[국내논문]고사리(Pteridium aquilinum) 뿌리 전분의 이화학적 특성에 관한 연구 -1. 전분의 일반 성상 및 화학적 특성- Physico-chemical Properties of Bracken(Pteridium aquilinum) Root Starch -1. Morphology and Chemical Properties- 중복기사검색원문보기
고사리 뿌리 전분의 일반 성상 및 화학적 특성을 연구한 결과는 다음과 같다. 1. 각종 현미경으로 전분입자를 관찰한 결과 외형은 장방구형(長方求刑) 또는 누에고치형이었고 입자의 크기는 장경(長徑) $10\mu$, 단경(短經) $8\mu$이고 대부분이 직경 $5-12\mu$범위였다. 전분입자는 중앙에 hilum을 가진 단위(單位)으로서 십자형(十字形)의 birefringence를 보였다. 2. X-선분석에 의한 전분입자의 결정 구조는 전형적인 지하전분의 구조인 B형이었다. 3. 전분에는 인이 150ppm함유되어 있었으며 이는 대부분 amylopectin에 함유되어 있었다. 4. 전분의 비중은 1.49, amylose함량은 22%, ferricyanide number는 0.292, alkali number 11.03 그리고 blue value는 0.4이었다. 5. Amylose의 iodine affinity는 16.1, 분자량은 83,300, amylopectin의 분지도는 3.7%, segment당 glucose unit는 27이었다.
고사리 뿌리 전분의 일반 성상 및 화학적 특성을 연구한 결과는 다음과 같다. 1. 각종 현미경으로 전분입자를 관찰한 결과 외형은 장방구형(長方求刑) 또는 누에고치형이었고 입자의 크기는 장경(長徑) $10\mu$, 단경(短經) $8\mu$이고 대부분이 직경 $5-12\mu$범위였다. 전분입자는 중앙에 hilum을 가진 단위(單位)으로서 십자형(十字形)의 birefringence를 보였다. 2. X-선분석에 의한 전분입자의 결정 구조는 전형적인 지하전분의 구조인 B형이었다. 3. 전분에는 인이 150ppm함유되어 있었으며 이는 대부분 amylopectin에 함유되어 있었다. 4. 전분의 비중은 1.49, amylose함량은 22%, ferricyanide number는 0.292, alkali number 11.03 그리고 blue value는 0.4이었다. 5. Amylose의 iodine affinity는 16.1, 분자량은 83,300, amylopectin의 분지도는 3.7%, segment당 glucose unit는 27이었다.
The morphology and chemical properties of bracken (Pteridium aquilinum) root starch were investigated. The starch granules were mainly sphere and cocoon with the diameter of $5-12\mu$. Polarized micrograph indicated that the starch granule had a hilum at the center of granule, showing a c...
The morphology and chemical properties of bracken (Pteridium aquilinum) root starch were investigated. The starch granules were mainly sphere and cocoon with the diameter of $5-12\mu$. Polarized micrograph indicated that the starch granule had a hilum at the center of granule, showing a crossed-birefringence. X-ray diffraction pattern demonstrated that the granules showed B-type. The density of the starch was 1.49 and the amylose content was 22%. The ferricyanide number and alkali number were 0.292 and 11.03, respectively. Proximate analysis showed that the starch contained 0.52% lipid, 0.63% ash and 150ppm phosphorus of which over 80% were found in the amylopectin fraction. The iodine affinity and molecular weight of amylose were 16.1 and 83,000 respectively. The degree of branching and glucose units per segment of amylopectin were 3.7% and 27, respectively.
The morphology and chemical properties of bracken (Pteridium aquilinum) root starch were investigated. The starch granules were mainly sphere and cocoon with the diameter of $5-12\mu$. Polarized micrograph indicated that the starch granule had a hilum at the center of granule, showing a crossed-birefringence. X-ray diffraction pattern demonstrated that the granules showed B-type. The density of the starch was 1.49 and the amylose content was 22%. The ferricyanide number and alkali number were 0.292 and 11.03, respectively. Proximate analysis showed that the starch contained 0.52% lipid, 0.63% ash and 150ppm phosphorus of which over 80% were found in the amylopectin fraction. The iodine affinity and molecular weight of amylose were 16.1 and 83,000 respectively. The degree of branching and glucose units per segment of amylopectin were 3.7% and 27, respectively.
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