본 연구는 다양한 영양성분과 유용성분을 함유한 대나무 죽순과 죽순껍질의 특성을 규명하기 위해서 주요 생산 죽종인 왕대, 분죽, 맹종죽 임분의 생육지를 구분하여 임분구조, 식생구조, 토양특성을 조사하였다. 또한, 담양지역에서 생산되는 주요 죽순의 품질 특성을 밝히기 위해서 죽종별 죽순의 길이별 영양성분, 구성 아미노산 함량, 지방산을 분석하였다. 죽순과 죽순 가공 시 발생하는 부산물인 죽순 피의 일반성분 함량과 유용성분의 기능성을 확인하고 미용 향장제품으로의 이용을 접목하기 위하여 죽순과 죽순 가공 시 버려지는 폐기물인 죽순껍질을 산업화 소재로서 부산물을 이용한 미용 제품의 개발 가능성을 규명하고, 재배농가의 소득에도 기여하고, 죽순의 산업화 가치를 높이고자 본 연구를 실시하였다. 담양지역에 분포하며 죽순을 생산하는 왕대, 분죽, 맹종죽 죽림의 임분 구조는 조사지역 모두 수고와 DBH 간의 정(+)의 상관관계를 나타내며 생육하고 있었으며, 생육지역이 아니라 죽종별로 유사한 임분 구조를 가지고 있다는 것을 확인할 수 있었다. 하층식생은 대나무 종류에 의하여 영향을 받지 않고 생육지 인근 식생에 영향을 받는 것으로 나타났다. 담양지역 죽림 토양특성 분석에서 전체적인 유기물과 무기물 중 가장 높게 차지하는 Al이 전체 유기물과 무기물 원소의 약 37%인 것으로 나타났는데 이는 토양이 산성화되어 토양의 ...
본 연구는 다양한 영양성분과 유용성분을 함유한 대나무 죽순과 죽순껍질의 특성을 규명하기 위해서 주요 생산 죽종인 왕대, 분죽, 맹종죽 임분의 생육지를 구분하여 임분구조, 식생구조, 토양특성을 조사하였다. 또한, 담양지역에서 생산되는 주요 죽순의 품질 특성을 밝히기 위해서 죽종별 죽순의 길이별 영양성분, 구성 아미노산 함량, 지방산을 분석하였다. 죽순과 죽순 가공 시 발생하는 부산물인 죽순 피의 일반성분 함량과 유용성분의 기능성을 확인하고 미용 향장제품으로의 이용을 접목하기 위하여 죽순과 죽순 가공 시 버려지는 폐기물인 죽순껍질을 산업화 소재로서 부산물을 이용한 미용 제품의 개발 가능성을 규명하고, 재배농가의 소득에도 기여하고, 죽순의 산업화 가치를 높이고자 본 연구를 실시하였다. 담양지역에 분포하며 죽순을 생산하는 왕대, 분죽, 맹종죽 죽림의 임분 구조는 조사지역 모두 수고와 DBH 간의 정(+)의 상관관계를 나타내며 생육하고 있었으며, 생육지역이 아니라 죽종별로 유사한 임분 구조를 가지고 있다는 것을 확인할 수 있었다. 하층식생은 대나무 종류에 의하여 영향을 받지 않고 생육지 인근 식생에 영향을 받는 것으로 나타났다. 담양지역 죽림 토양특성 분석에서 전체적인 유기물과 무기물 중 가장 높게 차지하는 Al이 전체 유기물과 무기물 원소의 약 37%인 것으로 나타났는데 이는 토양이 산성화되어 토양의 점토 구성 핵인 Al이 토양 밖으로 유출되어 대나무 생장 전반에 독성요소로 작용하고 있어서 담양지역 대나무 숲 토양의 건강성이 좋지 못하다는 것을 나타내는 것으로 확인되었다. 또한, N, Ca, P, Si 함량과 대나무 죽종별 수고 상관관계에서, 맹종죽은 N, Ca, P, Si에 증가할수록 수고가 증가하는 것으로 나타났으며, 분죽과 왕대는 N, Ca, P, Si가 증가할수록 수고가 저하하는 부(-)의 상관관계를 나타냈다. 담양지역에 분포하며 죽순을 생산하는 왕대, 분죽, 맹종죽 죽림에서 생산되는 죽순의 영양 성분중 왕대(PB)와 분죽(PN)의 칼륨(K) 함량이 높고, 맹종죽(PP)이 낮은 것 외에는 큰 차이를 보여주지 않았다. 구성 아미노산 함량을 분석한 결과 죽순 중 가장 맛있다고 하는 분죽(PN)의 죽순이 감칠맛을 내는 Glutamic acid 함량이 가장 높았고, 맹종죽(PP)은 우울증 치료제로 사용되는 Tyrosine 함량이 가장 높았다. 왕대(PB), 분죽(PN), 맹종죽(PP)의 죽순 모두 포화지방산 palmitic acid와 불포화지방산인 Linoleic acid이 두 번째로 높았다. 오메가3 지방산인 linolenic acid도 검출되었다. 또한, 본 연구에서는 죽순껍질 추출물의 화장품 소재로서의 유용성과 가능성을 평가하기 위하여, 전남 담양군에서 재배되는 맹종죽 죽순에서 속대 부분과 껍질 부분을 분리하여 각각 열수, 5%, 30%, 70% 에탄올 추출을 하여 속대와 껍질 추출물의 항산화 효과를 비교하였다. 또한, 죽순껍질 추출물의 생리활성 물질을 분석하고 피부 개선 효용 정도를 평가할 수 있는 미백 활성, 주름 개선 효과, 보습력 효과를 평가하였다. 총 폴리페놀 함량 및 총 플라보노이드 함량, DPPH, ABTS+ 및 과산화지질 생성 억제 활성을 평가하여 죽순껍질을 5% 에탄올 조건에서 추출한 경우 가장 높은 활성을 나타낸 것으로 확인하였다. 또한, HPLC를 이용하여 추출물의 성분을 분석한 결과 p-coumaric acid (0.74 ± 0.03 mg/g)와 p-hydroxybenzoic acid (0.45 ± 0.02 mg/g)가 검출되었다. 죽순껍질 5% 에탄올 추출물에 대한 미백활성과 주름개선 효과를 평가한 결과 어떠한 유의적 차이도 보이지 않아 죽순껍질 추출물은 미백활성과 주름개선 효과는 없는 것으로 확인하였다. 그러나 다양한 보습력 평가를 통해 죽순껍질 5% 에탄올 추출물이 양성대조군인 glycerin과 유사하거나 더 높은 보습 효과를 나타내었으며, 수분 흡습도 시험과 각질 막 형성 촉진 평가를 통해서 강한 보습 효과가 있음을 검증되었다.
본 연구는 다양한 영양성분과 유용성분을 함유한 대나무 죽순과 죽순껍질의 특성을 규명하기 위해서 주요 생산 죽종인 왕대, 분죽, 맹종죽 임분의 생육지를 구분하여 임분구조, 식생구조, 토양특성을 조사하였다. 또한, 담양지역에서 생산되는 주요 죽순의 품질 특성을 밝히기 위해서 죽종별 죽순의 길이별 영양성분, 구성 아미노산 함량, 지방산을 분석하였다. 죽순과 죽순 가공 시 발생하는 부산물인 죽순 피의 일반성분 함량과 유용성분의 기능성을 확인하고 미용 향장제품으로의 이용을 접목하기 위하여 죽순과 죽순 가공 시 버려지는 폐기물인 죽순껍질을 산업화 소재로서 부산물을 이용한 미용 제품의 개발 가능성을 규명하고, 재배농가의 소득에도 기여하고, 죽순의 산업화 가치를 높이고자 본 연구를 실시하였다. 담양지역에 분포하며 죽순을 생산하는 왕대, 분죽, 맹종죽 죽림의 임분 구조는 조사지역 모두 수고와 DBH 간의 정(+)의 상관관계를 나타내며 생육하고 있었으며, 생육지역이 아니라 죽종별로 유사한 임분 구조를 가지고 있다는 것을 확인할 수 있었다. 하층식생은 대나무 종류에 의하여 영향을 받지 않고 생육지 인근 식생에 영향을 받는 것으로 나타났다. 담양지역 죽림 토양특성 분석에서 전체적인 유기물과 무기물 중 가장 높게 차지하는 Al이 전체 유기물과 무기물 원소의 약 37%인 것으로 나타났는데 이는 토양이 산성화되어 토양의 점토 구성 핵인 Al이 토양 밖으로 유출되어 대나무 생장 전반에 독성요소로 작용하고 있어서 담양지역 대나무 숲 토양의 건강성이 좋지 못하다는 것을 나타내는 것으로 확인되었다. 또한, N, Ca, P, Si 함량과 대나무 죽종별 수고 상관관계에서, 맹종죽은 N, Ca, P, Si에 증가할수록 수고가 증가하는 것으로 나타났으며, 분죽과 왕대는 N, Ca, P, Si가 증가할수록 수고가 저하하는 부(-)의 상관관계를 나타냈다. 담양지역에 분포하며 죽순을 생산하는 왕대, 분죽, 맹종죽 죽림에서 생산되는 죽순의 영양 성분중 왕대(PB)와 분죽(PN)의 칼륨(K) 함량이 높고, 맹종죽(PP)이 낮은 것 외에는 큰 차이를 보여주지 않았다. 구성 아미노산 함량을 분석한 결과 죽순 중 가장 맛있다고 하는 분죽(PN)의 죽순이 감칠맛을 내는 Glutamic acid 함량이 가장 높았고, 맹종죽(PP)은 우울증 치료제로 사용되는 Tyrosine 함량이 가장 높았다. 왕대(PB), 분죽(PN), 맹종죽(PP)의 죽순 모두 포화지방산 palmitic acid와 불포화지방산인 Linoleic acid이 두 번째로 높았다. 오메가3 지방산인 linolenic acid도 검출되었다. 또한, 본 연구에서는 죽순껍질 추출물의 화장품 소재로서의 유용성과 가능성을 평가하기 위하여, 전남 담양군에서 재배되는 맹종죽 죽순에서 속대 부분과 껍질 부분을 분리하여 각각 열수, 5%, 30%, 70% 에탄올 추출을 하여 속대와 껍질 추출물의 항산화 효과를 비교하였다. 또한, 죽순껍질 추출물의 생리활성 물질을 분석하고 피부 개선 효용 정도를 평가할 수 있는 미백 활성, 주름 개선 효과, 보습력 효과를 평가하였다. 총 폴리페놀 함량 및 총 플라보노이드 함량, DPPH, ABTS+ 및 과산화지질 생성 억제 활성을 평가하여 죽순껍질을 5% 에탄올 조건에서 추출한 경우 가장 높은 활성을 나타낸 것으로 확인하였다. 또한, HPLC를 이용하여 추출물의 성분을 분석한 결과 p-coumaric acid (0.74 ± 0.03 mg/g)와 p-hydroxybenzoic acid (0.45 ± 0.02 mg/g)가 검출되었다. 죽순껍질 5% 에탄올 추출물에 대한 미백활성과 주름개선 효과를 평가한 결과 어떠한 유의적 차이도 보이지 않아 죽순껍질 추출물은 미백활성과 주름개선 효과는 없는 것으로 확인하였다. 그러나 다양한 보습력 평가를 통해 죽순껍질 5% 에탄올 추출물이 양성대조군인 glycerin과 유사하거나 더 높은 보습 효과를 나타내었으며, 수분 흡습도 시험과 각질 막 형성 촉진 평가를 통해서 강한 보습 효과가 있음을 검증되었다.
This study investigated the vegetation structure and soil environment by dividing the habitats into the southern, central, and northern regions of the main production stands, Phyllostachys bambusoides(PB), P. nigra var. henonis(PN), and P. pubescens(PP), in order to investigate the characteristics o...
This study investigated the vegetation structure and soil environment by dividing the habitats into the southern, central, and northern regions of the main production stands, Phyllostachys bambusoides(PB), P. nigra var. henonis(PN), and P. pubescens(PP), in order to investigate the characteristics of bamboo shoots produced in Damyang. In order to clarify the quality characteristics of major bamboo shoots produced in the Damyang area, nutrients, amino acid content, and fatty acids by length of major bamboo types were investigated. Bamboo shoots and bamboo shoots peel, a by-product of processing procedure, confirmed the content of general ingredients and the functionality of useful ingredients, and not only identified the possibility of developing beauty products using this as an industrial material, but also contributed to the income of cultivated farmers, and industrialization of bamboo shoots The stand structures of Phyllostachys bambusoides(PB), P. nigra var. henonis(PN), and P. pubescens(PP) bamboo species, which are distributed in the Damyang area and produce bamboo shoots, were growing when there was a positive correlation between labor and DBH in all of the southern, central, and northern regions. I could recognize that there was. It was thought that the lower vegetation was not affected by the type of bamboo, but the vegetation near the habitat. Among the nutrients of bamboo shoots, which are distributed in the Damyang area and produce bamboo shoots, bamboo shoots are large, except for those with high potassium (K) content in Phyllostachys bambusoides(PB) and P. nigra var. henonis(PN), and low P. pubescens(PP). There was no difference. As a result of analyzing the constituent amino acid content, the content of glutamic acid that gives the umami taste of bamboo shoots in P. nigra var. henonis(PN) was the highest, and the content of tyrosine used as a treatment for depression was highest in P. pubescens(PP). In the analysis of the soil environment of bamboo stands in Damyang county it was found that Al, which accounts for the highest amount of organic and inorganic substances, was about 37 % of the total organic and inorganic elements. This indicates that the soil is acidified and Al, which is the clay constituent core of the soil, is leaked out of the soil and acts as a toxic factor in the overall bamboo growth indicating that the health of the bamboo forest soil in Damyang county is poor. In addition, in the correlation between the contents of N, Ca, P, and Si and the height of each bamboo species, PP was found that the height was increased as N, Ca, P, and Si increased, but correlation between N, Ca, P, Si and the height on PN and PB showed a negative (-). The bamboo shoots of P. nigra var. henonis(PN), which are said to be the most delicious among bamboo shoots, had a high content of Glutamic acid, which gives a umami taste. Saturated fatty acid palmitic acid and unsaturated fatty acid Linoleic acid were the second highest in bamboo shoots of Phyllostachys bambusoides(PB), P. nigra var. henonis(PN), and P. pubescens(PP). Linolenic acid, an omega-3 fatty acid, was also detected. As the natural plant-based industry has been expanded, the use of oriental medicinal plants as cosmeceutical material received a lot of attention in the cosmetic industry. This study was performed to investigate the ameliorating effect of cosmetic materials that bamboo shoots peel (BSP) or bamboo shoots flesh (BSF) extracts. After extraction of BSP or BSF, biological evaluation including anti-oxidative activity, anti-wrinkle, whitening effect, moisturizing effect was performed. As a result, among BSP and BSF, 5 % ethanol extract of BSP exerted stronger scavenging activity against DPPH, ABTS and lipid peroxidation than others. In addition, total polyphenol and flavonoid contents of 5 % ethanol extract of BSP was higher than that of BSF and other extracted BSP. This result indicates that extraction of BSP using 5 % ethanol elevated anti-oxidative activity. Furthermore, the inhibitory effect of tyrosinase, elastase, and collagenase was evaluated by whitening and anti-wrinkle effect of 5 % ethanol extracts of BSP. However, no statistically significant difference was observed in whitening and anti-wrinkle between the 5 % ethanol extract of BSP treated group and negative control group. On the other hand, in the moisture contents of BSP and skin moisturizing test, the 5 % ethanol extracts of BSP showed higher moisturizing effect than the positive control group using 5 % glycerin. These results suggest that the BSP extract is worthy of further investigation as a protective material for skin by oxidizing agents and dry condition.
Keywords: Phyllostachys bambusoides(PB), Phyllostachys nigra var. henonis(PN), and Phyllostachys pubescens(PP), Bamboo shoot extract, Antioxidant, Moisturizing, Cosmetics
This study investigated the vegetation structure and soil environment by dividing the habitats into the southern, central, and northern regions of the main production stands, Phyllostachys bambusoides(PB), P. nigra var. henonis(PN), and P. pubescens(PP), in order to investigate the characteristics of bamboo shoots produced in Damyang. In order to clarify the quality characteristics of major bamboo shoots produced in the Damyang area, nutrients, amino acid content, and fatty acids by length of major bamboo types were investigated. Bamboo shoots and bamboo shoots peel, a by-product of processing procedure, confirmed the content of general ingredients and the functionality of useful ingredients, and not only identified the possibility of developing beauty products using this as an industrial material, but also contributed to the income of cultivated farmers, and industrialization of bamboo shoots The stand structures of Phyllostachys bambusoides(PB), P. nigra var. henonis(PN), and P. pubescens(PP) bamboo species, which are distributed in the Damyang area and produce bamboo shoots, were growing when there was a positive correlation between labor and DBH in all of the southern, central, and northern regions. I could recognize that there was. It was thought that the lower vegetation was not affected by the type of bamboo, but the vegetation near the habitat. Among the nutrients of bamboo shoots, which are distributed in the Damyang area and produce bamboo shoots, bamboo shoots are large, except for those with high potassium (K) content in Phyllostachys bambusoides(PB) and P. nigra var. henonis(PN), and low P. pubescens(PP). There was no difference. As a result of analyzing the constituent amino acid content, the content of glutamic acid that gives the umami taste of bamboo shoots in P. nigra var. henonis(PN) was the highest, and the content of tyrosine used as a treatment for depression was highest in P. pubescens(PP). In the analysis of the soil environment of bamboo stands in Damyang county it was found that Al, which accounts for the highest amount of organic and inorganic substances, was about 37 % of the total organic and inorganic elements. This indicates that the soil is acidified and Al, which is the clay constituent core of the soil, is leaked out of the soil and acts as a toxic factor in the overall bamboo growth indicating that the health of the bamboo forest soil in Damyang county is poor. In addition, in the correlation between the contents of N, Ca, P, and Si and the height of each bamboo species, PP was found that the height was increased as N, Ca, P, and Si increased, but correlation between N, Ca, P, Si and the height on PN and PB showed a negative (-). The bamboo shoots of P. nigra var. henonis(PN), which are said to be the most delicious among bamboo shoots, had a high content of Glutamic acid, which gives a umami taste. Saturated fatty acid palmitic acid and unsaturated fatty acid Linoleic acid were the second highest in bamboo shoots of Phyllostachys bambusoides(PB), P. nigra var. henonis(PN), and P. pubescens(PP). Linolenic acid, an omega-3 fatty acid, was also detected. As the natural plant-based industry has been expanded, the use of oriental medicinal plants as cosmeceutical material received a lot of attention in the cosmetic industry. This study was performed to investigate the ameliorating effect of cosmetic materials that bamboo shoots peel (BSP) or bamboo shoots flesh (BSF) extracts. After extraction of BSP or BSF, biological evaluation including anti-oxidative activity, anti-wrinkle, whitening effect, moisturizing effect was performed. As a result, among BSP and BSF, 5 % ethanol extract of BSP exerted stronger scavenging activity against DPPH, ABTS and lipid peroxidation than others. In addition, total polyphenol and flavonoid contents of 5 % ethanol extract of BSP was higher than that of BSF and other extracted BSP. This result indicates that extraction of BSP using 5 % ethanol elevated anti-oxidative activity. Furthermore, the inhibitory effect of tyrosinase, elastase, and collagenase was evaluated by whitening and anti-wrinkle effect of 5 % ethanol extracts of BSP. However, no statistically significant difference was observed in whitening and anti-wrinkle between the 5 % ethanol extract of BSP treated group and negative control group. On the other hand, in the moisture contents of BSP and skin moisturizing test, the 5 % ethanol extracts of BSP showed higher moisturizing effect than the positive control group using 5 % glycerin. These results suggest that the BSP extract is worthy of further investigation as a protective material for skin by oxidizing agents and dry condition.
Keywords: Phyllostachys bambusoides(PB), Phyllostachys nigra var. henonis(PN), and Phyllostachys pubescens(PP), Bamboo shoot extract, Antioxidant, Moisturizing, Cosmetics
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