가정배달급식 수혜 노인의 영양위험도와 영양위험도에 미치는 요인 Nutritional Risk of the Elderly Receiving a Home-Delivered Meal Service Program and the Factors for Nutritional Risk원문보기
Objectives: This study examined the characteristics and nutritional risk of the elderly who receive home delivery services. We then analyzed the effects of the characteristics of the elderly who receive the home-delivery meal service on their nutritional risk. Methods: A total of 220 respondents who...
Objectives: This study examined the characteristics and nutritional risk of the elderly who receive home delivery services. We then analyzed the effects of the characteristics of the elderly who receive the home-delivery meal service on their nutritional risk. Methods: A total of 220 respondents who receive home-delivery meal service in Seoul participated in the survey. The survey consisted of the characteristics of the elderly (health status, tooth condition, physical activity, social participation activity, depression and relationship with neighbors), nutritional risk assessment and other general matters. The data was analyzed by using the SPSS program. Cross-tabulation analysis, t-test, correlation analysis and regression analysis were all conducted. Results: 47.0% of the subjects were under 80 years old and 53.0% were over 80 years old, The nutritional risk score, as evaluated by a Nutrition Screening Initiative (NSI) checklist was 10.7 points, and the high nutrition risk group was 91.5% of the subjects. The subjective self-health status score was 2.24 points (out of a total of 5 points) and the tooth status score was 3.30 points. The physical activity level was 2.17 points for the under 80 years old group and 1.76 points for the over 80 years old, and there was a significant difference according to age (p<0.01), The higher the health status, tooth condition, physical activity and social participation activity level, the lower was the nutritional risk. Further, the higher the degree of depression, the higher was the nutritional risk. Conclusions: For the healthy life of the elderly in the community, various welfare policies should be planned to increase social participation as well as to promote physical health and reduce depression.
Objectives: This study examined the characteristics and nutritional risk of the elderly who receive home delivery services. We then analyzed the effects of the characteristics of the elderly who receive the home-delivery meal service on their nutritional risk. Methods: A total of 220 respondents who receive home-delivery meal service in Seoul participated in the survey. The survey consisted of the characteristics of the elderly (health status, tooth condition, physical activity, social participation activity, depression and relationship with neighbors), nutritional risk assessment and other general matters. The data was analyzed by using the SPSS program. Cross-tabulation analysis, t-test, correlation analysis and regression analysis were all conducted. Results: 47.0% of the subjects were under 80 years old and 53.0% were over 80 years old, The nutritional risk score, as evaluated by a Nutrition Screening Initiative (NSI) checklist was 10.7 points, and the high nutrition risk group was 91.5% of the subjects. The subjective self-health status score was 2.24 points (out of a total of 5 points) and the tooth status score was 3.30 points. The physical activity level was 2.17 points for the under 80 years old group and 1.76 points for the over 80 years old, and there was a significant difference according to age (p<0.01), The higher the health status, tooth condition, physical activity and social participation activity level, the lower was the nutritional risk. Further, the higher the degree of depression, the higher was the nutritional risk. Conclusions: For the healthy life of the elderly in the community, various welfare policies should be planned to increase social participation as well as to promote physical health and reduce depression.
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
문제 정의
수혜자를 대상으로 수행된 연구들은 수혜자의 위생지식 및 가정에서의 위생관리 습관[29], 가정 내에서의 도시락 취급 및 섭취 실태[30] 등 위생관련 연구는 최근 활발히 진행되었으나 가정배달급식 수혜노인에 대한 영양위험도 평가 연구는 미비한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 가정배달급식 수혜 노인의 특징과 영양위험도를 알아보고, 수혜노인의 특징이 영양위험도에 미치는 영향을 분석하였다.
제안 방법
본 연구에서 사용한 설문지는 기존문헌을 참고로 개발하였고[11-14, 27-28], 가정배달급식 노인 수혜자를 대상으로 예비조사를 실시하여 수정·보완하였다. 설문지는 수혜 노인의 특성, 영양위험도, 일반사항으로 구성되었다.
서울지역의 노인복지관 6곳을 선정하고 가정배달급식 수혜자의 설문조사 참여에 대한 동의를 얻은 후 설문을 실시하였다. 가정배달급식 수혜자를 무작위로 선정하고, 직접 방문을 통하여 인터뷰 형식으로 설문조사를 실시하였다. 수혜 가정을 방문하기 전, 전화로 참여의사를 묻고 참여의사가 있는 수혜자를 연구자들이 사회복지사 또는 생활관리사와 함께 방문하였다.
본 연구는 서울지역 노인복지관 6곳의 가정배달급식 수혜 노인 220명을 대상으로 건강상태, 치아상태, 신체활동, 사회참여활동, 우울, 이웃과의 관계, 영양위험도를 조사하였고, 수혜 노인의 특징이 영양위험도에 미치는 영향을 분석하였다. 응답자의 연령별 분포는 70대가 39.
대상 데이터
수혜 가정을 방문하기 전, 전화로 참여의사를 묻고 참여의사가 있는 수혜자를 연구자들이 사회복지사 또는 생활관리사와 함께 방문하였다. 각 기관의 도시락 또는 밑반찬 배달서비스를 제공받고 있는 재가노인 228명을 선정하였고, 2017년 1월부터 2월까지 설문조사를 실시하였다. 이 중 불완전한 응답을 제외한 총 220부를 분석에 이용하였다.
각 기관의 도시락 또는 밑반찬 배달서비스를 제공받고 있는 재가노인 228명을 선정하였고, 2017년 1월부터 2월까지 설문조사를 실시하였다. 이 중 불완전한 응답을 제외한 총 220부를 분석에 이용하였다. 본 연구는 대전대학교 생명윤리심의위원회(IRB 승인번호: 1040647-201611-HR-010-03)의 승인을 받아 수행되었다.
데이터처리
조사항목별로 빈도와 평균, 표준편차 등의 기초통계량을 계산하였고, 연령에 따른 그룹 간의 차이를 보기 위하여 교차분석과 독립표본 t-검정을 실시하였다. 수혜 노인의 특성과 영양위험도간의 연관성 측정을 위해 상관분석을 하였고, 항목들 간의 인과관계를 확인하기 위해 단순회귀분석을 실시하였다.
, Armonk, NY, USA)를 이용하여 분석하였다. 조사항목별로 빈도와 평균, 표준편차 등의 기초통계량을 계산하였고, 연령에 따른 그룹 간의 차이를 보기 위하여 교차분석과 독립표본 t-검정을 실시하였다. 수혜 노인의 특성과 영양위험도간의 연관성 측정을 위해 상관분석을 하였고, 항목들 간의 인과관계를 확인하기 위해 단순회귀분석을 실시하였다.
이론/모형
가정배달급식 수혜 노인의 영양위험도 판정을 위하여 NSI checklist를 활용하였고[31, 33], 항목별 실천율은 Table 3에 제시하였다. 질병으로 인해 식사 제한을 받는 경우가 34.
성능/효과
8%를 보였다. 건강상태, 치아상태, 신체활동, 사회참여활동은 영양위험도에 정(+)의 영향을 보였고, 우울을 영양위험도에 부(-)의 영향을 보이는 것으로 분석되었다. 노인들은 신체기능의 노화와 오랜 기간의 올바르지 못한 식습관이 누적되어 건강이 악화되는 경우가 많고, 생리적 변화 뿐 아니라 사회적, 심리적 요인도 영양상태를 악화시킨다.
본 연구에서는 노인의 주관적 평가에 의한 건강상태, 치아 상태, 신체활동, 사회참여활동, 우울 정도는 영양위험도에 영향을 미치는 것으로 분석되었다. Choi 등[38]의 연구에서도 노인의 주관적 건강상태는 영양위험도와 밀접한 관계가 있는 것으로 나타났다.
후속연구
본 연구는 서울 일부지역의 가정배달급식 서비스를 이용하는 수혜자에 국한되어 수행되어, 모든 재가 노인을 대상으로 보편화하여 적용하기에는 한계가 존재한다. 향후 연구에서는 거주지역이나 형태, 사회경제적 수준 등을 세분화한 노인집단을 대상으로 노인의 영양위험도에 영향을 미치는 요인을 검증하여 보다 실증적인 연구가 필요하다.
질의응답
핵심어
질문
논문에서 추출한 답변
가정배달 급식서비스는 무엇인가?
가정배달 급식서비스는 노화, 질병, 경제적 어려움 등으로 스스로 음식을 조리하는 것이 불가능하며 거동이 불편한 노인들에게 도시락이나 밑반찬을 제공하여 건강유지에 필요한 영양을 공급하는 것이다[28]. 수혜자를 대상으로 수행된 연구들은 수혜자의 위생지식 및 가정에서의 위생관리 습관[29], 가정 내에서의 도시락 취급 및 섭취 실태[30] 등 위생관련 연구는 최근 활발히 진행되었으나 가정배달급식 수혜노인에 대한 영양위험도 평가 연구는 미비한 실정이다.
노인의 삶을 질을 향상시키기 위한 보건복지 정책을 마련하기 위한 방법에는 어떤 것이 있는가?
노인의 건강 만족도가 낮아지면 생리적, 신체적으로 약화되고 정신적, 심리적 변화를 겪게 되면서 전반적으로 삶의 질이 저하되므로, 노인이 인식하는 건강상태는 삶의 질을 결정하는 중요한 요인이 된다[15]. 노인의 삶을 질을 향상시키기 위한 보건복지 정책을 마련하기 위해서는 무엇보다도 건강위험요인을 미리 차단하고 건강유지에 적절한 영양을 공급하는 것이 중요하다[16]. 노인의 건강상태는 남성노인보다 여성노인, 연소노인보다는 고령노인의 삶의 질에 많은 영향을 주는 주요요인으로 나타났다[17].
참고문헌 (59)
Statistics Korea. Prospective statistics of Korean population 2015-2065 [Internet]. Statistics Korea. 2016. cited 2019 Apr 25. Available from: http://www.kostat.go.kr
Int J Nurs Pract Brownie 12 2 110 2006 10.1111/j.1440-172X.2006.00557.x
Korean J Gerontol Soc Welf Kim 74 1 7 2019 10.21194/kjgsw.74.1.201903.7
Who cares wins: Improving the outcome for older people admitted to the general hospital: Guidelines for the development of Liaison Mental Health Services for older people Royal College of Psychiatrists 30 2005
J Korean Acad Nurs Park 37 6 941 2007 10.4040/jkan.2007.37.6.941
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.