노화와 암, 심혈관 질환 등의 만성질환은 산화와 관련이 있다. 산화는 활성산소종의 반응으로 나타나는데, 활성산소종의 증가로 인해 산화스트레스 상황이 지속 되면서 DNA나 세포의 손상을 일으킨다. 이런 산화를 막는 항산화제 개발이 활발히 진행되고 있다. 과일이나 채소를 비롯한 차. 와인, 커피 등이 주요 항산화제 공급원이라고 할 수 있다. 커피는 높은 ...
노화와 암, 심혈관 질환 등의 만성질환은 산화와 관련이 있다. 산화는 활성산소종의 반응으로 나타나는데, 활성산소종의 증가로 인해 산화스트레스 상황이 지속 되면서 DNA나 세포의 손상을 일으킨다. 이런 산화를 막는 항산화제 개발이 활발히 진행되고 있다. 과일이나 채소를 비롯한 차. 와인, 커피 등이 주요 항산화제 공급원이라고 할 수 있다. 커피는 높은 항산화능을 가진 것으로 알려져 있으며, 주요 항산화 물질은 클로로겐산(CGA) 이다. CGA은 카페익산과 퀴닉산이 에스테르결합 되어 있는 화합물로, 주요 CGA는 5-Caffeoylquinic acid(5-CQA)이다. CGA는 많은 이성질체 그룹을 가지고 있다. 주로 이 이성질체들을 분획하고 정제하기 어려워 각 이성질체에 대한 활성 비교에 대한 연구가 많지 않다. 따라서 본 연구에서는 각 CGA 이성질체들을 분획하여 항산화능을 비교 조사 하고자 한다. 커피 생두를 100% 메탄올로 추출하여 시료 제조 후 1차 HPLC분획을 통해 비교적 덜 정제된 6개의 분획물을 얻었으며, 이를 가지고 2차 분획을 진행하여 총 10개의 분획물을 얻을 수 있었다. 3-CQA (Fr.1), 5-CQA (Fr.2; Fr.3-1), 4-FQA (Fr.3-2), 5-FQA (Fr.3-3; Fr.4-1), 3,4-di-CQA (Fr.3-4), 3,5-di-CQA (Fr.3-5), 4,5-di-CQA (Fr.4-3), 4,5-CFQA (Fr.4-4), Fr.4-5 (unknown), Fr.4-6 (unknown). 각 분획의 항산화능을 비교해 본 결과 3,5-di-CQA와 Fr,4-5가 높은 항산화능과 항염증 활성을 나타내었다. 또한 다이에스터 결합을 가진 클로로겐산 이성질체들이 대체적으로 더 높은 활성을 나타냈으며, 이는 다이에스터결합을 가진 물질은 카페오일킨산보다 더 많은 하이드록시 그룹을 가지고 있기 때문이라고 볼 수 있다. 이에 대한 추가적인 연구와 Fr,4-5에 대한 물질 규명이 필요하다.
노화와 암, 심혈관 질환 등의 만성질환은 산화와 관련이 있다. 산화는 활성산소종의 반응으로 나타나는데, 활성산소종의 증가로 인해 산화스트레스 상황이 지속 되면서 DNA나 세포의 손상을 일으킨다. 이런 산화를 막는 항산화제 개발이 활발히 진행되고 있다. 과일이나 채소를 비롯한 차. 와인, 커피 등이 주요 항산화제 공급원이라고 할 수 있다. 커피는 높은 항산화능을 가진 것으로 알려져 있으며, 주요 항산화 물질은 클로로겐산(CGA) 이다. CGA은 카페익산과 퀴닉산이 에스테르결합 되어 있는 화합물로, 주요 CGA는 5-Caffeoylquinic acid(5-CQA)이다. CGA는 많은 이성질체 그룹을 가지고 있다. 주로 이 이성질체들을 분획하고 정제하기 어려워 각 이성질체에 대한 활성 비교에 대한 연구가 많지 않다. 따라서 본 연구에서는 각 CGA 이성질체들을 분획하여 항산화능을 비교 조사 하고자 한다. 커피 생두를 100% 메탄올로 추출하여 시료 제조 후 1차 HPLC분획을 통해 비교적 덜 정제된 6개의 분획물을 얻었으며, 이를 가지고 2차 분획을 진행하여 총 10개의 분획물을 얻을 수 있었다. 3-CQA (Fr.1), 5-CQA (Fr.2; Fr.3-1), 4-FQA (Fr.3-2), 5-FQA (Fr.3-3; Fr.4-1), 3,4-di-CQA (Fr.3-4), 3,5-di-CQA (Fr.3-5), 4,5-di-CQA (Fr.4-3), 4,5-CFQA (Fr.4-4), Fr.4-5 (unknown), Fr.4-6 (unknown). 각 분획의 항산화능을 비교해 본 결과 3,5-di-CQA와 Fr,4-5가 높은 항산화능과 항염증 활성을 나타내었다. 또한 다이에스터 결합을 가진 클로로겐산 이성질체들이 대체적으로 더 높은 활성을 나타냈으며, 이는 다이에스터결합을 가진 물질은 카페오일킨산보다 더 많은 하이드록시 그룹을 가지고 있기 때문이라고 볼 수 있다. 이에 대한 추가적인 연구와 Fr,4-5에 대한 물질 규명이 필요하다.
Chronic diseases such as aging, cancer, and cardiovascular disease are associated with oxidation. Oxidation appears as a reaction of reactive oxygen species, which causes damage to DNA or cells as the oxidative stress situation persists due to the increase in reactive oxygen species. The development...
Chronic diseases such as aging, cancer, and cardiovascular disease are associated with oxidation. Oxidation appears as a reaction of reactive oxygen species, which causes damage to DNA or cells as the oxidative stress situation persists due to the increase in reactive oxygen species. The development of antioxidants that prevent such oxidation is actively progressing. Including fruits and vegetables, tea, wine and coffee are the main sources of antioxidants. Coffee is known to have high antioxidant activity, and the main antioxidant is chlorogenic acid (CGA). CGA is a compound in which caffeic acid and quinic acid are ester bonded, and the main CGA is 5-Caffeoylquinic acid (5-CQA). CGA has many isomer groups. Since it is difficult to fractionate and purify these isomers mainly, no information is available on characteristics of each isomer for antioxidant activities. Therefore, in this study, each CGA isomer is fractionated to compare and investigate the antioxidant activity. The green coffee beans were extracted with 100% methanol to obtain 6 fractions that were of relatively low purity in the first HPLC fractionation process, and the second fractionation was performed with them to obtain a total of 10 fractions which were the following: 3-CQA (Fr.1), 5-CQA (Fr.2; Fr.3-1), 4-FQA (Fr.3-2), 5-FQA (Fr.3-3; Fr.4-1), 3,4-di-CQA (Fr.3-4), 3,5-di-CQA (Fr.3-5), 4,5-di-CQA (Fr.4-3), 4,5-CFQA (Fr.4-4), Fr.4-5 (unknown), Fr.4-6 (unknown). As a result of comparing the antioxidant activity of each fraction, 3,5-di-CQA and Fr.4-5 showed high antioxidant activity and anti-inflammatory activity. In addition, chlorogenic acid isomers with diester bonds generally showed higher activity, and further research on this and material identification for Fr.4-5 are required.
Chronic diseases such as aging, cancer, and cardiovascular disease are associated with oxidation. Oxidation appears as a reaction of reactive oxygen species, which causes damage to DNA or cells as the oxidative stress situation persists due to the increase in reactive oxygen species. The development of antioxidants that prevent such oxidation is actively progressing. Including fruits and vegetables, tea, wine and coffee are the main sources of antioxidants. Coffee is known to have high antioxidant activity, and the main antioxidant is chlorogenic acid (CGA). CGA is a compound in which caffeic acid and quinic acid are ester bonded, and the main CGA is 5-Caffeoylquinic acid (5-CQA). CGA has many isomer groups. Since it is difficult to fractionate and purify these isomers mainly, no information is available on characteristics of each isomer for antioxidant activities. Therefore, in this study, each CGA isomer is fractionated to compare and investigate the antioxidant activity. The green coffee beans were extracted with 100% methanol to obtain 6 fractions that were of relatively low purity in the first HPLC fractionation process, and the second fractionation was performed with them to obtain a total of 10 fractions which were the following: 3-CQA (Fr.1), 5-CQA (Fr.2; Fr.3-1), 4-FQA (Fr.3-2), 5-FQA (Fr.3-3; Fr.4-1), 3,4-di-CQA (Fr.3-4), 3,5-di-CQA (Fr.3-5), 4,5-di-CQA (Fr.4-3), 4,5-CFQA (Fr.4-4), Fr.4-5 (unknown), Fr.4-6 (unknown). As a result of comparing the antioxidant activity of each fraction, 3,5-di-CQA and Fr.4-5 showed high antioxidant activity and anti-inflammatory activity. In addition, chlorogenic acid isomers with diester bonds generally showed higher activity, and further research on this and material identification for Fr.4-5 are required.
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