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유도비만 흰쥐에서 발효 서목태가 미치는 생리활성
Bioactivities of Fermented Rhynchosia nulubilis in Dietary Obese Rats 원문보기

KSBB Journal, v.30 no.6, 2015년, pp.339 - 344  

배귀정 (신라대학교 의생명과학대학 생명공학과) ,  하배진 (신라대학교 의생명과학대학 생명공학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was to examine the lipid metabolism of fermented Rhynchosia nulubilis (FRN) in obese rats. The abnormal content of blood lipids often results in metabolic diseases, such as obesity and hyperlipidemia. Seven weeks female Sprague-Dawley rats were divided into four groups and fed high fat di...

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문제 정의

  • 본 연구에서는 발효 서목태의 항비만 활성을 비교 분석하여 기능성 식품에서 항비만 효과에 기초 자료를 제공하고자 한다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
LDL이 동맥에 미치는 영향은 어떠한가? LDL은 콜레스테롤, 콜레스테롤 에스테르 (ester), TG 등을 간에서 말초조직으로 운반하는 역할을 한다. 주로 동맥 혈관 벽에 붙어 동맥경화를 일으키거나 심장질환의 원인이 되는 인자로 혈중 농도가 높아질수록 그 위험성이 커진다. LDL의 감소와 HDL의 증가를 유도하여 심혈관계와 관련된 질병의 예방 및 치료에 도움을 준다 [5,12].
콩류에 함유된 것은 무엇이며, 효과는 어떠한가? 콩류는 식이섬유소, isoflavone, steroids, saponin, carotenoids 등이 함유되어 있어 항암작용 및 콜레스테롤 농도 저하, 심장 질환 예방 등의 효과가 있는 것으로 알려져있다. Isoflavone이 다량 함유된 서목태 (Rhynchosia nulubilis)는 쥐눈이콩, 약콩 이라고도 한다.
HDL의 기능은 무엇인가? HDL은 말초조직 및 혈관 벽에 축적된 콜레스테롤을 재 분산시켜 혈중 콜레스테롤을 감소시켜 동맥경화를 방어할 수 있는 것으로 [8], 최근 연구들에 의하면, 콜레스테롤 역수송 이외에도 항염증, 항산화, 항응고 작용 및 혈관내피세포를 보호하는 기능을 한다 [13]. HDL이 많으면 고지혈증 억제를 비롯한 심혈관계 질환을 예방하는 데 도움이 된다 [1].
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참고문헌 (17)

  1. Bae, C. R., D. Y. Kwon, and Y. S. Cha (2013) Anti-obesity effects of salted and unsalted Doenjang supplementation in C57BL/6J mice fed with high fat diet. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 42: 1036-1042. 

  2. Friedwald, W. T., R. I. Levy, and D. S. Fedrreicson (1972) Estimation of the concentration of low density lipoprotein cholesterol in plasma, without used of the preparative ultracentrifuge. Clin. Chem. 18: 499-508. 

  3. Ha, B. J., C. S. Nam, E. K. Park, and K. S. Kang (2006) The relevance of Salicornia herbacea and Epimedium koreanum to hepatotoxicity. J. Nat. Sci. 15: 55-60. 

  4. Jang, I. T., M. G. Kang, S. H. Yi, S. I. Lim, H. R. Kim, B. H. Ahn, and J. S. Lee (2012) Physiological functionality of nuruk, makgeolli and cheonggukjang made with fungi and bacteria isolated from korean traditional fermented foods. Korean J. Mycol. 40: 164-173. 

  5. Jung, S. G. (2011) Effects of caffeine intake with power walking on body composition and triglyceride, FFA, LDL cholesterol, glucose, lactic acid in blood for obese female. M. S. Thesis. Sangmyung, Seoul, Korea. 

  6. Kang, S. A. and J. A. Han (2004) Acetycholinesterase Inhibiting effect and free radical scavenging effect of soybean (Glycine max) and yak-kong (Rhychosia nulubilis). J. East Asian Soc. Dietary Life 14: 64-69. 

  7. Kim, B. W. and K. S. Roh (2000) Study on the activity of GOT and GPT in the hepatotoxic rat treated Lycium chinense mill. Korean J. Biomed. Lab. Sci. 6: 187-192. 

  8. Kim, H. S., J. H. You, Y. C. Jo, Y. J. Lee, I. B. Park, J. W. Park, M. A. Jung, Y. S. Kim, and S. O. Kim (2013) Inhibitory effects of Phellinus linteus and rice with Phellinus linteus mycelium on obesity and diabetes. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 42: 1029-1035. 

  9. Lee, J. Y. (2013) Obesity and risk factors of metabolic syndrome in korean adolescents. M. S. Thesis. Chung-Ang university, Seoul, Korea. 

  10. Pandhare, R. B., B. Sangameswaran, P. B. Mohite, and G. Khanage (2012) Anti-hyperglycaemic and lipid lowering potential of Adenanthera pavonina Linn. in streptozotocin induced diabetic rats. Orient Pharm. Exp. Med. 12: 197-203. 

  11. Park, K. Y. (2012) Increased health functionality of fermented foods. Food Ind. Nutr. 17: 1-8. 

  12. Park, S. J., Y. J. Jeon, H. J. Kim and J. S. Han (2013) Anti-obesity effects of Ishige okamurae extract in C57BL/6J mice fed high-fat diet. Korean J. Food Sci. Tech. 45: 199-205. 

  13. Park, Y. M. and K. K. Kwang (2011) Residual cardiovascular risk remains despite of statin treatment: Importance of high-density lipoprotein cholesterol. Korean J. Med. 80: 397-401. 

  14. Ryu, B. H., J. O. Park, H. S. Kim, and B. G. Lim (2001) Activity of superoxide dismutase (SOD) by fermented soybean. Korean J. Life Sci. 11: 574-581. 

  15. Shin, M. K. and S. H. Han (2002) Effects of methanol extracts from Rhynchosia nulubilis on serum lipid concentrations in rats fed high fat and high cholesterol diet. Korean J. Diet. Cult. 17: 64-69. 

  16. Xu, Y., K. Ohinata, M. M. Meguid, W. Marx, T. Tada, C. Chen, R. Quinn, and A. Inui (2002) Gastric bypass model in the obese rat to study metabolic mechanisms of weight loss. J. Surgical Res. 107: 56-63. 

  17. Yang, S. Y., J. H. Kang, and K. W. Lee (2013) Protective effect of functional Perilla frutescens hot-water extract against tert-butyl hydroperoxide-Induced liver oxidative damage in rats. J. Food Hyg. Safety 28: 146-151. 

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