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서목태(Rhynchosia nulubilis) 추출물이 고지방 및 고콜레스테롤 식이 급여 흰쥐의 혈청 지질 농도에 미치는 영향
Effects of Methanol Extracts from Rhynchosia nulubilis on serum Lipid Concentrations in Rats fed High Fat and High Cholesterol Diet 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.17 no.1, 2002년, pp.64 - 69  

한성희 (원광보건대학 식품과학과) ,  신미경 (원광대학교 생활과학대학 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The effects of the Rhynchosia nulubilis extracts on serum lipid concentrations were evaluated in rats. Forty-two male Sprague-Dawley rats weighing $100{\pm}10g$ were divided into six groups and fed high fat and high cholesterol diets for four weeks. Experimental groups were administered w...

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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 콩 제품 가공시에 부산물로 폐기되는 콩 껍질에는 80%의 식이섬유소와 isoflavone, antocyamn 색소 등이 함유되어 있어 이의 생리적인 효과는 매우 크다고 볼 때 서목태 콩껍질 조차 이용하므로써 콩 부산물의 부가가치를 높이고 폐기물을 줄일 수 있는 방안으로 서목태 추출물이 고지방식이와 고콜레스테롤 함유 식이를 동시에 급여하였을때 흰쥐의 혈중 지질에 미치는 영향을 조사하였다.
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참고문헌 (24)

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