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돼지도축장의 생물학적 위해요소에 대한 중요관리점 설정
A study on establishment of bio-hazard analysis and critical control point for pork slaughter house 원문보기

韓國家畜衛生學會誌 = Korean journal of veterinary service, v.24 no.2, 2001년, pp.117 - 126  

옥천석 (경기도축산위생연구소) ,  정지영 (경기도축산위생연구소) ,  송은아 (경기도축산위생연구소) ,  이성식 (경기도축산위생연구소)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

To ensure the safety of domestic livestock products, the government made it obligatory to enforce the hazard analysis critical control point(HACCP) in all domestic slaughterhouses. Under the HACCP, most of the hazards generated in slaughterhouses are bio-hazards, especially pathogenic bacteria. In o...

주제어

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문제 정의

  • 따라서, 본 연구는 향후 국내 중소규모 돼지도축장에서 HACCP를 적용하는데 가장 중요한 것 중의 하나임과 동시에 위해요소의 대부분을 차지하고 있는 생물학적 위해 요소를 효과적으로 제어하기 위한 CCP를 설정하거나 시설개선을 위한 기초자료로 활용되고자 도죽지육 중에서 오염예측이 가능한 주요 부위 5곳과 도축 직전의 생체표면에 대한 미생물의 오염도와 작업 중인 도축장 내부의 공기 오염상황을 조사하였다.
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