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약과반죽에 사용된 주류의 종류가 약과의 조직과 품질에 미치는 영향
Effect of Alcoholic Drinks in Dough on the Structure and Quality of Yackwa 원문보기

한국조리과학회지 = Korean Journal of Food and Cookery Science, v.18 no.2, 2002년, pp.232 - 237  

김소원 (동덕여자대학교 식품영양학과) ,  김명애 (동덕여자대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was performed to examine the effect of various alcoholic drinks used for the preparation of Yakwa dough on the quality characteristics of Yakwa. The effects were compared with the ones prepared with water in terms of expansion ratio, micro-structure, mechanical and sensory characteristics...

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문제 정의

  • 본 연구에서는 약과의 반죽형성을 위해 사용되는 주류가 약과의 맛이나 조직감에 어떠한 영향을 미 치는가를 조사하기 위하여 청주를 비롯하여 소주, 고량주, 막걸리 및 물을 사용하여 약과를 제조하고 이들 약과의 팽화도, 미세구조, 기계적 물성, 관능 특성을 비교분석함으로써 주류사용의 타당성과 적합한 주류를 선발하고져 하였다.

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참고문헌 (31)

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