토마토(Pinky 종)를 기능성 MA필름(두께 0.03, 0.06mm)으로 포장하여 0, 5, $15^{\circ}C$에 저장하면서 품질 변화를 조사하였다. 저장 29일에 MA포장재 내의 $CO_2$, $O_2$농도는 각각 $4.21{\sim}8.17%$, $9.78{\sim}14.45%$였고, 전반적으로 MA 포장구에서 연화와 색택의 변화가 억제되었다. 저장 29일에 MA포장(0.03두께)을 한 후 $5^{\circ}C$에 저장한 토마토의 경도(0.49 kgf)가 가장 높았고, MA 포장(0.06두께)을 한 후 $0^{\circ}C$에 저장한 토마토가 최소 라이코펜 함량(6.08mg/100g)을 보였다. 토마토의 품질 유지를 위한 최적 조건은 MA 장을 하여 $0^{\circ}C$에 저장하는 것이 바람직한 것으로 나타났으며 필름 두께간에는 유의적인 차이가 나타나지 않았다. 또한 MA 포장재 내의 최적 가스 조성은 $CO_2$는 $4.2%{\sim}5.6%$, $O_2$는 $14.3%{\sim}14.5%$로 나타났다.
토마토(Pinky 종)를 기능성 MA필름(두께 0.03, 0.06mm)으로 포장하여 0, 5, $15^{\circ}C$에 저장하면서 품질 변화를 조사하였다. 저장 29일에 MA포장재 내의 $CO_2$, $O_2$농도는 각각 $4.21{\sim}8.17%$, $9.78{\sim}14.45%$였고, 전반적으로 MA 포장구에서 연화와 색택의 변화가 억제되었다. 저장 29일에 MA포장(0.03두께)을 한 후 $5^{\circ}C$에 저장한 토마토의 경도(0.49 kgf)가 가장 높았고, MA 포장(0.06두께)을 한 후 $0^{\circ}C$에 저장한 토마토가 최소 라이코펜 함량(6.08mg/100g)을 보였다. 토마토의 품질 유지를 위한 최적 조건은 MA 장을 하여 $0^{\circ}C$에 저장하는 것이 바람직한 것으로 나타났으며 필름 두께간에는 유의적인 차이가 나타나지 않았다. 또한 MA 포장재 내의 최적 가스 조성은 $CO_2$는 $4.2%{\sim}5.6%$, $O_2$는 $14.3%{\sim}14.5%$로 나타났다.
The mature-red tomato fruits (cv. Pinky world) were packaged with functional modified atmosphere (MA) film (0.03, 0.06 mm) and stored at 0, 5, $15^{\circ}C$. The results showed that the concentrations of $CO_2$ and $O_2$ inside MA package were about $4.21{\sim}8...
The mature-red tomato fruits (cv. Pinky world) were packaged with functional modified atmosphere (MA) film (0.03, 0.06 mm) and stored at 0, 5, $15^{\circ}C$. The results showed that the concentrations of $CO_2$ and $O_2$ inside MA package were about $4.21{\sim}8.17%$ and $9.78{\sim}14.45%$ under steady state during storage 29 days at 0, $5^{\circ}C$, respectively. The MA packaging(MAP) suppressed the fruits softening and the color change. The minimum lycopene content and maximum firmness were separately observed in fruits packaged with MA film (0.03 mm) at $5^{\circ}C$ storage and film(0.06 mm) at $0^{\circ}C$, which the lycopene content 6.08 mg/100 g, and firmness was 0.49 Kgf at 29 th day storage. The optimal conditions to keep high quality of tomato fruits were obtained by MAP during storage at $0^{\circ}C$ for 29 days, independently of the film thickness, in which the adequate gas composition was $CO_2$ at $4.2%{\sim}5.6%$, $O_2$ at $14.3%{\sim}14.5%$, respectively.
The mature-red tomato fruits (cv. Pinky world) were packaged with functional modified atmosphere (MA) film (0.03, 0.06 mm) and stored at 0, 5, $15^{\circ}C$. The results showed that the concentrations of $CO_2$ and $O_2$ inside MA package were about $4.21{\sim}8.17%$ and $9.78{\sim}14.45%$ under steady state during storage 29 days at 0, $5^{\circ}C$, respectively. The MA packaging(MAP) suppressed the fruits softening and the color change. The minimum lycopene content and maximum firmness were separately observed in fruits packaged with MA film (0.03 mm) at $5^{\circ}C$ storage and film(0.06 mm) at $0^{\circ}C$, which the lycopene content 6.08 mg/100 g, and firmness was 0.49 Kgf at 29 th day storage. The optimal conditions to keep high quality of tomato fruits were obtained by MAP during storage at $0^{\circ}C$ for 29 days, independently of the film thickness, in which the adequate gas composition was $CO_2$ at $4.2%{\sim}5.6%$, $O_2$ at $14.3%{\sim}14.5%$, respectively.
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제안 방법
, 1999). In this study, the mature-red fruits and the developed functional MAP film, a new kind of film with some addition of functional substances, were used to look for the optimal condition for keeping high quality of tomatoes.
The soluble solids content (SSC), pH and titratable acidity (TA) were assessed in juice obtained from three replicate samples of 8 fruit per treatment. The SSC (°Brix) was determined on juice squeezed from fruit by a refractometer.
토마토(Pinky 종)를 기능성 MA 필름(두께 0.03, 0.06 mm)으로 포장하여 0, 5, 15P에 저장하면서 품질 변화를 조사하였다. 저장 29일에 MA 포장재 내의 CO2, 6농도는 각각 4.
이론/모형
Vitamin C content was determined according to 2,6-dichloroindophenol method (Joo et al., 1996).
성능/효과
In conclusion, above all results showed that the optimal storage conditions to keep high quality of tomato were obtained at 0℃ within package up to 29 days storage, independently of the film thickness, in which the optimal gas composition inside film bag was about 4.2%~5.6% CO2, 14.3%~14.5% O2, respectively.
08mg/100g)을 보였다. 토마토의 품질 유지를 위한 최적 조건은 MA 포장을 하여 0T에 저장하는 것이 바람직한 것으로 나타났으며 필름 두께 간에는 유의적인 차이가 나타나지 않았다. 또한MA 포장재 내의 최적 가스 조성은 CO2는 4.
토마토의 품질 유지를 위한 최적 조건은 MA 포장을 하여 0T에 저장하는 것이 바람직한 것으로 나타났으며 필름 두께 간에는 유의적인 차이가 나타나지 않았다. 또한MA 포장재 내의 최적 가스 조성은 CO2는 4.2%~5.6%, O2는 14.3%T4.5%로 나타났다.
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