마늘은 세계적으로 중요한 작물이며 특히 국내에서는 양념채소로서 중요한 위치를 차지하고 있다. 마늘의 수량에 미치는 요인은 재배 환경과 다양한 생육 특성 등이 있다. 본 실험에서 AMMI 분석을 이용, 3년간 5개지역의 평가에 따른 초장, 엽초경, 구중, 인편수, 수량성의 안정성을 평가하고자 한다. 초장의 경우 환경의 영향이 64.2%, 엽초경은 환경의 영향이 84.3%로 환경의 영향이 강력하며, 구중은 유전형의 영향이 42.5%를 차지한다. 인...
마늘은 세계적으로 중요한 작물이며 특히 국내에서는 양념채소로서 중요한 위치를 차지하고 있다. 마늘의 수량에 미치는 요인은 재배 환경과 다양한 생육 특성 등이 있다. 본 실험에서 AMMI 분석을 이용, 3년간 5개지역의 평가에 따른 초장, 엽초경, 구중, 인편수, 수량성의 안정성을 평가하고자 한다. 초장의 경우 환경의 영향이 64.2%, 엽초경은 환경의 영향이 84.3%로 환경의 영향이 강력하며, 구중은 유전형의 영향이 42.5%를 차지한다. 인편수의 경우 또한 유전형의 영향이 59.8%이며 수량성은 환경의 영향이 44.6%이다. 게다가, 한지형인 의성의 초장, 구중, 수량이 높은 안정한 유전형을 보였고, 인편수의 경우는 홍산이 안정한 유전형을 보였다. 또한 홍산은 인편수를 제외한 모든 특성에서 두번째로 높은 안정성을 보여 유전적으로 안정한 품종으로 보인다. Alliin은 품종 간 비교했을 때 대서의 함량이 19.4mg/g으로 가장 높았으며, 그 다음은 단양, 홍산으로 각각 11.8 mg/g, 11.0mg/g이었다. 또한 홍산을 각각 다른 지역에서 재배 했을 때 남쪽지역일수록 alliin의 함량이 높아지는 경향성을 보였다. AMMI 분석을 통해 우수한 품종을 규명하고 특정 환경에 적응하는 품종을 선발하는데 이용할 수 있을 것으로 생각된다.
마늘은 세계적으로 중요한 작물이며 특히 국내에서는 양념채소로서 중요한 위치를 차지하고 있다. 마늘의 수량에 미치는 요인은 재배 환경과 다양한 생육 특성 등이 있다. 본 실험에서 AMMI 분석을 이용, 3년간 5개지역의 평가에 따른 초장, 엽초경, 구중, 인편수, 수량성의 안정성을 평가하고자 한다. 초장의 경우 환경의 영향이 64.2%, 엽초경은 환경의 영향이 84.3%로 환경의 영향이 강력하며, 구중은 유전형의 영향이 42.5%를 차지한다. 인편수의 경우 또한 유전형의 영향이 59.8%이며 수량성은 환경의 영향이 44.6%이다. 게다가, 한지형인 의성의 초장, 구중, 수량이 높은 안정한 유전형을 보였고, 인편수의 경우는 홍산이 안정한 유전형을 보였다. 또한 홍산은 인편수를 제외한 모든 특성에서 두번째로 높은 안정성을 보여 유전적으로 안정한 품종으로 보인다. Alliin은 품종 간 비교했을 때 대서의 함량이 19.4mg/g으로 가장 높았으며, 그 다음은 단양, 홍산으로 각각 11.8 mg/g, 11.0mg/g이었다. 또한 홍산을 각각 다른 지역에서 재배 했을 때 남쪽지역일수록 alliin의 함량이 높아지는 경향성을 보였다. AMMI 분석을 통해 우수한 품종을 규명하고 특정 환경에 적응하는 품종을 선발하는데 이용할 수 있을 것으로 생각된다.
Garlic is an important crop in the world and has an important position as a seasoning vegetable, especially in Korea. Factors that affect the yield of garlic include the cultivation environment and a variety of growth characteristics. In this experiment, the AMMI analysis is used to evaluate the sta...
Garlic is an important crop in the world and has an important position as a seasoning vegetable, especially in Korea. Factors that affect the yield of garlic include the cultivation environment and a variety of growth characteristics. In this experiment, the AMMI analysis is used to evaluate the stability of the plant height, pseudostem diameter, bulb weight, number of scale, and yield according to the assessment of five regions over three years. In the case of the plant height, the environmental impact is 64.2% and the environmental impact on the pseudostem diameter is 84.3%, with the impact of the environment being strong, and the genotype impact on bulb weight being 42.5%. In the case of number of scale, the effect of genotypes is also 59.8% and the effect of the environment is 44.6%. Furthermore, northern type garlic Euisung showed stable genotype in plant height, bulb weight, and yield, in case of number of scale, Hongsan showed stable genotype. Hongsan is also seen as a genetically stable variety, showing the second highest stability in all characteristics except number of scales. Alliin had the highest content of 19.4 mg/g in Daeseo compared with other varieties, followed by Danyang and Hongsan with 11.8 mg/g and 11.0 mg/g, respectively. Also, when Hongsan was grown in different areas, the southern region showed a tendency to increase the amount of alliin. It is thought that AMMI analysis can be used to identify excellent varieties and to select ones that adapt to specific environments.
Garlic is an important crop in the world and has an important position as a seasoning vegetable, especially in Korea. Factors that affect the yield of garlic include the cultivation environment and a variety of growth characteristics. In this experiment, the AMMI analysis is used to evaluate the stability of the plant height, pseudostem diameter, bulb weight, number of scale, and yield according to the assessment of five regions over three years. In the case of the plant height, the environmental impact is 64.2% and the environmental impact on the pseudostem diameter is 84.3%, with the impact of the environment being strong, and the genotype impact on bulb weight being 42.5%. In the case of number of scale, the effect of genotypes is also 59.8% and the effect of the environment is 44.6%. Furthermore, northern type garlic Euisung showed stable genotype in plant height, bulb weight, and yield, in case of number of scale, Hongsan showed stable genotype. Hongsan is also seen as a genetically stable variety, showing the second highest stability in all characteristics except number of scales. Alliin had the highest content of 19.4 mg/g in Daeseo compared with other varieties, followed by Danyang and Hongsan with 11.8 mg/g and 11.0 mg/g, respectively. Also, when Hongsan was grown in different areas, the southern region showed a tendency to increase the amount of alliin. It is thought that AMMI analysis can be used to identify excellent varieties and to select ones that adapt to specific environments.
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