단백질 섭취량 증가가 단기간의 다이어트 및 운동 병행 프로그램 참가자의 신체조성에 미치는 영향
신 철 희 한국체육대학교 사회체육대학원 건강관리전공
본 연구에서는 과체중 이상 비만여성을 대상으로 복합운동과 일일 단백질 섭취량을 증가시킨 4주 체중감소 프로그램이 신체조성과 신체계측 및 근력에 미치는 영향을 조사하였다. 연구 참여 대상자는 퍼스널 트레이닝 센터를 이용하는 20~30대 과...
단백질 섭취량 증가가 단기간의 다이어트 및 운동 병행 프로그램 참가자의 신체조성에 미치는 영향
신 철 희 한국체육대학교 사회체육대학원 건강관리전공
본 연구에서는 과체중 이상 비만여성을 대상으로 복합운동과 일일 단백질 섭취량을 증가시킨 4주 체중감소 프로그램이 신체조성과 신체계측 및 근력에 미치는 영향을 조사하였다. 연구 참여 대상자는 퍼스널 트레이닝 센터를 이용하는 20~30대 과체중 이상 비만 여성 15명이였으며, 참여자들을 복합처치 집단(n=8) 및 비교 집단(n=7)으로 나누어 4주간 체중감소 프로그램(주 3회 복합운동과 일일 단백질 섭취량에 차이를 둔 식이요법)을 진행하였다. 프로그램 사전, 사후 총 2회에 걸쳐 신체조성, 신체계측 및 근력을 측정하였으며, 연구 시작 전 참여자들의 평소 일일 영양소 섭취량과 4주 연구기간 동안의 일일 영양소 섭취량 또한 비교 분석하였다.
1) 4주 체중감소 프로그램 실시 후 복합처치 집단과 비교 집단의 체중(p<.001), 체지방량(p<.001), 제지방량(p<.05), 체지방률(p<.001), 체질량 지수(p<.001)는 프로그램 전후 사이에 통계적으로 유의한 변화를 보여주었지만 두 집단 사이에 차이는 없었다.
2) 4주 체중감소 프로그램 실시 동안 복합처치 집단과 비교 집단의 일일 에너지 섭취량(p<.001)은 두 집단 사이에 차이가 없었지만 일일 단백질 섭취량(p<.001), 일일 탄수화물 섭취량(p<.001), 일일 지방 섭취량(p<.001)은 두 집단 사이에 유의한 차이가 있었다.
3) 4주 체중감소 프로그램 실시 후 복합처치 집단과 비교 집단의 좌대퇴부 둘레, 우대퇴부 둘레, 허리 둘레에서 프로그램 전후 사이에 유의한 변화를 보여주었지만 두 집단 사이에 차이는 없었다.
4) 4주 체중감소 프로그램 실시 후 복합처치 집단과 비교 집단의 벤치프레스 및 스쾃 1RM은 프로그램 전후 사이에 유의한 변화를 보여주었지만 두 집단 사이에 차이는 없었다.
본 연구의 4주 체중감소 프로그램은 20~30대 과체중 이상 비만 여성의 신체조성, 신체계측 및 근력에 긍정적인 영향을 미쳤으나, 집단 별 차이를 비교하였을 때, 일일 영양소 섭취량을 제외한 신체조성, 신체계측 및 근력에서는 집단별 차이가 없었다. 하지만 일일 단백질 섭취량 증가를 시킨 복합처치 집단의 경우 비록 통계적으로 유의하지는 않았지만 비교 집단에 비해 체지방량의 감소가 크고 제지방량 감소가 적게 나타나는 긍정적인 경향을 보여주었다.
단백질 섭취량 증가가 단기간의 다이어트 및 운동 병행 프로그램 참가자의 신체조성에 미치는 영향
신 철 희 한국체육대학교 사회체육대학원 건강관리전공
본 연구에서는 과체중 이상 비만여성을 대상으로 복합운동과 일일 단백질 섭취량을 증가시킨 4주 체중감소 프로그램이 신체조성과 신체계측 및 근력에 미치는 영향을 조사하였다. 연구 참여 대상자는 퍼스널 트레이닝 센터를 이용하는 20~30대 과체중 이상 비만 여성 15명이였으며, 참여자들을 복합처치 집단(n=8) 및 비교 집단(n=7)으로 나누어 4주간 체중감소 프로그램(주 3회 복합운동과 일일 단백질 섭취량에 차이를 둔 식이요법)을 진행하였다. 프로그램 사전, 사후 총 2회에 걸쳐 신체조성, 신체계측 및 근력을 측정하였으며, 연구 시작 전 참여자들의 평소 일일 영양소 섭취량과 4주 연구기간 동안의 일일 영양소 섭취량 또한 비교 분석하였다.
1) 4주 체중감소 프로그램 실시 후 복합처치 집단과 비교 집단의 체중(p<.001), 체지방량(p<.001), 제지방량(p<.05), 체지방률(p<.001), 체질량 지수(p<.001)는 프로그램 전후 사이에 통계적으로 유의한 변화를 보여주었지만 두 집단 사이에 차이는 없었다.
2) 4주 체중감소 프로그램 실시 동안 복합처치 집단과 비교 집단의 일일 에너지 섭취량(p<.001)은 두 집단 사이에 차이가 없었지만 일일 단백질 섭취량(p<.001), 일일 탄수화물 섭취량(p<.001), 일일 지방 섭취량(p<.001)은 두 집단 사이에 유의한 차이가 있었다.
3) 4주 체중감소 프로그램 실시 후 복합처치 집단과 비교 집단의 좌대퇴부 둘레, 우대퇴부 둘레, 허리 둘레에서 프로그램 전후 사이에 유의한 변화를 보여주었지만 두 집단 사이에 차이는 없었다.
4) 4주 체중감소 프로그램 실시 후 복합처치 집단과 비교 집단의 벤치프레스 및 스쾃 1RM은 프로그램 전후 사이에 유의한 변화를 보여주었지만 두 집단 사이에 차이는 없었다.
본 연구의 4주 체중감소 프로그램은 20~30대 과체중 이상 비만 여성의 신체조성, 신체계측 및 근력에 긍정적인 영향을 미쳤으나, 집단 별 차이를 비교하였을 때, 일일 영양소 섭취량을 제외한 신체조성, 신체계측 및 근력에서는 집단별 차이가 없었다. 하지만 일일 단백질 섭취량 증가를 시킨 복합처치 집단의 경우 비록 통계적으로 유의하지는 않았지만 비교 집단에 비해 체지방량의 감소가 크고 제지방량 감소가 적게 나타나는 긍정적인 경향을 보여주었다.
The Effects of Increased Protein Intake on Body Composition of Short-term Diet and Exercise Program Participants
Chul Hee Shin Korea National Sport University Health Care Major
The purpose of this study was to investigate the effects of increased protein intake on body...
The Effects of Increased Protein Intake on Body Composition of Short-term Diet and Exercise Program Participants
Chul Hee Shin Korea National Sport University Health Care Major
The purpose of this study was to investigate the effects of increased protein intake on body composition of short-term diet and exercise program. Fifteen obese women, in the age range of 20-30yrs, voluntarily participate in this study and subjects were divided into a combination treatment group (n=8: exercise + diet with increased protein consumption) and a comparison group (n=7: exercise + diet). Participants exercised 3 times per week and program duration was 4 weeks long. Body composition, body circumference, and muscle strength were measured before and after the 4 week weight-loss program and the results were as follows:
1) After the weight-loss program, body weight (p<.001), body fat mass (p<.001), lean body mass (p<.05), body fat percentage (p<.001), and body mass index (p<.001) of both groups were significantly decreased. However, there was no difference between the groups.
2) During 4 weeks of diet period, daily energy intake (p<.001) was not different between groups. However, daily protein intake (p<.001), daily carbohydrate intake (p<.001), and daily fat intake (p<.001) were significantly different between the groups.
3) After the weight-loss program, circumference of the left thigh, right thigh, and waist was significantly decreased. However, there was no difference between the groups.
4) Squats and bench press 1RM showed significant improvement after the weight-loss program for both groups, but there was no difference between the groups.
4 week weight-loss program demonstrated positive effects on the body composition, body measurement, and strength for all the participants. However, there was no significant difference between two groups. The results of our study suggest that, although it was significantly different, increased protein intake during reduced caloric consumption was better at maintaining lean body mass than without increased protein intake.
The Effects of Increased Protein Intake on Body Composition of Short-term Diet and Exercise Program Participants
Chul Hee Shin Korea National Sport University Health Care Major
The purpose of this study was to investigate the effects of increased protein intake on body composition of short-term diet and exercise program. Fifteen obese women, in the age range of 20-30yrs, voluntarily participate in this study and subjects were divided into a combination treatment group (n=8: exercise + diet with increased protein consumption) and a comparison group (n=7: exercise + diet). Participants exercised 3 times per week and program duration was 4 weeks long. Body composition, body circumference, and muscle strength were measured before and after the 4 week weight-loss program and the results were as follows:
1) After the weight-loss program, body weight (p<.001), body fat mass (p<.001), lean body mass (p<.05), body fat percentage (p<.001), and body mass index (p<.001) of both groups were significantly decreased. However, there was no difference between the groups.
2) During 4 weeks of diet period, daily energy intake (p<.001) was not different between groups. However, daily protein intake (p<.001), daily carbohydrate intake (p<.001), and daily fat intake (p<.001) were significantly different between the groups.
3) After the weight-loss program, circumference of the left thigh, right thigh, and waist was significantly decreased. However, there was no difference between the groups.
4) Squats and bench press 1RM showed significant improvement after the weight-loss program for both groups, but there was no difference between the groups.
4 week weight-loss program demonstrated positive effects on the body composition, body measurement, and strength for all the participants. However, there was no significant difference between two groups. The results of our study suggest that, although it was significantly different, increased protein intake during reduced caloric consumption was better at maintaining lean body mass than without increased protein intake.
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