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콩 품질평가 현황과 전망
Current Achievement and Perspectives of Seed Quality Evaluation in Soybean 원문보기

Korean journal of crop science = 韓國作物學會誌, v.47 suppl., 2002년, pp.95 - 106  

김용호 (순천향대학교 생명과학부)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Soybean is one of the most important sources of protein and oil in the world. Recently, emphasis has been laid on the chemical composition of soybean seeds for the processing soybean foods. Improvement of soybean components has been expected to improve food-processing quality for the processed soybe...

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문제 정의

  • 그러나 이러한 품질을 평가할 수 있는 평가 요인 및 품질에 대한 표준화가 국내에서는 아직 정립되어있지 못하다. 따라서 본 논문에서는 그동안 우리 나라에서이루어진 콩에 대한 품질 평가 요인들을 살펴보고 나아가 국제경쟁력을 높이기 위한 금후의 콩 품질 평가방안에 관하여논하고자 한다.

가설 설정

  • 먼저 물리적 특성에서는 대립일 뿐만 아니라 흡수율 및 무름성이 높아야 하며 종피 두께도 얇은 것이 좋을 것이다. 장류의 맛, 빛깔 및 향기는 원료배합이 중요하지만 원료 콩 자체의 성분 또한 중요하다.
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참고문헌 (34)

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