참치 가공부산물로부터 단백질 분해효소를 이용한 기능성 천연조미료 제재의 개발 2. 분말 참치 가수분해물의 향미성분 Development of Functional Seasoning Agents from Skipjack Processing By-product with Commercial Proteases 2. Flavor Compounds in Powdered Skipjack Hydrolysate원문보기
참치 가공 부산물로부터 제조한 가수부내물의 질소 화합물의 경우 생시료에서는 3.91g%인 반면에, 가수분해물에서는 24.94g%로서 생시료에 비해 6.4배 이상의 높은 함량을 나타내었다. 생시료에서는 lysine이 889.13mg%로서 전체 아미노산 함량의 22.73%를 차지하였고, 그 외 taurine, 3-methylhistidine, anserine, alanine의 순으로 함량이 많았으나 가수분해물에서는 anserine이 3,041.12mg%로서 전체 함량의 12.19%를 차지하였고 그 외 histidine, leucine, hydroxyproline, arginine, phenylalanine, taurine의 순으로 높은 함량을 나타내었다. 지방산 분석결과에서는 두 시료 모두 포화지방산의 함량이 각각 55.14%와 49.28%로 높았다. 주요 지방산으로는 $C_{16:0}$, $C_{18:0}$, $C_{18:1/}$, $C_{22:6}$가 주요 지방산으로서 전체 함량의 75% 정도를 차지하였으며 특히 가수분해물 중의 polyene산은 생시료에 비해 1.4배 높게 나타났다. 휘발성 향기성분을 분석한 결과 총 99종의 화합물이 동정되었는데 이중에서 생시료에서는 75종의 화합물이, 가수분해물에서는 72종의 화합물이 검출되었다. 그리고 이들은 주로 알데히드류(28종), 케톤류(20종), 알콜류(19종), 함질소화합물류(5종), 방향족화합물류(10종), 퓨란류(4종)와 기타 화합물류(12종)으로 구성되어 있었다. 특히 산화취성분인 알데히드류 및 방향족화합물은 생시료에 비하여 가수분해물에서는 상당량 감소된 반면, 고소한 향기성분인 heterocyclic 화합물이 상대적으로 증가하였다.다.
참치 가공 부산물로부터 제조한 가수부내물의 질소 화합물의 경우 생시료에서는 3.91g%인 반면에, 가수분해물에서는 24.94g%로서 생시료에 비해 6.4배 이상의 높은 함량을 나타내었다. 생시료에서는 lysine이 889.13mg%로서 전체 아미노산 함량의 22.73%를 차지하였고, 그 외 taurine, 3-methylhistidine, anserine, alanine의 순으로 함량이 많았으나 가수분해물에서는 anserine이 3,041.12mg%로서 전체 함량의 12.19%를 차지하였고 그 외 histidine, leucine, hydroxyproline, arginine, phenylalanine, taurine의 순으로 높은 함량을 나타내었다. 지방산 분석결과에서는 두 시료 모두 포화지방산의 함량이 각각 55.14%와 49.28%로 높았다. 주요 지방산으로는 $C_{16:0}$, $C_{18:0}$, $C_{18:1/}$, $C_{22:6}$가 주요 지방산으로서 전체 함량의 75% 정도를 차지하였으며 특히 가수분해물 중의 polyene산은 생시료에 비해 1.4배 높게 나타났다. 휘발성 향기성분을 분석한 결과 총 99종의 화합물이 동정되었는데 이중에서 생시료에서는 75종의 화합물이, 가수분해물에서는 72종의 화합물이 검출되었다. 그리고 이들은 주로 알데히드류(28종), 케톤류(20종), 알콜류(19종), 함질소화합물류(5종), 방향족화합물류(10종), 퓨란류(4종)와 기타 화합물류(12종)으로 구성되어 있었다. 특히 산화취성분인 알데히드류 및 방향족화합물은 생시료에 비하여 가수분해물에서는 상당량 감소된 반면, 고소한 향기성분인 heterocyclic 화합물이 상대적으로 증가하였다.다.
Nitrogenous compounds in hydrolysate of skipjack processing by-product(SPB) was increased 6.4 times in amount comparing that of raw SPB. The major compounds in hydrolysate were anserine, histidine, leucine, hydroxyproline, arginine, phenylalanine and taurine, and composed 56.25% of total nitrogenous...
Nitrogenous compounds in hydrolysate of skipjack processing by-product(SPB) was increased 6.4 times in amount comparing that of raw SPB. The major compounds in hydrolysate were anserine, histidine, leucine, hydroxyproline, arginine, phenylalanine and taurine, and composed 56.25% of total nitrogenous compounds. In fatty acid composition, the highest amount was saturated fatty acids in both samples. Polyunsaturated fatty acids such as $C_{20:5}$ and $C_{22:6}$ were increased after hydrolysis. A total of 99 volatile compounds was detected in raw and hydrolysate of SPB by vacuum simultaneous steam distillation-solvent extraction/gas chromatography/mass chromatorgraphy. Of these, 75 compounds were identified in raw SPB, while 72 compounds were identified in hydorlysate of SPB. There compounds were composed mainly of 28 aldehydes, 20 ketones, 19 alcohols, 5 nitrogen containing compounds, 5 aromatic hydrocarbons, 4 furans and 12 miscellaneous compounds. Levels of aldehydes and aromatic hydrocarbons decreased after hydrolysis, whereas heterocyclic compounds such as pyrazies, furans increased.
Nitrogenous compounds in hydrolysate of skipjack processing by-product(SPB) was increased 6.4 times in amount comparing that of raw SPB. The major compounds in hydrolysate were anserine, histidine, leucine, hydroxyproline, arginine, phenylalanine and taurine, and composed 56.25% of total nitrogenous compounds. In fatty acid composition, the highest amount was saturated fatty acids in both samples. Polyunsaturated fatty acids such as $C_{20:5}$ and $C_{22:6}$ were increased after hydrolysis. A total of 99 volatile compounds was detected in raw and hydrolysate of SPB by vacuum simultaneous steam distillation-solvent extraction/gas chromatography/mass chromatorgraphy. Of these, 75 compounds were identified in raw SPB, while 72 compounds were identified in hydorlysate of SPB. There compounds were composed mainly of 28 aldehydes, 20 ketones, 19 alcohols, 5 nitrogen containing compounds, 5 aromatic hydrocarbons, 4 furans and 12 miscellaneous compounds. Levels of aldehydes and aromatic hydrocarbons decreased after hydrolysis, whereas heterocyclic compounds such as pyrazies, furans increased.
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