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LC/ESI-MS를 이용한 Acrylamide의 정성확인 및 정량분석
Quantitative Analysis and Qualification of Acrylamide Using LC/ESI-MS 원문보기

大韓衛生學會誌 = The Korean journal of sanitation, v.19 no.4 = no.54, 2004년, pp.25 - 33  

박찬구 (서울시보건환경연구원) ,  조성자 (서울시보건환경연구원) ,  조남준 (서울시보건환경연구원) ,  김민영 (서울시보건환경연구원) ,  손종렬 (고려대학교 보건대학 환경보건과) ,  문경화 (고려대학교 보건대학 환경보건과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Acrylamide, difficult to analyze by GC and GC/MS due to the polarity and low volatility, was analyzed by LC/ESI/MS in the study. Acrylamide its(molecular weight 71amu) showed m/z=72 $(M+H)^+$ and high peak intensity at 22V in SIR mode. The mass spectrum ratios of acrylamide for qualitativ...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • iso­ tope MS나 HRMS에서는 동위원소의 이러한 특성을 이용하여 대상물질의 정성확인에 많이 사용하고 있다. 본 실험에서는 아크릴아마이드 정성확인의 보조수단으로 이용하고자 분리능이 HR/MS 에 비해 떨어지는 LC/ESIZMS에 이 방법을 적용하여 보았다. 아크릴아마이드(C3H5NO)는 탄소, 수소, 질소, 산소로 구성되어 있다.
  • 그러나 이 LC/MSZMS 기종은 워낙 고가의 장비로 대부분의 분석실에서 보유하기는 어려운 실정이다. 본 연구에서는 식품이나 화장품등에 함유되어 있는 아크릴아마이드 분석을 LC/M&ESI)를 사용한 분석 방법을 정립하고, 이 정립된 방법을 시판되고 있 는 스넥류둥의 식품에 적용하여 보고자 하였다.
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참고문헌 (10)

  1. Mendel, F. : Chemistry, biochemistry, and safety of acrylamide. A Review, 2003. 

  2. Eden T. Rydberg, P, Eriksson, S and Margareta, T, : Analysis of acrylamide a carcinogen formed in heated food stuffs, Food Chem, 50, 4998-5006, 2002 

  3. Agric, J. : Chemistry, Biochemistry, and Safety of Acrylamide. Food Chem, 51 : 4504-4526, 2003 

  4. Johan, R. and Karl-Erik, H. : Analysis of acrylarnide in cooked foods by liquid chromatography tandem mass spectrometry. Analyst, 127 : 880-882, 2002 

  5. FDA, FDA Draft Action Plan for Acrylamide in food, 2002 

  6. Summary Report, FAO/WHO consultation on the health implication of acrylamide in food, GENEVA, 2002 

  7. Donald, S. M, Bronislaw, L.W. and Andrew, T. D, Acrylamide is formed in the maillard reaction. Nature, 419, 448-449, 2002 

  8. Akio, Y., Yuuka, T., Matt, H. and Takayuki, S., Gas chromatographic investigation of acrylamide formation in browning model systems. J. Agric. Food Chem, 51, 3999-4003, 2003 

  9. Tamio, M., 食品中のアクリル, アミド食衛誌, 43, 348-351, 2002 

  10. Thierry, M. and Marian, T., Acrylamide analysis using LC/MS/MS application, Overview, 2002 

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