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논문 상세정보

마늘과 생강의 항균성 및 증류성분

Antimicrobial Activity and Distilled Components of Garlic(Allium sativum L.) and Ginger(Zingiber officinale Roscoe)

초록

향신료 중에서 항균성 물질을 분리 정제하고, 그 저해 양상 및 작용 기구를 규명하고자 하는 연구의 일환으로 대표적인 향신료인 마늘과 생강을 대상으로 하여 각종 용매로 추출한 추출물의 항균성을 확인하는 한편, 이들의 증류 성분을 추출, 분리, 동정하였다. 마늘의 각종 추출물은 대체로 Gram 양성균보다는 Gram 음성균에 강한 항균성을 나타내었고, 효모에 대해서도 매우 강한 항균성을 보였는데, 추출에 사용된 용매 중에는 에테르를 사용한 추출물에서 비교적 강한 항균성을 나타내었다. 생강의 경우도 항균성 물질은 에테르를 용매로 사용할 때 세균에 대한 항균 효과를 기대할 수 있었다. 마늘과 생강의 증류 성분을 SDE장치를 사용하여 추출하고, 이를 GC/MSD와 Kovat's retention index로 분석한 결과, 각각 13종과 21종이 동정되었다. 마늘에는 함황화합물이 가장 많은 종을 차지하였고, 생강에는 탄수화물이 가장 많은 종을 차지하였다. 마늘의 특징적 방향에 기여하는 성분으로는 di-2-propenyl disulfide, methyl 2-propenyl disulfide, 2-vinyl-4H-1,3-dithiirane 및 3,3'-thiobis-1-propene이었고, 생강의 특징적 방향에 기여하는 성분으로는 ${\alpha}-zingibirene$, ${\beta}-phellandrene$, ${\beta}-sesquiphellandrene$ 및 camphene이었다.

Abstract

In order to investigate the possible use of spices as natural preservatives) antimicrobial activities of garlic and ginger, representative spices, were examinated. Distilled components of garlic and ginger were also analyzed. Each extract of garlic was more suppressive on the growth of Gram negative bacteria than that of Gram positive bacteria. Extracts of garlic were showed effective suppressions on the growth of yeasts. Of the extracts of garlic, ether extract was highest among antimicrobial activities. In the case of ginger, ether extract of ginger was effective for growth inhibition of tested bacteria. Distilled components of garlic and ginger were extracted by simultaneous steam distillation extraction apparatus. The concentrates were analyzed with GC/MSD and Kovat's retention index and identified 13 components and 21 components respectively. Distilled components of garlic and ginger were full of sulfur compounds and hydrocarbons, respectively. di-2-Propenyl disulfide, methyl 2-propenyl disulfide, 2-vinyl-4H-1,3-dithiirane and 3,3'-thiobis-1-propene were major principal aroma compounds in garlic. ${\alpha}-zingibirene$, ${\beta}-phellandrene$, ${\beta}-sesquiphellandrene$ and camphene were major principal compounds in ginger.

참고문헌 (0)

  1. 이 논문의 참고문헌 없음

이 논문을 인용한 문헌 (6)

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  2. Kim, Jung-Hee ; Kim, Hyun-Sook ; Ryu, Hye-Sook 2007. "Effects of a Plant Water Extract Mixture(Ixeris sonchifolia Hance, Oenanthe javanica, Fagopyrum esculentum Moench, Hizikia fusiforme, Zingiber officinale Roscoe) on Mouse Immune Cell Activation" 한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, 20(1): 74~78 
  3. Kim, Sung-Ae ; Oh, Se-In ; Lee, Mee-Sook 2007. "Antioxidative and Cytotoxic Effects of Solvent Fractions from Elaeagnus multiflora" 한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, 20(2): 134~142 
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  5. Oh, Se-In ; Lee, Mee-Sook 2008. "Antioxidative and Cytotoxic Effects of Ethanol Extracts from Elaeagnus multiflora" 한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, 21(4): 403~409 
  6. Ryu, Hye-Sook 2008. "Effects of Job's Tears(Yul-Moo) Extracts on Mouse Splenocyte and Macrophage Cell Activation" 한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, 21(1): 1~6 

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