$\require{mediawiki-texvc}$
  • 검색어에 아래의 연산자를 사용하시면 더 정확한 검색결과를 얻을 수 있습니다.
  • 검색연산자
검색연산자 기능 검색시 예
() 우선순위가 가장 높은 연산자 예1) (나노 (기계 | machine))
공백 두 개의 검색어(식)을 모두 포함하고 있는 문서 검색 예1) (나노 기계)
예2) 나노 장영실
| 두 개의 검색어(식) 중 하나 이상 포함하고 있는 문서 검색 예1) (줄기세포 | 면역)
예2) 줄기세포 | 장영실
! NOT 이후에 있는 검색어가 포함된 문서는 제외 예1) (황금 !백금)
예2) !image
* 검색어의 *란에 0개 이상의 임의의 문자가 포함된 문서 검색 예) semi*
"" 따옴표 내의 구문과 완전히 일치하는 문서만 검색 예) "Transform and Quantization"
쳇봇 이모티콘
안녕하세요!
ScienceON 챗봇입니다.
궁금한 것은 저에게 물어봐주세요.

논문 상세정보

원주 지역 일부 대학생의 식생활 태도 조사

A Study on Dietary Attitudes of College Students in Wonju Areas

Abstract

The purpose of this study was to survey several aspects of health and food related behavior of college students in Wonju area. Questionnaires were delivered personally to 430 students. The 37.9% of subjects were self-boarded and 27.4% lived in their home in Wonju area. They spend 230,000 won in average per month. Male students spent money more than female students and self-boarding students spent money more than other residental type students. The 90% of subjects thought they were healthy and the 25% of subjects exercised regularly. The subjects self-recognized their body as fat were more concerning about their weight control and had more weight control experience. SeIf-boarding students tended to skip their meals and had unbalanced diet. Students who lived in dormitory tended to skip meal less. Female students showed higher scores at balanced diet, snack intake, and left meal than male students. Self recognized their body as medium showed lower scores at overeating and eating irregularly. The amount of consumption of carbonated beverage was the highest among several instant foods. The frequencies of intake of those instant foods were different by gender, residental types, and eating behaviors.

저자의 다른 논문

이 논문을 인용한 문헌 (6)

  1. 1. 강희정, 강희정, 조경자 2004. "부산지역 대학생들의 식습관 및 식이섭취 실태에 대한 조사연구" 韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, 19(1): 70~82 
  2. 2. 임양순 2006. "강원지역 대학생의 식생활 관련 교양과목이 영양지식 및 식생활 태도에 미치는 영향" 대한가정학회지 = Journal of the Korean Home Economics Association, 44(5): 119~128 
  3. 3. 김미정 2008. "서울지역 대학생들의 일반특성에 따른 외식 행동 및 선호 메뉴 조사" 한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, 24(4): 525~535 
  4. 4. 박은형, 정희경, 김영아 2009. "인천 지역 대학생의 거주 형태에 따른 식행동에 관한 연구" 東아시아食生活學會誌 = Journal of the East Asian Society of Dietary Life, 19(6): 909~920 
  5. 5. 하애화, 류혜숙 2010. "연령에 따른 경기 지역 종합검진 영양 상담자의 식습관과 식이 섭취 패턴 - 2007 건강증진센터 자료 분석 -" 한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, 23(4): 531~541 
  6. 6. 김미정 2010. "대학생들의 BMI 지수에 따른 외식 식행동 - 서울지역을 중심으로" 한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, 26(4): 450~457 

원문보기

원문 PDF 다운로드

  • ScienceON :

원문 URL 링크

원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다. (원문복사서비스 안내 바로 가기)

이 논문 조회수 및 차트

  • 상단의 제목을 클릭 시 조회수 및 차트가 조회됩니다.

DOI 인용 스타일

"" 핵심어 질의응답