[학위논문]충청남도 일부 노인의료복지시설 대상 맞춤형 영양중재방안 Development of a personalized nutrition intervention system for medical and welfare facilities for the elderly in Chungnam원문보기
본 연구는 체계적 임상영양관리가 어려운 소규모 노인의료복지시설 재소 노인의 영양불량 위험을 줄일 효과적인 중재 방안을 고안하고자 수행되었다. 첫 번째 연구를 통해 치매 노인의 인지 및 신체 기능, 식사섭취 특성을 고려한 영양(수분)보충 식품섭취용기를 개발하였다. 전문가 아이디어 창출 협의체를 구성하였고, 제작공정 시 3D 프린팅 기술을 적용하였다. 치매 환자를 위한 교육 교구의 기능을 포함하였고, 노인의 영양소 섭취기준을 고려하여 적절량을 충족할 수 있는 최대 제공량을 결정하고, 포도 모양을 고안하였다. 수분은 KDRIs 권고기준대비 30%를 충족하는 285mL를 설정하였다. 그릇 당 포도 알맹이는 총 6개로 결정되었다. 알맹이 1개당 47.5mL의 수분제공이 가능하였고, 이를 위해 반지름 2.25cm의 반 구(hemisphere)로 설계하였다. 이때 사이 간격을 4mm로 설정하였다. 사용 시 안전사고 예방과 ...
본 연구는 체계적 임상영양관리가 어려운 소규모 노인의료복지시설 재소 노인의 영양불량 위험을 줄일 효과적인 중재 방안을 고안하고자 수행되었다. 첫 번째 연구를 통해 치매 노인의 인지 및 신체 기능, 식사섭취 특성을 고려한 영양(수분)보충 식품섭취용기를 개발하였다. 전문가 아이디어 창출 협의체를 구성하였고, 제작공정 시 3D 프린팅 기술을 적용하였다. 치매 환자를 위한 교육 교구의 기능을 포함하였고, 노인의 영양소 섭취기준을 고려하여 적절량을 충족할 수 있는 최대 제공량을 결정하고, 포도 모양을 고안하였다. 수분은 KDRIs 권고기준대비 30%를 충족하는 285mL를 설정하였다. 그릇 당 포도 알맹이는 총 6개로 결정되었다. 알맹이 1개당 47.5mL의 수분제공이 가능하였고, 이를 위해 반지름 2.25cm의 반 구(hemisphere)로 설계하였다. 이때 사이 간격을 4mm로 설정하였다. 사용 시 안전사고 예방과 식품위생을 위한 뚜껑도 설계하였다. 인지기능이 저하된 치매 노인이 해당 용기를 사용할 시에 흥미를 느끼고 식사섭취 중 교육 교구로 응용될 수 있도록 뚜껑과 포도 알맹이 바닥면에 숫자를 각인하여 최종 출력 및 조립하였다. 최종 시제품에 점도가 증진된 물을 젤리형태로 조리하여 식품영양학 전공생 만족도 조사를 하였고, 외관과 그릇에 제공된 음식의 섭취 적합성 등 타당성을 조사한 항목에서 개발 가치를 인정받았다. 개발품을 현장에 적용하기 위한 한계점으로는, 3D 프린팅 기술 비전문가의 진입 장벽을 개선하기 위한 기술 역량 강화가 필요하다. 또, 기술의 편리성에 반한 수동 작업과정은 보완이 필요하다. 두 번째 연구를 통해 충청남도 소재 소규모 노인의료복지시설을 대상으로 사전 영양관리 실태조사 분석과 선행연구 탐색을 통해 시설의 니즈가 반영된 중재 전략을 설정한 뒤 맞춤형 영양중재 프로그램을 3개월 동안 수행하고 그 효과성을 분석하였다. 프로그램의 주요 목표는 첫째, 요양보호사 대상 식사제공 및 영양서비스 교육을 통해 시설 재소 노인의 건강과 영양상태를 향상시키는 것이었다. 둘째, 재소 노인에게 영양보충식품을 제공하여 부족한 음식섭취를 보완하고, 식사보조도구 및 연하훈련프로그램 제공을 통해 식사 중 자립도를 향상시키고자 하였고 요양보호사의 업무 피로도를 줄여 도움이 필요한 다른 환자의 면밀한 케어가 가능하도록 돕는 것이었다. 프로그램 수행에 따른 효과평가 지표로서 영양불량상태 변화를 분석하기 위해 MNA 선별검사 총점을 개선 목표지표로 선정하였다. 해당 지표에 유의한 영향변수는 요양보호사에 의한 식사보조시간으로 연구 수행에 따른 효과가 나타난다면 대상자의 영양상태가 개선될 것이며, 해당 시간이 감소할 것으로 기대하였다. 영양불량상태를 판정할 수 있는 점수 총점은 성별에 따른 유의한 차이는 없었으나(남자 7.17점, 여자7.19점), 대상자 모두 영양불량으로 판정되어 영양개선이 시급하였다. 개선목표로 선정된 MNA 선별검사 총점에 유의한 영향변수는 요양보호사에 의한 식사보조시간으로 나타나 프로그램 수행 전·후 분석되었다. 프로그램 효과 분석 결과, 대상자의 영양불량 정도는 수행 후 유의하게 개선되었으나 여전히 대상자는 영양불량 위험으로 판정되었다. 수분 섭취상태는 프로그램 수행 전·후 섭취량이 증가한 대상자가 많아졌으나, 여전히 과반수가 하루 5컵 미만으로 섭취하는 것으로 나타나 지속 가능한 중재가 필요하였다. 요양보호사에 의한 식사보조시간은 프로그램 참여 이전과 이후 전체 대상자 기준으로 1.96분 감소하였으며, 유의한 변화를 보였다. 해당 영양중재는 다양한 요인을 개선하고자 종사자 교육, 식사자립도 개선 교육, 보조식품 제공과 같은 여러 활동을 수행한 것에 다른 연구와 견주어 차별점이 있다. 그러나 연구 종료 후 지원 물품 소진에 따른 불투명한 지속성과 시설 운영 여건의 한계점을 확인하였다. 따라서, 시설 재소자의 영양상태 개선을 위하여 제도적 측면의 접근이 필요하며, 정부 차원에서 예산 투입과 적극적인 지원을 통해 시설의 경제적 부담을 경감시켜야 한다. 또한, 기업의 사회적 환원이나 후원 등 복지 사업으로의 연계 가능성에 대한 검토도 이루어져야 할 것이다.
본 연구는 체계적 임상영양관리가 어려운 소규모 노인의료복지시설 재소 노인의 영양불량 위험을 줄일 효과적인 중재 방안을 고안하고자 수행되었다. 첫 번째 연구를 통해 치매 노인의 인지 및 신체 기능, 식사섭취 특성을 고려한 영양(수분)보충 식품섭취용기를 개발하였다. 전문가 아이디어 창출 협의체를 구성하였고, 제작공정 시 3D 프린팅 기술을 적용하였다. 치매 환자를 위한 교육 교구의 기능을 포함하였고, 노인의 영양소 섭취기준을 고려하여 적절량을 충족할 수 있는 최대 제공량을 결정하고, 포도 모양을 고안하였다. 수분은 KDRIs 권고기준대비 30%를 충족하는 285mL를 설정하였다. 그릇 당 포도 알맹이는 총 6개로 결정되었다. 알맹이 1개당 47.5mL의 수분제공이 가능하였고, 이를 위해 반지름 2.25cm의 반 구(hemisphere)로 설계하였다. 이때 사이 간격을 4mm로 설정하였다. 사용 시 안전사고 예방과 식품위생을 위한 뚜껑도 설계하였다. 인지기능이 저하된 치매 노인이 해당 용기를 사용할 시에 흥미를 느끼고 식사섭취 중 교육 교구로 응용될 수 있도록 뚜껑과 포도 알맹이 바닥면에 숫자를 각인하여 최종 출력 및 조립하였다. 최종 시제품에 점도가 증진된 물을 젤리형태로 조리하여 식품영양학 전공생 만족도 조사를 하였고, 외관과 그릇에 제공된 음식의 섭취 적합성 등 타당성을 조사한 항목에서 개발 가치를 인정받았다. 개발품을 현장에 적용하기 위한 한계점으로는, 3D 프린팅 기술 비전문가의 진입 장벽을 개선하기 위한 기술 역량 강화가 필요하다. 또, 기술의 편리성에 반한 수동 작업과정은 보완이 필요하다. 두 번째 연구를 통해 충청남도 소재 소규모 노인의료복지시설을 대상으로 사전 영양관리 실태조사 분석과 선행연구 탐색을 통해 시설의 니즈가 반영된 중재 전략을 설정한 뒤 맞춤형 영양중재 프로그램을 3개월 동안 수행하고 그 효과성을 분석하였다. 프로그램의 주요 목표는 첫째, 요양보호사 대상 식사제공 및 영양서비스 교육을 통해 시설 재소 노인의 건강과 영양상태를 향상시키는 것이었다. 둘째, 재소 노인에게 영양보충식품을 제공하여 부족한 음식섭취를 보완하고, 식사보조도구 및 연하훈련프로그램 제공을 통해 식사 중 자립도를 향상시키고자 하였고 요양보호사의 업무 피로도를 줄여 도움이 필요한 다른 환자의 면밀한 케어가 가능하도록 돕는 것이었다. 프로그램 수행에 따른 효과평가 지표로서 영양불량상태 변화를 분석하기 위해 MNA 선별검사 총점을 개선 목표지표로 선정하였다. 해당 지표에 유의한 영향변수는 요양보호사에 의한 식사보조시간으로 연구 수행에 따른 효과가 나타난다면 대상자의 영양상태가 개선될 것이며, 해당 시간이 감소할 것으로 기대하였다. 영양불량상태를 판정할 수 있는 점수 총점은 성별에 따른 유의한 차이는 없었으나(남자 7.17점, 여자7.19점), 대상자 모두 영양불량으로 판정되어 영양개선이 시급하였다. 개선목표로 선정된 MNA 선별검사 총점에 유의한 영향변수는 요양보호사에 의한 식사보조시간으로 나타나 프로그램 수행 전·후 분석되었다. 프로그램 효과 분석 결과, 대상자의 영양불량 정도는 수행 후 유의하게 개선되었으나 여전히 대상자는 영양불량 위험으로 판정되었다. 수분 섭취상태는 프로그램 수행 전·후 섭취량이 증가한 대상자가 많아졌으나, 여전히 과반수가 하루 5컵 미만으로 섭취하는 것으로 나타나 지속 가능한 중재가 필요하였다. 요양보호사에 의한 식사보조시간은 프로그램 참여 이전과 이후 전체 대상자 기준으로 1.96분 감소하였으며, 유의한 변화를 보였다. 해당 영양중재는 다양한 요인을 개선하고자 종사자 교육, 식사자립도 개선 교육, 보조식품 제공과 같은 여러 활동을 수행한 것에 다른 연구와 견주어 차별점이 있다. 그러나 연구 종료 후 지원 물품 소진에 따른 불투명한 지속성과 시설 운영 여건의 한계점을 확인하였다. 따라서, 시설 재소자의 영양상태 개선을 위하여 제도적 측면의 접근이 필요하며, 정부 차원에서 예산 투입과 적극적인 지원을 통해 시설의 경제적 부담을 경감시켜야 한다. 또한, 기업의 사회적 환원이나 후원 등 복지 사업으로의 연계 가능성에 대한 검토도 이루어져야 할 것이다.
This study was planned to the elderly residing in small type of welfare facility such as group home and long-term facility, which in blind spots in terms of qualified health and nutrition management. To overcome malnutrition problem of the hospitalized elderly with dementia, the first study sugg...
This study was planned to the elderly residing in small type of welfare facility such as group home and long-term facility, which in blind spots in terms of qualified health and nutrition management. To overcome malnutrition problem of the hospitalized elderly with dementia, the first study suggested 3D printable snack-dish which is a customized nutritional (water) supplement food intake container, which considering cognitive function, physical condition, and meal intake-related behavioral characteristics. Expert group was organized to discuss the feasibility of idea generation and feature of prototype. Through evidence materials considering the nutritional intake standards of the elderly and the characteristics of dementia patients, the grape-shaped food intake containers can meet a certain amount of water recommendation standards and function as an educational tool to improve cognitive function. 3D printing technology was applied to produce prototypes. The 3D CAD software SolidWorks was used for the three–dimensional design, and the maximum amount of water provided per container was determined according to KDRIs for water intake and relevant previous studies. A lid was also designed for the prevention of safety accidents and food hygiene in use. Specific numbers were engraved on the lid and the bottom of the grape-shaped design to stimulate for their interests by application of educational teaching tool during meal time. Thickened water with jelly type was prepared for satisfaction surveys among major undergraduate and graduated students. They examined feasibility and confirmed the value of this new snack-dish such as appearance and suitability of food provided in the dish. In this study, there are also limitations to be solved in order to apply the new dish to field sites. Firstly, non-experts need professional technology competences to overcome 3D printing technology barriers in terms of sophisticated machinery. Secondly, demands for manual work, contrary to the convenience of this technology are tasks to be solved in the future. The second study analyzed the results of a preliminary nutrition management survey for three small medical welfare facilities in Chungcheongnam-do for development nutrition intervention program. Then, personalized intervention strategies applied and conducted for those three facilities. The main goal of nutrition intervention program is to ultimately improve health and nutritional welfare by improving the benefits of receiving meals and nutrition management services for the hospitalized elderly in facility by nutrition education for nursing care-givers. Research team provided nutrition education for care-givers and nutritional supplements, and dysphagia rehabilitation exercises for the elderly. Then, periodic monitoring was applied for effective implementation. Expected effect of the intervention program is that it allows the subject to eat a meal with human dignity by improving their eating ability and meal independence. Then, it allows to increase satisfaction during meals and at the same time reduce the fatigue of the care-givers when providing meals, so that other patients who need help can be closely cared for. Therefore, first, two nutritional supplements with high nutritional density (nutrition supplements and oral nutrition supplement drink and protein powder) were provided. Second, in order to maintain equity in receiving management services, elderly people with meal intake problems were required to provide dysphagia rehabilitation exercises through care-givers at all times, and to actively utilize food thickener, and to use rehabilitation spoons for each facility. As an effect evaluation index for program performance, MNA screening score was analyzed for improvement level of subject’s malnutrition status. It is expected that the helping time by care-giver during meal time will be accepted as a positive effect. According to the changes of subject's malnutrition status before and after intervention, results showed that significant improvement. But all subjects were still classified as either the moderate or high risk group for malnutrition according to MNA standards. Another positive change, the meal helping time by the care-givers decreased, which is thought to be due to the improvement of the meal independence of subject’s. It is also considered to be positive change that the caregivers showed an active attitude to solve nutrition-related problems on their own after the intervention. There are also limitations towards sustainability, so far facility's burden of purchasing of products such as aid supplies. Therefore, the institutional aspect needs to be improved, and a fundamental solution needs to be presented from the national level. Therefore, it is necessary to reduce the burden through budget input and support at the national or local government level. In addition, it is believed that a review of the possibility of linking welfare programs for sustainability such as corporates profit return to society or sponsorship, should be carried out later. Therefore, recognition at the national level and various institutional support for this issue should be made in the near future. It is expected that it will contribute to the improvement of the health and nutritional welfare of the disadvantaged group for their health and nutrition welfare.
This study was planned to the elderly residing in small type of welfare facility such as group home and long-term facility, which in blind spots in terms of qualified health and nutrition management. To overcome malnutrition problem of the hospitalized elderly with dementia, the first study suggested 3D printable snack-dish which is a customized nutritional (water) supplement food intake container, which considering cognitive function, physical condition, and meal intake-related behavioral characteristics. Expert group was organized to discuss the feasibility of idea generation and feature of prototype. Through evidence materials considering the nutritional intake standards of the elderly and the characteristics of dementia patients, the grape-shaped food intake containers can meet a certain amount of water recommendation standards and function as an educational tool to improve cognitive function. 3D printing technology was applied to produce prototypes. The 3D CAD software SolidWorks was used for the three–dimensional design, and the maximum amount of water provided per container was determined according to KDRIs for water intake and relevant previous studies. A lid was also designed for the prevention of safety accidents and food hygiene in use. Specific numbers were engraved on the lid and the bottom of the grape-shaped design to stimulate for their interests by application of educational teaching tool during meal time. Thickened water with jelly type was prepared for satisfaction surveys among major undergraduate and graduated students. They examined feasibility and confirmed the value of this new snack-dish such as appearance and suitability of food provided in the dish. In this study, there are also limitations to be solved in order to apply the new dish to field sites. Firstly, non-experts need professional technology competences to overcome 3D printing technology barriers in terms of sophisticated machinery. Secondly, demands for manual work, contrary to the convenience of this technology are tasks to be solved in the future. The second study analyzed the results of a preliminary nutrition management survey for three small medical welfare facilities in Chungcheongnam-do for development nutrition intervention program. Then, personalized intervention strategies applied and conducted for those three facilities. The main goal of nutrition intervention program is to ultimately improve health and nutritional welfare by improving the benefits of receiving meals and nutrition management services for the hospitalized elderly in facility by nutrition education for nursing care-givers. Research team provided nutrition education for care-givers and nutritional supplements, and dysphagia rehabilitation exercises for the elderly. Then, periodic monitoring was applied for effective implementation. Expected effect of the intervention program is that it allows the subject to eat a meal with human dignity by improving their eating ability and meal independence. Then, it allows to increase satisfaction during meals and at the same time reduce the fatigue of the care-givers when providing meals, so that other patients who need help can be closely cared for. Therefore, first, two nutritional supplements with high nutritional density (nutrition supplements and oral nutrition supplement drink and protein powder) were provided. Second, in order to maintain equity in receiving management services, elderly people with meal intake problems were required to provide dysphagia rehabilitation exercises through care-givers at all times, and to actively utilize food thickener, and to use rehabilitation spoons for each facility. As an effect evaluation index for program performance, MNA screening score was analyzed for improvement level of subject’s malnutrition status. It is expected that the helping time by care-giver during meal time will be accepted as a positive effect. According to the changes of subject's malnutrition status before and after intervention, results showed that significant improvement. But all subjects were still classified as either the moderate or high risk group for malnutrition according to MNA standards. Another positive change, the meal helping time by the care-givers decreased, which is thought to be due to the improvement of the meal independence of subject’s. It is also considered to be positive change that the caregivers showed an active attitude to solve nutrition-related problems on their own after the intervention. There are also limitations towards sustainability, so far facility's burden of purchasing of products such as aid supplies. Therefore, the institutional aspect needs to be improved, and a fundamental solution needs to be presented from the national level. Therefore, it is necessary to reduce the burden through budget input and support at the national or local government level. In addition, it is believed that a review of the possibility of linking welfare programs for sustainability such as corporates profit return to society or sponsorship, should be carried out later. Therefore, recognition at the national level and various institutional support for this issue should be made in the near future. It is expected that it will contribute to the improvement of the health and nutritional welfare of the disadvantaged group for their health and nutrition welfare.
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