$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

[국내논문] 아토피 어린이의 친환경 대체식품 개발을 위한 식품선호도 조사
Food Preference of Atopic Children in Incheon Area 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.18 no.3, 2005년, pp.279 - 285  

박희옥 (가천길대학 식품영양과) ,  조우균 (가천길대학 식품영양과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was to get adequate substitute snacks for atopic dermatitis children. For this purpose food preference was surveyed by questionnaires to atopic dermatitis children in the kindergarten of Incheon area. As a result, anthropometric measurements were not significantly different...

Keyword

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 따라서 특정 식품을 제한하여 발생할 수 있는 영유아기의 영 양문제점에 대해서는 앞으로도 지속적인 식품영양학적 연구가 필요한 것으로 보인다. 이에 본 연구는 아토피 피부염을 앓고 있는 어린이를 위한 간식 개발을 위해 아토피 어린이를 가진 부모를 대상으로 아토피를 위한 식품 선택 여부와 어린이와 부모들이 원하는 간식 선호도를 설문 조사하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (22)

  1. Yu, J, Jeon, GR, Lee, KS and Lee, SY. Effect of egg white elimination diet on clinical progress and specific IgE levels in egg white sensitized children with Atopic dermatitis. Korean J. Ped. Allergy and Respiration Disease 14:71-79. 2004 

  2. Andrew, B, Sam, TH and Mark, CU. Allergic and immunologic disease of the skin. J. Allergy Clin. Immunol. 111(suppl):560-70. 2003 

  3. Yoon, SP, Kim, BS, Lee, JH, Lee, SC and Kim, YK. The environment and lifestyles of atopic dermatitis patients. Korean J. Dermatol. 37:983-991. 1999 

  4. Min, SH and Oh, HS. A Study of the care giver's perception on weaning foods in atopic dermatitis infants. Korean J. Food Culture 19:468-475. 2004 

  5. Kristal, L and Klein, PA. Atopic dermatitis in infants and children. Pediatri Clin. North Am. 47:877-95. 2000 

  6. Tay, YK, Kong, KH, Khoo, L, Goh, CL and Giam, YC. The prevalence and descriptive epidemiology of atopic dermatitis in singapore school children. Br. J. Dermatol. 146:101-106. 2002 

  7. Chung, SJ, Han, YS, Chung, SW, Ahn, KM, Park, HY, Lee, SI, Cho, YY and Choi, HM. Marasmus and Kwashiokor by nutritional ignorance related to vegetarian diet and infants with atopic dermatitis in south Korea. Korean J. Nutr. 37:540-49. 2004 

  8. The Korean Academy of pediatric allergy and respiratory disease. 한국 어린이, 청소년 알레르기 질환에 대한 전국적 역학조사결과보고서, pp.1-78, J. Korean Academy of Ped. Allergy and Respiration Disease. 1995 

  9. Lee, HR. Atopic dermatitis. Korean J. Pediatric 42: 1161-1167. 2000 

  10. Bjorksten, B and Kjellmann, NIM. Perinatal environmental factors influencing the development of allergy. Clin. Exp. Allergy 20:3-8. 1990 

  11. Hide, DW, Matthews, S and Matthews, L. Effect of allergen avoidance in infancy on allergic manifestations at age two years. J. Allergy Clin. Immunol. 9:842-46. 1994 

  12. Sigurs, N, Jattevig, G and Kjellman, B. Maternal avoidance of eggs, cow's milk and fish during lactation: effect on allergic manifestations, skinprick tests, and specific IgE antibodies in children at age 4 years. Pediatrics 89:735-9. 1992 

  13. Faith-mafnusson, K and Kjellman, NI. Allergy prevention by maternal elimination diet during late pregnancy 5-year follow up of a randomized study. J. Allergy Clin. Immunol. 89:709-713. 1992 

  14. Kramer, MS and Moroz, B. Do breast feeding and delayed introduction of solid foods protect against subsequent atopic eczema? J. Pediatric 98:546-50. 1981 

  15. Zeiger, RS and Heiler, S. The development and prediction of atopy in high risk children: follow up at age seven years in a prospective randomized study of combined maternal and infant food allergen avoidance. J. Allergy Clin. Immunol. 95:1179-90. 1995 

  16. Jung, JA, Nam, SY, Han, YS, Park, YM, Lee, JS, Jeon, KH, Jeong, EH, Ahn, KM and Lee, SI. The sensitization rates to egg, milk, soy bean in children with atopic dermatitis and acute urticaria. J. Asthma Allergy Clin. Immunol.(Korean) 21:610-617. 2001 

  17. Lee, SI and Choi, HM. Nutrition for Infants and Children. 1st ed. Kyomunsa, Seoul. 2003 

  18. Mangels AR and Messina V. Considerations in planning vegan diets: infants. J. Am. Diet. Assoc. 101: 670-677. 2001 

  19. 승정자, 홍원주, 김순경, 이현옥, 김애정, 최미경. 영양판정, p. 84. 청구문화사. 1999 

  20. Jung, BJ. 아토피성 천식에서 식품알레르기의 역할: 천식과 식품. Korean J. Ped. Allergy and Respiration Disease 7(Sl):s51-53. 1997 

  21. Son, DY, Yoon, KR and Lee, SI. Biological activity / nutrition : Study of the most common allergic foods in Korea. Korean J. Food Sci. 34:885-899. 2002 

  22. Shin, CY. A Study on the child rearing attitude, the stress and the coping ways of a mother having a child in pain of the atopic dermatitis. Master Thesis. Ewha Women's University. 2004 

활용도 분석정보

상세보기
다운로드
내보내기

활용도 Top5 논문

해당 논문의 주제분야에서 활용도가 높은 상위 5개 콘텐츠를 보여줍니다.
더보기 버튼을 클릭하시면 더 많은 관련자료를 살펴볼 수 있습니다.

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

FREE

Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로