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흑염소 육골액의 적정 추출시간 및 성분 분석에 관한 연구
A Study on the Extraction Time and Component Analysis of Goat Meat with Bone Extract 원문보기

한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, v.9 no.4, 2002년, pp.396 - 399  

조길석 (원주대학 식품과학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

An attempt was made in this study to investigate the optimum extracting time from meat with bone of goat and the nutritional component of its extract. for the trials, the mixtures of meat with bone and water were adjusted to the ratios of five to four by weight and extracted for 6, 9 and 12 hours at...

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문제 정의

  • 본 연구는 건강보조 식품으로 많이 애용되고 있는 혹 염소 육골액 추출에 관한 과학적인 기초자료를 얻기 위해 우리 나라 흑염소가 공업체에서 많이 사용하고 있는 물 증 탕 방법(autoclave, 120℃, 2kg/cnf)으로 추출하면서 흑염소 육골액의 적정 추출 시간을 조사함과 동시에 영양성분을 분석하였다.
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참고문헌 (14)

  1. 통계청 (1997) 사망원인통계연보. 통계청, 80-88 

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  4. 조길석, 권동진, 강윤한 (2000) 건강기능성 식품소재와 영양특성. 원주대학, 4-22 

  5. 조길석 (2000) 수산자원 생리활성물질의 추출 및 응용기술. 원주대학, 33-41 

  6. 노완섭, 허석현 (1999) 건강보조식품과 기능성식품. 효일문화사, 14-38 

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  13. Joslyn, M.A. (1957) Role of amino acids in the browning of storage juice. Food Res., 22, 1-22 

  14. Petriella, C., Resnik, S.L., Lozano, R.D. and Chirife, J. (1985) Kinetics of deteriorative reactions in reactions in model food systems of high water activity: Color changes due to nonenzymatic browning. J. Food Sci., 50, 622-630 

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