웰빙 생활 소비 패턴의 변화로 먹는샘물 시장도 급성장하였으며, 이로 인해 다양한 먹는샘물의 출시와 함께 국내 제품뿐 아니라 해외 제품들도 수입이 증가하면서 먹는샘물 시장의 경쟁이 심화되고 있다. 이에 소비자의 먹는샘물 구매행동에 영향을 미치는 요인이 무엇이지 학문적인 기초를 마련할 필요성이 있으며, 본 연구는 먹는샘물의 내재적·외재적 제품속성이 소비자의 지각에 어떠한 영향을 미치며, 구매 행동까지 어떻게 연결되는지 변수들간 영향 관계를 알아보고 검증하고자 하였다. 본 연구의 목적을 달성하기 위해 최근 3개월 이내 온라인에서 먹는샘물을 구입한 경험이 있는 20세 이상의 소비자를 대상으로 조사를 시행하였다. 선행연구를 바탕으로 구성된 설문문항에 대한 예비조사(pilot test)를 실시하여 일부 항목을 수정 보완하였으며, 기간은 2020년 10월 5일부터 10월 8일까지 4일간에 걸쳐 진행되었으며, 총 116부의 응답 결과를 바탕으로 설문 문항의 오류 및 변수의 ...
웰빙 생활 소비 패턴의 변화로 먹는샘물 시장도 급성장하였으며, 이로 인해 다양한 먹는샘물의 출시와 함께 국내 제품뿐 아니라 해외 제품들도 수입이 증가하면서 먹는샘물 시장의 경쟁이 심화되고 있다. 이에 소비자의 먹는샘물 구매행동에 영향을 미치는 요인이 무엇이지 학문적인 기초를 마련할 필요성이 있으며, 본 연구는 먹는샘물의 내재적·외재적 제품속성이 소비자의 지각에 어떠한 영향을 미치며, 구매 행동까지 어떻게 연결되는지 변수들간 영향 관계를 알아보고 검증하고자 하였다. 본 연구의 목적을 달성하기 위해 최근 3개월 이내 온라인에서 먹는샘물을 구입한 경험이 있는 20세 이상의 소비자를 대상으로 조사를 시행하였다. 선행연구를 바탕으로 구성된 설문문항에 대한 예비조사(pilot test)를 실시하여 일부 항목을 수정 보완하였으며, 기간은 2020년 10월 5일부터 10월 8일까지 4일간에 걸쳐 진행되었으며, 총 116부의 응답 결과를 바탕으로 설문 문항의 오류 및 변수의 타당성 검증을 하였다. 본 조사는 전문 온라인 리서치 회사에 의뢰하여 2020년 10월 10일부터 10월 30일까지 20일간 걸쳐 진행되었으며, 총 477부를 최종분석에 사용하였다. 본 연구에서 도출한 결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 먹는샘물의 외재적 속성 중에서 지각된 품질에 영향을 미치는 요인은 브랜드, 패키지디자인, 지역특성 순으로 긍정적 영향을 미치는 것으로 나타났으나, 가격은 영향을 미치지 못하는 것으로 분석되었다. 둘째, 먹는샘물의 내재적 속성 중에서 지각된 품질에 영향을 미치는 요인은 맛 요인만 긍정적 영향을 미치는 것으로 검증되었으며, 성분은 유의한 영향력을 미치지 못하는 것으로 분석되었다. 셋째, 먹는샘물의 제품속성들 중 지각된 품질에 미치는 영향력은 브랜드, 맛, 패키지디자인, 지역특성 순으로 중요하게 나타났으며, 이들은 지각된 품질에 직접적 영향을 미칠 뿐 아니라 고객가치, 신뢰를 형성하여 구매의도까지 연결되는 행동의도까지 간접적으로 영향을 미친다는 결과로 먹는샘물 마케팅에서 중요한 요인임이 확인되었다. 넷째, 지각된 품질은 고객가치, 신뢰에 영향을 미치며, 고객가치는 신뢰와 구매의도에 영향을 미치고, 신뢰는 구매의도에 긍정적 영향을 미치는 것으로 검증되어 이들 간의 유기적인 영향관계가 형성되어 있음을 검증하였다. 다섯째, 성별에 따른 조절효과분석 결과, 가격이 지각된 품질에 미치는 영향, 패키지디자인이 지각된 품질에 미치는 영향, 지각된 품질이 고객가치에 미치는 영향에 대한 경로계수의 조절효과가 유의하게 검증되었다. 여섯째, 연령에 따른 조절효과분석 결과, 지역특성이 지각된 품질에 미치는 영향, 패키지디자인이 지각된 품질에 미치는 영향, 성분이 지각된 품질에 미치는 영향에 대한 경로계수의 조절효과가 유의하게 검증되었다. 본 연구의 주요 시사점과 의의는 다음과 같다. 우선, 먹는샘물의 제품속성을 외재적 속성과 내재적 속성으로 구분하였고, 외재적 속성은 가격, 브랜드, 지역특성 및 패키지 디자인의 4가지 항목으로 구분하고, 내재적 속성은 맛과 성분의 2가지 항목으로 요인을 규명하였다는 점에서 학문적 의의가 있다. 둘째, 국내 먹는샘물 소비자의 내재적·외재적 제품속성이 고객의 지각된 품질, 고객가치, 신뢰, 그리고 구매의도의 구조적 영향관계를 검증함으로써 먹는샘물 마케팅을 위한 마케팅관리 모델을 제시하였다. 셋째, 식음료 제품 부문에서 전통적으로 강조되어온 내재적 속성인 맛 요인 뿐 아니라 외재적 속성인 브랜드 관리의 중요성이 부각되었으며, 그 외 패키지디자인, 지역특성도 중요한 먹는샘물 제품속성으로 인지하고 먹는샘물의 마케팅 전략을 도출해야한다는 시사점을 제시하였다. 넷째, 연령과 성별에 따라 지각된 품질을 형성하는 영향요인이 다르므로 각 성별 및 연령대에 적합한 표적마케팅 전략이 필요하여 세분화된 마케팅 전략을 제시하였다. 따라서 본 연구는 경쟁이 심화된 먹는샘물 시장에서의 성공적인 마케팅을 위한 내재적·외재적 제품속성 관리 전략을 제시한 것이 중요한 의의를 지니고 있다. 이는 향후 먹는샘물 관련 연구의 중요한 자료로 활용될 것이며, 먹는샘물 마케팅 관리 전략도출에 많은 도움이 될 것으로 사료된다.
핵심어: 먹는샘물, 제품속성, 지각된 품질, 고객가치, 신뢰, 구매의도
웰빙 생활 소비 패턴의 변화로 먹는샘물 시장도 급성장하였으며, 이로 인해 다양한 먹는샘물의 출시와 함께 국내 제품뿐 아니라 해외 제품들도 수입이 증가하면서 먹는샘물 시장의 경쟁이 심화되고 있다. 이에 소비자의 먹는샘물 구매행동에 영향을 미치는 요인이 무엇이지 학문적인 기초를 마련할 필요성이 있으며, 본 연구는 먹는샘물의 내재적·외재적 제품속성이 소비자의 지각에 어떠한 영향을 미치며, 구매 행동까지 어떻게 연결되는지 변수들간 영향 관계를 알아보고 검증하고자 하였다. 본 연구의 목적을 달성하기 위해 최근 3개월 이내 온라인에서 먹는샘물을 구입한 경험이 있는 20세 이상의 소비자를 대상으로 조사를 시행하였다. 선행연구를 바탕으로 구성된 설문문항에 대한 예비조사(pilot test)를 실시하여 일부 항목을 수정 보완하였으며, 기간은 2020년 10월 5일부터 10월 8일까지 4일간에 걸쳐 진행되었으며, 총 116부의 응답 결과를 바탕으로 설문 문항의 오류 및 변수의 타당성 검증을 하였다. 본 조사는 전문 온라인 리서치 회사에 의뢰하여 2020년 10월 10일부터 10월 30일까지 20일간 걸쳐 진행되었으며, 총 477부를 최종분석에 사용하였다. 본 연구에서 도출한 결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 먹는샘물의 외재적 속성 중에서 지각된 품질에 영향을 미치는 요인은 브랜드, 패키지디자인, 지역특성 순으로 긍정적 영향을 미치는 것으로 나타났으나, 가격은 영향을 미치지 못하는 것으로 분석되었다. 둘째, 먹는샘물의 내재적 속성 중에서 지각된 품질에 영향을 미치는 요인은 맛 요인만 긍정적 영향을 미치는 것으로 검증되었으며, 성분은 유의한 영향력을 미치지 못하는 것으로 분석되었다. 셋째, 먹는샘물의 제품속성들 중 지각된 품질에 미치는 영향력은 브랜드, 맛, 패키지디자인, 지역특성 순으로 중요하게 나타났으며, 이들은 지각된 품질에 직접적 영향을 미칠 뿐 아니라 고객가치, 신뢰를 형성하여 구매의도까지 연결되는 행동의도까지 간접적으로 영향을 미친다는 결과로 먹는샘물 마케팅에서 중요한 요인임이 확인되었다. 넷째, 지각된 품질은 고객가치, 신뢰에 영향을 미치며, 고객가치는 신뢰와 구매의도에 영향을 미치고, 신뢰는 구매의도에 긍정적 영향을 미치는 것으로 검증되어 이들 간의 유기적인 영향관계가 형성되어 있음을 검증하였다. 다섯째, 성별에 따른 조절효과분석 결과, 가격이 지각된 품질에 미치는 영향, 패키지디자인이 지각된 품질에 미치는 영향, 지각된 품질이 고객가치에 미치는 영향에 대한 경로계수의 조절효과가 유의하게 검증되었다. 여섯째, 연령에 따른 조절효과분석 결과, 지역특성이 지각된 품질에 미치는 영향, 패키지디자인이 지각된 품질에 미치는 영향, 성분이 지각된 품질에 미치는 영향에 대한 경로계수의 조절효과가 유의하게 검증되었다. 본 연구의 주요 시사점과 의의는 다음과 같다. 우선, 먹는샘물의 제품속성을 외재적 속성과 내재적 속성으로 구분하였고, 외재적 속성은 가격, 브랜드, 지역특성 및 패키지 디자인의 4가지 항목으로 구분하고, 내재적 속성은 맛과 성분의 2가지 항목으로 요인을 규명하였다는 점에서 학문적 의의가 있다. 둘째, 국내 먹는샘물 소비자의 내재적·외재적 제품속성이 고객의 지각된 품질, 고객가치, 신뢰, 그리고 구매의도의 구조적 영향관계를 검증함으로써 먹는샘물 마케팅을 위한 마케팅관리 모델을 제시하였다. 셋째, 식음료 제품 부문에서 전통적으로 강조되어온 내재적 속성인 맛 요인 뿐 아니라 외재적 속성인 브랜드 관리의 중요성이 부각되었으며, 그 외 패키지디자인, 지역특성도 중요한 먹는샘물 제품속성으로 인지하고 먹는샘물의 마케팅 전략을 도출해야한다는 시사점을 제시하였다. 넷째, 연령과 성별에 따라 지각된 품질을 형성하는 영향요인이 다르므로 각 성별 및 연령대에 적합한 표적마케팅 전략이 필요하여 세분화된 마케팅 전략을 제시하였다. 따라서 본 연구는 경쟁이 심화된 먹는샘물 시장에서의 성공적인 마케팅을 위한 내재적·외재적 제품속성 관리 전략을 제시한 것이 중요한 의의를 지니고 있다. 이는 향후 먹는샘물 관련 연구의 중요한 자료로 활용될 것이며, 먹는샘물 마케팅 관리 전략도출에 많은 도움이 될 것으로 사료된다.
The bottled water has grown rapidly as consumers seek wellbeing across all aspects of their lives. This has led to the launching of various domestic bottled water brands along with the increased imports of water products. The intensified competition in the market indicates a need for further researc...
The bottled water has grown rapidly as consumers seek wellbeing across all aspects of their lives. This has led to the launching of various domestic bottled water brands along with the increased imports of water products. The intensified competition in the market indicates a need for further research to determine factors that affect purchasing behaviors. This study aims to identify impact relationships among a number of variables to determine how the extrinsic and intrinsic product attributes of bottle water their consumers’ perceptions and how they lead to their final purchasing behaviors. A survey was conducted on consumers over the age of 20 who had purchased bottled water products online within 3 months prior to the research. A pilot test was conducted on the questionnaires, which had been designed on prior research, and a number of items were amended and supplemented. The test was from October 5 to October 8, 2020 and a total of 116 responses were used to verify errors in the questionnaires and measure the feasibility of the variables. A professional online research company conducted the main survey for 20 days from October 10 to October 30, 2020. A total of 477 responses were used for the final analysis. The findings from this study are as follows. First, among the extrinsic attributes of bottled water products, brands, packaging designs and regional characteristics had positive effects on perceived quality in decreasing order but prices had none. Second, among the intrinsic characteristic of bottled water products, only taste had positive impacts on perceived quality and ingredients had no significant effect. Third, among the product attributes of bottled water products, brands, taste, packaging designs and regional attributes turned out to be significant in the decreasing order. These not only directly influenced perceived quality but also formed customer value and trust, which eventually led to their purchasing intention. Thus, the three attributes should be considered important when marketing bottled water products. Fourth, perceived quality had positive influences on the customer value and trust. Customer value had positive influences on trust and their purchase intentions. Trust also has positive impacts on the purchase intentions. Thus, this study confirmed that there exists an organic impact relationship among them. Fifth, the significant moderating effects of gender has verified in the path coefficient of price effecting perceived quality, packaging design effecting perceived quality and perceived quality effecting customer value. Sixth, the significance of moderating effects of age verified in the path coefficient of regional characteristics effecting perceived quality, package design effecting perceived quality, and ingredients effecting perceived quality. The implications of this study are as follows. First, this study has categorized the product attributes of bottled water products into either extrinsic and intrinsic. The extrinsic attributes include prices, brands, regional characteristics, and packaging designs, while the intrinsic attributes include taste and ingredients. Second, this study has suggested a marketing management model for bottled water products by verifying the structural impact relationship between the intrinsic and external product attributes of bottled water products and perceived quality, customer value, trust, and purchase intention. Third, this study highlights the importance of an external attribute, brand management, as well as taste, an external attribute which has traditionally been emphasized in the food and beverage sector. It has also pointed that packaging designs and regional characteristics should be recognized as important product attributes and that appropriate marketing strategies are needed. Fourth, this study has presented targeted marketing strategies, as the attributes that shape perceived quality vary depending on age and gender and each age and gender group requires suitable marketing strategies. In sum, this study is significant in that it has presented management strategies for both intrinsic and extrinsic product attributes for successful marketing in a highly competitive market. This will serve as a basis for further research and will be of great help when developing marketing management strategies for bottled water products.
The bottled water has grown rapidly as consumers seek wellbeing across all aspects of their lives. This has led to the launching of various domestic bottled water brands along with the increased imports of water products. The intensified competition in the market indicates a need for further research to determine factors that affect purchasing behaviors. This study aims to identify impact relationships among a number of variables to determine how the extrinsic and intrinsic product attributes of bottle water their consumers’ perceptions and how they lead to their final purchasing behaviors. A survey was conducted on consumers over the age of 20 who had purchased bottled water products online within 3 months prior to the research. A pilot test was conducted on the questionnaires, which had been designed on prior research, and a number of items were amended and supplemented. The test was from October 5 to October 8, 2020 and a total of 116 responses were used to verify errors in the questionnaires and measure the feasibility of the variables. A professional online research company conducted the main survey for 20 days from October 10 to October 30, 2020. A total of 477 responses were used for the final analysis. The findings from this study are as follows. First, among the extrinsic attributes of bottled water products, brands, packaging designs and regional characteristics had positive effects on perceived quality in decreasing order but prices had none. Second, among the intrinsic characteristic of bottled water products, only taste had positive impacts on perceived quality and ingredients had no significant effect. Third, among the product attributes of bottled water products, brands, taste, packaging designs and regional attributes turned out to be significant in the decreasing order. These not only directly influenced perceived quality but also formed customer value and trust, which eventually led to their purchasing intention. Thus, the three attributes should be considered important when marketing bottled water products. Fourth, perceived quality had positive influences on the customer value and trust. Customer value had positive influences on trust and their purchase intentions. Trust also has positive impacts on the purchase intentions. Thus, this study confirmed that there exists an organic impact relationship among them. Fifth, the significant moderating effects of gender has verified in the path coefficient of price effecting perceived quality, packaging design effecting perceived quality and perceived quality effecting customer value. Sixth, the significance of moderating effects of age verified in the path coefficient of regional characteristics effecting perceived quality, package design effecting perceived quality, and ingredients effecting perceived quality. The implications of this study are as follows. First, this study has categorized the product attributes of bottled water products into either extrinsic and intrinsic. The extrinsic attributes include prices, brands, regional characteristics, and packaging designs, while the intrinsic attributes include taste and ingredients. Second, this study has suggested a marketing management model for bottled water products by verifying the structural impact relationship between the intrinsic and external product attributes of bottled water products and perceived quality, customer value, trust, and purchase intention. Third, this study highlights the importance of an external attribute, brand management, as well as taste, an external attribute which has traditionally been emphasized in the food and beverage sector. It has also pointed that packaging designs and regional characteristics should be recognized as important product attributes and that appropriate marketing strategies are needed. Fourth, this study has presented targeted marketing strategies, as the attributes that shape perceived quality vary depending on age and gender and each age and gender group requires suitable marketing strategies. In sum, this study is significant in that it has presented management strategies for both intrinsic and extrinsic product attributes for successful marketing in a highly competitive market. This will serve as a basis for further research and will be of great help when developing marketing management strategies for bottled water products.
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