꽃송이버섯은 β-(1-3)-D-glucan 함량이 매우 높으며 항암작용이 뛰어나 일본은 물론 한국에서 항암용 기능성 식품 소재로 각광을 받고 있다. β-Glucan은 물에 용해되기 어려운 거대 분자의 비수용성 다당류가 대부분이라 일반적인 열수추출에서도 β-Glucan 의 회수율은 10% 를 넘지 못하는 경우가 일반적이다. 이를 해결하기 위하여 효소나 미생물을 이용하여 추출하는 연구가 많이 이루어지고 있으나 효소를 이용하는 경우 ...
꽃송이버섯은 β-(1-3)-D-glucan 함량이 매우 높으며 항암작용이 뛰어나 일본은 물론 한국에서 항암용 기능성 식품 소재로 각광을 받고 있다. β-Glucan은 물에 용해되기 어려운 거대 분자의 비수용성 다당류가 대부분이라 일반적인 열수추출에서도 β-Glucan 의 회수율은 10% 를 넘지 못하는 경우가 일반적이다. 이를 해결하기 위하여 효소나 미생물을 이용하여 추출하는 연구가 많이 이루어지고 있으나 효소를 이용하는 경우 가수분해 된 다당류의 분자량 조절이 어려운 문제점을 가지고 있고 미생물을 이용하는 경우 가수분해 효과가 미미한 실정이다. 또한, 꽃송이버섯은 특유한 강한 향을 가지고 있으며 꽃송이버섯의 특유의 향은 산업적으로 활용 시에는 기호성을 방해하는 요소라고 한다. 꽃송이버섯의 추출물은 다량의 미네랄을 함유하고 있어 대부분의 경우 유용성분으로 작용하지만 다량의 나트륨, 칼륨 등이 포함된 추출물은 제품의 질을 떨어드리는 요인으로 작용한다. 따라서 추출물 내에 유용성분은 제거되지 않으면서 향이나 나트륨, 칼륨 등의 미네랄을 제거할 수 있는 기술에 대한 연구가 필요한 실정이다.
본 연구에서는 꽃송이버섯을 이용해 고형분 함량을 비교하여 열처리에 의한 꽃송이버섯 추출 효율성을 확인하고 추출 방법 별 추출 효율성을 확인하기 위해서 수용성 유용성분 및 비극성 유용성분 등의 함량을 비교 확인하고자 한다. 또한, 수증기 증류를 이용한 꽃송이버섯 추출물에 대한 향 성분 제거 효율을 확인하고 투석 법을 이용한 무기물 제거 효율을 확인하기 위한 연구를 진행하였다.
먼저, 꽃송이버섯 추출 효과를 확인하기 위해 열처리 온도 및 에탄올 용매조성을 달리하는 방법으로 실험한 결과 열처리 온도가 120℃일 때, 에탄올 함량이 70%일 때 가장 좋은 효율을 나타내었다. 그리고 열처리 된 원료를 활용하여 꽃송이버섯 분말에 대한 열수추출, 에탄올 추출, 에탄올-증류수 혼합용매 추출, 증류수-에탄올 단계적 혼합 추출을 진행하여 추출물에 대한 고형분, β-Glucan, 총 폴리페놀 함량을 분석한 결과 마지막 방법인 증류수-에탄올 단계적 혼합 추출 방법이 가장 효율적인 방법으로 나타났다. 또한, 향 성분 제거를 위해 식물추출장치를 이용하여 실험 한 결과 꽃송이버섯 추출물 중 향 성분 지표물질인 2–Acetyl–5–methylfuran이 제거 되는 것을gC-specturm을 통해서 확인하였다.
결론적으로 꽃송이버섯의 효과적인 추출 방법은 열처리 온도가 높아질수록, 에탄올 함량이 높아질수록 효율이 증가한다. 그리고 증류수-에탄올 단계적 혼합 추출 방법이 가장 효율적인 방법이다. 또한, 꽃송이버섯의 특유의 향을 제거됨을 확인하였고 추출물 내에 유용성분은 제거되지 않으면서 향이나 나트륨, 칼륨 등의 미네랄을 제거할 수 있는 방법으로는 반투막 실험이 가장 효과적이다.
꽃송이버섯은 β-(1-3)-D-glucan 함량이 매우 높으며 항암작용이 뛰어나 일본은 물론 한국에서 항암용 기능성 식품 소재로 각광을 받고 있다. β-Glucan은 물에 용해되기 어려운 거대 분자의 비수용성 다당류가 대부분이라 일반적인 열수추출에서도 β-Glucan 의 회수율은 10% 를 넘지 못하는 경우가 일반적이다. 이를 해결하기 위하여 효소나 미생물을 이용하여 추출하는 연구가 많이 이루어지고 있으나 효소를 이용하는 경우 가수분해 된 다당류의 분자량 조절이 어려운 문제점을 가지고 있고 미생물을 이용하는 경우 가수분해 효과가 미미한 실정이다. 또한, 꽃송이버섯은 특유한 강한 향을 가지고 있으며 꽃송이버섯의 특유의 향은 산업적으로 활용 시에는 기호성을 방해하는 요소라고 한다. 꽃송이버섯의 추출물은 다량의 미네랄을 함유하고 있어 대부분의 경우 유용성분으로 작용하지만 다량의 나트륨, 칼륨 등이 포함된 추출물은 제품의 질을 떨어드리는 요인으로 작용한다. 따라서 추출물 내에 유용성분은 제거되지 않으면서 향이나 나트륨, 칼륨 등의 미네랄을 제거할 수 있는 기술에 대한 연구가 필요한 실정이다.
본 연구에서는 꽃송이버섯을 이용해 고형분 함량을 비교하여 열처리에 의한 꽃송이버섯 추출 효율성을 확인하고 추출 방법 별 추출 효율성을 확인하기 위해서 수용성 유용성분 및 비극성 유용성분 등의 함량을 비교 확인하고자 한다. 또한, 수증기 증류를 이용한 꽃송이버섯 추출물에 대한 향 성분 제거 효율을 확인하고 투석 법을 이용한 무기물 제거 효율을 확인하기 위한 연구를 진행하였다.
먼저, 꽃송이버섯 추출 효과를 확인하기 위해 열처리 온도 및 에탄올 용매조성을 달리하는 방법으로 실험한 결과 열처리 온도가 120℃일 때, 에탄올 함량이 70%일 때 가장 좋은 효율을 나타내었다. 그리고 열처리 된 원료를 활용하여 꽃송이버섯 분말에 대한 열수추출, 에탄올 추출, 에탄올-증류수 혼합용매 추출, 증류수-에탄올 단계적 혼합 추출을 진행하여 추출물에 대한 고형분, β-Glucan, 총 폴리페놀 함량을 분석한 결과 마지막 방법인 증류수-에탄올 단계적 혼합 추출 방법이 가장 효율적인 방법으로 나타났다. 또한, 향 성분 제거를 위해 식물추출장치를 이용하여 실험 한 결과 꽃송이버섯 추출물 중 향 성분 지표물질인 2–Acetyl–5–methylfuran이 제거 되는 것을gC-specturm을 통해서 확인하였다.
결론적으로 꽃송이버섯의 효과적인 추출 방법은 열처리 온도가 높아질수록, 에탄올 함량이 높아질수록 효율이 증가한다. 그리고 증류수-에탄올 단계적 혼합 추출 방법이 가장 효율적인 방법이다. 또한, 꽃송이버섯의 특유의 향을 제거됨을 확인하였고 추출물 내에 유용성분은 제거되지 않으면서 향이나 나트륨, 칼륨 등의 미네랄을 제거할 수 있는 방법으로는 반투막 실험이 가장 효과적이다.
Sparassis crispa is highly active as anti-cancer functional food materials in Japan as well as in Japan, because they have very high β- (1-3) -D-glucan content and excellent anticancer activity. β-Glucan is usually a non-water-soluble polysaccharide of macromolecules which are difficult to disso...
Sparassis crispa is highly active as anti-cancer functional food materials in Japan as well as in Japan, because they have very high β- (1-3) -D-glucan content and excellent anticancer activity. β-Glucan is usually a non-water-soluble polysaccharide of macromolecules which are difficult to dissolve in water. Therefore, recovery of β-Glucan isgenerally not more than 10% even ingeneral hot water extraction. In order to solve this problem, many studies have been carried out using enzymes or microorganisms. However, when enzymes are used, hydrolysis of hydrolyzed polysaccharides is difficult to control, and hydrolysis effects of microorganisms are insufficient. In addition, the Sparassis crispa has a distinctive strong flavor, and the unique flavor of the Sparassis crispa is an element that interferes with palatability when used industrially. The extract of Sparassis crispa contains a large amount of minerals. In most cases, it works as a useful ingredient, but a large amount of extract containing sodium and potassium acts as a factor to degrade the quality of the product. Therefore, it is necessary to study a technique for removing minerals such as fragrance, sodium and potassium without removing the useful components in the extract.
The purpose of this study is to compare the solid contents of Sparassis crispa and to verify the efficiency of Sparassis crispa extraction by heat treatment and to compare the contents of water soluble and nonpolar soluble components in order to confirm the extraction efficiency of each extraction method. In addition, we investigated the removal efficiency of fragrance from Sparassis crispa extracts using steam distillation and investigated the efficiency of inorganic removal by dialysis.
First, the effect of heat treatment temperature and ethanol solvent composition was examined in order to confirm the effect of Sparassis crispa extraction. The optimum efficiency was obtained when the ethanol content was 70% at 120℃.Β-Glucan and total polyphenol contents of the extract were analyzed by hydrothermal extraction, ethanol extraction, ethanol-distilled water mixed solvent extraction and distilled water-ethanol stepwise mixed extraction using the heat-treated raw materials. The last method, distilled water-ethanol stepwise mixed extraction method, showed the most efficient method. In addition, the removal of 2-Acetyl-5-methylfuran as an indicator of the fragrance component of the Sparassis crispa extract was confirmed bygC-spectrophotometry. In order to confirm the removal efficiency of inorganic materials by the dialysis method, it was confirmed that the content of sodium, potassium and magnesium in the extract solution was decreased by using a semi-permeable tube.
In conclusion, the effective extraction method of P. japonicus Sparassis crispa increases as the heat treatment temperature increases and as the ethanol content increases. And distilled water-ethanol stepwise mixed extraction method is the most efficient method. In addition, it has been confirmed that the unique flavor of the Sparassis crispa was removed, and the semi-permeable membrane test is most effective as a method of removing minerals such as fragrance, sodium and potassium without removing the useful ingredient in the extract.
Sparassis crispa is highly active as anti-cancer functional food materials in Japan as well as in Japan, because they have very high β- (1-3) -D-glucan content and excellent anticancer activity. β-Glucan is usually a non-water-soluble polysaccharide of macromolecules which are difficult to dissolve in water. Therefore, recovery of β-Glucan isgenerally not more than 10% even ingeneral hot water extraction. In order to solve this problem, many studies have been carried out using enzymes or microorganisms. However, when enzymes are used, hydrolysis of hydrolyzed polysaccharides is difficult to control, and hydrolysis effects of microorganisms are insufficient. In addition, the Sparassis crispa has a distinctive strong flavor, and the unique flavor of the Sparassis crispa is an element that interferes with palatability when used industrially. The extract of Sparassis crispa contains a large amount of minerals. In most cases, it works as a useful ingredient, but a large amount of extract containing sodium and potassium acts as a factor to degrade the quality of the product. Therefore, it is necessary to study a technique for removing minerals such as fragrance, sodium and potassium without removing the useful components in the extract.
The purpose of this study is to compare the solid contents of Sparassis crispa and to verify the efficiency of Sparassis crispa extraction by heat treatment and to compare the contents of water soluble and nonpolar soluble components in order to confirm the extraction efficiency of each extraction method. In addition, we investigated the removal efficiency of fragrance from Sparassis crispa extracts using steam distillation and investigated the efficiency of inorganic removal by dialysis.
First, the effect of heat treatment temperature and ethanol solvent composition was examined in order to confirm the effect of Sparassis crispa extraction. The optimum efficiency was obtained when the ethanol content was 70% at 120℃.Β-Glucan and total polyphenol contents of the extract were analyzed by hydrothermal extraction, ethanol extraction, ethanol-distilled water mixed solvent extraction and distilled water-ethanol stepwise mixed extraction using the heat-treated raw materials. The last method, distilled water-ethanol stepwise mixed extraction method, showed the most efficient method. In addition, the removal of 2-Acetyl-5-methylfuran as an indicator of the fragrance component of the Sparassis crispa extract was confirmed bygC-spectrophotometry. In order to confirm the removal efficiency of inorganic materials by the dialysis method, it was confirmed that the content of sodium, potassium and magnesium in the extract solution was decreased by using a semi-permeable tube.
In conclusion, the effective extraction method of P. japonicus Sparassis crispa increases as the heat treatment temperature increases and as the ethanol content increases. And distilled water-ethanol stepwise mixed extraction method is the most efficient method. In addition, it has been confirmed that the unique flavor of the Sparassis crispa was removed, and the semi-permeable membrane test is most effective as a method of removing minerals such as fragrance, sodium and potassium without removing the useful ingredient in the extract.
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