노인인구가 증가함에 따라 노인 건강에 핵심 영향요인인 영양불량 개선에 대한 관심이 증가하고 있다. 본 연구는 국내 65세 이상 노인을 대상으로 영양섭취, 식품미보장, 우울, 허약, 영양불량을 측정하고 이들 요인 간의 연관성을 알아보고자 하는데 목적이 있다. 선행연구를 기반으로 한 노인의 우울, 식품미보장, 허약, 영양불량 측정 설문지를 통해 대상자의 응답을 점수화하고 AMOS 프로그램을 이용하여 우울, 식품미보장, 영양섭취가 허약에 미치는 영향과 허약이 영양불량에 미치는 영향을 분석하였다. ...
노인인구가 증가함에 따라 노인 건강에 핵심 영향요인인 영양불량 개선에 대한 관심이 증가하고 있다. 본 연구는 국내 65세 이상 노인을 대상으로 영양섭취, 식품미보장, 우울, 허약, 영양불량을 측정하고 이들 요인 간의 연관성을 알아보고자 하는데 목적이 있다. 선행연구를 기반으로 한 노인의 우울, 식품미보장, 허약, 영양불량 측정 설문지를 통해 대상자의 응답을 점수화하고 AMOS 프로그램을 이용하여 우울, 식품미보장, 영양섭취가 허약에 미치는 영향과 허약이 영양불량에 미치는 영향을 분석하였다. 모델 적합도는 CMIN/DF, RMR(Root Mean square Residual), CFI(Comparative Fit Index), TLI(Tucker-Lewis Index), IFI(Incremental Fit Index), RMSEA(Root Mean Square Error Approximation)값을 이용하였다. 대상자는 서울시 노인종합복지관에 등록된 저소득층 독거노인으로 월평균 소득은 53.88만원 수준이였다. 우울, 식품미보장, 허약, 영양불량 지표별로 위험군을 분류한 결과 우울군 41.1%, 식품미보장군 14.7%, 허약군 60.5%, 영양불량군 15.5% 영양불량 위험군 54.3%로 나타났다. 24시간 회상법으로 연구대상자의 영양섭취 수준을 영양소적정서취비율(NAR)로 변환하여 알아본 결과 칼슘 0.50, 비타민 A 0.54, 니아신 0.70, 비타민 C 0.71로 나타나 이들 영양소의 집중 개선이 시급하였다. 구조방정식 모델을 통해 우울과 식품미보장, 영양섭취가 허약에 미치는 영향과 허약이 영양불량에 미치는 영향을 알아본 결과 우울이 허약에 유의하게 정(+)의 영향을 미쳤으며 (β = 0.933, p < 0.001) 식품미보장과 영양섭취가 허약에 미치는 영향 정도는 유의하지 않았다. 허약은 영양불량에 유의하게 정(+)의 영향을 미쳤다 (p < 0.001)으며 그 영향 정도가 높게 나타났다(β = 0.937). 우울과 식품미보장, 영양섭취가 허약을 매개하여 영양불량에 영향을 미치는 정도를 분석한 결과 우울이 허약을 매개하여 영양불량에 유의한 정(+)의 영향을 미쳤다(β = 0.690, p < 0.05). 본 연구는 취약계층 독거노인을 대상으로 노인의 영양불량에 영향을 미치는 요인을 구조방정식 모델을 통해 알아보았다. 결론적으로 저소득층 독거 노인의 영양불량은 허약에 의해 직접적으로 영향을 받았고, 허약을 매개한 우울에 의해 간접적으로 영향을 받았다. 연구 가설과 달리 식품미보장, 영양소적정섭취비율은 허약과 영양불량에 영향을 미치지 않은 것으로 나타났다. 이러한 결과는 연구참여자를 지방자치단체에서 식사배달서비스를 제공받는 저소득층 거동불편한 노인을 대상으로 진행했기 때문으로 사료되며, 식사배달서비스를 통해 노인의 식품미보장과 영양섭취가 일정 수준 이상 확보되었기 때문에 이들 변수가 허약과 영양불량에 영향을 미치지 않는 것으로 나타난 것으로 보인다. 따라서 미래 연구는 지방자치단체의 도움을 받지 않은 일반 노인을 모두 포함하여 영양불량에 영향요인을 분석할 것을 제안한다. 본 연구에서 설정한 모델은 적합도와 타당도 확보한 것으로 나타났으며 국내 독거노인 대상 영양불량 개선 연구 및 사업에 대한 기초자료를 제공할 수 있을 것으로 사료된다.
노인인구가 증가함에 따라 노인 건강에 핵심 영향요인인 영양불량 개선에 대한 관심이 증가하고 있다. 본 연구는 국내 65세 이상 노인을 대상으로 영양섭취, 식품미보장, 우울, 허약, 영양불량을 측정하고 이들 요인 간의 연관성을 알아보고자 하는데 목적이 있다. 선행연구를 기반으로 한 노인의 우울, 식품미보장, 허약, 영양불량 측정 설문지를 통해 대상자의 응답을 점수화하고 AMOS 프로그램을 이용하여 우울, 식품미보장, 영양섭취가 허약에 미치는 영향과 허약이 영양불량에 미치는 영향을 분석하였다. 모델 적합도는 CMIN/DF, RMR(Root Mean square Residual), CFI(Comparative Fit Index), TLI(Tucker-Lewis Index), IFI(Incremental Fit Index), RMSEA(Root Mean Square Error Approximation)값을 이용하였다. 대상자는 서울시 노인종합복지관에 등록된 저소득층 독거노인으로 월평균 소득은 53.88만원 수준이였다. 우울, 식품미보장, 허약, 영양불량 지표별로 위험군을 분류한 결과 우울군 41.1%, 식품미보장군 14.7%, 허약군 60.5%, 영양불량군 15.5% 영양불량 위험군 54.3%로 나타났다. 24시간 회상법으로 연구대상자의 영양섭취 수준을 영양소적정서취비율(NAR)로 변환하여 알아본 결과 칼슘 0.50, 비타민 A 0.54, 니아신 0.70, 비타민 C 0.71로 나타나 이들 영양소의 집중 개선이 시급하였다. 구조방정식 모델을 통해 우울과 식품미보장, 영양섭취가 허약에 미치는 영향과 허약이 영양불량에 미치는 영향을 알아본 결과 우울이 허약에 유의하게 정(+)의 영향을 미쳤으며 (β = 0.933, p < 0.001) 식품미보장과 영양섭취가 허약에 미치는 영향 정도는 유의하지 않았다. 허약은 영양불량에 유의하게 정(+)의 영향을 미쳤다 (p < 0.001)으며 그 영향 정도가 높게 나타났다(β = 0.937). 우울과 식품미보장, 영양섭취가 허약을 매개하여 영양불량에 영향을 미치는 정도를 분석한 결과 우울이 허약을 매개하여 영양불량에 유의한 정(+)의 영향을 미쳤다(β = 0.690, p < 0.05). 본 연구는 취약계층 독거노인을 대상으로 노인의 영양불량에 영향을 미치는 요인을 구조방정식 모델을 통해 알아보았다. 결론적으로 저소득층 독거 노인의 영양불량은 허약에 의해 직접적으로 영향을 받았고, 허약을 매개한 우울에 의해 간접적으로 영향을 받았다. 연구 가설과 달리 식품미보장, 영양소적정섭취비율은 허약과 영양불량에 영향을 미치지 않은 것으로 나타났다. 이러한 결과는 연구참여자를 지방자치단체에서 식사배달서비스를 제공받는 저소득층 거동불편한 노인을 대상으로 진행했기 때문으로 사료되며, 식사배달서비스를 통해 노인의 식품미보장과 영양섭취가 일정 수준 이상 확보되었기 때문에 이들 변수가 허약과 영양불량에 영향을 미치지 않는 것으로 나타난 것으로 보인다. 따라서 미래 연구는 지방자치단체의 도움을 받지 않은 일반 노인을 모두 포함하여 영양불량에 영향요인을 분석할 것을 제안한다. 본 연구에서 설정한 모델은 적합도와 타당도 확보한 것으로 나타났으며 국내 독거노인 대상 영양불량 개선 연구 및 사업에 대한 기초자료를 제공할 수 있을 것으로 사료된다.
As older adult population is growing, the interests on the improvement of the malnutrition which is crucial factor for maintaining their health have been increased. This study aimed to measure nutrient intake, food insecurity, depression, frailty, and malnutrition in the elderly over 65 years of age...
As older adult population is growing, the interests on the improvement of the malnutrition which is crucial factor for maintaining their health have been increased. This study aimed to measure nutrient intake, food insecurity, depression, frailty, and malnutrition in the elderly over 65 years of age in Korea, and to find out the association between these factors. Based on previous studies, a questionnaire was completed to measure depression, food insecurity, frailty, and malnutrition in the elderly. Based on the results, the responses of the subjects were scored for identifying the risk groups, and then the effects of depression, food insecurity, and nutrient intake on frailty and the effects of frailty on malnutrition were analyzed using a structural equation model(SEM) from AMOS program. Model fit confirmed using CMIN/DF, RMR (Root Mean Square Residual), CFI (Comprehensive Fit Index), TLI (Tucker-Lewis Index), and NFI (Normal Fit Index) values. The subjects were low-income elderly people registered at the Seoul Senior Welfare Center, with an average monthly income of 53.88 million won. According to the classification of risk groups by depression, food insecurity, frailty, and malnutrition indicators, there are 41.1% of the depressed group, 14.7% of the food insecurity group, 60.5% of the frailty group, 15.5% of the malnutrition group, and 54.3% of the malnutrition at risk group. Using 24 hours recall methods, the nutrient adequacy ratio (NAR), which is represented the nutrient intake of the participants, showed the calcium 0.54, niacin 0.70, and vitamin C 0.71, indicating a needs to improve the intake of these nutrients. Through the structural equation model, the effects of depression, food insecurity, and nutrient intake on frailty and the effects of frailty on malnutrition were identified. Depression is significantly positive (+) effect on frailty (β = 0.933, p < 0.001), and the effect of food insecurity and nutrient intake on frailty was not significant. frailty was significantly positive (+) effect on malnutrition (p < 0.001), and the degree of effect was high (β = 0.937). As a result of analyzing that whether depression, food insecurity, and nutrient intake affect malnutrition by mediating frailty, depression had a significant positive (+) effect on malnutrition by mediating frailty (β = 0.690, p < 0.05). In conclusion, malnutrition assessed by the MNA in low-income elderly people living alone was directly affected by frailty, and indirectly by depression that mediated frailty. Contrary to the research hypothesis, it was found that food insecurity and nutrient intake did not affect frailty and malnutrition. This result seems to be due to the fact that the study participant is an elderly person who receives a meal-on-wheel service from the senior welfare centers, thus their food and nutrient intake have been secured above a certain level. Therefore, future study is needed for testing the cause and effect model with the general population who do not receive the meal-on-wheel service as well as the recipients of a meal-on-wheel service. Nonetheless, the model established in this study is very significant, in that the first attempted study to test the relationship analysis of factors affecting malnutrition for the low-income elderly living alone in Korea.
As older adult population is growing, the interests on the improvement of the malnutrition which is crucial factor for maintaining their health have been increased. This study aimed to measure nutrient intake, food insecurity, depression, frailty, and malnutrition in the elderly over 65 years of age in Korea, and to find out the association between these factors. Based on previous studies, a questionnaire was completed to measure depression, food insecurity, frailty, and malnutrition in the elderly. Based on the results, the responses of the subjects were scored for identifying the risk groups, and then the effects of depression, food insecurity, and nutrient intake on frailty and the effects of frailty on malnutrition were analyzed using a structural equation model(SEM) from AMOS program. Model fit confirmed using CMIN/DF, RMR (Root Mean Square Residual), CFI (Comprehensive Fit Index), TLI (Tucker-Lewis Index), and NFI (Normal Fit Index) values. The subjects were low-income elderly people registered at the Seoul Senior Welfare Center, with an average monthly income of 53.88 million won. According to the classification of risk groups by depression, food insecurity, frailty, and malnutrition indicators, there are 41.1% of the depressed group, 14.7% of the food insecurity group, 60.5% of the frailty group, 15.5% of the malnutrition group, and 54.3% of the malnutrition at risk group. Using 24 hours recall methods, the nutrient adequacy ratio (NAR), which is represented the nutrient intake of the participants, showed the calcium 0.54, niacin 0.70, and vitamin C 0.71, indicating a needs to improve the intake of these nutrients. Through the structural equation model, the effects of depression, food insecurity, and nutrient intake on frailty and the effects of frailty on malnutrition were identified. Depression is significantly positive (+) effect on frailty (β = 0.933, p < 0.001), and the effect of food insecurity and nutrient intake on frailty was not significant. frailty was significantly positive (+) effect on malnutrition (p < 0.001), and the degree of effect was high (β = 0.937). As a result of analyzing that whether depression, food insecurity, and nutrient intake affect malnutrition by mediating frailty, depression had a significant positive (+) effect on malnutrition by mediating frailty (β = 0.690, p < 0.05). In conclusion, malnutrition assessed by the MNA in low-income elderly people living alone was directly affected by frailty, and indirectly by depression that mediated frailty. Contrary to the research hypothesis, it was found that food insecurity and nutrient intake did not affect frailty and malnutrition. This result seems to be due to the fact that the study participant is an elderly person who receives a meal-on-wheel service from the senior welfare centers, thus their food and nutrient intake have been secured above a certain level. Therefore, future study is needed for testing the cause and effect model with the general population who do not receive the meal-on-wheel service as well as the recipients of a meal-on-wheel service. Nonetheless, the model established in this study is very significant, in that the first attempted study to test the relationship analysis of factors affecting malnutrition for the low-income elderly living alone in Korea.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.