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논문 상세정보

시판 녹차중 카테킨의 함량 분석

Analysis of Catechin Contents in Commerical Green Tea By HPLC

한국영양식량학회지 v.21 no.4 , 1992년, pp.386 - 389  
초록

녹차에 있어서 맛성분으로도 중요하고, 최근에는 그 약리작용의 연구과 활발히 연구되고 있는 catechin의 함량 분석을 국산 시판 녹차를 시료로 하여 시도하였다. 100mg의 시료 분말 녹차를 열수 출출한 후 $CHCl_3$를 가하여 시료 용액으로 부터 caffeine를 제거시키고 EtOAc를 가하여 catechin류를 추출 농축하여 5ml로 한 다음 $0.45\;\mu\textrm{m}$ membrane filter를 통과시킨 후 $2\;\mu\textrm{l}$을 HPLC에 주입시켰다. 4종류의 고순도 정량분석용 catechin류를 표준용액으로 한 검량선법에 의하여 시료중의 catechin 함량을 구하였다. 그 결과, EGCg의 함량(찐 1번차 : 7.54%, 볶은 1번차 : 7.88%)이 가장 많았고 EGC, ECg, EC의 순서로 그 함량이 감소하엿다. 수확시기가 늦은 2번차에서는 EGCg, ECg 와 같은 gallate는 증가하고 EGC는 약간 감소하는 경향을 나타내어 차의 맛에 영향을 주는것 같다.

Abstract

The four main tea catechin components (-)-epicatechin (EC), (-)-epigallocatechin (EGC) , (-)-epicatechin gallate (ECg), and (-)-epigallocatechin gallate (EGCg) were analyzed quantitatively from commerical green teas by HPLC. CATechin of the most amounts in steamed and parched teas was EGcg (steamed 1st : 7.54% , parched 1st : 7.88%). Amounts of catechins decreased in the following order : EGCg > EGC>ECg>EC. Almost same tendency of catechin components change of 1st tea and 2nd tea differed to harvesting time being observed in steamed and parched teas. In 2nd tea, amounts of EGCg increased more than in 1st tea. It seems that this change effects on the quality of tea taste.

참고문헌 (0)

  1. 이 논문의 참고문헌 없음

이 논문을 인용한 문헌 (7)

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  2. 2000. "Changes in Chemical Compositions of Green Tea (Camellia sinensis L) under the Different Extraction Conditions" 생명과학회지 = Journal of life science, 10(2): 202~209 
  3. 2004. "Physicochemical Quality Comparison of Commercial Doenjang and Traditional Green Tea Doenjang" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 33(1): 132~139 
  4. 2004. "The Changes of Chlorophyll Contents in 5 Korean Green Teas by the Extraction Temperatures and the Number of Soaking" 東아시아食生活學會誌 = Journal of the East Asian Society of Dietary Life, 14(2): 156~160 
  5. Kwon, Gu-Joong ; Choi, Dae-Sung ; Wang, Myeong-Hyeon 2007. "Biological Activities of Hot Water Extracts from Euonymus alatus Leaf" 한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, 39(5): 569~574 
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  7. Choung, Myoung-Gun ; Lee, Min-Seuk 2008. "Optimal HPLC Condition for Simultaneous Determination of Catechins and Caffeine in Green Tea Extracts" Korean journal of crop science = 韓國作物學會誌, 53(2): 224~232 

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