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서울지역에서 도축된 식육의 미생물 오염도 및 병원성 미생물 검사
Microbiological quality and detection of pathogenic microorganisms in slaughtered meat in Seoul area 원문보기

韓國家畜衛生學會誌 = Korean journal of veterinary service, v.28 no.3, 2005년, pp.215 - 223  

김주영 (서울특별시 보건환경연구원) ,  이주형 (서울특별시 보건환경연구원) ,  기노준 (서울특별시 보건환경연구원) ,  이정학 (서울특별시 보건환경연구원)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The bacteria on the surface of slaughtered meat was monitored to investigate the relationships between microbiological quality and sanitation management in slaughter process of cattle and pig. It was conducted to evaluate the microbiological quality on the surface of slaughtered beef and pork in Seo...

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문제 정의

  • 또한 병원성미생물에 의한 식육의 오염방지는 국민 건강과 생명을 보호하는 매우 중요한 일이다. 이에 본 실험은 서울시 관내 도축장에서 도축되는 소와 돼지의 도체표면에서 오염지표세균과 식중독을 일으키는 병원성미생물을 검사하여 도축된 식육의 도축 등급과 병원성미생물을 검사하여 미생물오염방지를 할 수 있는 작업여건 조성과 위생적이고 안전한 식육을 공급하고자 하였다.
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참고문헌 (17)

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  3. 국립수의과학검역원 : 축산물의 가공기준 및 성분규격. 국립수의과학검역원 고시 제 2002-3호 

  4. 이병철. HACCP의 이해. 2003. 한국식품경영개발지 

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