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아침결식 위험집단을 위한 아침 균형식단 개발
Developing Breakfast Menus for Most Easily Breakfast-Skipping Groups 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.9 no.3, 2004년, pp.315 - 325  

이심열 (동국대학교 가정교육과) ,  이연숙 (서울대학교 생활과학연구소) ,  박정숙 (천안외국어 대학교 외식산업과) ,  배영희 (오산대학교 식품조리과) ,  김영옥 (동덕여자대학교 식품영양학과) ,  박영숙 (순천향대학교 식품영양학전공)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was conducted to develop the standard breakfast menu for those weak groups having insufficient breakfast intake. The following three target groups are classified as: 16-19 years old high school male student, 20-29 years old female who have job or college students, 20-29 years old male or ...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 우리가 직면하고 있는 영양 결핍과 불균형 문제를 해결하기 위해서는 아침식사를 규칙적으로 하는 것이 가장 좋은 방안이지만, 이것이 불가한 경우 차선책으로서 대용식을 개발하여 영양 결핍과 불균형 문제를 보완하는 것이 필요하다. 따라서 본 연구는 이를 위한 기초 자료로서, 각 연령층에 적합한, 영양적으로 균형되고 편리하게 이용할 수 있는 한국형 밥 중심의 아침식단을 개발하는 것을 목표로 하였다.
  • 본 연구는 아침식사가 부실한 취약 집단을 위한 모범 아침식단을 개발하고자 하였다.
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참고문헌 (14)

  1. 농촌진흥청. 농촌생활연구소(2001) : 식품성분분석표 

  2. 보건복지부(1999) : 1998년 국민건강. 영양조사 

  3. 보건복지부(2002) : 2001년 국민건강. 영양조사 

  4. 웅진식품주식회사(2002) : 아침대용식 신제품 시장기회 파악을 위한 U&A 조사보고서. Insight Research and Consulting 

  5. 한국영양학회(2000) : 한국인영양권장량 

  6. Adachi M (1996): 주식. 주채. 부채요리성분표, 群羊社 

  7. Chang NS (1997): Trends in breakfast consumption patterns of Korean adults. J Korean Dietetic Assoc 3(2): 216-222 

  8. Cho HS (1997): A study on college students dietary behavior and consciousness of Korean traditional food in Junlanamdo. Korean J Dietary Culture 12(3): 301-308 

  9. Hwang HS, Lee JS (1999): A study of teachers' breakfast behavior and ideal breakfast types. Korean J Community Nutrition 4(4): 575-586 

  10. Kim SH (1999): Children's growth and school performance in relation to breakfast. J Korean Dietetic Assoc 5(2): 215-224 

  11. Lee JS, Chung HJ (2001): A study of female college students' breakfast behavior and ideal breakfast type. Korean J Dietary Culture 16(4): 378-387 

  12. Nicklas TA, Bao W, Webber LS, Berenson GS (1993): Breakfast consumption affects adequacy of total daily intake in children. J Am Diet Assn 93: 886-891 

  13. Shin KH, Chae KY, Yoo YJ (2002): A study on the breakfast habits of salaried people in Seoul. Korean J Soc food Cookery Sci 18(1): 119-128 

  14. Yang IS (1997): Enhancing the school foodservice management through national school breakfast program. J Korean Dietetic Assoc 3(2): 223-238 

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