 성인에서 생선 섭취와 우울증 유병률은 관련성이 있었으며 특히 여성의 경우 더 강한 관련성을 보였다. 또한, 관찰연구의 메타분석 결과 생선섭취 또는 오메가-3 지방산 섭취는 우울증 위험을 감소시켰다.
배경: 생선, 오메가-3 지방산 섭취와 우울증의 관련성에 대한 연구들이 많이 이루어지고 있지만 연구결과가 일관되지 않았다. 본 연구는 한국인에서 생선 섭취와 우울증과의 관련성을 살펴보고 관찰연구의 메타분석을 통해 생선, 오메가-3 지방산 섭취와 우울증의 관련성에 대해 알아보고자 하였다.
방법: 제 6기 국민건강영양조사 (2013-2015)에 참여한 19-64세 한국인 9,183명을 (남성 3,599명, 여성 5,584명) 연구 대상자로 선정하였다. 생선 섭취는 식품섭취빈도조사 (Food Frequency Questionnaire) 결과를 이용하였다. 우울증 유병여부는 설문지를 이용한 면접조사방식으로 평가하였으며 우울증 의사진단을 받은 대상자를 우울군으로 정의했다. 메타분석은 2017년 2월까지의 자료를 PubMed, Web of Science에서 검색하고, 추가적으로 개별연구에 언급된 문헌을 참고하여 검색하였다
결과: 연구 대상자 중 389 명 (남성 73명, 여성 316명)이 우울군에 해당하였고, 8,794 명 (남성 3,526명, 여성 5,268명)이 비우울군에 해당하였다. 로지스틱 회귀분석에서 여러가지 교란인자를 보정한 결과, 생선 섭취빈도에 따른 우울증 유병률에 대한 오즈비는 주당 1번 미만의 생선 섭취를 기준으로 주당 4번 이상의 생선 섭취는 0.52 (95% CI: 0.37-0.74, P for trend=0.0005) 이었다. 여성의 오즈비는 0.44 (95% CI: 0.29-0.67, P for trend <.0001), 남성의 오즈비는 0.64 (95% CI: 0.30-1.37)로 여성의 경우 주당 4번 이상의 생선 섭취는 낮은 우울증 유병률과 관련을 보였지만 남성의 경우 관련이 없었다. 메타분석의 결과 데이터베이스와 개별연구에 언급된 문헌을 참고해 23편의 논문이 메타분석에 선정되었으며 전체 연구 대상자 167,520명이 포함되었고 우울증이 있는 대상자는 18,423명 이었다. 단면연구들을 대상으로 메타분석을 실시한 결과 생선을 적게 섭취한 대상자에 비하여 생선을 많이 섭취한 대상자의 우울증의 상대 위험도는 0.75 (95% CI: 0.64-0.88) 이었으며, 오메가-3 지방산은 0.80 (95% CI: 0.66-0.97) 이었다. 코호트 연구들을 대상으로 메타분석을 실시한 결과 생선을 적게 섭취한 대상자에 비하여 생선을 많이 섭취한 대상자의 우울증의 상대 위험도는 0.88 (95 % CI: 0.79-0.98) 이었으며, 오메가-3 지방산은 0.86 (95 % CI: 0.73-1.01) 이었다.
결론: 한국 성인에서 생선 섭취와 우울증 유병률은 관련성이 있었으며 특히 여성의 경우 더 강한 관련성을 보였다. 또한, 관찰연구의 메타분석 결과 생선섭취 또는 오메가-3 지방산 섭취는 우울증 위험을 감소시켰다.
Background: Fish, omega-3 fatty acids intake has been reported to be associated with depression, but the evidence obtained from observational studies on this association is inconsistent. The aims of this study were (1) to evaluate the association between fish consumption and depression risk in Korea...
Background: Fish, omega-3 fatty acids intake has been reported to be associated with depression, but the evidence obtained from observational studies on this association is inconsistent. The aims of this study were (1) to evaluate the association between fish consumption and depression risk in Korean adults using a representative sample, (2) to present a systematic review and meta-analysis from observational studies on the association of fish, omega-3 fatty acids intake with the risk of depression.
Methods: We performed an analysis of data for 9,183 subjects (3,599 men, 5,584 women) aged 19-64 obtained from the sixth Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) conducted in 2013 to 2015. Consumption of fish was assessed using a food frequency questionnaire. Depression group was assessed using questionnaire and included physician-diagnosed depression. Furthermore, we performed an updated meta-analysis of observational studies until February 2017 by comparing the highest and lowest fish or omega-3 fatty acids intake categories. We searched for eligible studies through the PubMed and Web of Science databases and reviewed the references or relevant articles.
Results: In the KNHANES study, the 389 subjects (73 men, 316 women) were included in the depression group and 8,794 subjects (3,526 men, 5,268 women) were included in the non-depression group. Fish consumption was associated with a lower risk of depression. In the multivariable logistic regression model, the consumption of fish ≥4 times/week was associated with a reduced risk of depression (OR=0.52, 95% CI: 0.37-0.74, P for trend=0.0005) after adjusting for all confounding factors. The depression risk was significantly lower in the high fish consumption group than in the low consumption group in women (OR=0.44, 95% CI: 0.29-0.67, P for trend <.0001) but not in men (OR=0.64, 95% CI: 0.30-1.37). A total of twenty-three observational studies with 18,423 cases of depression among 167,520 participants were included in the meta-analysis. In meta-analysis of cross-sectional studies, the pooled RRs of depression for the highest versus lowest categories of fish and omega-3 fatty acids were 0.75 (95% CI: 0.64-0.88) and 0.80 (95% CI: 0.66-0.97), respectively. In meta-analysis of prospective studies, the pooled RRs of depression for the highest versus lowest categories of fish and omega-3 fatty acids were 0.88 (95 % CI: 0.79-0.98) and 0.86 (95 % CI: 0.73-1.01), respectively, which were slightly attenuated. In the dose-response relationship, the pooled RRs for an increment of 1 portion/day of fish consumption and 100 mg/day of omega-3 fatty acids intake were 0.92 (95 % CI: 0.86-0.98) and 0.99 (95 % CI: 0.98-1.00), respectively.
Conclusion: Our findings of the KNHANES study suggest that high consumption of fish is associated with a lower risk of depression in Korean adults, particularly in women. In addition, our findings of meta-analysis provide quantitative evidence for a modest inverse association between fish or omega-3 fatty acids intake and risk of depression.
Background: Fish, omega-3 fatty acids intake has been reported to be associated with depression, but the evidence obtained from observational studies on this association is inconsistent. The aims of this study were (1) to evaluate the association between fish consumption and depression risk in Korean adults using a representative sample, (2) to present a systematic review and meta-analysis from observational studies on the association of fish, omega-3 fatty acids intake with the risk of depression.
Methods: We performed an analysis of data for 9,183 subjects (3,599 men, 5,584 women) aged 19-64 obtained from the sixth Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) conducted in 2013 to 2015. Consumption of fish was assessed using a food frequency questionnaire. Depression group was assessed using questionnaire and included physician-diagnosed depression. Furthermore, we performed an updated meta-analysis of observational studies until February 2017 by comparing the highest and lowest fish or omega-3 fatty acids intake categories. We searched for eligible studies through the PubMed and Web of Science databases and reviewed the references or relevant articles.
Results: In the KNHANES study, the 389 subjects (73 men, 316 women) were included in the depression group and 8,794 subjects (3,526 men, 5,268 women) were included in the non-depression group. Fish consumption was associated with a lower risk of depression. In the multivariable logistic regression model, the consumption of fish ≥4 times/week was associated with a reduced risk of depression (OR=0.52, 95% CI: 0.37-0.74, P for trend=0.0005) after adjusting for all confounding factors. The depression risk was significantly lower in the high fish consumption group than in the low consumption group in women (OR=0.44, 95% CI: 0.29-0.67, P for trend <.0001) but not in men (OR=0.64, 95% CI: 0.30-1.37). A total of twenty-three observational studies with 18,423 cases of depression among 167,520 participants were included in the meta-analysis. In meta-analysis of cross-sectional studies, the pooled RRs of depression for the highest versus lowest categories of fish and omega-3 fatty acids were 0.75 (95% CI: 0.64-0.88) and 0.80 (95% CI: 0.66-0.97), respectively. In meta-analysis of prospective studies, the pooled RRs of depression for the highest versus lowest categories of fish and omega-3 fatty acids were 0.88 (95 % CI: 0.79-0.98) and 0.86 (95 % CI: 0.73-1.01), respectively, which were slightly attenuated. In the dose-response relationship, the pooled RRs for an increment of 1 portion/day of fish consumption and 100 mg/day of omega-3 fatty acids intake were 0.92 (95 % CI: 0.86-0.98) and 0.99 (95 % CI: 0.98-1.00), respectively.
Conclusion: Our findings of the KNHANES study suggest that high consumption of fish is associated with a lower risk of depression in Korean adults, particularly in women. In addition, our findings of meta-analysis provide quantitative evidence for a modest inverse association between fish or omega-3 fatty acids intake and risk of depression.
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