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난백의 첨가수준에 따른 약과의 품질특성
Quality Characteristics of Yackwa Prepared by Different Amounts of Egg White 원문보기

한국조리과학회지 = Korean Journal of Food and Cookery Science, v.18 no.1, 2002년, pp.81 - 86  

윤숙자 (배화여자대학 전통조리과, 한국전통음식연구소)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Yackwa was prepared by the addition of different amounts of egg white, and the samples were analyzed by texture profile analysis, Hunter's colorimetry and sensory evaluation during 5 days of storage. Tn texture profile analysis, the hardness, gumminess and chewiness of Yackwa were increased in all t...

주제어

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문제 정의

  • 본 연구에서는 전보에 이어 약과 제조시 단백질원으로서 난백을 첨가하여 영양적 가치 및 특유의 물성 특성을 부여하고, 저장기간에 따른 약과의 기계적 특성 및 관능적 기호도에 따른 품질을 평가하여 난 백 첨가량에 따른 약과의 품질특성 변화를 조사하고, 현대인의 기호도에 알맞는 표준조리법을 제시하고자 하였다.

가설 설정

  • 2) Mean value followed by different superscript in same row means significantly different at p<0.05.
  • 2) Mean value followed by different superscript in same row means significantly different at p<0.05.
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참고문헌 (21)

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